Casa si Gradina

Cum se realizeaza mise en place-ul de intampinare?

De Diana Popescu la 20-02-2025

Cum se realizeaza mise en place-ul de intampinare

Sursa foto: shutterstock.com

Mise en place-ul de intampinare este unul dintre secretele meselor memorabile 🍽️ - descopera cum sa il realizezi, pentru a-ti suprinde invitatii.

  1. 🍽️Conceptul de mise en place de intampinare are in vedere pregatirea mesei cu toate cele necesare, urmand cateva principii specifice.
  2. 🍷Mise en place-ul de intampinare reduce stresul tau, in calitate de gazda, si ii onoreaza pe invitati.
  3. Realizarea mise en place-ul de intampinare presupune 4 etape: planificarea, asezarea propriu-zisa a veselei, tacamurilor si paharelor, crearea atmosferei si verificarile finale.

❓  Ce inseamna mise en place?

Conceptul de „mise en place” provine din bucataria franceza si se refera, in sens larg, la organizarea si pregatirea minutioasa a spatiului si a tuturor elementelor necesare, inainte de inceperea unei activitati.

Fie ca este vorba de o cina eleganta, o petrecere cocktail, sau o simpla reuniune cu prietenii, aplicarea principiilor mise en place  asigura o experienta relaxanta si memorabila, atat pentru tine, cat si pentru invitatii tai.

👇 Ce este mise en place-ul de intampinare?

Mise en place-ul de intampinare se concentreaza pe pregatirea mesei si are in vedere alegerea si organizarea tuturor elementelor necesare pentru servirea mesei invitatilor.

Este un proces meticulos, dar care garanteaza ca toate sunt la locul lor inainte ca oaspetii sa se aseze la masa, facilitand o experienta culinara deosebita.

🤔 De ce este important mise en place-ul de intampinare?

💆🏻‍♀️ Reduce stresul

Cand totul este dinainte pregatit, scapi de agitatia de pe ultima suta de metri si te poti concentra pe invitati, nu pe organizare.

👀 Te ajuta sa anticipezi nevoile oaspetilor

Mise en place-ul nu este doar despre a avea lucrurile la locul lor, ci si despre a te pune in locul oaspetilor si a te gandi la nevoile lor. Prin aceasta, le vei demonstra ca sunt importanti pentru tine, oferindu-le o experienta personalizata.

✨ Creeaza o impresie pozitiva

Invitatii tai vor aprecia atentia la detalii si se vor simti onorati ca se afla intr-un spatiu pregatit cu atat de multa grija, ceea ce va contribui semnificativ la crearea unei atmosfere calde si primitoare. 

Astfel, avand toate elementele pregatite din timp, te vei putea concentra pe interactiunea cu oaspetii si bucuria momentului, bucurandu-te alaturi de ei.


Etapele realizarii unui mise en place de intampinare reusit

📝 Planificarea

Stabileste tipul de intalnire (formala, informala, aniversara), numarul de invitati, meniul si, daca doresti, tema. Asigura-te ca spatiul in care urmeaza sa primesti oaspetii este curat si ordonat.

🪑Amenajarea spatiului si alegerea fetei de masa

Locurile trebuie sa fie suficiente pentru toti oaspetii si fiecare dintre ei trebuie sa aiba unul alocat, astfel incat sa nu fie necesara reorganizarea ad-hoc a intregii configuratii, adaugarea de vesela, tacamuri si alte elemente similare.

Alege o fata de masa potrivita ocaziei, fie ca este una eleganta din damasc, una simpla, din bumbac, sau una festiva, cu tematica. Asigura-te ca este imaculata, calcata si asezata uniform, cu margini egale pe toate laturile.

🍽️ Asezarea veselei si a servetelor

⚪ Farfuriile suport se pozitioneaza la aproximativ 2 cm de marginea mesei, la distante egale intre ele. Deasupra farfuriei suport, se asaza farfuria pentru felul principal, iar farfuria pentru aperitiv sau salata deasupra acesteia din urma.

🍞 Farfuria pentru paine se aseaza in stanga, deasupra furculitei.

🟥 Servetele pot fi asezate in diverse moduri: impaturite pe farfurie, in interiorul unui inel pentru servete sau asezate in stanga farfuriei, langa furculita. Alege un mod de aranjare care se potriveste cu stilul mesei si cu ocazia.

🍴 Aranjarea tacamurilor

🍴 Furculita pentru felul principal se asaza in stanga farfuriei, iar furculita pentru aperitiv in stanga acesteia.

🔪Cutitul pentru felul principal se asaza in dreapta farfuriei, cu lama spre aceasta, iar cutitul pentru aperitiv dupa el. Astfel, tacamurile vor fi asezate firesc, urmand a fi utilizate de catre oaspeti din exterior spre interior. 

🥄 Lingura pentru supa se asaza la dreapta cutitului, iar tacamurile pentru desert se pot aduce odata cu acesta, sau se pot aseza de la inceput, deasupra farfuriei.

🍷 Asezarea paharelor

Paharele se asaza in dreapta farfuriei, deasupra cutitului si a lingurii, in ordinea de utilizare, de la stanga la dreapta: paharul pentru apa, paharul pentru vin rosu, paharul pentru vin alb (daca este cazul).

Nu uita ca poti folosi pahare speciale pentru diferite tipuri de vin sau bauturi.

🎀 Decorarea mesei si crearea atmosferei

💐 Poti adauga diverse elemente decorative, pentru a crea o atmosfera placuta: flori proaspete in vaze, lumanari, fructe, boluri cu gustari etc. In plus, pentru a permite oaspetilor sa personalizeze gustul mancarii, pozitioneaza rasnite, solnite si olivire pe mese. Asigura-te insa ca decoratiunile si celelalte elemente nu impiedica oaspetii sa se vada sau sa converseze.

♫ Alege o muzica de fundal potrivita atmosferei pe care vrei sa o creezi si ai grija ca lumina sa fie adecvata: nici prea slaba, nici prea intensa, ci suficienta cat sa creeze o ambianta calda, primitoare - sau dimpotriva, rece si impunatoare, in functie de specificul evenimentului tau.

✅ Verificarea finala

Inainte de sosirea oaspetilor, verifica cu atentie, inca o data, ca toate elementele sa fie la locul lor, pentru a te asigura ca nimic nu a fost uitat sau lasat la voia intamplarii.

Urmand acesti pasi, vei crea un mise en place de intampinare impecabil, care va impresiona oaspetii si va contribui la o experienta culinara memorabila.