Horeca

Aranjarea paharelor la masa - sfaturi pentru cine formale sau informale

De Doinita Stanciu la 23-08-2023

Urmeaza sa iei cina alaturi de familie sau de prieteni sau te pregatesti intens pentru o masa festiva de business? Indiferent de evenimentul care urmeaza celebrat, pregatirea mesei este un subiect important. O aranjare impresionanta va fi un plus major pe langa bunatatile pregatite!

Cuprins:

  1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face
  2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face 1

La o masa festiva se impune prezenta a cel putin doua pahare esentiale: un pahar pentru apa si unul pentru vin (fie rosu, fie alb). Numarul maxim admis de pahare este de patru, incorporand cele doua mentionate anterior si adaugand paharul pentru celalalt tip de vin si, daca este cazul, paharul pentru sampanie.

Procedura pentru asezarea paharelor la masa trebuie realizata dupa ce farfuriile si tacamurile au fost amplasate, ca estetica sa fie una cat mai coerenta. Paharele se pun de cele mai multe ori deasupra cutitelor. Ordinea corecta pentru asezarea lor este dupa cum urmeaza: 

  1. paharul pentru apa;
  2. paharul pentru vin alb;
  3. paharul pentru vin rosu;
  4. paharul pentru sampanie (in cazul in care exista planuri pentru servirea sampaniei).

In ceea ce priveste paharele destinate altor tipuri de bauturi, cum ar fi whisky sau bere, ele vor fi puse separat, pe o alta masa din apropierea invitatilor.

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face2

 

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face3

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face4

Atunci cand vine vorba despre alegerea paharelor pentru evenimentul festiv, este crucial sa se opteze pentru modele de calitate. Acestea ar trebui sa fie din acelasi set sau sa aiba un design similar, pentru a mentine o continuitate estetica. In plus, este necesar ca paharele sa nu fie afectate de ciobituri si sa fie curate inainte de aranjare.

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face5

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face6

1. Asezarea paharelor pe masa - cum se face7

In cadrul unei mese formale, este esential sa acorzi o atentie deosebita aspectului fetei de masa, a traverselor de masa si a servetelelor pentru a crea o atmosfera impecabila. In special, fata de masa trebuie sa fie pusa cu mare grija. Pentru a obtine un aspect rafinat, lungimea optima a acesteia trebuie sa se opreasca la jumatatea distantei dintre partea superioara a mesei si podea. In acest fel, se evita atat aspectul dezordonat cat si senzatia de inghesuiala. In cautarea unor idei inspirationale, poate fi util sa consulti pozele din acest articol. Nu se stie niciodata de unde vine inspiratia!

 2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale 

Este indicat sa pui paharele la o distanta egala unul fata de celalalt. Astfel, se creeaza o ordine si simetrie pe masa care va fi pe placul privitorilor. De asemenea, acestea pot fi asezate intr-o linie dreapta sau intr-un cerc mic daca sunt putine. In cazul in care ai multe pahare, poti sa le imparti in mai multe randuri pentru a evita supraaglomerarea.

2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale1

Daca doresti un aspect simetric, poti aseza paharele in mod egal in partea stanga si dreapta a fiecarui loc la masa. Este necesar sa ai in vedere aspectul estetic al intregii mese. In acest caz, o masa cu cei apropiati poate capata un aspect relaxat, in timp ce o cina de business ar trebui sa se bucure de un aranjament cat mai deosebit. 

2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale2

2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale3

2. Asezarea paharelor la masa si a tacamurilor - sfaturi esentiale4

Asezarea tacamurilor la masa:

  • Furculita este asezata pe partea stanga a farfuriei. Daca exista mai multe furculite pentru diferite feluri de mancare, cea pentru felul principal va fi pusa cel mai aproape de farfurie, iar celelalte in ordinea in care vor fi folosite.
  • Cutitul este plasat pe partea dreapta a farfuriei, cu lama indreptata spre interior. Daca exista mai multe cutite se aplica regula de mai sus.
  • Lingura este asezata pe partea dreapta a cutitului, cu partea concava in sus. 
  • Furculita sau lingurita pentru desert pot fi pozitionate deasupra farfuriei, orientate cu manerul spre stanga si lama spre dreapta.
  • Cutitul pentru desert, daca este necesar, poate fi asezat alaturi de furculita pentru desert, cu lama indreptata spre manerul acesteia.

Asadar, data viitoare cand pregatesti masa, indiferent de natura evenimentului, ia in considerare sfaturile de mai sus si cu siguranta vei adora rezultatul. Atat paharele, cat si tacamurile trebuie asezate corespunzator pentru a putea face o impresie buna din toate punctele de vedere!

Surse foto: unsplash.com, pexels.com