Casa si Gradina

Curatenia generala - etape si accesorii de care ai nevoie pentru o curatenie eficienta si rapida

De Diana Popescu la 20-06-2024

CURATE~1

Imagine de Karolina Grabowska de pe Pexels.com

Curatenia generala este un pas esential in orice locuinta, intrucat asigura un mediu de trai sanatos si confortabil pentru toti membrii familiei. Astfel, chiar daca obisnuiesti sa faci ordine regulata in casa sau apartament, la o anumita perioada de timp este nevoie sa aplici o rutina completa, care nu se limiteaza doar la un simplu sters de praf sau aspirat al incaperilor.

Daca si tu trebuie sa te apuci sa faci curatenie generala, insa nu stii de unde sa incepi, e nevoie de o planificare amanuntita inainte, dar si de achizitionarea unor materiale cheie, care sa te ajute in desfasurarea acestui proces. Chiar daca poate parea ca vei avea nevoie de foarte mult timp pentru a duce la bun final aceasta activitate, trebuie doar sa te organizezi eficient si sa abordezi niste strategii clare, care sa te ajute sa te bucuri de o locuinta impecabila in cal mai scurt timp.

In continuare, in acest articol, vom discuta pe larg despre tot ce trebuie sa stii, cand vine vorba de curatenia in casa, si iti vom oferi toate trucurile utile de care ai nevoie, pentru a fi cat mai eficient si pentru a nu rata nici macar un detaliu. 

Cuprins:

  1. Curatenie generala - ce aspecte trebuie sa ai in considerare de la bun inceput?
  2. Curatenie in casa - pasii care trebuie urmati pentru un proces eficient si rapid
  3. Care sunt accesoriile necesare pentru curatenia generala in casa sau apartament?
  4. Sfaturi despre cum se face curatenia generala in apartament sau casa 

1. Curatenie generala - ce aspecte trebuie sa ai in considerare de la bun inceput?

Cand incepi sa faci curatenie generala in apartament sau in casa, cel mai probabil esti coplesit de tot ce e in jurul tau si nu stii de unde sa incepi. Pentru a face acest lucru intr-un mod cat mai eficient, este necesar sa abordezi totul organizat si bine planificat, iar noi avem cateva sfaturi ideale in acest sens.

Inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa iti stabilesti un plan de actiune detaliat. Acesta trebuie sa includa toate zonele casei care trebuie curatate, impartite pe camere si pe sarcini specifice, pentru a nu scapa nimic din vedere.

Dupa ce ai stabilit planul general, este important sa prioritizezi sarcinile. Identifica, asadar, care sunt zonele cele mai murdare sau care necesita mai mult timp si efort din partea ta, pentru ca ar fi indicat sa incepi chiar cu ele. De obicei, bucataria si baia sunt locurile unde trebuie sa insisti cel mai mult cu solutiile de curatare, pentru ca ele sunt si cele mai utilizate.

Cand te apuci sa faci curatenie acasa, inainte de a incepe acest proces, este esential sa elimini dezordinea, pentru a nu-ti sta niciun obstacol in cale si pentru a putea fi cat mai eficient. Trebuie sa strangi si sa organizezi cat mai bine toate obiectele care nu-si au locul in camera respectiva si sa le asezi in locuri de depozitare ascunse.

1CURAT~1

Imagine de Monstera Production de pe Pexels.com

Pentru a facilita procesul de curatenie generala in casa sau in apartament, asigura-te ca ai la dispozitie si toate echipamentele necesare. Este important sa fii precaut si sa faci stocul materialelor consumabile, precum ar fi solutiile si accesoriile pentru efectuarea curateniei.

Mai mult, pentru a nu te epuiza si pentru a nu te simti coplesit de multitudinea sarcinilor, este recomandat sa imparti aceasta activitate pe mai multe zile sau weekend-uri, in functie de marimea casei si de timpul pe care-l ai la dispozitie. Stabileste-ti si cateva obiective clare pentru fiecare incapere si coltisor in parte, pentru a fi sigur ca nu ratezi nimic. De exemplu, intr-o zi poti sa te concentrezi doar pe dormitoare si sufragerie, iar in alta zi pe bucatarie si baie.

Astfel, cu un plan atent conceput in minte sau chiar si pe hartie, vei reusi sa obtii un mediu de locuit impecabil.

2. Curatenie in casa - pasii care trebuie urmati pentru un proces eficient si rapid

Mai avem pentru tine cateva sfaturi de curatenie, care te vor conduce catre rezultatele mult dorite. Este vorba despre pasii pe care ar trebui sa-i urmezi, pentru a-ti eficientiza cat mai bine timpul si pentru a nu scapa nimic din vedere.

Pasul 1: Inainte de a incepe curatenia propriu-zisa, aduna toate materialele si echipamentele necesare la un loc, astfel incat sa ai totul sa indemana si sa nu pierzi timp cautandu-le. Pentru un plus de eficienta, le poti organiza pe toate intr-un cosulet, care te va ajuta sa economisesti timp deplasandu-te dintr-o camera in alta.

Pasul 2: Asigura-te ca elimini dezordinea din fiecare camera, ce s-a creat la nivel vizual. Arunca lucrurile inutile, iar pe cele care nu-si au locul pe canapea, dulap sau pe alte suprafete, ascunde-le in interiorul mobilierului din incaperea din care fac parte. Un spatiu ordonat va facilita curatenia si va face ca dormitoarele sa para mai mari si mai aerisite.

Pasul 3: Pentru a evita sa murdaresti zonele deja curatate, incepe procesul de sus in jos. Sterge prima data praful de pe tavan, ventilatoare, lampi si rafturile mai inalte. Continua apoi cu peretii, ferestrele, dar si cu restul pieselor de mobilier. In dormitoare asigura-te ca indepartezi toate obiectele din biblioteci si ca le cureti si pe ele individual, dupa care te ocupi de mobila in sine.

Cand vine vorba de bucatarie incepe prin a spala toate vasele si a le pune la loc. Sterge bine blaturile, rafturile interioare, care trebuie sa fie goale si eliberate de orice fel de obiecte, aragazul, chiuveta si aparatele electrocasnice. Nu uita nici de curatarea frigiderului. Arunca toate alimentele expirate, stricate si spala rafturile in mod corespunzator, pentru a te asigura ca pastrezi o igiena cat mai corecta pentru produsele ce vor fi depozitate la rece.

2CURAT~1

Imagine de cottonbro studio de pe Pexels.com

Pentru baie, poti incepe de la curatarea toaletei. Sterge apoi bine chiuveta, oglinda si rafturile, care trebuie si ele sa fie eliberate de orice fel de accesorii, ce vor fi puse ulterior acolo. Utilizeaza un produs specific pentru fiecare suprafata in parte, pentru a reda stralucirea si pentru a nu le afecta in niciun fel. Nu uita nici de curatarea cabinei de dus sau a cazii, dupa caz.

Pasul 4: Dupa ce ai terminat curatenia generala in casa in ceea ce priveste suprafetele, este momentul sa aspiri bine peste tot, inclusiv in spatele corpurilor de mobilier, cum ar fi dupa canapea, biblioteca sau frigider. Spala apoi pardoseala cu o solutie speciala, pentru a-i reda luciul si pentru a asigura un miros placut in toata locuinta.

Dupa ce ai terminat curatenia in fiecare camera, fa o ultima verificare, pentru a te asigura ca nu ai omis nimic, inclusiv la colturile si locurile mai putin accesibile.

3. Care sunt accesoriile necesare pentru curatenia generala in casa sau apartament?

Acum, ca am discutat cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stii despre curatenie, iti vom aduce in atentie si lista de materiale care te vor ajuta sa obtii cele mai perfecte rezultate. Aceste echipamente nu doar ca fac procesul mai rapid si mai eficient, dar asigura si o igienizare profunda a tuturor suprafetelor.

In primul rand, trebuie sa adaugi pe lista ta de cumparaturi articole pentru curatenie diverse, care sunt fundamentale pentru orice sesiune de acest gen. Unul dintre acestea sunt chiar aspiratoarele, fara de care acest proces nu ar putea fi finalizat. Pe site-ul nostru poti gasi mai multe modele si variante, in functie de preferintele personale, de la cele verticale, la cele clasice, care au si diferite functii, pentru a putea sa te bucuri de cele mai bune rezultate, fara prea mult chin.

3CURAT~1 3CURAT~3

Sursa foto: yalco.ro

Trebuie sa detii neaparat si mopuri cu abur, eficiente pentru curatarea si dezinfectarea podelelor. Spre deosebire de cele traditionale, acestea folosesc aburul pentru a indeparta murdaria si bacteriile, fara a fi nevoie sa folosesti alte substante chimice, fiind o optiune sigura mai ales pentru familiile care au copii si animale de companie. De asemenea, ele sunt ideale pentru o gama larga de pardoseli, de la podele din gresie, pana la cele facute din parchet. 

3CURAT~2

Sursa foto: yalco.ro

Maturile si farasele sunt si ele niste instrumente de baza pentru curatenia generala, cat si pentru cea de zi cu zi. Acestea sunt perfecte pentru zonele care nu sunt prea accesibile pentru aspirator sau sunt ideale in momentele in care ai ratat sa cureti o anumita portiune si ai nevoie de o varianta rapida la indemana. Totodata, in magazinul nostru gasesti si pamatuf de praf, ideal pentru mobilier si canapele. 

3CURAT~4

Sursa foto: yalco.ro

Daca pe vremuri, geamurile erau curatate cu ziare sau cu alte materiale de acest gen, care lasau deseori si urme inestetice, tehnologia a avansat si in acest domeniu, iar astazi te poti bucura de cele mai bune rezultate cu un efort minim. Trebuie doar sa folosesti stergatoarele pentru geamuri, echipate cu lame din cauciuc, care sunt esentiale pentru o curatare fara urme. Acestea permit indepartarea eficienta a apei si a solutiilor de curatat, lasand suprafata clara si stralucitoare, fara prea multa munca.

3CE7A3~1

Sursa foto: yalco.ro

Pe langa toate aceste instrumente, vei mai avea nevoie si de carpe din microfibra, ideale pentru stergerea prafului si curatarea suprafetelor, dar si de alte lavete, manusi si, bineinteles, de solutii speciale, adaptate fiecarei suprafete in parte. Cu aceste sfaturi despre curatenie generala, nu ai cum sa nu obtii o casa impecabila.

4. Sfaturi despre cum se face curatenia generala in apartament sau casa

Este important sa faci curatenie generala in locuinta la o anumita perioada de timp, pentru a te asigura ca mediul este unul ferit de bacterii si prielnic pentru o stare de sanatate optima. Cu toate acestea, frecventa acestui proces poate depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea locuintei, numarul de persoane care locuiesc in ea si stilul de viata pe care-l ai. In general, se recomanda sa repeti acest proces o data la 3-6 luni, dar acest interval poate varia in functie de nevoile specifice ale fiecarui individ in parte.

Astfel, cu cat mai multe persoane locuiesc intr-o casa, cu atat mai repede se acumuleaza murdaria si dezordinea. Mai mult, acest lucru este valabil si in cazul in care ai animale de companie care locuiesc in interior.

3C5C1D~1

Sursa foto: yalco.ro

De asemenea, un stil de viata care presupune desfasurarea mai multor activitati in casa, cum ar fi gatitul frecvent sau anumite proiecte de bricolaj, poate duce la acumularea mai rapida a murdariei in diferite spatii, lucru care poate necesita o curatenie generala mai frecventa.

Cand vine vorba de alte sfaturi practice pentru curatenie, pentru a-ti usura sarcina, este recomandat sa pastrezi in fiecare zi cat mai mult ordinea. Spre exemplu, sterge praful regulat, la cateva zile, spala mereu vasele dupa ce ai mancat si aspira podelele macar de doua ori pe saptamana.

La fel de important este sa investeti in produse, dar si in echipamente de curatenie de calitate. Nu doar intregul proces iti va fi mai usurat, dar si rezultatele pot fi unele vizibile pe o lunga perioada de timp.

Nu in ultimul rand, daca este posibil, cere ajutorul si celorlalti membri din familie, pentru a termina curatenia mai repede si pentru a te bucura de o casa stralucitoare cu mai putin efort. Imparte responsabilitatile in functie de varsta si capacitatile fiecaruia, astfel incat toata lumea sa contribuie la mentinerea curateniei.

In concluzie, acum speram ca ai aflat toate informatiile necesare despre acest proces si stii perfect cum se face curatenia generala.

Chiar daca poate parea aparent coplesitoare, aceasta activitate poate deveni chiar relaxanta, daca ai la indemana toate materialele necesare si calitative, dar si un plan bine pus la punct.