Horeca

Tendinte desert HORECA

De Diana Popescu la 17-05-2019

Piata HORECA din Romania este in continua dezvoltare, implicit sectorul de cofetarie.
In cadrul evenimentului din 19 aprilie organizat de HORECA Insight - HORECA Next Level – Pastry & Dessert Trends am aflat ca, desi consumatorii doresc deserturi cat mai sanatoase, fara gluten, lactoza, vegane, rovegane, cu inlocuitori pentru zahar, acestia tind sa le evite, din cauza preturilor ridicate.

1-10

Tematicile acestei editii au fost „ Dulciurile viitorului ” , „ Brutarie si patiserie ” si „ Desertul de eveniment si de restaurant ” .
Evenimentul s-a desfasurat cu destul de multa audienta, au fost prezenti atat antreprenori din industrie, cat si cofetari care au discutat despre trendurile in materie de design, ingrediente si texturi, surse de inspiratie si inovatie, reinventarea traditiei, si traditia versus conceptele avangardiste.
Desi ne-am asteptat ca tendintele in materie de desert la nivel mondial sa fie aduse pe piata romaneasca, am constatat faptul ca producatorii prezenti la eveniment, cofetariile, patiseriile sau cei care au linie de panificatie, isi doresc sa readuca in atentia consumatorilor cofetaria romaneasca traditionala, prin asa zisele prajituri istorice, clasice de tip amandine, savarine, eclere, prajiturile cartof.
Noi ne-am documentat asupra noilor tendinte in materie de desert pentru anul 2019, iar producatorii promit sa ne surpinda cu inovatii in gust si concepte de prezentare, piata fiind deschisa catre optiuni noi precum hummusul indulcit.

2-221


Populatia se orienteaza din ce in ce mai mult catre o alimentatie sanatoasa, ceea ce determina cofetariile si restaurantele romanesti sa adapteze produsele la nevoile consumatorului modern.
La acest eveniment, am aflat ca cel mai vandut desert din Romania pare a fi Jamaican, un desert compus din clatite cu cafea si crema din capsuni, iar la nivel international, preferat este desertul cu lavanda sau caramel.

3-3  4-1

Preferintele culinare in materie de deserturi ale consumatorilor pentru anul 2019 tind catre portii mai mici, dar cu valoare mai mare adaugata.
Vor predomina culorile stralucitoare si aromele indraznete, deserturile clasice imbinate cu arome moderne, precum matcha sau macese.

5-1  6-1

Se pare ca ciocolata este in continuare in topul preferintelor, alaturi de nuci si alune, in diferite combinatii.
Anul acesta, tot mai multe deserturi tind sa aiba influente din domeniul creatiilor culinare sarate, ierburilor aromatice precum busuioc sau condimentelor de tip chili sau turmeric.

7-1  8-1  9-1

Inghetata ramane in topul preferintelor clientilor, insa cea artizanala, preparata in fata acestora.
Exceptand gusturile deserturilor, clientii percep si mirosurile, texturile, imaginile cu care acestea ii incanta.
Desi petalele florilor comestibile sunt prezente in industria gastronomica de cativa ani, anul acesta vor lua amploare.

10-1

Florile pot fi folosite intr-un mod foarte creativ pentru a decora si pentru a obtine imaginea desertului perfecta, in acest mod fiind mai aproape de stilul japonez, adoptand tehnica ikebana.

11-2

Pentru ca doar imaginatia este limita in bucatarie, chefii incep sa foloseasca din ce in ce mai mult alcoolul in preparate, inclusiv in deserturi, prin adaugarea de mini-recipiente tip fiola in briose, prin care iti poti doza cantitatea dorita.

12

In 2019 sunt la moda si deserturile cu tendinte vesele, colorate. Straturile de bomboane, cristalele de zahar si alte obiecte dulci sunt folosite pentru a crea prajituri, biscuiti sau briose care nu sunt doar delicioase, ci o adevarata sarbatoare vizuala.

13-1

In concordanta cu tematica desertului sanatos, mini-patiseria poate deveni mai populara, deoarece permite oamenilor sa-si rasfete pofta de dulce prin produse cu un continut foarte mic de zahar.
In materie de plating, aspectul conteaza foarte mult in promovarea locatiilor.
Yalco iti recomanda noile tendinte oferite de marii producatori pentru HORECA, prezenti in propriul portofoliu.
Noua moda a restaurantelor cu staif sunt borcanele transparente in stil retro, cu capac sau toarta, folosite pe post de recipiente pentru desert, reprezentand o culme a rafinamentului.
Le gasesti mai jos, sub brandul Bormioli.

14-1  15-1

Nelipsite pentru servirea deserturilor sunt platourile negre din ardezie si bazalt, folosite de catre chefi pentru prezentarea aperitivelor, fripturii sau a burgerilor. 

166

Aici gasesti platouri din portelan si basalt, cu diferite modele sau simple, pentru prezentarea si servirea profesionala in restaurantul tau.
Pentru deserturile cremoase, sunt in trend farfuriile mari, adanci, pe care le poti gasi aici, sub diverse culori si dimensiuni.

17-2

Desi prezentate la final, platourile clasice de culoare alba, cu forma patrata, dreptunghiulara sau rotunda inca se regasesc in topul alegerilor pentru servirea deserturilor.

18-1  19-1

Creeaza-ti propriul stil pentru un aspect vibrant al mesei, care sa incante ochii clientilor, la fel de placut pe cat de gustoase sunt deserturile care se regasesc in restaurantul tau.
Nu uita ca cea mai importanta calitate a unui desert este sa mananci si sa te bucuri!