Din experienta noastra, proprietarii din industria HORECA doresc sa imbine originalitatea, eleganta si bunul gust in alegerea paharelor, fara a fi nevoiti sa renunte la aspecte importante, precum durabilitatea materialului din care sunt realizate, pretul sau stivuirea acestora. Sunt principalele caracteristici pe care le avem in vedere atunci cand alegem o gama de produse din portofoliul Yalco.
Paharele potrivite pun in valoare calitatile bauturilor si evidentiaza aromele.
Bauturile alcoolice tari, denumite si rachiuri au un continut de alcool si o tarie mai mare decat alte bauturi. Exista anumite tipuri de alcool care au fost intotdeauna folosite ca shot-uri, cu precadere tariile de cel putin 40 de grade. Shot-urile includ bauturi tari, precum absint, whisky, rom, votka, tequila, gin si multe altele.
Shot-urile se servesc in pahare mici, fara picior, cu capacitati cuprinse intre 20 si 70 ml. Acestea se consuma dintr-o singura inghititura, uneori cu un praf de sare sau piper, felii de lamai si lime. Shoturile nu sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Este tipul de bautura care marcheaza momentele speciale, pe care iti doresti sa le sarbatoresti alaturi de prieteni.
Cu siguranta, cel mai popular shot este cel de tequila, bautura mexicana care a facut inconjurul lumii. Aceasta se consuma impreuna cu o felie de lime si sare. Sarea stinge arderea, iar felia de lime accentueaza aroma.
Tequila se consuma in pahare de shot a caror capacitate variaza intre 30 si 60 ml, in functie de stil sau marime.
Bautura elena cu gust de anason
Ouzo este cea mai renumita bautura traditional greceasca ce se serveste rece sau plina de cuburi de gheata. Aceasta bautura elena se consuma in pahare mici, de tipul celor de shot sau in pahare mari si inguste, de tip cooler.
Cum se bea un whiskey de calitate si cu ce il asociezi
Whiskey-ul a fost asociat intotdeauna cu starea de bine. Exista diverse moduri de a bea un whiskey, licoarea din orz maltificat. Multi il prefera sec, cu sau fara gheata, iar altii il consuma in combinatie cu bauturi de tip cola. Un whiskey autentic se consuma cu gheata in cantitati mici, cat sa raceasca bautura, insa fara sa o dilueze prea tare.
Iata de unde vin principalele cinci denumiri de whisky, renumite: Scotch – din Scotia, Bourbon – din Statele Unite ale Americii, Irish Whiskey – din Irlanda, Canadian Whiskey – din Canada si Whiskey Japonez - din Japonia. In mod traditional, numele acestei bauturi se scrie fara „e“ in Scotia, Canada, Japonia si whiskey in Irlanda si State Unite. In general, culoarea acestei bauturi se datoreaza procedeelor de maturare si a butoaielor folosite.
Alegerea corecta a paharului din care se consuma whiskey-ul intensifica aroma si taria, pentru a putea savura in totalitate acest tip de bautura. Se recomanda folosirea paharelor cu o forma ce nu lasa aroma sa se piarda.
Paharele de tip tumbler sunt potrivite atat pentru consumul de whiskey sec, cat si pentru amestecul cu alte bauturi, precum apa sau cola. De asmenea, pentru consumul de whiskey sunt des intalnite si paharele in forma de lalea, cu partea superioara larga, ce acorda stabilitate si plaseaza perfect paharul in palma mainii.
Coniacul este o bautura cu traditie, unul dintre cele mai bune sortimente de brandy produse in Franta. Aceasta bautura cu gust imbietor are culoarea galben aurie si este sofisticata, rafinata si nobila.
Coniacul se consuma in pahare cu picior scurt in forma de lalea, largi in partea de jos si inguste in partea de sus sau rotunde, de tip balon. Diferenta dintre cele doua tipuri de pahare este legata de simtul olfactiv, deoarece aroma va fi mai puternica daca coniacul e servit in pahare in forma de lalea.
Lichiorurile sunt bauturi dulci, colorate si cu arome date de anumite esente sau extracte de plante sau fructe, bautura preferata a doamnelor. Lichiorurile sunt baza aromata a oricarui cocktail reusit.
Printre cele mai populare sunt Limoncello, lichiorurile pe baza de ciocolata, migdale, cafea, vanilie, anason. Acestea se consuma fie in pahare elegante, cu picior si cupa larga, sau in pahare fara picior, la o temperatura rece, moderata. Forma larga a cupei imprastie generos aromele lichiorului.
Ca baza pentru cocktail-uri, ginul este ideal, renumit pentru aroma de fructe de ienupar. Acesta nu se consuma niciodata sec. Cel mai renumit cocktail este Gin tonic.
Dincolo de combinatia de gin cu apa tonica, exista sute de combinatii reusite de gin si alte bauturi care au dat nastere unor coktail-uri faimoase.
In principiu, se pot prepara bauturi pe baza de gin in orice tip de pahar, insa servirea este cea care face diferenta dintre o bautura acceptabila si una senzationala. Se recomanda servirea in pahare speciale, cu picior sau fara, dar cu o cupa larga, de tip balon.
Romul va fi bautura anului 2019
Daca o buna perioada de vreme prosecco era la moda, popular in alegerile tinerilor, in anul 2019 acesta va fi detronat de catre rom.
Conform sondajelor de opinie, romul realizeaza recorduri de vanzari in baruri si cluburi, cocktail-urile care pot fi create pe baza sa fiind preferate de catre clienti.
Romul este o bautura versatila, care poate fi combinata in multe moduri si savurata in orice sezon. Se poate consuma simplu, ca shot, cu gheata sau ca bautura de baza pentru diverse cocktail-uri.
Cele mai celebre cocktail-uri pe baza de rom sunt Cuba Libre, Mojito, Pina Colada, Mai Tai. Romul simplu se serveste in pahare alungite, asemenea celor de sampanie.
Pentru cocktail-uri pe baza de rom, sunt recomandate pahare de tip cocktail, inalte si inguste, de diverse forme, cu sau fara picior.
Nu exista petreceri la care nu exista macar o sticla de votka.
Votka se consuma seaca, sub forma de shot sau in amestec cu suc de portocale.
Exista si cateva cocktail-uri complexe care au la baza votka: Cosmopolitan, Moscow Mule sau White Russian. Votka seaca sau aromata se serveste in paharele cu picior, cele fara picior fiind rezervate doar pentru votca seaca.
Acum ca ai aflat tot ceea ce trebuie sa stii despre bauturile tari si identificarea paharelor potrivite, nu uita insa ca bartenderul ofera cele mai surprinzatoare combinatii de arome. Acesta poate pune in valoare orice tip de pahar, rezultatul final putand fi o opera de arta.