Horeca

Amenajare restaurant – aspecte de care sa tii cont pentru a atrage clientii si sfaturi utile pentru o amenajare corespunzatoare

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 09-02-2024

 AMENAJ~1

Poza de Ivan Stern pe Unsplash.com

 

Daca iti doresti sa iti deschizi un restaurant trebuie sa iei in calcul ca e nevoie sa iti dedici suficient timp amenajarii. Felul in care arata restaurantul ii va atrage pe clienti sa intre si sa serveasca masa, precum si sa se reintoarca la tine. Mai mult decat un rol estetic, amenajarea are si un rol practic. Intr-un restaurant oamenii trebuie sa se simta confortabil si sa nu intampine dificultati in accesarea zonelor importante. Asadar, va fi necesar sa gandesti foarte bine planul pentru pozitionarea meselor, zonei de fumat, a baii, a barului si a bucatariei pentru o experienta cat mai placuta a clientilor, dar si a angajatilor tai. Cu siguranta, sunt foarte multe aspect de luat in calcul cand vine vorba de amenajarile de restaurante. De aceea, poti sa descoperi in acest articol cateva sfaturi utile, idei de amenajari de restaurante, precum si alte informatii importante care iti vor face treaba mai usoara.

 

Cuprins:

  1. Amenajare terasa restaurant – trucuri pentru a amenaja o terasa primitoare
  2. Amenajare bucatarie restaurant – la ce trebuie sa fii atent?
  3. Amenajare interioara restaurant – lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont
  4. Amenajarea si dotarea restaurantului - care sunt pasii pe care trebuie sa-I urmezi pentru a decora interiorul restaurantului

 

1. Amenajare terasa restaurant – trucuri pentru a amenaja o terasa primitoare

1. Amenajare terasa restaurant – terasa, scaune

Poza de kstudio pe Freepik.com

 

Terasa unui restaurant este, poate, cel mai relaxant loc din intreg ansamblul. In functie de caracteristicile potentialilor clienti, atmosfera poate sa fie linistita sau, din contra, mai dinamica. Atmosfera terasei o poti stabili in prima faza prin muzica de fundal. Daca terasa este destinata mai degraba socializarii si preponderent se vor consuma bauturi si startere, atunci muzica aleasa o sa fie una alerta. Acest dinamism este necesar deoarece clientul nu va sta foarte mult la masa si imediat dupa ce o elibereaza se va aseza urmatorul. In cazul in care terasa este o extensie a restaurantului si se consuma preparate la fel ca in interiorul localului, atunci vei aborda acelasi ambient. Astfel, inviti clientul sa stea un timp indelungat, sa se relaxeze si, bineinteles, consumatia sa fie pe masura. Daca o persoana se simte mai bine intr-un loc va alege sa revina de fiecare data si daca locul este asociat cu a petrece timp de calitate, cu siguranta restaurantul va avea succes. 

 

1. Amenajare terasa restaurant – terasa cu portocaliu si verde

Poza de jcstudio pe Freepik.com

 

In functie de specificul restaurantului trebuie sa alegi si designul terasei. Aceasta, in functie de spatiul de care restaurantul dispune, este amplasata la etaj sau pe sol si poate fi: inchisa, deschisa sau semideschisa. De cele mai multe ori, terasa este deservita de o gradina, plante ornamentale. Sau, daca este vorba despre amenajarea curtii restaurantului, trebuie sa existe cel putin un gard de delimitare fata de zona pietonala/trafic. Dupa cum spuneam, specificul restaurantului va dicta si aspectul terasei. De exemplu, un restaurant cu specific traditional romanesc va opta pentru o terasa ce contine elemente precum mese din lemn masiv, poate chiar buturugi sau felinare cu gaz lampant. 

De asemenea, mijloacele de protectie si confort sunt, de asemenea, apreciate de clienti. Chiar daca terasa beneficiaza de umbra unor arbori, ideal ar fi sa se gaseasca mijloace de protectie optime, astfel incat sa nu cada frunze in mancarea clientilor sau o ploaie neprevazuta sa goleasca intreaga terasa. Totodata, pe timp de vara, niste umbrele ar fi utile pentru a proteja oamenii de razele puternice ale soarelui. Asadar, terasa unui restaurant trebuie gandita si ea ca mijloc de exploatare pe termen lung si sa fie cat mai bine integrata in decorul si stilul restaurantului.

 1. Amenajare restaurant – terasa restaurant elegant, flori pe masa restaurant

Poza de wirestock pe Freepik.com

 

1. Amenajare restaurant –  amenajare terasa restaurant grecesc

Poza de wirestock pe Freepik.com

 

2. Amenajare bucatarie restaurant – la ce trebuie sa fii atent?

2. Amenajare bucatarie restaurant – ustensile horeca, bucatarie inox

Poza de rawpixel.com pe Freepik.com

 

Bucataria unui restaurant este motorul acelui local si daca ceva nu functioneaza bine, apar probleme in tot restaurantul. In principal, oamenii merg la restaurant pentru a manca si in planul secund se afla atmosfera si experienta avuta pe parcursul unei mese. Din acest motiv este esential ca preparatele rezultate in primul rand sa fie gustoase si, totodata, sa atraga vizual. Multa lume stie ca uneori chiar daca nu iti este foame un preparat iti poate provoca pofta doar daca il vezi sau ii simti mirosul. Toate acestea nu pot exista fara un bucatar desavarsit, iar bucatarul nu-si poate pune talentul in valoare daca nu are la dispozitie tot ce ii este necesar, de la vase, cutite si alte accesorii pana la echipamentele electrocasnice. Asadar, un restaurant care se respecta si isi respecta clientii va dispune de o bucatarie moderna care regulat este imbunatatita.

 

Cum trebuie sa arate o bucatarie profesionala?

Intr-o bucatarie in care urmeaza sa se gateasca la foc automat este foarte important sa se stabileasca un flux tehnologic, cu alte cuvinte sa cunosti numarul de locuri la masa, numarul de portii pe care bucataria trebuie sa le furnizeze in anumiti timpi, toate acestea corelate cu specificul restaurantului. Astfel, cunoscand toate aceste caracteristici iti poti contura o idee asupra aparatelor si ustensilelor pentru bucatarii profesionale necesare desfasurarii activitatii in cele mai bune conditii. Printre acestea se numara cutitele, tocatoarele, spatulele, polonicele si altele care trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Fara ustensilele potrivite, bucatarul nu va putea executa preparate pe masura asteptarilor clientilor. 

De asmenea, cand vine vorba despre amenajarea unei bucatarii de restaurant, sunt elementare frigiderele, mesele refrigerate, echipamente pentru sporirea dinamicii (de exemplu, feliatoare, masini de preparat legume sau masini de ambalat), echipamente bloc termic (cuptoare, friteuze sau gratare), echipamentele ce asigura buna ventilatie si nu in ultimul rand echipamentele pentru spalarea vaselor. Bineinteles, unui bucatar nu trebuie sa-i lipseasca ustensilele potrivite, precum cratitele HoReCa. In plus, oalele profesionale asigura o buna prindere, fiind foarte usor de manevrat si rezistente in timp. Tigaile profesionale sunt principalele instrumente de gatit, iar o bucatarie trebuie dotata cu numeroase tipuri pentru fiecare preparat. Nu in ultimul rand, va fi necesar sa se aleaga vesela HoReCa cu un design placut in care preparatele sa iasa in evidenta si seturile de tacamuri potrivite ca estetica. Materialul principal ce constituie o bucatarie profesionala este inoxul. In bucatarii nu sunt utilizate alte materiale pentru ca din punct de vedere sanitar inoxul se curata cel mai bine si, in acelasi timp, calitatile anticorozive asigura durabilitate. 

2. Amenajare bucatarie restaurant –  bucatarie restaurant, echipamente horeca, recipiente

Poza de pe Freepik.com

 

2. Amenajare bucatarie restaurant – femeie, legume, bucatarie restaurant

Poza de pe Freepik.com

 

Bucatariile profesionale sunt organizate pe mai multe zone pentru a dispune de un flux optim pe perioada activitatii. Astfel, exista asa numita “bucatarie calda” care are in ansamblu: cuptoare, gratare, masini de gatit, plite, tigai basculante etc. Urmatoarea zona este reprezentata de bucatarie rece care cuprinde dulapuri frigorifice, camera rece si anumite echipamente de preparare dinamica, cum ar fi: feliatoare, masini de preparat legume, dozatoare sos etc. O a treia zona este reprezentata de sectorul de spalare a vaselor care, bineinteles, cuprinde o masina de spalat vase, un sterilizator de cutite si chiuveta de inox de tip spalator. Optional, in functie de specificul restaurantului, vor exista si alte zone precum un cuptor pe lemne daca se prepara pizza si, de asemenea, este necesar sa existe o zona separata daca se prepara si deserturi/produse de patiserie.

Este elementar ca inca de la inceput un restaurant sa dispuna de toate aceste echipamente si sa existe un flux bine stabilit pentru a putea furniza clientilor cele mai bune produse si, desigur, in timp util. Experienta unui client la restaurant este un cumul de elemente si fiecare aspect este deosebit de important. Daca atmosfera este nepotrivita si clientul primeste preparatele cat este in disconfort, toata munca bucatarului este in zadar pentru ca mancarea nu va mai fi apreciata la adevarata sa valoare. 

 2. Amenajare bucatarie restaurant – ustensile bucatarie, chefi bucatari

Poza de pe Freepik.com

 

3. Amenajare interioara restaurant – lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont

3. Amenajare interioara restaurant – mese si scaune restaurant

Poza de KamranAydinov pe Freepik.com

 

In ceea ce priveste amenajarea interioara a unui restaurant, pentru a face experienta clientilor una cat mai placuta trebuie sa fii foarte atent atunci cand gandesti zona de luat masa. Spatiul total al restaurantului trebuie impartit astfel incat aproximativ 60% din el sa fie dedicate acesteia. Mesele nu trebuie sa fie foarte apropiate deoarece va da senzatia de spatiu aglomerat, iar clientii nu vor mai avea intimitate. De asemenea, mesele aproape lipite ingreuneaza foarte mult accesul personalului, nu doar a clientilor. E important ca spatiul pe care il amenajezi sa dea senzatia de intimitate prin design si pozitionarea meselor. Cu toate acestea, personalul restaurantului trebuie sa vada foarte bine zona de servire a mesei astfel incat sa nu lase clientii sa astepte.

3. Amenajare interioara restaurant – baie restaurant, oglinzi

Poza de mrsiraphol pe Freepik.com

 

Pozitionarea baii este si ea extrem de importanta. Evita sa o dispui langa bucatarie, caci nu va fii bine perceput restaurantul de catre clienti. In plus, atat baia, cat si bucataria nu este bine sa fie extrem de aproape de zona de luat masa, din cauza mirosurilor nedorite. Baia trebuie sa fie semnalizata corespunzator folosind diverse metode. In acest caz poti fii foarte creativ alegand ca simbolurile pentru baie sa fie luminoase sau schimbate in functie de tematica restaurantului. Indiferent ce ai alege, trebuie sa fie foarte vizibila baia pentru ca toti clientii sa o poata observa cu usurinta fara a mai fi necesar sa intrebe. Pentru a nu se crea aglomeratie la baie este bine sa iei in calcul crearea unei zone de asteptare.

Un alt element esential de care trebuie sat ii cont in amenajarea unui restaurant este iluminatul. Acesta te va ajuta foarte mult sa conturezi o atmosfera placuta si sa transmiti starea dorita. Prin alegerea corpurilor de iluminat potrivite, intensitatea si culoarea luminilor vei putea face ca spatiul sa para unul intim, primitor, modern, vesel sau romantic. In plus, o lumina potrivita va accentua culorile si va face preparatele sa para mai gustoase. Este important ca design-ul ales pentru decorarea locatiei sa se regaseasca si in corpurile de iluminat. De exemplu, un stil clasic de amenajare se va potrivi de minune cu candelabre. In schimb, un design modern va fi cel mai bine pus in valoare de lustre geometrice si benzi LED.

 

4. Amenajarea si dotarea restaurantului - care sunt pasii pe care trebuie sa-I urmezi pentru a decora interiorul restaurantului

Dupa ce ai un plan bine stabilit in ceea ce priveste amplasarea tuturor zonelor din restaurant urmeaza sa conturezi estetica interiorului. Odata aleasa o tematica, atat zona de servit masa, cat si baia sau alte locuri din restaurant trebuie sa o respecte. Este bine sa adopti un stil comun peste tot, pentru a crea o armonie. Iata cateva sfaturi de urmat pentru un design interior reusit:

4. Amenajarea si dotarea restaurantului – restaurant rustic, mobilier lemn

Poza de pe Freepik.com

 

Stabileste un concept

Orice restaurant are un concept – acesta se refera la acel lucru care il face unic. Primul pas este sa alegi specificul restaurantului care poate fi unul mediteraneean, chinezesc, pescaresc, fine dining etc. In functie de asta vei hotari si stilul designului interior. De exemplu, un restaurant grecesc are un aspect aparte, cu mobila si finisaje in nuante de albastru si decoratiunile trebuie sa te duca cu gandul la mare. Apoi, daca restaurantul are o poveste in spate e pacat sa nu o prezinti clientilor prin felul in care arata.

 

4. Amenajarea si dotarea restaurantulu – restaurant colorat, mobilier colorat

Poza de KamranAydinov pe Freepik.com

 

Alege paleta cromatica potrivita

Culorile alese in designul interior al unui restaurant sunt foarte importante deoarece pot influenta starea de spirit. Mai mult decat atat, exista culori care sporesc apetitul de care te poti folosi pentru amenajare. Printre culorile foarte des utilizate in restaurante se numara: rosu, galben, portocaliu, verde si roz. Daca nu vrei sa te folosesti de cromatica pentru a stimula apetitul clientilor poti sa alegi oricare alte culori, atat timp cat se potrivesc conceptului.

 4. Amenajarea si dotarea restaurantului – restaurant, mobilier restaurant, plante

Poza de Chesley McCarty pe Unsplash.com

 

Selecteaza mobilierul astfel incat sa se asorteze

Mesele si scaunele sunt principalele obiecte de mobilier si trebuie sa aiba un design placut si sa fie de calitate. Felul in care acestea se prezinta fac experienta clientilor mai buna sau mai putin buna. Bineinteles, e necesar ca intreg setup-ul mesei sa fie armonios, de la fete de masa, carafe, cesti, farfurii, tacamuri de inox HoReCa si pahare HoReCa. Pentru un design perfect mergi pe aceleasi texturi si schema cromatica.Tacamurile din inox sunt cel mai des utilizate in industria HoReCa si orice restaurant ar trebui sa le detina. Acestea sunt cele mai igienice si durabile. E important sa ai mai multe modele de pahare destinate fiecarei bauturi: pentru apa, vin, martini, sampanie, bere, coniac, cocktail, smoothie etc. Pentru vinul casei, fresh-uri sau limonada iti va fi de folos o carafa din sticla rezistenta. 

4. Amenajarea si dotarea restaurantului – restaurant grecesc, mobilier restaurant albastru

Poza de Jason Briscoe pe Unsplash.com

 

Fii atent la decoratiuni

Decoratiunile ofera personalitate fiecarui spatiu si pot sa contureze atmosfera dorita. De exemplu, daca iti doresti ca restaurantul tau sa fie locul unde te poti relaxa aproape de natura, e bine sa folosesti cat mai multe plante in decorul spatiului. O atmosfera romantica poate fi conturata de multe lumanari. Daca ai un restaurant pescaresc cu siguranta vei avea nevoie de multe decoratiuni cu specific, cum ar fi plase de pescuit, undite sau colace de salvare.

In concluzie, amenajarea restaurantului nu este deloc un lucru usor. Este necesar sa iei totul pas cu pas si sa fii foarte atent la detalii. Nu uita sa tii cont de sfaturile de mai sus, ideile de amenajare a unei terase de restaurant, avand in vedere importanta acestui spatiu, dar si restul sugestilor oferite pentru a atrage clientii si a amenaja o locatie speciala, conform conceptului tau.