Sursa foto: shutterstock.com
Curatenia de toamna este o etapa foarte importanta, care trebuie bifata de toata lumea inainte de inceperea sezonului rece. Acesta este un proces destul de amplu, in care atat interiorul locuintei, cat si exteriorul, trebuie sa fie pregatite cat mai bine pentru lunile friguroase ce urmeaza. Astfel, daca si tu te intrebi cu ce se incepe curatenia in casa, ai ajuns in locul potrivit. Sunt mai multe etape ce trebuie realizate, iar pentru a te ajuta sa te organizezi cat mai bine, ti-am pregatit un plan amanuntit, pentru a nu scapa nimic din vedere si pentru a obtine cele mai bune rezultate.
In continuare, in acest articol, iti vom dezvalui pas cu pas cum se face curatenia in casa toamna, vorbind inclusiv de unde trebuie sa incepi si cu ce ar fi indicat sa inchei. In plus, vei avea nevoie si de mai multe produse speciale pentru ca totul sa straluceasca, iar noi o sa-ti spunem care sunt acestea.
Cuprins:
- Cu ce se incepe curatenia in casa si de ce este importanta pregatirea locuintei pentru lunile reci de iarna?
- Curatenia in casa - principalele activitati ce trebuie realizate toamna
- Curatenia de toamna in exteriorul casei - ce trebuie sa faci?
- Curatenie de toamna - trucuri si sfaturi utile pentru a obtine rezultate satisfacatoare
1. Cu ce se incepe curatenia in casa si de ce este importanta pregatirea locuintei pentru lunile reci de iarna?
Imagine de cottonbro studio pe Pexels.com
Curatenia de toamna este un moment important cand vine vorba pentru pregatirea locuintei inainte de venirea lunilor reci de iarna. Acest proces nu doar ca ajuta la mentinerea unui mediu curat si sanatos, dar faciliteaza si organizarea locuintei, astfel incat sa fie mai confortabila in sezonul ce urmeaza.
Primul pas pe care trebuie sa-l bifezi in curatenia de toamna este acela de a scapa de toate lucrurile inutile. Asadar, schimba hainele de vara cu cele de toamna-iarna, depozitandu-le pe cele subtiri in cutii sau saci rezistenti. Daca ai un dressing spatios, tot ce trebuie sa faci este sa aranjezi garderoba de sezon in fata celor care nu mai sunt utilizabile.
Toamna este si momentul perfect pentru a curata in profunzime frigiderul, masina de spalat vase, cuptorul cu microunde sau alte electrocasnice, pentru a te asigura ca functioneaza optim. Verifica proviziile din camara, indeparteaza produsele expirate si fa loc pentru alimentele necesare pe care le vei achizitiona sau prepara de acum incolo.
Daca ai un semineu, asigura-te ca este curatat si ca ai suficiente lemne sau alte materiale necesare pentru incalzire, intrucat sezonul rece bate la usa si nu trebuie sa te ia prin surprindere.
In plus, odata cu scaderea temperaturilor, este important sa inlocuiesti textilele din casa cu materiale mai groase si mai calduroase. Este indicat sa schimbi si perdelele subtiri de vara cu unele de sezon, care sa izoleze mai bine ferestrele si sa mentina caldura in casa. Lenjeria de pat ar trebui, de asemenea, inlocuita cu una din materiale mai calduroase, cum ar fi microfibra, pentru a asigura un somn confortabil in noptile reci. Nu uita sa pui si pilota pe pat, care, cel mai probabil, a lipsit in lunile toride de vara.
Imagine de cottonbro studio pe Pexels.com
Nu doar hainele subtiri trebuie depozitate cat mai bine cand faci curatenia de toamna, ci si mobilierul de gradina, pe care este recomandat sa-l speli si sa-l pui intr-un loc uscat, pentru a preveni deteriorarea din cauza umezelii si a frigului. Ventilatoarele si aparatele de aer conditionat pot fi, de asemenea, curatate, deoarece, din cauza utilizarii intense in sezonul cald, acestea pot acumula praf si alte bacterii nocive.
Cand vine vorba de necesitatea pregatirii locuintei pentru iarna, aceasta este esentiala pentru ca asigura un mediu calduros si confortabil in lunile reci. In acest fel, frigul nu te va mai lua prin surprindere si te vei putea bucura de toate frumusetile pe care le va aduce acest sezon.
Sursa foto: shutterstock.com
2. Curatenia in casa - principalele activitati ce trebuie realizate toamna
Pentru a intelege mai bine ce presupune curatenia de toamna, o sa-ti dezvaluim mai jos care sunt toate etapele pe care trebuie sa le bifezi, pentru a nu scapa nimic din vedere.
In primul rand, toamna este momentul ideal pentru a face o curatenie ampla a dulapurilor. Trebuie sa incepi prin a scoate toate hainele si a evalua ce articole mai sunt utile si ce poti dona sau arunca, intrucat, cel mai probabil, nu le-ai purtat toata vara. Este, de asemenea, o buna ocazie si pentru a curata dulapurile in interior, stergand rafturile si sertarele de praf si murdarie.
In plus, multe locuri din casa acumuleaza murdarie, in special in zonele greu accesibile, cum ar fi colturile, spatele mobilierului sau rafturile inalte. Daca nu obisnuiesti sa le cureti in timpul ordinii saptamanale, acum este momentul ideal sa le acorzi atentia necesara. Muta corpurile de mobilier pentru a ajunge mai usor in zonele mai putin vizibile si nu uita sa stergi si partea de sus a usilor, caloriferele, tavanul si ventilatoarele, care pot aduna o cantitate considerabila de praf.
Imagine de Liliana Drew pe Pexels.com
Totodata, spalarea geamurilor este esentiala pentru a aduce mai multa lumina in casa pe durata zilelor mai scurte de toamna si iarna, dar si pentru a da un refresh intregii locuinte, pentru ca acest lucru poate afecta destul de mult aspectul general al camerelor. Curata ferestrele atat din interior, cat si din exterior, utilizand solutii speciale pentru sticla, pentru a indeparta urmele de ploaie si murdarie.
Un alt aspect esential al curateniei de toamna este verificarea si curatarea jgheaburilor. Pe parcursul toamnei, frunzele si alte deseuri pot bloca aceste suprafete, impiedicand drenajul corect al apei. Acest lucru poate duce catre probleme destul de serioase, cum ar fi infiltratii in pereti sau acoperis. Asigura-te, astfel, ca acestea sunt complet curate si in stare buna, pentru a evita orice fel de probleme pe durata iernii.
Nici dulapurile din bucatarie si baie nu trebuie sa-ti scape din vedere, intrucat, de regula, aici se instaleaza de cele mai multe ori haosul. Este important sa scoti toate lucrurile, sa stergi rafturile si sa arunci pungile si lucrurile care au expirat. De asemenea, organizeaza cat mai bine produsele, pentru a le identifica rapid, cu ajutorul unor recipiente speciale.
La final, dupa ce te-ai asigurat ca ai pus la punct toate detaliile pe care nu le cureti in mod frecvent, nu uita sa aspiri si sa speli pe jos in intreaga locuinta.
Acum, speram ca ai inteles cum se face curatenia in casa toamna, acesta fiind un proces destul de detaliat, ce necesita mai mult timp, fata de ordinea generala pe care o faci saptamanal.
3. Curatenia de toamna in exteriorul casei - ce trebuie sa faci?
Sursa foto: shutterstock.com
Curatenia de toamna in exteriorul casei este la fel de importanta ca si cea din interior, mai ales daca ai o curte. Dupa ce ai terminat de organizat toate incaperile, este timpul sa iesi afara. Iata cateva sugestii utile despre ce ar fi bine sa faci mai intai.
Incepe prin indepartarea plantelor uscate si curatarea zonelor in care acestea au dat roade pe timpul sezonului cald. Acest lucru ajuta la prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor, care pot persista pe timpul iernii si pot afecta viitoarele recolte.
In plus, una dintre cele mai evidente sarcini ale curateniei de toamna in exterior este indepartarea frunzelor cazute. Acestea ofera un aspect destul de inestetic si, daca nu le strangi la timp, se pot forma gramezi destul de mari. Asadar, foloseste o grebla sau un aspirator special pentru a le aduna si depoziteaza-le in saci speciali, pe care trebuie sa-i duci ulterior la ghena de gunoi.
Inainte de venirea inghetului, este important sa pregatesti gradina pentru iarna. Daca ai plante sensibile la frig, le poti acoperi cu folie speciala pentru a le proteja de inghet. De asemenea, este recomandat sa tai tufele si arbustii, pentru ca, in acest fel, vor crestere mult mai frumos si mai sanatoasa la primavara. Verifica si irigatiile din gradina si scoate furtunurile de apa, pentru a evita inghetarea acestora pe timpul iernii. Daca ai sisteme de irigare, asigura-te ca sunt bine golite si protejate si ele.
De asemenea, mobilierul de gradina, daca nu este rezistent la conditii extreme de vreme, trebuie depozitat intr-un loc ferit de umezeala si inghet. Inainte de asta, insa, spala-l cat mai bine cu apa si detergent, lasa-l sa se usuce complet, iar abia mai apoi pune-l in garaj, in magazie sau acopera-l cu huse impermeabile. Acest lucru ii va prelungi durata de viata si il va proteja de deteriorare.
4. Curatenie de toamna - trucuri si sfaturi utile pentru a obtine rezultate satisfacatoare
Pentru a ne asigura ca vei avea parte de cea mai buna experienta si ca nu vei intampina niciun impediment in ceea ce priveste curatenia in casa de toamna, o sa-ti mai oferim cateva sfaturi si trucuri utile ce-ti vor fi de mare ajutor.
Pentru a obtine rezultate satisfacatoare, trebuie sa stii ca utilizarea eficienta a articolelor pentru curatenie de calitate este esentiala. De exemplu, vei avea foarte mare nevoie de aspiratoare, care sunt indispensabile pentru curatenia de toamna. Ele au un rol semnificativ cand vine vorba de eliminarea prafului, murdariei si parului de pe covoare, podele si mobilier. Exista o gama larga de produse pentru care poti opta, in functie de propriile necesitati si de dimensiunea locuintei.
In plus, nu trebuie sa-ti lipseasca nici mopurile cu abur, excelente pentru curatarea profunda a podelelor. Acestea igienizeaza simplu si rapid suprafetele, fara a fi nevoie de alti detergenti chimici. Sunt ideale pentru zonele cu gresie sau lemn si ajuta la indepartarea petelor persistente si a bacteriilor. Astfel, ele te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate cu un efort minim. Daca preferi, insa, obiectele de acest tip traditionale, poti achizitiona mopuri moderne, realizate special pentru a-ti lasa casa perfect stralucitoare.
Desigur, periile, maturile si farasele sunt si ele foarte utile pentru curatarea rapida a zonelor mai mici sau pentru curatenia de exterior. Alege unele cu perii duri pentru curte sau terasa, dar si un faras cu margine flexibila, pentru a capta usor murdaria de pe jos.
Imagine de cottonbro studio pe Pexels.com
Indispensabile mai sunt si stergatoarele pentru geamuri. Ele sunt ideale pentru a lasa ferestrele perfect stralucitoare, fara urme de apa, detergent sau alte pete inestetice. In plus, acestea sunt si foarte usor de utilizat, motiv pentru care pot transforma curatenia intr-o activitate foarte relaxanta.
Pe langa maturi, perii si farase, dar si restul echipamentelor mentionate anterior, trebuie sa mai detii si cateva carpe din microfibra, ideale pentru stergerea prafului, dar si solutii de curatenie specifice fiecarei suprafete asupra careia trebuie sa-ti opresti atentia toamna.
Asadar, utilizarea eficienta a echipamentelor potrivite de curatenie poate transforma acest proces intr-o sarcina mai usoara si mai rapida, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca le achizitionezi din timp.
Sfaturi pentru organizarea curateniei pe camere, pentru a face procesul mai eficient
Pentru a eficientiza cat mai bine acest proces, este important sa organizezi curatenia pe camere. In acest fel, te vei asigura de faptul ca nimic nu-ti va scapa din vedere.
In general, este recomandat sa incepi cu cea mai folosita camera din casa, care este, de regula, livingul sau bucataria. Acestea sunt niste incaperi unde se aduna cel mai mult praf si murdarie, motiv pentru care s-ar putea sa fie nevoie de mai mult timp alocat.
Pentru fiecare camera, foloseste metoda de curatenie de sus in jos. Incepe prin stergerea tavanelor, lustrelor si rafturilor inalte, unde se poate aduna praf, dupa care continua cu peretii, mobila si, in cele din urma, podelele.
Bucataria necesita o atentie speciala din cauza grasimii si murdariei care se acumuleaza frecvent acolo. Incepe cu blatul de lucru si electrocasnicele mici, cum ar fi cuptorul cu microunde sau prajitorul de paine, dupa care curata bine toate suprafetele, inclusiv aragazul si hota, care aduna foarte multa mizerie in timp. Apoi, goleste frigiderul, spala-l si reorganizeaza produsele.
Baia este un spatiu unde igienizarea este la fel de esentiala. Astfel, dupa ce termini cu bucataria, asigura-te ca treci la aceasta incapere din casa, unde trebuie sa acorzi la fel de multa atentie spatiilor inchise la fel ca si in restul camerelor.
Apoi, curatenia in dormitor trebuie sa inceapa cu organizarea tuturor dulapurilor. Schimba si lenjeria de pat, aspira sub mobila si sterge praful de pe toate suprafetele. Abia la final trebuie sa te ocupi si de podele, ca si in restul incaperilor.
Sursa foto: shutterstock.com
Livingul, fiind zona unde se petrece mult timp, poate acumula rapid praf si murdarie. Sterge praful de pe rafturi, mese si alte suprafete si nu uita sa cureti canapeaua si fotoliile, care pot necesita chiar si o interventie speciala, in functie de materialul din care sunt facute. Treci apoi la covor, care trebuie aspirat bine si, daca este posibil, curatat in profunzime cu un aparat special. Ocupa-te ulterior si de spalarea geamurilor si a perdelelor.
Sursa foto: shutterstock.com
Abia la final te poti ocupa de hol, dupa care este momentul sa mergi in curte, pentru a incepe si acolo curatenia. Aloca un timp specific fiecarei camere si incearca sa te tii de acest program. Totusi, nu te grabi, intrucat calitatea este mai importanta decat viteza cu care realizezi acest proces.
In concluzie, curatenia de toamna este un proces foarte important ce trebuie bifat in fiecare an, inainte de instalarea sezonului rece. Cu putina atentie la detalii, un plan amanuntit, dar si niste echipamente de calitate, vei reusi sa obtii cele mai frumoase rezultate. Tu cu ce incepi curatenia de toamna?