Casa si Gradina

Petrecerea acasa - cum organizezi o petrecere de la A la Z. Idei de meniuri, bauturi, plus alte sfaturi utile

De Diana Popescu la 22-04-2024

cats

Imagine de Askar Abayev de pe Pexels.com

In momentul in care iti doresti sa organizezi o petrecere acasa, trebuie sa iei in calcul faptul ca munca va fi una ceva mai mare, decat daca ai organiza-o intr-un loc in care sa fie totul gata pregatit. Totusi, bugetul poate fi mai restrans, iar intreaga experienta ceva mai intima si poate chiar mult mai memorabila, cateva motive pentru care sa vrei si tu sa incerci acest concept.

Asadar, data viitoare cand celebrezi un moment important din viata ta, ori din viata cuiva drag, organizarea petrecerii acasa ar trebui sa fie una dintre optiunile tale, iar noi te vom invata cum sa pui la punct unele dintre cele mai importante detalii.

In continuare, o sa vorbim despre etapele pe care trebuie sa le bifezi, pentru un astfel de eveniment, de la lista de cumparaturi pe care trebuie sa o faci, meniul pentru petrecerea de acasa, bauturile alese, plus alte aspecte de acest gen.

 

Cuprins:

  1. Petrecere acasa - cum organizezi un astfel de eveniment si de ce ai nevoie
  2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei de mancare in functie de numarul de persoane prezente
  3. Organizarea petrecerii acasa - idei de bauturi pentru o petrecere reusita
  4. Organizare petrecerii in aer liber - unde poti amenaja spatiul pentru servirea mesei

1. Petrecere acasa - cum organizezi un astfel de eveniment si de ce ai nevoie

Cand vine vorba de organizarea petrecerii in aer liber in propria ta curte, exista mai multe criterii pe care trebuie sa le iei in calcul, astfel incat sa realizezi cel mai memorabil eveniment.

In primul rand, trebuie sa te decizi asupra unei tematici, dar si asupra ocaziei pentru care este realizata aceasta petrecere, intrucat poate fi vorba despre un eveniment pentru ziua de nastere sau de o simpla intalnire cu prietenii, fara un motiv anume. Tot de la procesul initial este nevoie sa stabilesti o ora si o zi clara, care sa le fie comunicate tuturor oaspetilor. De asemenea, daca vrei neaparat ca evenimentul sa aiba loc afara, nu uita sa verifici si vremea, pentru a nu avea surprize neplacute.

Tot din etapa initiala trebuie sa stabilesti si lista clara de invitati, intrucat de acest aspect vor depinde urmatoarele aspecte, precum aranjarea mesei, numarul meniurilor si tot asa. Si, ca tot veni vorba de mancare, creioneaza exact pe lista cate tipuri de preparate vei servi, de cate portii ai nevoie, pentru a putea, astfel, sa faci cumparaturile necesare si pentru a nu ajunge in contextul in care sa ramai fara ingrediente la indemana. Si in cazul bauturilor, situatia ramane la fel, intrucat trebuie sa stabilesti inca de la inceput ce le vei pune invitatilor pe masa si cu ce ii vei delecta.

Dupa ce ai stabilit meniul si ai pus la punct detaliile de mai sus, fa o lista clara si punctuala cu toate ingredientele si materialele de care ai nevoie. Mai mult, pe langa alimente si ingredientele perisabile, trebuie sa mai achizitionezi si alte lucruri importante, precum ar fi tacamurile de inox si farfuriile, necesare pentru servirea mancarurilor. Totodata, pune pe lista si platourile, bolurile si castroanele, ideale pentru asezarea aperitivelor, respectiv salatelor de la felul principal.

Pentru servirea bauturilor, trebuie sa ai neaparat la indemana cateva carafe, in care sa poti pune apa, suc, vin sau chiar sa prepari limonada proaspata. Nu uita sa cumperi si paharele necesare in functie de numarul invitatilor, dar si de optiunile de cocktailuri servite.

1. Petrecere acasa - cum organizezi un astfel de eveniment si de ce materiale ai nevoie- carafa cu limonada roz-min 1. Petrecere acasa - cum organizezi un astfel de eveniment si de ce materiale ai nevoie- mini bar de gradina cu diferite mancaruri-min

Sursa foto: yalco.ro

Un truc excelent pe care trebuie sa-l stii, cand vine vorba de ideile pentru organizarea unei petreceri acasa in aer liber, este si pozitionarea unui mini bar de gradina in centrul locatiei, astfel incat invitatii care nu stau la masa sa aiba unde sa-si aseze bautura, dar ca sa existe si un spatiu racoros, ideal pentru sticlele de alcool, ce trebuie sa ramana constant reci. Pe site-ul nostru gasesti o varietate de modele de acest gen, care vor constitui elementul cheie al petrecerii tale.

1. Petrecere acasa - cum organizezi un astfel de eveniment si de ce materiale ai nevoie- mini bar de gradina-min

Sursa foto: yalco.ro

In final, dupa ce ai pus la punct toate aceste criterii discutate mai sus si te-ai asigurat ca detii toate lucrurile necesare organizarii unei petreceri, trebuie sa te gandesti la cum vei decora si amenaja spatiul. Poti folosi diferite baloane, lumanari, banderole, flori sau alte accesorii, in functie de motivul si scopul acestei intruniri.

Nu uita nici de muzica, care trebuie sa fie constant prezenta pe fundal, dar si de posibilele activitati pe care le poti face cu invitatii tai. In final, bucura-te de intreaga experienta!

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei de mancare in functie de numarul de persoane prezente


Cand vine vorba de meniurile pentru petrecerea de acasa, acesta este un aspect extrem de important, care iti va garanta mare parte din reusita finala. Asadar, trebuie sa te gandesti bine la bunatatile pe care o sa le pui pe masa invitatilor tai, intrucat acestea ar trebui sa fie destul de diverse si potrivite pentru o gama variata de gusturi.

Vom incepe, asadar, seria recomandarilor cu ideile pe care le poti lua in calcul, cand vine vorba de aperitivele pentru petrecerea de acasa. Fara doar si poate, aceste preparate sunt unele dintre cele mai importante din tot meniul, motiv pentru care trebuie sa faci cele mai bune alegeri culinare, care vor lua ochii tuturor oaspetilor. Spre exemplu, aseaza in centrul mesei un platou plin cu branzeturi, pe care sa-l decorezi cat mai frumos cu diferite fructe, precum ar fi strugurii, stafidele, ce merg de minune in aceasta combinatie.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- platou de lemn cu aperitive-min

Imagine de Brooke Lark pe Unsplash.com

Apoi, in functie de numarul participantilor la eveniment, adauga in jurul acelor delicatese si niste platouri cu mezeluri diverse, unde poti integra si diferite preparate pregatite in propria bucatarie. Concret, nu trebuie sa te rezumi la carnurile specifice din supermarketuri, ci poti completa platoul cu anumite crochete, snitele mici de pui sau cu tot felul de rulouri din carne, usor de pregatit acasa.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- masa plina cu platouri cu aperitive-min

Imagine de khloe arledge pe Unsplash.com

Un alt platou ar putea fi aranjat cu gustari de tipul „one bite”, adica cu bete cu mozzarella, mini-sandvisuri ce pot fi savurate dintr-o singura muscatura, bruschete clasice, cu avocado sau chiar cu salata de oua.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- aperitive one bite-min

Imagine de Kelly Jean pe Unsplash.com

Revenind la cantitatea pe care ar trebui sa o aiba aceste aperitive, acest lucru trebuie sa-l stabilesti in functie de persoanele invitate, dar si de varietatea delicateselor pe care urmeaza sa le servesti. Daca, spre exemplu, ai 10 persoane la masa, un platou cu branzeturi, doua cu mezeluri si unul cu gustari de tipul „one bite” ar trebui sa fie suficiente, intrucat urmeaza si felul principal.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- masa plina de diferite mancaruri-min

Imagine de Lee Myungseong pe Unsplash.com

Asadar, cand vorbim de mancarea pentru petrecerea de acasa, nu ar trebui sa uiti nici de ceva mai consistent, precum ar fi niste friptura pregatita pe gratar. Alaturi de o portie de cartofi la cuptor si de cateva boluri mari de salata, masa va fi perfecta. Daca, totusi, nu detii un gratar, pe site-ul nostru gasesti foarte multe optiuni calitative, disponibile in diferite marimi, perfecte pentru un numar variat de invitati.

De asemenea, cand vine vorba de cantitatea de friptura necesara, ar trebui sa ai pentru fiecare oaspete in parte cate o bucata de carne din fiecare sortiment. Pentru a te asigura ca toata lumea va manca pe saturate, poti avea macar trei-patru bucati in plus, de rezerva.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- gratar pe gaz-min 2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- oameni care stau la gratar-min

Sursa foto: yalco.ro

Nu in ultimul rand, nu uita sa incluzi si deserturi delicioase in meniu, cum ar fi un tort, daca este vorba de o aniversare, dar poti improviza la fel de bine si un fel de mini candy bar, cu diferite sortimente de prajituri. In acest fel, toti invitatii vor vedea cat de mult ti-ai dat silinta, iar evenimentul va fi, fara doar si poate, o reusita.

2. Meniul pentru petrecerea de acasa - idei practice de luat in calcul, in functie de numarul de persoane prezente- masa cu mancare-min

                                                                                              Imagine de Maddi Bazzocco pe Unsplash.com

3. Organizarea petrecerii de acasa - idei de bauturi pentru o petrecere reusita

Cand te intrebi cum se organizeaza o petrecere acasa, trebuie sa stii ca nu doar meniul este extrem de important, ci si bauturile servite, care sunt si ele la fel de esentiale, pentru o experienta finala perfecta. Te vom ajuta si in acest sens cu cateva idei excelente, astfel incat tu sa alegi variantele care crezi ca s-ar plia cel mai bine pe gusturile si preferintele invitatilor tai.

Vorbim, in primul rand, de cocktailuri, care sunt nelipsite de la petreceri, indiferent de scopul si de natura lor. Acestea sunt cu atat mai importante pentru evenimentele la care participa si femei, insa si barbatii le prefera, iar noi iti vom spune care sunt cele mai celebre si comune variante pe care le poti pregati simplu acasa.

Vom incepe seria recomandarilor pentru bauturile pentru petrecere cu cocktailul Martini, care este, de regula, una dintre alegerile principale ale doamnelor. Aceasta bautura este una destul de rafinata, iar alaturi de o maslina verde poate fi perfecta. Atentie, totusi. Pentru a asigura cea mai profesionala si inedita experienta invitatilor tai, este neaparat sa prepari aceste bauturi in paharele reprezentative fiecarui tip in parte. In acest caz, paharul cu picior inalt, elegant, cu gura sub forma unei palnii e ideal.

set-6-pahare-martini-bormioli-america-20s-245-ml-3 set-6-pahare-martini-bormioli-america-20s-245-ml (1)-1

                                                                                                                    Sursa foto: yalco.ro

Un alt cocktail perfect ar putea fi si ginul tonic, care poate fi personalizat dupa bunul plac si decorat cu diferite fructe, precum ar fi lamaie, grapefruit sau fructe de padure. Partea cea mai interesanta este ca in functie de varianta aleasa, gustul final al bauturii va fi usor schimbat. Mai mult, atat femeile, cat si barbatii indragesc aceasta bautura, motiv pentru care nu vei da gres in niciunul dintre cele doua cazuri. La fel ca si  mai sus, si aici este esential sa achizitionezi paharele ideale, precum sunt cele din fotografiile de mai jos, adica care au o cupa generoasa, insa, totodata, un picior inalt si subtire de sticla. Pe site-ul nostru gasesti tot ce ai nevoie, iar ce-ti mai ramane tie de facut este sa te decizi asupra bauturilor finale.

pahar-gin-libbey-modern-america-590-ml-2 set-4-pahare-pasabahce-timeless-500-ml

set-4-pahare-pasabahce-timeless-500-ml (1)

Sursa foto: yalco.ro

Revenind la cocktailuri, nu trebuie sa uitam nici de variantele clasice, precum ar fi Aperolul Spritz, Hugo, dar si Mojito, ce pot fi si ele pregatite tot in paharele expuse anterior. Cu aceste optiuni, dar si cu cele de mai sus, nu ai cum sa dai gres.

Totusi, cand mai vorbim de bauturile pentru o petrecere, ar trebui sa ai in casa si cateva sticle de vin, de preferinta roze si alb, intrucat s-ar putea sa existe persoane care consuma doar alcool de acest gen. De regula, barbatii sunt cei care se incadreaza la aceasta categorie, motiv pentru care cel mai bine ar fi sa le ceri parerea inainte de a achizitiona sortimentul, dar si cantitatea. In caz contrar, risti ca bautura sa nu fie suficienta sau chiar sa ramai cu prea multe sticle nedesfacute dupa petrecere.

set-2-pahare-vin-rosu-bormioli-galileo-385-ml

Sursa foto: yalco.ro

Nu trebuie ca invitatii sa-ti spuna precis ce o sa serveasca, insa o aproximare ar putea ajuta extrem de mult. Cand vine vorba de cocktailuri, ia in considerare scenariul in care fiecare persoana ar putea servi in jur de doua sau trei pahare, iar, astfel, sa stabilesti numarul de sticle de bautura de care ai nevoie.

In final, nu uita sa achizitionezi si apa plata suficienta, dar si sucuri naturale si carbogazoase. In acest fel, vei fi sigur de faptul ca optiunile sunt pe placul tuturor si ca invitatii se vor simti de minune la tine acasa.

4. Organizare petrecerii in aer liber - unde poti amenaja spatiul pentru servirea mesei

Cand vine vorba de amenajarea mesei pentru petrecere, aici lucrurile pot fi extrem de diferite, in functie de spatiul de care dispui si de modul in care este amenajata curtea ta. Exista, totusi, cateva variante ideale, iar despre asta vom discuta si noi in acest capitol.

In primul rand, cea mai buna optiune ar fi sa aranjezi masa intr-un foisor, daca el exista. In cazul in care este unul acoperit, atunci lucrurile sunt cu atat mai bune, intrucat nu te vei trezi cu niciun fel de surpriza neplacuta, in cazul in care vremea este nefavorabila.

                                                    cats-2        

Imagine de Stephanie McCabe pe Unsplash.com

Daca, insa, nu dispui de un astfel de loc in curtea ta, atunci poti amplasa simplu masa pe aleea principala, unde este suficient spatiu. Asigura-te ca inainte de a face asta, cureti cat mai bine terenul, pentru a le oferi  invitatilor tai cea mai buna experienta. Asadar, cele mai perfecte locuri pentru pregatirea mesei festive, cand vine vorba de organizarea unei petreceri in aer liber, este ori o terasa, o gradina amenajata, ori un foisor, intrucat aceste locuri iti vor oferi stabilitatea necesara pentru vesela si platourile pline ce vor fi asezate aici.

bucatarie-pe-gaz-4-arzatoare-inox-arzator-infrarosu-grile-fonta-enders-kansas-ii-pro-4-sik-profi-turbo-871433

Sursa foto: yalco.ro

Totusi, mereu este bine sa ai si un plan „B”, in cazul in care vremea este una nefavorabila sau in cazul in care invitatii stau mai mult decat ai prevazut, iar petrecerea trebuie sa se mute la interior. Astfel, in mod normal, ideal ar fi sa optezi pentru amenajarea mesei in sufragerie, loc care ar putea asigura tuturor confortul necesar.

Acestea sunt principalele variante, insa tu poti jongla cu optiunile in functie de spatiul de care dispui si de cat de mari sunt camerele, in cazul in care ajungi sa faci petrecerea in interior. Daca, totusi, vremea este frumoasa, nu trebuie sa eziti nicio clipa si e esential sa pui mesele in curte.

pexels-photo-8841224

Imagine de Julia M Cameron de pe Pexels.com

In concluzie, acum speram ca ai primit toate informatile necesare cu privire la intrebarea „cum organizezi o petrecere acasa” si ca pe viitor vei reusi sa le oferi si tu invitatilor tai cea mai frumoasa si memorabila experienta.