Casa si Gradina

Tipuri de pahare folosite acasa sau la restaurant - practice si utile pentru diferite tipuri de bauturi si in diverse ocazii

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 22-01-2024

Tipuri de pahare folosite acasa sau la restaurant - practice si utile pentru diferite tipuri de bauturi si in diverse ocazii

Tipuri de pahare folosite acasa sau la restaurant - practice si utile pentru diferite tipuri de bauturi si in diverse ocazii

Intalnirea cu familia sau cu prietenii este un motiv de bucurie si, daca ne strangem in jurul unei mese frumos asezate, este cu atat mai practic si mai frumos. Fie ca organizezi o masa obisnuita, fie ca ii inviti pe cei dragi la o masa festiva, paharele sunt nelipsite din decor. Deosebit de practice si utile pentru a savura bautura preferata, fie ea apa, limonada, suc, bere, vin, sampanie, whiskey sau shot-uri, paharele sunt asortate atat cu stilul veselei, cat si cu fata de masa, nu numai cu lichidul consumat. Daca vrei sa afli care sunt tipurile de pahare de care ai nevoie in functie de bautura consumata, citeste in continuare acest articol. 



Cuprins:

  1. Tipuri de pahare - in ce fel de pahare se servesc bauturile
  2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus
  3. Tipuri de pahare pentru bauturi si denumirile acestora 
  4. Tipuri de pahare de bere si recomandari practice de servire



1. Tipuri de pahare - in ce fel de pahare se servesc bauturile

1. Tipuri de pahare - ideale pentru acasa, la picnic sau la restaurant

Cand asezi o masa, fie ea obisnuita sau pentru un eveniment deosebit, este o reala provocare atunci cand vine vorba de alegerea paharelor potrivite. De cele mai multe ori se practica servirea bauturilor inaintea mesei, motiv pentru care este cazul sa acorzi o atentie deosebita pregatirii paharelor. Acestea nu sunt simple obiecte de decor, ci reprezinta instrumentele importante pentru aprecierea bauturilor servite. Paharele folosite pentru servirea bauturilor trebuie sa fie practice, utile si sa fie simplu de intretinut. 

Daca te afli la restaurant si te intrebi care este paharul de apa, vei descoperi pe masa un pahar mare, de regula cu picior. Acasa poti folosi pahar fara picior, deoarece este mai simplu de intretinut si utilizat. 

1. Tipuri de pahare - pahar, apa

In ce pahare se servesc bauturile? Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de pahare: 

 

  • Pahare de apa

Deoarece hidratarea este foarte importanta pe parcursul zilei, este esential sa ai la indemana cele mai potrivite pahare. De regula, se aleg pahare mari, fara picior, cu deschiderea larga pentru apa. Acestea au forma cilindrica, usor conica, si pot fi de diferite dimensiuni. 

 

  • Pahare de limonada

 

Paharele de limonada pot fi cu sau fara picior, pentru a savura acest lichid energizant si tonic. Alaturi de limonada poti aseza frunze de menta, felii de lime sau fructe proaspete, pentru a te bucura de mixul perfect. 

 

1. Tipuri de pahare - pahare, cocktailuri

 

  • Pahare de cocktail

 

De regula, aceste pahare au forma conica, varful conului fiind la baza. De asemenea, se pot alege si pahare cilindrice sau tronconice pentru a savura acest lichid aperitiv. Pe marginea paharului se poate aseza zahar si fructe proaspete pentru un plus de savoare. Desigur, aceste lichide frumos colorate si apetisante se pot servi cu cuburi de gheata pentru a simti mai bine gustul si aroma. Mai mult, pe peretii paharelor se vor forma picaturi de apa datorita condensului. 



1. Tipuri de pahare - bauturi, cocktailuri, pahare de cocktail

 

1. Tipuri de pahare - ideale pentru acasa, la picnic sau la restaurant (5)

 

  • Pahare pentru apa de trandafiri sau sirop cu apa minerala 

Aceste tipuri de pahare pot fi cu sau fara capac, in functie de modul de pastrare sau de servire. Cele mai practice pahare pentru pastrat siropul sau apa de trandafiri sunt cele cu capac din sticla, in timp ce pentru servit se folosesc cu succes paharele inalte, cu sau fara picior.

 

1. Tipuri de pahare - pahare

  • Pahare de vin

 

Acestea se utilizeaza in functie de culoarea vinului (alb, rosu sau roze), deoarece temperatura de servire este diferita. Astfel, pentru vinul alb se folosesc pahare mai mici decat pentru vinul rosu sau roze, deoarece temperatura acestuia de servire este cea mai mica si este necesar sa pui in pahar atat cat consumi din doua, trei inghitituri. Totdeauna se vor alege pahare transparente, pentru a „sorbi din priviri” lichidul lui Bachus.

 

  • Pahare de sampanie

 

Folosita pentru ocazii festive, acasa sau la restaurant, sampania este savurata in mod ideal din pahare cu picior, transparente. 

 

1. Tipuri de pahare - pahare de vin alb

  • Pahare long drink

 

Acestea pot sta pe masa ca si decor sau se pot folosi in mod eficient pentru diferite tipuri de bauturi, la mese obisnuite sau la ocazii speciale. Pot avea forme diferite, sunt transparente, opace sau colorate, in functie de decorul ales pentru vesela, servetele si fata de masa.

 

  • Pahare de whisky

 

Aceste pahare au forma cilindrica, deschiderea destul de mare si sunt, de regula, transparente. Grosimea paharului permite adaugarea unor cuburi de gheata in whisky, pentru un plus de savoare. 

 

  • Pahare de plastic

 

Acestea se pot folosi la picnic sau la evenimente derulate in curte, pentru a servi diferite bauturi: apa, suc, limonada, bere, vin sau vin spumant.

 

  • Pahare de ceai

 

Aceste tipuri de pahare pahare sunt, de regula, termorezistente si au diferite forme si culori. Daca vrei sa observi culoarea ceaiului si sa savurezi cu placere acest lichid sanatos, poti alege pahare transparente.

 

1. Tipuri de pahare - ideale pentru acasa, la picnic sau la restaurant (8)

  • Pahare de bere

 

Printre tipurile de pahare de bere se numara cele de marime mare, transparente si cu forma cilindrica, cu sau fara maner. Cele cu maner se numesc halbe si au diferite dimensiuni, in functie de nevoile clientilor.

1. Tipuri de pahare - ideale pentru acasa, la picnic sau la restaurant (9)

 

  • Pahare de cafea

 

In aceste pahare se poate servi o cafea simpla sau frappe, sunt transparente sau opace si 

au marimi mici sau medii.

 

  • Pahare de coniac

 

Aceste pahare sunt de forma unui butoias, de marime medie spre mare, insa transparente, pentru a savura cu pofta lichidul aramiu.

 

  • Pahare de lichior



Acestea pot avea forme diferite, insa marimea este mica, deoarece doamnele prefera sa bea lichiorul din asemenea pahare cu sau fara picior.

 

  • Pahare cu picior se folosesc, de regula, la ocazii festive sau la restaurante, pentru diferite bauturi, precum: apa, bauturi racoritoare, cocktailuri, vin sau sampanie.

 

1. Tipuri de pahare - femei, pahare, sampanie

 

  • Pahare fara picior se folosesc, de regula, acasa sau la birou, pentru a bea apa, limonada, ceai sau cafea.





2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus

2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus

Paharele de vin se aleg in functie de tipul vinului, mai ales daca acesta este de vita nobila. Astfel, in functie de culoarea strugurilor, de soiul acestora si de tehnologia de fabricatie, se obtin urmatoarele tipuri de vin:

  • vin alb
  • vin rosu
  • vin roze.

Prin urmare, paharele alese vor varia ca si forma, marime si calitate pentru a obtine randament maxim de la degustare pana la consumul vinului. Enologii folosesc pahare speciale chiar si la degustare, pentru a clasifica vinurile si a le eticheta in mod eficient.

 

2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus (2)

 

Din ce pahare se bea vinul? 

 

Pentru a evita incalzirea continutului, paharul se va tine de picior si se va consuma cat mai rapid din momentul servirii. Specialistii recomanda sa folosesti pahare de 300-350 ml, cu o inaltime de circa 20 cm pentru a simti mai bine aroma si gustul vinului alb.

Pentru vinul rosu se folosesc pahare de 400-500 ml, cu o inaltime de circa 20 cm si se umplu pana in zona cu diametrul maxim, pentru a savura acest lichid deosebit.

2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus (3)

Vinul roze se poate consuma din pahare cu dimensiuni intre cele pentru vin alb si cele pentru vin rosu, de regula cu picior, pentru a evita incalzirea continutului. Inaltimea acestora este putin mai mica decat a celor pentru vin rosu si forma tronconica, insa se pot utiliza fara probleme si paharele pentru vin alb.

2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus (4)

In functie de preferinte sau de disponibilitatea gazdelor, se pot folosi cu succes pahare sub forma de cupa larga sau de forma cilindrica pentru a ciocni de sarbatori si la evenimente deosebite. Pana la urma, sunt importante nu doar tipul de pahar si continutul acestuia, dar si atmosfera de petrecere, pentru o distractie pe cinste. Alege paharul perfect pentru a savura acest lichid savuros si sanatos alaturi de mancarea preferata.



2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus (5)

2. Tipuri de pahare de vin - practice si utile pentru a savura licoarea lui Bachus (6)



3. Tipuri de pahare pentru bauturi si denumirile acestora

3. Tipuri de pahare pentru bauturi - intretinere si pastrare in conditii optime

Tipurile de pahare folosite intr-un restaurant sunt variate si, uneori, poate fi o provocare sa stii care este utilizarea fiecaruia. De regula, se folosesc paharele de la stanga catre dreapta, pentru diferite bauturi pe care le poti servi. 

Astfel, se folosesc urmatoarele tipuri de pahare la masa:

  • de marime mica, avand o capacitate de 200-250 ml (pentru bauturi aperitiv);
  • de marime medie, avand o capacitate de 300-350 ml (pentru bauturi racoritoare, vin alb, vin roze sau cocktail);
  • de marime mare, avand o capacitate de 400-500 ml (pentru apa, limonada sau vin rosu).

Este important de mentionat ca restaurantele, barurile si alte localuri pot alege sa utilizeze diverse stiluri si modele de pahare in functie de conceptul lor, atmosfera dorita si tipul de bauturi pe care le servesc. De asemenea, paharele de calitate pot contribui semnificativ la experienta generala a clientilor.

Astfel, printre tipurile de pahare folosite in restaurant se numara: 

  • Paharele Collins - sunt folosite pentru bauturi precum apa, suc sau ceai rece. 
  • Paharele Tumbler - sunt printre cele mai populare, fiind folosite pentru a servi aproape orice bautura. 
  • Rocks - sunt folosite pentru bauturi tari, precum whiskey. 
  • Flute - sunt utilizate pentru servirea cocktailurilor cu sampanie, deoarece pastreaza bulele timp indelungat. 
  • Highball -  este folosit pentru servirea unor cocktailuri si este un pahar mare si inalt. 
  • Lowball - este scurt si cu baza groasa. Se foloseste pentru bauturi alcoolice tari, cum ar fi lichiorul. 
  • Margarita - este un pahar cu gura foarte larga si se foloseste pentru servirea bauturilor cu acelasi nume. 



3. Tipuri de pahare pentru bauturi - intretinere si pastrare in conditii optime (2)

 

3. Tipuri de pahare pentru bauturi - intretinere si pastrare in conditii optime (3)



3. Tipuri de pahare pentru bauturi - cocktail, ananas

 

3. Tipuri de pahare pentru bauturi - intretinere si pastrare in conditii optime (5)

Prin urmare, daca vrei sa organizezi evenimente la tine acasa si sa-ti primesti invitatii asa cum se cuvine, tot ce ai de realizat este sa-ti achizitionezi paharele potrivite si sa le folosesti la momentul oportun. Spre exemplu, pentru friptura din carne alba se consuma, de regula, vin alb sau roze, in timp ce pentru carnea rosie sau vanat se preteaza vinul rosu. Astfel, in functie de felurile de mancare servite, vei alege si tipurile de pahare si aranjamentul mesei. 

3. Tipuri de pahare pentru bauturi - pahare, bautura

 

 

3. Tipuri de pahare pentru bauturi - masa, familie, pahare

Vinul alb se bea din pahare cu picior, cu o inaltime de aproximativ 20 cm si o capacitate de circa 300 ml, ca si vinul roze, in timp ce vinul rosu se consuma din pahare cu o inaltime mai mare de 20 cm, cu o capacitate de circa 500 ml.

Cum hidratarea este esentiala pentru fiecare participant la masa, este important sa stii in ce pahar se pune apa pentru a reusi sa satisfaci toate nevoile.

 

4. Tipuri de pahare de bere si recomandari practice de servire

Berea este consumata destul de frecvent, mai ales in anotimpul cald. Din acest motiv, este important sa acorzi o atentie deosebita alegerii paharelor potrivite pentru acest lichid dulce-amarui. Dimensiunile paharelor variaza de la 350 ml la 1 l si grosimea materialului din care sunt confectionate este destul de mare. 

4. Tipuri de pahare de bere si recomandari practice de servire

 

4. Tipuri de pahare de bere si recomandari practice de servire (2)

Tipuri de pahare folosite pentru bere:

  • Pahare cilindrice mari, de 500 ml-1 l, cu maner;
  • Pahare cilindrice medii, de 350-500 ml, fara maner;
  • Pahare cilindrice cu forma bombata, de circa 500 ml, pentru pastrarea spumei la suprafata.

Iata si alte tipuri comune de pahare pentru bere: 

  • Pahare de Pilsner - au o forma subtire si inalta, ideala pentru a evidentia culoarea si pentru a permite degustarea usoara a aromei. 
  • Pahare de bere la halba (Mug) - sunt pahare robuste, grele si au maner. Sunt folosite mai ales pentru bere draft. 
  • Pahare de bere tulip - au un corp rotunjit si o gura usor evazata. Sunt potrivite pentru berile artizanale. 
  • Pahare de bere stout - au gura larga si forma conica inversata, care evidentiaza aromele complexe ale berii.  

 

Daca berea nu este intotdeauna preferata ta, poti consuma cidrul de mere, in diferite tipuri de pahare pentru vin, in functie de preferinte si aromele folosite in procesul de fabricatie al acestei bauturi slab alcoolizate.



Fiecare pahar utilizat se remarca prin diverse caracteristici si se preteaza pentru consumul anumitor lichide, pentru a le savura la maximum. Indiferent de ocazie sau de context, este necesar sa alegi cele mai potrivite tipuri de pahare pentru a te bucura din plin de culoarea, aroma si gustul bauturii pe care vrei sa o consumi. Forma si designul paharelor pot influenta experienta de degustare a bauturii respective. 




Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com