Casa si Gradina

Masa festiva - cum sa organizezi o masa perfecta de la A la Z. Sfaturi utile de care sa tii cont

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 17-11-2023


Masa festiva - cum sa organizezi o masa perfecta de la A la Z. Sfaturi utile de care sa tii cont - cover

 

Masa festiva trebuie sa fie mereu impecabila, indiferent ca ne referim la o aniversare, la petrecerea de Craciun sau Revelion ori la o alta ocazie speciala din viata unei persoane. Astfel, toate detaliile trebuie aranjate foarte atent, de la tacamuri, farfurii, servetele, pana la preparatele in sine. Nu trebuie sa uiti nici de aranjamentul mesei festive, fie ca este vorba de flori, fie de alte elemente care sa fie in ton cu sarbatoarea. Aceste detalii nu doar ca arata si emana profesionalism, dar si mult timp dedicat pentru cei care vor servi masa acolo si, in aceeasi masura, poate influenta considerabil si atmosfera din incapere.

Fie ca esti o persoana care urmeaza sa aiba parte de invitati in propria locuinta, fie ca esti un manager de restaurant, care trebuie sa se ocupe de aranjarea mesei festive in cele mai optime si frumoase conditii, trebuie sa te asiguri, in ambele cazuri, ca invitatii vor avea parte de o experienta inedita si ca vor fi complet uimiti de modul in care i-ai primit. Mai mult, in acest fel, te poti asigura si de faptul ca oamenii iti vor calca din nou pragul si vor vrea sa faca o noua rezervare pe viitor, daca ne referim la aranjatul mesei festive la restaurant.

In continuare, in acest articol, te vom invata pas cu pas tot ce trebuie sa stii pentru a obtine cel mai frumos decor pentru servirea mesei la o ocazie speciala. De la aranjarea servetelelor pe masa festiva, a tacamurile si farfuriilor, pana la amplasarea elementelor decorative, vom discuta despre toate aceste subiecte de interes si te vom ajuta sa obtii cele mai bune rezultate.

Cuprins:

  1. Masa festiva - importanta aranjarii corecte a mesei si efectele pozitive pe care le are asupra atmosferei evenimentului
  2. Aranjament pentru masa festiva - tipuri de aranjamente pe care le poti alege pentru masa festiva
  3. Aranjarea mesei festive - cum asezi corect farfuriile, tacamurile si paharele pe masa festiva 
  4. Aranjatul mesei festive - sfaturi utile pentru aranjarea mesei festive

 

1. Masa festiva - importanta aranjarii corecte a mesei si efectele pozitive pe care le are asupra atmosferei evenimentului

 

Asezarea masei festive ca la carte este un aspect foarte important in organizarea oricarui eveniment, indiferent ca vorbim despre nunti, botezuri, petreceri aniversare ori o simpla cina romantica. Acest detaliu, aparent mic, are un impact semnificativ asupra atmosferei evenimentului si poate face diferenta dintre o experienta placuta si una memorabila, care-i va face pe oameni sa discute zile in sir despre acest lucru, dupa terminarea evenimentului. Astfel, exista mai multe motive pentru care trebuie sa te asiguri ca gasesti cele mai bune idei de masa festiva, iar noi iti vom dezvalui cateva dintre ele.

 

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le aduce acest lucru este crearea unei atmosfere foarte primitoare si placute. O masa bine aranjata transmite din start celor invitati faptul ca acolo s-a depus multa munca si s-a acordat mare atentie detaliilor, ceea ce-i poate face sa se simta cu adevarat speciali. 

 

Mai mult, aranjarea tacamurilor la masa festiva intr-un mod corespunzator, dar si a farfuriilor si paharelor contribuie, de asemenea, la crearea unei ambiante placute. Decorul general, nuantele folosite si restul detaliilor, precum ar fi florile, sunt si ele la fel de importante. Un decor bine gandit poate sa creeze o armosfera eleganta sau romantica, daca vorbim de o cina in doi. In functie de scopul evenimentului, exista diferite elemente specifice pentru care poti opta, pentru a pune accent pe anumite detalii.

1MASAF~1

Asezarea mesei festive intr-un mod cat mai corect si frumos faciliteaza, totodata, si servirea meniului. Fie ca este vorba despre un bufet, fie despre o masa care contine mai multe feluri de mancare, o organizare cat mai optima permite atat gazdei sau chelnerilor sa aseze cat mai bine platourile in fata oaspetilor, dar le ofera posibilitatea si celor din urma sa se desfasoare cat mai liber si sa se simta, astfel, extrem de confortabil.

1MASAF~31MASAF~4

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca organizarea mesei festive intr-un mod perfect te va pune pe tine intr-o lumina extrem de buna. Spre exemplu, daca este vorba despre un eveniment desfasurat la un restaurant, unde se pune accept pe toate detaliile despre care vom vorbi si noi in continuare, fii sigur atunci ca oamenii vor reveni din nou in acel loc si te vor contacta si pentru alte evenimente. In schimb, daca este vorba despre o masa festiva organizata acasa cat mai in detaliu, prin acest lucru vei castiga admiratia tuturor celor care-ti trec pragul locuintei.

 

Asadar, chiar daca aranjarea corecta a mesei pare a fi un detaliu aparent mic, aceasta are un impact semnificativ asupra celor care se vor bucura de cele mai bune preparate, motiv pentru care si tu ar trebui sa-i acorzi o atentie deosebita.

 

1MASAF~2



 2. Aranjament pentru masa festiva - tipuri de aranjamente pe care le poti alege pentru masa festiva

 

Cand te intrebi cum se aseaza o masa festiva, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de aranjamente pentru care poti opta, in functie de ocazie, dar si de gustul personal. De asemenea, ele nu sunt deloc de evitat, intrucat pot transforma complet atmosfera evenimentului si pot aduce un plus de farmec si eleganta. Daca esti in pana de idei, mai jos iti vom oferi noi cateva optiuni de aranjamente care sa faca masa sa fie una deosebita.

 

In primul rand, cand te gandesti la cele mai bune idei de aranjat masa festiva trebuie sa iei neaparat in calcul florile, care sunt printre cele mai clasice si apreciate optiuni inca din cele mai vechi timpuri, astfel incat nu se vor demoda niciodata. Poate fi vorba despre o varietate de plante proaspete sau artificiale, puse in diferite vaze elegante pe mijlocul mesei sau in alte colturi strategice. De asemenea, culorile si tipurile de flori pot fi selectate in functie de tema pe care o are evenimentul. 

 

Tot cand vine vorba de idei pentru o masa festiva si de tipuri de aranjamente mai trebuie sa iei in calcul si lumanarile. Acestea pot fi plasate cu usurinta in diferite suporturi speciale, elegante, astfel incat sa creeze o atmosfera de neuitat. Daca ele sunt si parfumate, atunci ai si mai multe motive pentru care sa le asezi langa restul elementelor de pe masa. 

 

2ARANJ~1

 

Mai mult, chiar daca par nesemnificative, trebuie sa stii ca fructele pot oferi si ele o nota de prospetime aparte, dar si multa culoare mesei festive. Poti crea diferite aranjamente cu ajutorul lor si poti opta pentru diverse bunatati ale sezonului in care te afli. Astfel, ele pot fi luate in considerare si cand vine vorba de ideile de meniu pentru masa festiva, fiind o gustare si un desert perfect, dar pot fi considerate si elemente de decor destul de importante.

 

2. Aranjament pentru masa festiva - tipuri de aranjamente pe care le poti alege pentru masa festiva- platou oval cu fructe

 

De asemenea, pentru evenimentele care au o tematica specifica, poti opta, in mod evident, pentru aranjamente tematice. De exemplu, pentru o petrecere care va avea loc de Craciun, poti alege sa pui pe masa diferite coronite de brad impodobite cat mai atent, dar si alte instalatii si fulgi de zapada in ton cu vremea de afara. Daca, in schimb, este vorba despre o petrecere de botez, alege sa pui pe masa boluri cu bomboane sau alte obiecte care semnifica venirea pe lume a unui bebelus.

2ARANJ~22ARANJ~3

 

Asadar, fiecare tip de aranjament in parte aduce cu sine propriile sale avantaje si poate fi personalizat, astfel incat sa se potriveasca cu tematica si stilul evenimentului. Alegerea potrivita depinde de preferintele personale sau de cele ale clientului tau, insa si de scopul evenimentului si de atmosfera pe care iti doresti sa o creezi. Cu putina creativitate si atentie la detalii, poti transforma masa festiva intr-o experienta memorabila pentru cei care iau parte la ea.

 

3. Aranjarea mesei festive - cum asezi corect farfuriile, tacamurile si paharele pe masa festiva

 

In organizarea unei mese festive, asezarea corecta a farfuriilor, tacamurilor si paharelor este un aspect extrem de important, pentru o experienta perfecta. Asadar, trebuie sa te asiguri ca faci acest lucru ca la carte si ca nu ratezi niciun detaliu.

 

In ceea ce priveste asezarea farfuriilor, de regula, trebuie sa amplasezi doua pe masa, una mai mare si una mai mica, in care se va servi aperitivul. Apoi, cand vine vremea urmatorului preparat, farfuria folosita trebuie luata din fata invitatului si inlocuita cu una curata, motiv pentru care trebuie sa detii un set complet cu o astfel de vesela, pentru evenimente speciale. 


3ARANJ~33ARANJ~13AEBC5~13. Aranjarea mesei festive - cum asezi corect farfuriile, tacamurile si paharele pe masa festiva - farfurii albe, tacamuri3. Aranjarea mesei festive - cum asezi corect farfuriile, tacamurile si paharele pe masa festiva - farfurii si tacamuri3ARANJ~4

 

De asemenea, aranjarea tacamurilor pe masa festiva trebuie sa fie si ea facuta cu mare atentie la detalii. Asadar, trebuie sa amplasezi cutitele in partea dreapta, cu lama spre farfurie, iar tot aici se va pune si lingura, in cazul in care la masa se va servi si ciorba sau salata. In partea stanga a farfuriei, trebuie sa amplasezi furculitele, in functie de numarul felurilor de mancare pe care le vei servi la masa. Cand vine vorba de tacamurile pentru desert, fie ca este vorba despre lingurite sau de furculite mai mici, acestea trebuie sa fie asezata deasupra fiecarei farfurii in parte. Daca si tu esti in cautarea unor tacamuri de inox calitative, la noi pe site vei gasi o mare diversitate din care sa alegi.   

3ADF43~1

 

Cand vine vorba de aranjarea paharelor la o masa festiva, si aici este o ordine exacta de care trebuie sa tii cont, pentru a emana profesionalism si atentie la detalii. Asadar, trebuie sa incepi cu cel destinat pentru apa, dupa care urmeaza paharul pentru vin alb, vinul rosu, iar daca la eveniment urmeaza sa se serveasca si sampanie, acesta va fi amplasat ultimul. Opteaza pentru pahare de inalta calitate, perfecte pentru toate evenimentele speciale pe care urmeaza sa le pregatesti.


3A70D8~13A689A~13AF0AE~1

Tot atunci cand discutam despre cum aranjam masa festiva trebuie sa mai stii ca servetelele ocupa si ele un loc important. Astfel, ele pot fi pliate si asezate pe farfurii, in forma unui evantai sau in orice alt mod creativ. Daca nu-ti place aceasta modalitate, le poti aseza clasic, in partea dreapta a farfuriei, sub tacamurile de acolo, insa ele nu trebuie sa lipseasca nici de pe centrul mesei, acolo unde trebuie sa fie suficiente pentru toti invitatii. De pe masa nu trebuie sa lipseasca insa nici solnitele cu sare, piper, otet sau ulei, care sunt necesare pentru invitatii care-si doresc sa-si mai condimenteze mancarea. 

 

Asadar, acum speram ca ai inteles cum sa aranjezi o masa festiva si data viitoare vei oferi o atentie mai mare tuturor acestor detalii importante, in cazul in care nu o faceai pana acum.



4. Aranjatul mesei festive - sfaturi utile pentru aranjarea mesei festive

 

Acum ca ai aflat cum se pregateste o masa festiva, iti vom mai oferi cateva recomandari practice pe care le poti pune si tu in practica oricand. Toate informatiile acumulate te vor ajuta sa realizezi, la randul tau, cel mai perfect eveniment si sa uimesti pe toata lumea cu atentia pe care ai acordat-o detaliilor, lucru care spune extrem de multe despre personalitatea ta, asa cum vorbeam si anterior.

 

Asadar, vorbeam mai sus despre vesela, insa ce nu ti-am mentionat este adaugarea bolului de salata pe masa, daca este cazul. Daca este vorba despre un eveniment formal, atunci fiecare persoana trebuie sa aiba propriul recipient, care sa fie asezat in partea stanga, deasupra furculitelor. Daca este insa vorba despre o masa desfasurata in propria locuita, cu cei dragi, te poti rezuma la un singur bol de salata, care sa fie amplasat pe mijlocul mesei si care sa aiba neaparat o lingura speciala, astfel incat invitatii sa poate savura cat mai corespunzator preparatul.

 

De asemenea, tine intotdeauna cont de numarul persoanelor invitate la masa. In functie de acest lucru vei decide si de cate mese ai de cat spatiu ai nevoie, astfel incat invitatii sa nu stea ingramaditi si sa se poata desfasura corespunzator. Ia in calcul, tot in etapa initiala a organizarii, si cate platouri cu mancare vor fi asezate, dar si decorul pentru masa festiva pentru care ai optat, astfel incat sa fie suficient spatiu. Nu aglomera prea mult masa, intrucat acest lucru ii poate coplesi pe participantii la eveniment. Rezuma-te la elementele esentiale si nu uita ca simplitatea este cheia.

 

Mai mult, inainte sa cauti cele mai bune idei de masa festiva, gandeste-te clar la felurile de mancare ce urmeaza sa fie puse in fata oaspetilor. Este vorba doar despre un aperitiv si un fel principal sau poate ca optezi si pentru peste? In cazul in care iei in calcul ultima varianta, vei avea nevoie de tacamuri speciale, potrivite felului de mancare.

 


4. Aranjatul mesei festive - sfaturi utile pentru aranjarea mesei festive - masa festiva de Craciun

 

Nu uita sa-ti alegi mereu o tema si o paleta de culori, cand vrei sa vizualizezi cele mai frumoase idei pentru masa festiva, intrucat ele te vor ghida pe tot parcursul amenajarii. Spre exemplu, daca este vorba despre masa de Craciun, poti organiza totul in nuante de rosu si alb, iar din decor nu trebuie sa-ti lipseasca crengile de brad, lumanarile parfumate cu scortisoara, dar nici servetelele speciale cu Mos Craciun.

 

In concluzie, in procesul de aranjare a unei mese festive trebuie sa tii cont de mai multe reguli, pentru ca totul sa iasa perfect si pentru ca invitatii sa fie uimiti de cum au fost intampinati. Este important, de asemenea, si sa-ti pui cat mai mult imaginatia la incercare, pentru a crea cele mai frumoase decoruri.

 

Surse foto: yalco.ro, pexels.com, freepik.com