Horeca

Asezarea tacamurilor dupa masa: practici pentru incheierea eleganta a mesei

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 14-11-2023

 

Asezarea tacamurilor dupa masa - cover

 

Asezarea corecta a tacamurilor dupa o masa este un aspect esential al etichetei la masa si al unei incheieri elegante a unui eveniment culinar. Este un gest de respect fata de gazde si fata de ceilalti participanti la masa, precum si o modalitate de a demonstra atentia la detalii si consideratia fata de cel ce a pregatit masa. Prin asezarea tacamurilor in mod corespunzator, poti comunica subtil un nivel de educatie si buna-cuviinta, creand, astfel, o atmosfera mai placuta pentru toti cei implicati in experienta culinara. Indiferent daca ai gazduit o cina formala sau ai luat parte la o intalnire obisnuita, cunoasterea regulilor de asezare a tacamurilor poate adauga o nota subtila de rafinament si sofisticare la experienta ta culinara.

Cuprins:

  1. Aranjarea tacamurilor dupa masa - cat de importanta este aceasta practica?
  2. Pozitia tacamurilor la sfarsitul mesei - ce exprima si ce impact are pentru bucatar?
  3. Tacamurile in farfurie - reguli pentru transmiterea mesajului dorit

 

1. Aranjarea tacamurilor dupa masa - cat de importanta este aceasta practica?

Asezarea tacamurilor corect dupa masa este o componenta esentiala a etichetei la mesele festive si nu numai,  avand o importanta semnificativa in diferite contexte sociale.

Pe de-o parte, asezarea tacamurilor in farfurie intr-un anumit mod dupa terminarea mesei este un semnal ca masa s-a incheiat. Aceasta poate ajuta la organizarea si desfasurarea unei mese fara incidente neplacute, in special in cazul evenimentelor cu mai multi participanti.

Pe de-alta parte, pozitia tacamurilor dupa masa intr-un mod ordonat si corect arata respect fata de gazde si fata de experienta culinara pe care acestea au oferit-o.

 

In cele din urma, semnele tacamurilor, mai precis modul in care asezi tacamurile cand termini de mancat, reflecta educatia si buna cuviinta, fiind un mod subtil de a comunica faptul ca esti atent la detalii si ca acorzi importanta practicilor sociale elevate si etichetei la masa. Cunoasterea codului tacamurilor si respectarea regulilor lor de asezare indica un comportament ales in societate si o educatie aparte.

 

 1. Asezarea tacamurilor dupa masa - farfurie, mancare, tacamuri

 

 2. Pozitia tacamurilor la sfarsitul mesei - ce exprima si ce impact are pentru bucatar?

 

Aranjarea tacamurilor la sfarsitul mesei poate exprima diferite lucruri si poate avea un impact semnificativ, atat asupra gazdelor, cat si asupra bucatarului. Semnificatia tacamurilor la sfarsitul mesei pe farfurie arata respect si recunoastere fata de eforturile depuse de gazde si de bucatar, pentru a oferi o masa delicioasa. Este o modalitate de a spune "Multumesc!" pentru ospitalitatea si mancarea oferita. Bucatarul sau persoana care a pregatit mancarea poate simti o recompensa emoționala cand observa asezarea corecta a tacamurilor la sfarsitul mesei. 

 

In esenta, regula tacamurilor exprima intr-un mod subtil respectul si recunostinta pentru gazde si pentru mancare, alaturi de nivelul de educatie si bunele maniere ale persoanei careia i-a fost servita masa.

 2. Pozitia tacamurilor la sfarsitul mesei - bucatar, farfurii, bucatarie



3. Tacamurile in farfurie - reguli pentru transmiterea mesajului dorit

 

Dupa servirea mesei, este indicata lasarea unui feedback chelnerului sau bucatarului printr-un limbaj international dat de pozitia tacamurilor in farfurie, cu atat mai mult daca pe masa se regasesc tacamuri de inox pentru HoReCa, ce marcheaza necesitatea existentei formalitatilor, data de un cadru al ospitalitatii, precum un restaurant. Daca te intrebi cum se pun tacamurile in farfurie, la sfarsitul mesei, cand termini de mancat, atunci vei afla in randurile urmatoare. Iata care sunt mesajele ce pot fi transmise prin aranjarea tacamurilor la sfarsitul mesei:

 

”Am luat o pauza.” – Indicarea pauzei este esentiala in situatia in care doresti sa parasesti masa pentru un timp, desi nu ai terminat de mancat, ca sa informezi ospatarul despre acest lucru si ca sa impiedici posibilitatea ca acesta sa iti retraga portia. Pentru a exprima acest mesaj trebuie sa asezi tacamurile in forma literei ,,V” intoarsa, conform reprezentarii urmatoare:

 

 3. Tacamurile in farfurie - tacamuri in forma literei V intoarsa, ”Am luat o pauza”

 

”Sunt gata pentru urmatorul fel.” – La o masa unde sunt servite mai multe feluri de mancare ii poti indica clar chelnerului ca astepti felul urmator daca pozitionezi tacamurile pe farfurie sub forma unei cruci, in urmatorul mod:

 

 3. Tacamurile in farfurie - tacamuri sub forma unei cruci, ”Sunt gata pentru urmatorul fel”





”Preparatul a fost excelent.” – Transmiterea felicitarilor bucatarului pentru mancarea abia servita se poate face foarte simplu. Iata cum sa asezi tacamurile cand ai terminat de mancat in aceasta situatie: prin pozitionarea cutitului si a furculitei pe centrul farfuriei, in pozitie orizontala, ca in imaginea de mai jos:

 

3. Tacamurile in farfurie - tacamuri in pozitie orizontala, ”Preparatul a fost excelent.”



”Am terminat de mancat.” – In situatia in care nu ai reusit sa termini tot preparatul de mancat si vrei sa iti fie luata farfuria, poti comunica asta prin pozitionarea tacamurilor pe vertical, unul langa celalalt, astfel:

 

 3. Tacamurile in farfurie - tacamuri pe verticala, „Am terminat de mancat”



”Nu mi-a placut preparatul.” – Chiar daca niciun bucatar nu isi doreste sa primeasca un astfel de mesaj, pot exista situatii in care preparatul sa nu fie pe placul tau din diverse motive. Daca te intrebi cum se aseaza tacamurile cand termini in aceasta situatie, atunci este esential sa stii urmatoarea informatie: tacamurile se vor aseza in forma de ,,V”, punand cutitul printre dintii furculitei, conform urmatoarei imagini:

3. Tacamurile in farfurie - tacamuri pe vertical, ”Nu mi-a placut preparatul”

 

In concluzie, cunoasterea semnificatiei pozitiei tacamurilor si asezarea corecta a acestora dupa servirea preparatelor este un aspect semnificativ al etichetei la masa, care exprima respect, buna-cuviinta si apreciere pentru gazde si pentru experienta culinara oferita. Este un gest care contribuie la ordinea si organizarea mesei, reflectand educatia si bunele maniere ale oaspetilor. Asadar, invatarea modului corect cum se lasa tacamurile in farfurie si respectarea regulilor de asezare a tacamurilor dupa masa poate contribui la trairea unei experiente culinare armonioase si rafinate, indiferent de contextul social in care te afli.

 

Surse foto: pexels.com, freepik.com