Horeca

Ordinea tacamurilor – cum trebuie asezate la masa tacamurile si in ce ordine se folosesc?

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 22-01-2024

Ordinea tacamurilor – cum trebuie asezate la masa tacamurile si in ce ordine se folosesc?

 Ordinea tacamurilor – cum trebuie asezate la masa tacamurile si in ce ordine se folosesc

Sigur ai fost pus o data, la o nunta de exemplu, in ipostaza de a avea foarte multe tacamuri pe masa pe care sa nu stii cum sa le folosesti. Felul in care tacamurile sunt asezate la masa, in jurul farfuriei, tine foarte mult de eticheta. Intr-un context formal, cum ar fi o cina festiva, o masa la restaurant sau la un eveniment, ordinea tacamurilor este una specifica. Este important sa cunosti care este aceasta pentru a respecta bunele maniere si a da dovada de rafinament. In plus, in cazul in care trebuie sa organizezi o cina la tine acasa vei face o impresie foarte buna daca asezi in mod corect tacamurile. Regulile sunt destul de simple si fac ca aspectul mesei sa fie mai organzat si elegant. Daca vrei sa afli care este ordinea corecta a tacamurilor si cum trebuie asezate, citeste in continuare acest articol!

 

Cuprins:

  1. Ordinea tacamurilor la masa – cum trebuie asezate cutitele, furculitele si lingurile?
  2. In ce ordine se folosesc tacamurile?

 

 

1. Ordinea tacamurilor la masa – cum trebuie asezate cutitele, furculitele si lingurile?

1. Ordinea tacamurilor la masa - tacamuri, masa

Ordinea asezarii tacamurilor pe masa nu este deloc la intamplare, ci tine cont de mai multe aspecte, dintre care cel mai important este ca acestea sa fie corelate cu felurile de mancare ce urmeaza a fi servite. Exista tacamuri speciale destinate diverselor feluri de mancare, cum ar fi o furculita foarte mica pentru fructe de mare sau cutitul pentru peste. Este bine sa cunosti care sunt toate tacamurile, astfel incat sa le potrivesti corect cu felurile de mancare. Bineinteles, daca nu trebuie sa organizezi tu o masa festiva, ci pur si simplu participi la un eveniment, totul este mai simplu. Inainte de a ajunge la organizarea si decorarea mesei, tacamurile trebuie selectate. Daca in meniu servesti 3 feluri de mancare, cum ar fi aperitiv si doua feluri principale, vei avea nevoie de 3 randuri de tacamuri. Pentru ciorba se va mai adauga o lingura, iar pentru desert o lingurita sau o mini furculita.

Tacamurile pentru aperitiv sunt formate din furculita si cutit, de dimensiune mai mica sau standard. Tot cand vine vorba de ordinea de folosire a tacamurilor, cele pentru felul principal sunt la fel, doar ca mai mari, fiind de obicei potrivite pentru a servi carne. Tacamurile pentru peste arata diferit, furculita fiind doar cu 3 dinti, iar cutitul cu varful ascutit. Daca urmeaza sa servesti paste cu siguranta vei avea nevoie de o lingura si de o furculita. Toate tacamurile se aseaza in ordinea in care se mananca felurile de mancare corespunzatoare acestora. 

Care este ordinea tacamurilor la restaurant?

Atunci cand mergi la un restaurant exclusivist, la o cina sau la un eveniment, cum ar fi la o nunta sau un botez, vei vedea ca sunt dispuse in jurul farfuriei mai multe tipuri de tacamuri. Te poti inspira din aceasta asezare si pentru acasa. In stanga farfuriei se afla furculitele, iar in dreapta cutitele. Numarul lor depinde de cate feluri de mancare urmeaza a fi servite. Daca in meniu exista o ciorba, lingura pentru ea va fi pozitionata ultima in dreapta, chiar langa cutite. In partea de sus a farfuriei se afla de obicei lingurita pentru desert sau o lingurita si o furculita mica. Este important de tinut cont ca toate cutitele sunt asezate cu partea ascutita spre farfurie si varful in sus. Mai mult, ordinea folosirii tacamurilor la restaurant sau intr-o alta afacere din domeniul HoReCa este un aspect pe care orice proprietar ar trebuie sa o cunoasca.

 

2. In ce ordine se folosesc tacamurile?

2. In ce ordine se folosesc tacamurile - femeie, masa, pahar, tacamuri

Cand vine vorba de ordinea folosirii tacamurilor la masa, este bine sa stii ca tacamurile sunt asezate in primul rand pentru utilitate, in functie de felurile de mancare care se servesc la masa. Insa, aspectul este poate la fel de important pentru a impresiona invitatii. Restaurantele folosesc diverse trucuri pentru a aseza armonios tacamurile, farfuriile, servetele si paharele, si fac din asta o arta. Pentru un plus de valoare, multe localuri folosesc tacamuri de inox de dimensiuni diferite pentru a crea un efect interesant, de la mai mic la mai mare sau invers. Cu toate astea, dimensiunea nu influenteaza felul in care acestea trebuie folosite. Intotdeauna tacamurile sunt folosite din exteriorul spre interiorul farfuriei. Din stanga acesteia vei lua prima furculita pentru aperitiv, iar din drepta ultimul cutit, cel din exterior. Urmeaza tacamurile pentru fel principal. Pentru desert este foarte usor de inteles ca este vorba de lingurita de deasupra farfuriei sau furculita mica, in functie de situatie. Aceea se utilizeaza ultima. Dupa ce ai folosit un tacam, il vei pozitiona pe farfurie, fara a-l aseza inapoi. Niciun tacam nu este refolosit, motiv pentru care sunt si atat de multe randuri de tacamuri.

In concluzie, pozitionarea si folosirea corecta a tacamurilor nu este deloc dificila si te poate ajuta sa realizezi o cina selecta, cu un aspect impecabil chiar la tine acasa. La o masa intotdeauna detaliile sunt cele care fac diferenta, iar ordinea folosirii tacamurilor este foarte importanta. Acum ca ai aflat care este ordinea utilizarii tacamurillor, vei face o impresie buna in cadrul evenimentelor importante si nu vei mai intampina batai de cap atunci cand intalnesti multe randuri de tacamuri.

 Sursa foto: unsplash.com