Casa si Gradina

Cum alegem paharele de vin

De Diana Popescu la 07-11-2019

Vinul este un subiect complex care se impleteste cu istoria, cultura sau agricultura. Asadar, Victor Hugo obisnuia sa spuna ca “Dumnezeu a creat apa; insa omul a creat vinul.” Alegerea vinului potrivit este o forma de arta care a inspirat multe filme, documentare si chiar viata reala. Insa, de ce este important sa servim vinul in paharul potrivit?

Experienta in ansamblu a degustarii unui vin conteaza, inclusiv paharul in care acesta este servit. Alegerea si utilizarea potrivita a paharului pentru vin este o parte esentiala a degustarii vinului, deoarece forma paharului influenteaza aroma si gustul vinului preferat prin modul in care acesta colecteaza aromele. Astfel, alegerea paharului potrivit va arata adevarata valoare a vinului.

_2c9f8acc-13de-11e9-9574-d80eb2faafc4

Dintre multitudinea paharelor de vin disponibile, vei constata ca anumite forme sunt mult mai bune pentru a te bucura in totalitate de aromele vinurilor preferate.

Pentru degustarea corecta a vinului vei avea nevoie, in primul rand, de spatiu in cupa paharului, deasupra vinului, pentru colectarea aromelor. Asadar, cupa paharului nu se va umple niciodata pana in varf.

De asemenea, tipul paharelor pentru vin trebuie sa fie cu picior, pentru a evita tinerea cupei in mana. Astfel, vei impiedica incalzirea vinului.

Exista diverse tipuri de pahare aferente pentru diferite sortimente de vin, deorece diferentele subtile in designul paharului pot avea un impact semnificativ asupra modului in care experimentezi gustul unui vin bun.

Forma cupei influenteaza gustul si aroma vinului, prin aerul ce poate intra in contact cu vinul si modul in care vaporii aromei sunt eliberati catre nas. Aceste elemente pot schimba in final aroma pe care o degusti.

Pentru a observa in detaliu consistenta si culoarea vinului, alege pahare clare, transparente. Daca paharele de vin contin diverse modele sau culori, nu vei putea aprecia aspectul vinului in profunzime.

Un alt criteriu in alegerea paharelor pentru vin este materialul. Opteaza pentru pahare de vin realizate din sticla rezistenta la masina de spalat vase, deoarece vor asigura o ingrijire usoara. In plus, acest lucru va economisi timp si efort.

red-wine-1004255_960_720

In ce pahare putem servi vinul alb

Vinurile albe sunt de regula servite in pahare cu picior lung si suplu, cu o cupa in forma de lalea, conica si ingusta spre varf. Capacitatea cupei paharului pentru vinurile albe este mai mica fata de cea a paharelor pentru vinurile rosii, deoarece acestea sunt mai putin aromate. Vinurile albe se consuma la o temperatura mai scazuta, iar acest tip de pahare mentin temperatura vinului rece si pastreaza aromele, oferind mai multa savoare datorita apropierii nasului de cupa. Este recomandat ca paharul de vin alb sa fie tinut de picior, pentru a se evita incalzirea vinului.

La Yalco gasesti pahare pentru vin alb rezistente si elegante, ce fac parte din colectiile brandurilor Bormioli, Pasabahce sau Libbey, disponibile aici.

7a09ef9c654e87291517f2e9adbbf02c 3a474d64cda6bc39befcdb0860ca1bb0

In ce pahare putem servi vinul rose

Vinul rose se recomanda a fi servit in pahare ce pot fi rotite cu usurinta pentru a elibera aromele vinului, umplute la nivelul corect. Vinurile rose au in general o culoare delicata, astfel, prin peretii subtiri se poate observa corect culoarea vinului, aromele nu se vor risipi, iar vinul nu-si va pierde savoarea. De asemenea, un pahar cu deschidere stramta va mentine mult mai usor temperatura rece a vinului rose. Acesta se poate servi si in pahare de sampanie cu picior si cupa inalta sau rotunda, cu deschiderea stramta.

Iti recomand o selectie de pahare potrivite pentru servirea vinului rose, disponibile aici, precum Bormioli, colectiile AurumElectra, Restaurant, Spazio M, Libbey gama HobstarSpksy sau Pasabahce, colectiile Allegra sau Dream.

iStock-173243156-1024x681

In ce pahare putem servi vinul rosu

Vinul rosu se savureaza in pahare mari, cu o cupa adanca, avand nevoie sa stea in contact cu aerul mai mult, fiind deja foarte aromat. Vinurile rosii tind sa aiba un gust mai fin consumat dintr-un pahar cu o cupa larga, deoarece aceasta subliniaza textura cremoasa, datorita deschiderii largi a cupei.

In ceea ce priveste dimensiunea cupei paharelor de vin rosu, cu cat este mai generoasa, cu atat este mai bine, pentru a permite aerarea.

Alege un pahar cu o cupa in forma de balon, cu dimensiuni generoase, pentru a degusta vinul rosu si pentru a te bucura de savoarea buchetului sau complet. Acest tip de cupa este suficient de mare incat sa permita rotirea vinului fara ca acesta sa se verse. Vinul are nevoie de spatiu pentru a respira, iar o forma conica reprezinta de cele mai multe ori cea mai buna alegere pentru a elibera aromele. De asemenea, este recomandat ca paharul folosit pentru vinul rosu sa contina piciorul mai scurt.

In showroom la Yalco sau in magazinul online www.yalco.ro poti gasi pahare pentru vin rosu, disponibile aici, in diferite forme si dimensiuni.

91339_3_bormioli-rocco-nadia-clear-red-wine-glass-set-of-4 8747191291_1723614188.640x640

Pahare de vin spumant sau sampanie

De la paharele elegante in forma de cupa din anii 1920, putin adanci, ce ne amintesc de petrecerile opulente din Marele Gatsby, pana la paharele zvelte, moderne din ziua de astazi si cea mai indragita cupa a iubitorilor de vin, cea de lalea, paharele de sampanie sunt definitia elegantei si a luxului. Paharul de sampanie detine o istorie bogata, cu fabule interesante in jurul creatiei sale, suferind cateva revizuiri de-a lungul secolelor.

Paharele de sampanie clasice se caracterizeaza prin forma cupei inalte si inguste de lalea, deoarece aceasta ajuta la pastrarea aromei si a bulelor intacte pentru timp indelungat. In afara paharelor de sampanie clasice, exista anumite colectii mai indraznete prin forma acestora, sau cele cu forma rotunda si ampla a tipologiei cupa. Cocktail-urile pe baza de sampanie rose se servesc in pahare cu o cupa larga, generoasa. Caldura mainii nu va ajunge la lichidul din pahar, doar daca acesta va fi tinut de picior.

Pe www.yalco.ro gasesti pahare de sampanie elegante, cu forma cupei clasica, moderna sau iesita din tipare, din colectiile Bistro, Allegra de la Pasabahce sau din colectiile DivinoAurum de la Bormioli Rocco, disponibile aici.

instagram_pasabahce-timeless-7 24068279_1801186419953121_7401532275831325692_n

Te astept pe www.yalco.ro sau in showroom cu o selectie speciala de pahare pentru diferite tipuri de vin, elegante, rezistente, destinate atat uzului casnic, cat si segmentului industriei HoReCa. Acceseaza www.yalco.ro !