Horeca

Mise en place pentru micul dejun: articole esentiale si sfaturi pentru experiente deosebite

De Diana Popescu la 17-06-2024

Mise en place pentru micul dejun de ce articole ai nevoie pentru experiente unice oferite clientilor cover

    Fotografie de PhotoMIX Company pe Pexels.com 

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar in prezent multe persoane prefera sa-l savureze atat acasa, cat si in oras, la restaurante sau cafenele. In ultimele situatii, firmele care opereaza in domeniul HoReCa trebuie sa se pregateasca pentru a-si intampina clientii cum se cuvine si a le oferi servicii si experiente de calitate. La acestea contribuie si mise en place-ul sau aranjarea meselor.

Ce trebuie sa contina un mise en place pentru mic dejun? Exista doua variante, fiecare cu anumite piese de vesela, insa aranjamentele pot fi si personalizate. Daca detii o afacere in acest domeniu, afla din acest articol cum sa le oferi clientilor experiente unice pentru una dintre cele mai importante mese ale zilei. De asemenea, daca iti place sa iei prima masa a zilei acasa, poti afla cum sa o transformi intr-un ritual deosebit.

Cuprins:

  1. Mise en place pentru micul dejun – tipuri si idei de organizare
  2. Mise en place pentru un dejun complet – vesela necesara pentru o masa
  3. Mise en place pentru un dejun simplu – articole necesare pentru acest tip de aranjament

1. Mise en place pentru micul dejun – tipuri si idei de organizare

1. Mise en place pentru micul dejun tipuri si idei de organizare

Fotografie de Brooke Lark pe Unsplash.com 

Pentru multe persoane, micul dejun este un adevarat ritual. In functie de preferinte, unele aleg sa il serveasca acasa cu familia sau la restaurant, inainte de a merge la serviciu, iar mise en place-ul conteaza foarte mult pentru experienta pe care o vor avea.

In domeniul HoReCa, mise-en-place-ul pentru dejun este de doua tipuri:

  1. complet;
  2. simplu.

Alegerea unuia sau a altuia depinde de tipul de afacere pe care o detii. Astfel, pentru restaurantele clasice, un mise en place pentru mic dejun complet este de preferat. Pentru cafenele, bistrouri si fast-food-uri, este ales de obicei cel simplu, deoarece presupune si o oferta mai restransa a felurilor de mancare servite. Aceste aranjamente pot fi adoptate si acasa, permitand organizarea veselei si tacamurilor intr-un mod similar cu cel dintr-un restaurant. 

Indiferent de alegere, este recomandat sa respecti o eticheta a mise en place-ului pentru dejun. Aceste principii se refera la:

  • asezarea farfuriei suport la o distanta de 1 – 2 cm de la marginea blatului mesei;
  • cutitul sau cutitele se vor aseza in partea dreapta a farfuriei;
  • furculita sau furculitele se vor aseza in partea stanga a farfuriei.

Daca mai exista si alte tipuri de tacamuri, acestea se vor aseza in dreapta sau in stanga farfuriei suport, in functie de preparatele disponibile. Ordinea tacamurilor se va stabili si in functie de mise en place-ul pentru dejun ales.

O idee de aranjament care a inceput sa prinda din ce in ce mai mult este bufetul suedez. Acesta este o combinatie intre mise en place-ul simplu si complet pentru dejun, unde mai multe tipuri de farfurii sunt puse in teanc, astfel incat fiecare client sa aiba acces la ele in functie de preferintele culinare. De asemenea, produsele alimentare sunt asezate pe platouri mari de unde se poate servi toata lumea.

Ideile de mise en place pentru micul dejun trebuie adaptate numarului de produse servite si specificului restaurantului. In acest fel, aranjamentul poate fi adaptat atunci cand este nevoie.

Acasa, mise-en-place-ul pentru micul dejun se poate face doar dupa numarul de produse servite, putand fi mai simplu.

 

2. Mise en place pentru un dejun complet – vesela necesara pentru o masa

2. Mise en place pentru un dejun complet vesela necesara pentru o masa

Fotografie de Burak The Weekender pe Pexels.com

Un mise en place pentru mic dejun complet trebuie sa contina mai multe elemente de vesela. De obicei, acesta consta in:

  • servete de masa, pe care se va aseza farfuria suport;
  • farfurii pentru fiecare fel de mancare;
  • tacamuri aranjate in functie de ordinea folosirii;
  • tacamuri pentru servire specifica (unt, creme tartinabile);
  • farfurioare pentru unt, dulceata sau alte produse asemanatoare, cu tacamurile aferente;
  • cupe pentru oua, in cazul in care acest tip de produs este servit;
  • boluri si castroane pentru produse precum iaurt sau pentru cereale, in cazul in care sunt puse la dispozitia clientilor in meniu;
  • platouri pe care pot fi asezate chiflele sau painea;
  • zaharnite, rasnite, solnite si oliviere, in functie de necesitate.

Bineinteles ca nu trebuie uitate nici produsele pentru servirea cafelei si ceaiului, dar nici paharele pentru apa sau alte bauturi racoritoare. De asemenea, servetelele, fie asezate individual, fie in suporturi speciale, trebuie sa completeze mise-en-place-ul pentru un dejun complet.

Toate acestea trebuie asezate intr-un mod armonios, dar mai ales accesibil, tuturor celor care iau masa impreuna acasa sau la restaurant.

3. Mise en place pentru un dejun simplu – articole necesare pentru acest tip de aranjament

3. Mise en place pentru un dejun simplu articole necesare pentru acest tip de aranjament

Fotografie de Furkan DEMİRBAŞ pe Pexels.com

Afacerile mai mici pot crea mise en place-uri simple, dar de efect, care sa fie mai putin formale si mai degraba primitoare. Din astfel de aranjamente pot lipsi servetele pe care stau farfuriile suport, precum si numarul mare de tacamuri.

Din categoria veselei, bolurile si castroanele pentru micul dejun pe care oamenii il iau de obicei acasa sunt o idee foarte buna de a crea sentimentul de familiaritate. De asemenea, setul de produse pentru servirea cafelei poate fi inlocuit cu carafe si seturi pentru bauturi mai simple.

Aceste articole trebuie aranjate intr-un mod accesibil si ordonat, astfel incat sa fie usor de utilizat si sa creeze o atmosfera placuta si relaxata. Un mise en place simplu se concentreaza pe functionalitate si confort, fara a compromite estetica mesei.

In concluzie, un mise en place pentru mic dejun este un aranjament care imbina armonia preparatelor disponibile cu experienta pe care restaurantul o poate oferi clientului. Acesta poate fi ales in functie de mai multe criterii, printre care specificul afacerii, numarul de preparate servite, dar si bucataria dupa care se gateste in localul respectiv. Din punct de vedere practic, acesta poate fi simplu sau complet, acoperind strict vesela folosita. In ceea ce priveste farfuriile si tacamurile utilizate, acestea trebuie organizate respectand o eticheta care sa permita accesul usor la felurile de mancare. Aceleasi idei pot fi adaptate si de cei care prefera confortul casei pentru una dintre cele mai importante mese ale zilei.