Casa si Gradina

Spalare auto acasa - ghidul tau de incredere

De Doinita Stanciu la 23-08-2023

Spalatul masinii acasa este privit ca un confort pentru foarte multe persoane. Aceasta initiativa este excelenta atunci cand te bucuri de o curte spatioasa. Totusi, pentru ca procesul sa fie unul cat mai usor si mai rapid ai nevoie de cateva lucruri: produsele potrivite si sfaturi despre cum sa speli masina acasa. Pe toate acestea le gasesti mai jos!

Cuprins:

  1. Spalare masina acasa - cum o faci ca un profesionist
  2. Spalatul masinii acasa - de ce ai nevoie

1. Spalare masina acasa - cum o faci ca un profesionist 

Spalatul unui auto acasa poate fi o activitate satisfacatoare si chiar relaxanta, in cazul in care abordezi cu atentie pasii si tehnicile corecte de spalare. 

Curatarea exteriorului masinii:

Pasul 1: Pozitionarea. Tine masina la umbra pentru ca apa sa nu se usuce foarte repede, iar detergentul sa lase urme. Desigur, te protejezi in acelasi timp si pe tine. In cazul in care nu gasesti un astfel de loc, evita sa speli masina acasa la orele de pranz, cand este foarte cald. 

Pasul 2: Spalarea rotilor. Foloseste o perie si un detergent special pentru roti pentru a indeparta murdaria persistenta, cum ar fi resturile de frana si nisipul. Tot aici poti folosi si un spray de curatare special pentru jante.

Pasul 3: Clatirea preliminara. Foloseste un furtun pentru a clati masina cu apa, indepartand astfel primul strat de murdarie, care este si cel mai gros. Acest lucru va ajuta la prevenirea zgarieturilor in timpul spalarii propriu-zise. Daca folosesti masini de spalat cu presiune, munca ta devine mai usoara. Totusi, ai grija sa pastrezi o distanta de minim 30 de cm fata de masina.

Pasul 4: Spalarea cu buretele sau peria. Amesteca detergentul auto intr-o galeata cu apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Incepe sa speli masina de sus in jos, folosind un burete sau o perie moale, speciala pentru auto. Evita frecarea puternica si presiunea excesiva pentru a preveni zgarieturile.

Pasul 5: Clatirea finala. Clateste masina din nou cu apa curata pentru a indeparta complet detergentul. Asigura-te ca nu raman reziduuri de sapun. 

Pasul 6: Uscarea. Acest pas este optional, insa pentru un rezultat perfect, iti vei dori sa il urmezi. Foloseste servetele sau lavete din microfibra pentru a sterge masina. Incepe de sus in jos pentru a asigura uscarea uniforma si pentru a preveni petele de apa.

Dupa ce masina este uscata, poti curata geamurile cu un produs special. De asemenea, daca iti doresti sa protejezi vopseaua, poti aplica un strat subtire de ceara la final pentru a mentine stralucirea ei.

Curatarea interiorului masinii:

  • Golirea masinii: asigura-te ca ai scos toate resturile si gunoiul din interiorul masinii inainte de a incepe curatenia.
  • Aspirarea: aspira podeaua, scaunele, bancheta din spate si spatiile dintre scaune. 
  • Curatarea suprafetelor: foloseste o laveta din microfibra si un spray de curatare special pentru interiorul masinii. Sterge cu grija toate suprafetele, inclusiv consola centrala, bordul, volanul si usile.
  • Curatarea geamurilor: curata geamurile cu un produs special pentru geamuri si asigura-te ca nu lasi urme sau pete.
  • Curatarea tapiteriei (optional): daca masina are tapiterie din stofa, foloseste un spray de curatare special si o perie moale pentru a curata petele si murdaria.
  • Curatarea covoraselor: scoate covorasele din masina si curata-le separat cu o perie si cu detergent.

 2. Spalatul masinii acasa - de ce ai nevoie

Curatarea masinii atat pe la interior, cat si la exterior, necesita rabdare si atentie la detalii. De aceea, trebuie sa te asiguri ca folosesti produsele si instrumente potrivite pentru fiecare parte a masinii si ca respecti pasii pentru a obtine rezultate de calitate.

Iata cu ce sa speli masina acasa

  • detergent auto: alege un detergent special pentru masini, pentru a preveni deteriorarea vopselei si a suprafetelor;
  • galeata curata: foloseste-o pentru a pregati solutia de spalare;
  • perie sau burete auto;
  • spalator de presiune: acesta va deveni cel mai mare ajutor al tau in spalarea masinii. In cazul in care nu ai un astfel de echipament si vrei sa achizitionezi unul, iata un ghid despre cum alegi spalatorul cu presiune potrivit;
  • accesorii pentru masinile de spalat cu presiune: asigura-te ca folosesti un furtun cu presiune reglabila pentru clatire;
  • manusi: acestea iti vor proteja mainile de substantele chimice din detergent si de murdarie;
  • servetele sau lavete din microfibra: acestea sunt utile pentru uscare si pentru a preveni aparitia urmelor sau a petelor.

Asadar, acum stii cum speli masina acasa! Urmeaza pasii de mai sus si bucura-te de un rezultat pe masura asteptarilor tale!

Sursa foto: Unsplash.com