Imagine de Ali Zbeeb pe Unsplash.com
Copilaria este o perioada plina de aventuri si jocuri. Acestea isi lasa amprenta asupra fiecaruia dintre noi pentru tot restul vietii. Daca vrei sa le oferi copiilor tai o amintire care le va marca cu siguranta copilaria, poti sa apelezi la o constructie de casa in copac. Orice copil va iubi, cu siguranta, un spatiu secret si sigur, la inaltime, departe de privirile “indiscrete” ale adultilor.
Construirea unei casute in copac este o activitate deosebit de placuta, dar si o modalitate de a le oferi copiilor tai acces la propriul mic univers. Atunci cand vine vorba de casa in copac, constructia este un proiect relativ simplu de pus in practica. In acelasi timp, trebuie sa stii ca ai nevoie de cateva unelte esentiale, de materiale specifice si de respectarea unor masuri de siguranta care trebuie tratate cu maxima seriozitate.
Cuprins
- Casuta in copac pentru copii - sfaturi despre pozitionare si securitate
- Proiect de casuta in copac - unelte si materiale necesare + pasii de constructie
1. Casuta in copac pentru copii - sfaturi despre pozitionare si securitate
Daca te intrebi “cum construiesc casa in copac?”, primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul este crearea unei planificari foarte atente a pozitionarii structurii. Alegerea locului potrivit in care sa fie montata casuta este si o masura de siguranta de baza. Iata care sunt cele mai importante sfaturi pe care sa le iei in considerare:
- Alegerea copacului potrivit - selecteaza un copac sanatos, cu ramuri groase si stabile, care sa fie capabil sa suporte greutatea casutei si a copiilor. Sunt de evitat copacii care au crestere asimetrica sau care prezinta semne de boala ori deteriorare.
- Verifica stabilitatea copacului - asigura-te ca ramurile pe care le vei folosi sunt 100% sanatoase si nu prezinta risc de rupere sub greutatea casutei. Poti sa instalezi si o bariera de siguranta pe platforma casutei, ulterior constructiei, pentru a preveni caderile.
- Asigura accesibilitate si vizibilitate - asigura-te ca alegi un loc accesibil pentru copii. In acelasi timp, este important ca interiorul casutei sa nu poata fi observat din strada sau din curtile vecinilor. Trebuie sa te gandesti si la o modalitate sigura de a ajunge in casuta, cum ar fi o scara sau o coarda rezistenta.
- Construieste sigur - cel mai important aspect legat de cum sa faci o casa in copac este accentul care trebuie pus pe siguranta. Fiecare componenta a structurii trebuie sa fie bine fixata, pentru a fi prevenite miscarile neasteptate sau dezgolirea. Dupa ce o construiesti, casuta trebuie verificata periodic de uzura. De asemenea, verifica si caile de acces, pentru a avea garantia ca sunt bine stranse.
Imagine de Floris Bronkhorst pe Unsplash.com
Acestea sunt sfaturile cruciale pe care trebuie sa le ai in vedere cand te apuci sa construiesti o casuta in copac. In continuare poti afla care sunt uneltele necesare, materialele implicate in proiect si pasii pe care trebuie sa ii respecti.
2. Proiect de casuta in copac - unelte si materiale necesare + pasii de constructie
Orice model de casa in copac implica utilizarea unui set de unelte si materiale. Iata care sunt principalele scule si resurse de care ai nevoie:
Unelte necesare: masini de gaurit si insurubat (pentru montarea platformei si peretilor), polizoare unghiulare (pentru taierea si finisarea lemnului), rindele (pentru netezirea muchiilor si suprafetelor lemnoase), fierastraie electrice (pentru taierea placilor de lemn la dimensiuni potrivite) si surubelnite (pentru a fixa suruburile in lemn si pentru asamblarea componentelor casei).
Materiale necesare: lemn tratat (pentru platforma, pereti si acoperis), suruburi si bolturi (pentru fixarea componentelor), vopsea sau lac (pentru protejarea lemnului) si izolatie pentru acoperis (pentru protectie impotriva vantului si ploii).
Imagine de Lisha Riabinina pe Unsplash.com
Proiectarea si planificarea - este primul pas din cum se face casa in copac. Implica alegerea formei si dimensiunilor casutei, in functie de spatiul disponibil, dar si evaluarea necesarului de materiale si crearea unui plan de lucru. Se alege, in acest punct, inclusiv copacul in care se va construi casuta.
Constructia platformei - este al doilea pas din proiectul tau. Se construieste o platforma solida din scanduri de lemn, fixata cu suruburi si bolturi pentru securitate.
Constructia peretilor si a acoperisului - peretii trebuie construiti din panouri de lemn si izolati foarte bine. Se adauga si acoperisul din lemn, asigurandu-te ca acesta este impermeabilizat.
Finisarea si decorarea casutei - in final, se aplica un strat de vopsea sau lac pentru lemn pe toti peretii, inclusiv la interior. Interiorul poate fi completat prin decorare cu tapiterie sau cu jucariile preferate ale copiilor.
Sursa foto: shutterstock.com
In concluzie, acestia sunt pasii generali in baza carora se construieste o casuta in copac. Este important sa alegi materiale de calitate si scule de pe Yalco.ro, unde gasesti tot ceea ce iti trebuie. Asigura-te ca verifici periodic casuta, pentru a repara din timp deteriorarile!