Casa si Gradina

Insamantarea gazonului: ce trebuie sa stii pentru a avea o peluza de invidiat

De Diana Popescu la 25-03-2024

Insamantarea gazonului ce trebuie sa stii pentru a avea o peluza de invidiat

Poza de todd kent pe Unsplash.com

Gazonul, fiind o prezenta des intalnita in gradinile de pretutindeni, este mult mai mult decat o patura de iarba verde. Este o piesa de baza a peisajului, care reuseste cu brio sa imbine estetica cu functionalitatea, oferind un spatiu ideal pentru activitati de recreere, cum ar fi picnicuri sau cititul unei carti. Totodata, gazonul contribuie la biodiversitate in zonele urbane si la racirea mediului, reducand efectul de sera prin absorbtia radiatiilor solare si evaporarea apei. Daca te gandesti sa iti plantezi gazon, vei gasi in randurile urmatoarea cateva informatii de baza.

 

Cuprins

  1. Insamantarea gazonului: alegerea perioadei optime de semanare a gazonului
  2. Plantarea gazonului: alegerea tipului de seminte si de ce ai nevoie pentru a semana gazonul
  3. Pasii de urmat pentru plantarea gazonului cu nisip in curte
  4. Semanarea gazonului si cum poti avea grija de el

1. Insamantarea gazonului: alegerea perioadei optime de semanare a gazonului

Pentru inceput, este bine sa stii ca poti „construi” gazonul prin doua moduri: utilizarea rulourilor de gazon sau obtinerea acestora prin insamantare. Desi prima modalitate ar putea sa te atraga la prima vedere, trebuie sa stii ca este un proces mult mai scump, ce presupune si riscul ca gazonul sa nu prinda radacini si sa se usuce. Gazonul obtinut prin insamantare are costuri mult mai mici si prinde mai usor o radacina buna. Pe langa aceste aspecte, faptul ca te implici tu personal in acest proces iti poate da multa satisfactie personala cand vei vedea cum creste.

1. Insamantarea gazonului alegerea perioadei optime de semanare a gazonului                                                                                                                                                                                 
Poza de Wynand van Poortvliet pe Unsplash

Inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa alegi perioada in care vrei sa il plantezi. Pentru a avea rezultate bune, se recomanda plantarea gazonului primavara, incepand cu luna martie si pana in luna mai sau insamantarea gazonului toamna, mai precis la inceputul ei, din septembrie si pana pe la mijlocul lunii octombrie. Aceasta este perioada de insamantare a gazonului ideala. 

Plantarea gazonului primavara sau toamna este recomandata din mai multe motive, aceste anotimpuri oferind conditii optime pentru prinderea si dezvoltarea sanatoasa a gazonului. In aceste sezoane, solul nu este nici prea rece, dar nici prea cald, permitand radacinilor sa se dezvolte in mod corespunzator. 

Alt avantaj al insamantarii gazonului in aceasta perioada este faptul ca, de obicei, ploile sunt mai frecvente, aducand cantitati mai mari de apa in multe regiuni, ceea ce este esential pentru prinderea si cresterea initiala a gazonului. Aceasta umiditate suplimentara ajuta la mentinerea solului umed si la stimularea cresterii radacinilor. 

Te intrebi, probabil, si de ce nu este indicat sa faci insamantarea gazonului vara. Ei bine, unul dintre motivele majore pentru care vara nu este ideala pentru plantarea gazonului este faptul ca temperaturile ridicate si expunerea prelungita la soare pot crea un mediu dificil pentru prinderea si dezvoltarea semintelor sau a rulourilor de gazon. In timpul verii, solul se poate incalzi excesiv, ceea ce poate compromite germinarea semintelor si poate afecta negativ cresterea initiala a radacinilor.

De asemenea, vara este adesea asociata cu perioade de seceta si necesitati sporite de udare. In timp ce semintele de gazon sau rulourile de gazon necesita o umiditate constanta pentru a germina si a creste, mentinerea solului umed in conditii de canicula poate fi o provocare. Programul riguros de udare necesar in timpul verii poate fi dificil de mentinut si poate duce la riscul de supraincalzire si deshidratare a gazonului. Acum ca stii cand se insamanteaza gazonul, este timpul pentru urmatoarea etapa.

 

2. Plantarea gazonului: alegerea tipului de seminte si de ce ai nevoie pentru a semana gazonul

Dupa ce te-ai decis asupra perioadei, urmeaza alta etapa cruciala, si anume alegerea semintelor. In aceasta etapa trebuie sa te gandesti ce rol va avea gazonul tau. Va fi doar un rol estetic sau va fi o zona cu trafic intens? Ai animale care se vor juca pe gazon sau copii care vor face tot felul de activitati? 

2. Plantarea gazonului alegerea tipului de seminte si de ce ai nevoie pentru a semana gazonul

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Poza de Tim Mossholder pe Unsplash

Pe langa aceste lucruri, trebuie sa vezi si care este nivelul de expunere la soare a suprafetei sau tipul solului. Sunt anumite tipuri de seminte care se descurca mai bine in conditii de soare puternic sau de trafic intens. Daca ai atat zone umbroase, cat si zone insorite, ar fi indicat sa alegi doua tipuri de seminte, iar unde zonele se intalnesc, sa folosesti un amestec din cele doua soiuri pentru a se face trecerea gradat. 
De asemenea, cand alegi semintele, este ideal sa cauti varietati care sunt adaptate la zona ta geografica. Acestea vor fi mai bine adaptate la conditiile locale si vor avea o sansa mai mare de a reusi. Verifica cu atentie eticheta pachetului de seminte pentru a intelege exact ce contine amestecul. Unele amestecuri pot contine mai multe tipuri de seminte pentru a oferi o acoperire mai robusta si o mai mare rezistenta la boli si daunatori.
De ce ai nevoie pentru a semana gazonul?
Acum ca te-ai decis asupra perioadei si a tipului de seminte, urmeaza in scurt timp sa afli cum se insamanteaza gazonul, dar inainte de asta, pentru a fi complet pregatit, este bine sa stii si care sunt celelalte lucruri de care vei mai avea nevoie. In acest fel, cand te vei apuca efectiv de treaba, vei avea tot ce iti trebuie. 

In mod evident, uneltele pentru gradinarit sunt necesare, cum ar fi sapa, grebla, dispozitive de imprastiere a semintelor sau tavalugul. Un dispozitiv de semanat sau un raspanditor de mana te va ajuta sa distribui semintele de gazon in mod uniform pe suprafata pregatita. Pe langa acestea, mai ai nevoie si de pamant pentru gradina, nisip, ingrasamant si substrat de pamant. In functie de situatia fiecaruia, s-ar putea sa mai ai nevoie si de erbicid pentru buruieni, daca acestea sunt prezente pe pamantul pe care vrei sa il semeni.

 

3. Pasii de urmat pentru plantarea gazonului cu nisip in curte

Primul pas in plantarea gazonului consta in pregatirea terenului. Aceasta etapa esentiala implica inlaturarea buruienilor, pietrelor si altor resturi din sol, precum si nivelarea terenului pentru a asigura o suprafata uniforma. Sapa intreaga suprafata si amesteca pamantul pentru gradina cu cel existent. 

Tot in aceasta etapa este indicat sa adaugi nisip. Plantarea gazonului cu nisip asigura drenarea apei. Acest lucru este crucial pentru ca atat lipsa apei, cat si excesul ei iti pot afecta gazonul. 

Dupa ce ai scos pietrele si buruienile si ai sapat pamantul, este momentul sa adaugi jumatate din cantitatea de ingrasamant necesara, iar cu ajutorul unei greble niveleaza solul. Mai departe, poti tasa mai tare pamantul dintr-o parte in alta cu calcaiele incaltamintei. Dupa acest proces, poti lasa pamantul o zi sau doua pentru a se mai tasa. Aceasta pregatire adecvata a solului creeaza conditiile ideale pentru prinderea si dezvoltarea sanatoasa a gazonului.

3. Pasii de urmat pentru plantarea gazonului cu nisip in curte

Poza de Urban Splendora pe Unsplash

Urmeaza etapa cheie a intregului proces, si anume plantarea semintelor de gazon in curte. Este esential sa alegi o zi de insamantare fara vant. Daca bate vantul, apare posibilitatea ca semintele sa nu se distribuie peste tot uniform, iar cand gazonul va creste va avea petice de pamant, acest lucru stricand aspectul general. Foloseste un dispozitiv de imprastiere a semintelor si ai grija sa le distribui pe toata suprafata. 

Acum ca ai terminat de imprastiat semintele pe toata suprafata, este momentul sa le acoperi cu pamant. Foloseste o grebla, dar ai grija sa nu le acoperi prea adanc, pentru ca semintele au nevoie si de lumina pentru a creste corespunzator. Nu uita sa pui si cealalta jumatate de ingrasamant ramasa.

Acum ca semintele sunt in sol, au nevoie de cea mai importanta resursa, si anume apa. Pamantul va trebui sa fie udat zilnic, insa ai grija la exces. Daca il uzi prea mult, semintele vor putrezi. Daca ai norocul sa te bucuri de precipitatii naturale, nu mai trebuie sa il uzi in acele zile. La inceput, foloseste un cap de furtun ce are pulverizator, pentru a nu deranja semintele. Odata ce a crescut si a prins radacini, poti folosi furtunul si sub forma de jet. Dupa ce gazonul a ajuns peste 5 cm, il poti tunde. Ai grija sa folosesti o masina de tuns calitativa cu lama ascutita. O lama tocita poate duce la ruperea ierbii. 

 

4. Semanarea gazonului si cum poti avea grija de el

Acum ca ai terminat perioada de plantare a gazonului, trebuie sa stii ca, pentru a avea un gazon sanatos, este nevoie de multa munca pentru a-l intretine. Cel mai bun lucru pe care il poti face acum pentru gazonul tau este investitia intr-un sistem de irigatii. In acest fel, vei automatiza acest proces. Mai mult decat atat, poti seta ora la care sa fie irigat gazonul. 

4. Semanarea gazonului si cum poti avea grija de el

Poza de Isaac Smith pe Unsplash

Este important sa stii cand si cat de des sa uzi gazonul pentru a mentine un nivel optim de umiditate si pentru a promova o crestere sanatoasa a ierbii. Iata cateva recomandari generale pentru udarea gazonului:

Cel mai bun moment pentru udarea gazonului este dimineata devreme, inainte ca soarele sa fie puternic. Acest lucru permite ierbii sa absoarba apa si sa se usuce inainte de a veni caldura zilei. Udarea dimineata previne, de asemenea, dezvoltarea bolilor fungice care pot aparea in conditii de umiditate ridicata pe timpul noptii. Totodata, evita udarea pe timp de noapte, deoarece apa ramasa pe frunzele ierbii poate favoriza dezvoltarea bolilor fungice si a daunatorilor.

De asemenea, in lumea ingrijirii gradinilor si a gazonului, un instrument esential care aduce precizie si eficienta este trimmerul. Acest dispozitiv este indispensabil in procesul de mentinere a gazonului intr-o stare optima. In primul rand, ofera o taiere precisa si uniforma a ierbii in zonele unde masinile de tuns gazonul nu pot ajunge sau nu pot opera eficient, cum ar fi marginile gradinii, in jurul copacilor sau a altor obstacole. Aceasta precizie in taiere contribuie la un aspect uniform si bine intretinut al intregului gazon.

Un alt aspect important al trimmerului este economia de timp pe care o ofera. Utilizarea unui trimmer poate economisi timpul necesar taierii ierbii manual sau cu foarfecele, in special in cazul unor suprafete mari de gazon sau a zonelor cu multe obstacole. Aceasta eficienta in timpul de lucru permite gradinarilor sa se concentreze mai mult pe alte aspecte ale ingrijirii gazonului sau pe alte proiecte de gradinarit.

Aspectul estetic al gazonului este, de asemenea, imbunatatit de utilizarea trimmerului. Acest dispozitiv permite o taiere uniforma si precisa a ierbii in zonele vizibile, contribuind la un aspect mai ingrijit al gradinii sau curtii. Taierea precisa oferita ajuta la crearea unui peisaj frumos si bine intretinut, care poate fi admirat si apreciat de toti cei care trec pe acolo.

Gazonul este unul dintre lucrurile care pot schimba radical aspectul unei curti. Acum ca stii detaliile importante despre plantarea lui, cum ar fi perioada in care este indicat sa incepi, pasii pe care sa ii urmezi, dar si cum sa il ingrijesti, nu iti ramane decat sa te apuci de treaba.