Casa si Gradina

Lengende, Traditii si Obiceiuri de …. Dragobete!

De Mihai Voicila la 22-02-2022

Sarbatoarea denumita Dragobete are traditii vechi si semnificatii adanci in cultura romaneasca, depasind cu mult Valentine’s Day.

Ziua lui Dragobete, considerat zeul tineretii, al veseliei si al iubirii coincide cu sarbatoarea ortodoxa Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Dragobete este un personaj conturat de vechii daci, mai apoi fiind transformat in protector al tinerilor si al iubirii.

Din punct de vedere al unei legende populare, Dragobetele, care era numit si ,,Cap de primavara”, ,,Navalnicul” sau ,,Logodnicul Pasarilor”, este nimeni altul decat fiul Babei Dochi, fiind extrem de chipes si putand seduce orice femeie care ii iesea in cale.

Traditii si Obiceiuri de Dragobete

In popor se spune ca persoana care nu va sarbatori Dragobetele nu se va mai indragosti in acel an, ii va merge din ce in ce mai rau si se va imbolnavi.

platou-servire-oval-21-x-14-cm-lava

Ca sa eviti acest lucru, Yalco vine in ajutorul tau cu un platou marca Lava, pentru a-ti surprinde persoana draga inca de la inceputul zilei de 24 Februarie. Gasesti platoul aici.

Revenind la traditii, fetele si baietii obisnuiesc sa mearga in ziua de Dragobete in padure, pentru a culege primele flori de primavara. Din acestea se vor realiza buchete, care se pun apoi la icoane si se pastreaza pana la Sanziene, cand se vor arunca in apa curgatoare pentru indeplinirea tuturor dorintelor. Se mai spune ca cel care gasea cele mai multe flori avea noroc si in dragoste.

platou-servire-viejo-valle-acacia-374-x-25-x-15-cm
De asemenea, se mai spune ca daca cineva aude o pupaza, va fi harnic tot anul. In acest sens, noi iti propunem sa fii harnic/a pentru persoana iubita si sa o surprinzi cu un preparat de mancare, pe care sa il asezi frumos pe un platou adecvat pentru o zi atat de importanta. Platou servire Viejo Valle Acacia 37.4 x 25 x 1.5 cm se utilizeaza pentru servirea diverselor aperitive sau feluri principale. Este realizat din lemn de salcam ceea ce ii ofera durabilitate. Il gasesti chiar aici.

In ziua de Dragobete nu este bine sa cosi sau sa lucrezi campul, insa curatenia in casa este obligatorie, ca sa aduci sporul si prospetimea.

platou-servire-lemn-bonna-piuma-42-x-255-x-25-cm

Daca pe data de 24 Februarie va ploua, inseamna ca va urma o primavara frumoasa si ca va veni mult mai devreme. Asteptand cu nerabdare sezonul viu colorat, am pregatit Platoul pentru servire din lemn Bonna Piuma 42 x 25.5 x 2.5 cm care va fura ochii atat partenerului/ partenerei, cat si a invitatilor. Este acum la un super pret si il gasesti aici.

Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile ce se scurg pe obraji in aceasta zi a bucuriei, nu va face altceva decat sa aduca necazuri si suparari in lunile ce vor urma.

In unele zone ale Romaniei, in ajunul Dragobetelor felete tinere recreeaza simbolistica noptii de Boboteaza, punandu-si busuioc sfintit sub perna pentru a-si afla ursitul cu ajutorul lui Dragobete.

Iti uram ca Dragobetele sa te ajute sa iti intalnesti perechea, iar daca ai intalnit-o deja te asteptam si in sectiunea dedicata acestei sarbatori chiar aici.