Casa si Gradina

Cand se planteaza tuia - plantare si ingrijire in conditii optime pentru a preveni uscarea acestui conifer minunat din curte si gradina

De Diana Popescu la 24-05-2024

Cand se planteaza tuia - plantare si ingrijire in conditii optime pentru a preveni uscarea acestui conifer minunat din curte si gradina

Sursa foto: Shutterstock

Aspiratia oamenilor catre frumos face parte din cultura acestora si din nevoia de a-si satisface dorinta de relaxare. Una este sa admiri intr-un parc frumusetile naturii, alta este sa le ai chiar la tine in curte, in prelungirea casei. O amenajare peisagistica perfecta include si coniferele, arbori ornamentali foarte apreciati datorita atmosferei placute pe care o genereaza si longevitatii lor.

Dintre coniferele folosite in amenajari se remarca tuia, specia cea mai utilizata in fiecare gradina. Daca vrei sa afli detalii despre cum se planteaza si se ingrijeste tuia in conditii optime, distanta de plantare si adancime, cum se uda aceasta dupa plantare, posibile motive pentru care se poate usca, metode eficiente de intretinere si cand se tunde acest conifer minunat, vei descoperi in continuare tot ce te intereseaza.

Cuprins:

  1. Cand se planteaza tuia si care sunt conditiile optime
  2. Plantarea arborilor tuia - ingrijirea si intretinerea acestui conifer in curte si gradina
  3. De ce se usuca tuia: metode eficiente de prevenire a acestui fenomen nedorit
  4. Cand se tunde tuia pentru a se mentine intr-o stare optima

1. Cand se planteaza tuia si care sunt conditiile optime

1. Cand se planteaza tuia si care sunt conditiile optime

Sursa foto: Shutterstock

Pentru inceput, este bine sa afli cateva informatii utile despre tuia. Acest conifer numit si Thuja face parte din familia Cupressaceae si este o planta sempervirescenta, adica are frunzis persistent pe tot parcursul anului. Tuia poate creste in inaltime de la 2 metri pana la 60 de metri, in primii 5 ani mai greu, dupa care cresterea este destul de rapida, de la 1 metru la 2 metri anual. Acest conifer cu trunchiul drept si scoarta fibroasa are frunzele solzoase, cu lungimea de 1-10 mm. Tuia este o planta monoica, adica are pe aceeasi tulpina si conuri femele, si conuri mascule. Conurile femele sunt solzoase, cu seminte turtite, iar conurile mascule sunt mici, aproape insesizabile, situate spre varful ramurilor. Plantarea acestora poate fi solitara sau in grupuri, insa de cele mai multe ori se realizeaza gard viu din tuia.

Ce specii de tuia se planteaza la noi in tara? Iata cele mai populare dintre ele!

  • Thuja orientalis sau Arborele vietii are o coroana foarte deasa si ajunge pana la circa 10 metri inaltime;
  • Thuja occidentalis are o coroana de forma piramidala si ajunge pana la 20 de metri inaltime;
  • Thuja plicata are o coroana cu ramuri dese, ingusta, de forma piramidala si poate atinge o inaltime de 60 de metri;
  • Thuja brabant are coroana columnara, creste pana la 5-6 metri si se foloseste fie pentru gard viu, fie de sine statatoare;
  • Thuja smaragd poate creste pana la 5-10 metri inaltime, fiind folosit in gradini sau in balcon, in ghivece:
  • Thuja pyramidalis aurea sau compacta are forma columnar, conica, de culoare verde auriu sau verde smarald;
  • Thuja gigantea este una din coniferele de talie mare, care ajunge pana la 60 de metri in inaltime si are coroana piramidala, dreapta, cu frunzele de culoare verde inchis.

Toate aceste specii sunt foarte apreciate datorita diferitelor nuante, de la verde deschis, verde auriu, verde argintiu, verde smarald la verde inchis, dar si datorita faptului ca sunt sempervirescente.

2. Plantarea arborilor tuia - ingrijirea si intretinerea acestui conifer in curte si gradina

Cum se planteaza tuia? Iata principalele conditii!

Pentru ca nu are mari pretentii, tuia se poate planta atat primavara, cat si toamna, neaparat cu balot la radacina. Este bine stiut, insa, faptul ca tuia are radacini sensibile si, de aceea, se planteaza numai cu balot sau pamant sustinut de o plasa protectoare in jurul radacinii. 

Conditii optime de plantare:

  • Se alege un teren insorit, insa si putin umbrit, cu sol fertil sau chiar calcaros;
  • Se realizeaza gropi suficient de mari pentru a avea loc radacinile; poti sapa cu ajutorul uneltelor pentru gradinarit gropi de dimensiuni 25/25/30, 30/30/35 sau 35/35/40 de centimetri in vederea plantarii;
  • Se pune ingrasamant la baza gropii, se adauga balotul si se umple cu pamant fertil sau calcaros, in amestec cu putin nisip pentru o drenare optima a apei din sol;
  • Se recomanda ca substratul de pamant care se adauga in groapa sa se taseze de 3-4 ori in jurul radacinii, pentru o fixare sigura in sol si un contact intim cu acesta; se uda zilnic, timp de 10-14 zile, pentru a avea certitudinea ca se prinde si nu se usuca tuia;
  • Distanta de plantare este de 70-80 cm daca se realizeaza gard viu sau de 150-160 cm daca se organizeaza aliniament sau de sine statator, printre alte plante ornamentale.

2. Plantarea arborilor tuia - ingrijirea si intretinerea acestui conifer in curte si gradina

Sursa foto: Shutterstock

Ingrijirea arborilor tuia din gradina si a celor din ghivece, jardiniere si rasadnite se realizeaza si in perioada de vegetatie, dar si in cea de repaus vegetativ. Intretinerea tuia presupune urmatoarele operatiuni importante:

  • Fertilizarea solului

Aceasta operatiune se realizeaza primavara devreme, imediat dupa ce trece inghetul sau toamna, inainte de a cadea bruma, daca solul are nevoie de substante nutritive suplimentare.

  • Irigarea

Aceasta operatiune este esentiala atat pentru prinderea plantei, cat si pentru intretinerea ei, fiind necesara mai ales in perioada de vegetatie. Poate fi realizata cu ajutorul unor pompe submersibile sau hidrofoare.

  • Toaletarea

Aceasta operatiune presupune curatarea frunzelor uscate, ramurilor care cresc in exces sau a celor care depasesc dimensiunile dorite pentru a realiza un gard viu sau un aliniament.

  • Taierea

Aceasta operatiune completeaza toaletarea, daca doresti reducerea dimensiunilor plantei, pentru a preveni umbrirea altora sau pentru a o ajuta sa creasca intr-o anumita forma.

Cum se tunde tuia? 

  • Taierile de toaletare, pentru improspatarea frunzisului si formarea coroanei sau corectarea unor defecte de crestere, de regula la sfarsitul iernii, la 2-3 ani (tuia de sine statatoare) sau anual (tuia pentru gard viu);
  • Taierile de reducere, pentru a da forme deosebite arborilor si pentru a preveni umbrirea altor plante din curte; se pot da forme spiralate, cilindrice, tronconice sau paralelipipedice, in functie de preferinte si de marimea tuia.

Prin urmare, taierile se efectueaza in stransa legatura cu specia aleasa si distanta la care se planteaza tuia: pentru gard viu, de sine statatoare sau pentru aliniamente. Daca amenajezi curtea cu mobilier de gradina poti admira in voie tuia, din locul de relaxare creat special pentru familie sau prieteni.

Inmultirea tuia se realizeaza relativ usor, prin urmatoarele metode:

  • Inmultirea prin seminte, recoltate toamna si semanate primavara, in substraturi bine pregatite cu pamant fertil si nisip, la adancimea de circa 1 metru;
  • Inmultirea prin butasire, cu ajutorul butasilor cu calcai, de pe ramuri de 1-2 ani, dupa ce prind radacini in rasadnite sau in spatii protejate;
  • Inmultirea prin marcotaj, prin ingroparea in sol a unei ramuri de la baza, care va prinde radacini si se va separa de planta mama;
  • Inmultirea prin culturi in-vitro, realizata in statiuni de cercetare-dezvoltare.

Dupa cum observi, pentru ingrijire, tuia are nevoie de o minima atentie, insa respectarea calendarului si a conditiilor optime este esentiala pentru a preveni uscarea acesteia. Desigur, exista si alti factori care pot conduce la acest fenomen nedorit. In continuare, vei descoperi cum poti preveni uscarea acestuia cu un minim efort.

3. De ce se usuca tuia: metode eficiente de prevenire a acestui fenomen nedorit

3. De ce se usuca tuia metode eficiente de prevenire a acestui fenomen nedorit

Fotografie de la Kris Møklebust pe Pexels

Tunderea tuia poate provoca o uscare abundenta a frunzelor si implicit a ramurilor, daca se realizeaza in perioada de vegetatie. Mai mult decat atat, daca tii cont de modul in care se inmulteste tuia si respecti cerintele minime de recoltare, ingrijire si intretinere, vei preveni uscarea acestora. Pornind de la ideea ca tuia, pentru plantare, are nevoie de balotel sau pamant in jurul radacinii, vei putea sa prinzi in pamant sau in ghivece toate exemplarele dorite.

Daca nu se respecta distanta sau perioada de plantare, arborii tuia pot sa se usuce. De asemenea, daca nu se uda tuia in primele doua saptamani dupa plantare, precum si in sezonul cald, poti avea surprize neplacute.

Plantarea tuia la distanta de 80-100 de centimetri se practica pentru realizarea gardului viu, iar la 150-160 de centimetri pentru realizarea aliniamentelor. La plantarea tuiei in toamna se acopera bine radacinile cu pamant , pentru a preveni inghetul acestora si uscarea intregii plante. La plantarea de primavara, se tine cont si de expozitie, dar si de asigurarea umiditatii optime. Cand alegi tuia pentru plantare in perioada martie-aprilie, poti avea surpriza sa inghete radacinile si, de aceea, se acopera bine cu pamant, dupa care se batatoreste solul in jurul radacinii pentru a nu intra aer rece.

Ingrijirea tuiei dupa plantare, chiar si cu radacina deja formata, este esentiala si, de aceea, se realizeaza cu maxima responsabilitate, pentru a obtine amenajarea peisagistica proiectata si dorita.

Pentru plantare la distanta de peste 150 cm se aleg zone insorite, dar si putin umbrite, ferite de curentii puternici de aer si fenomene extreme. Daca ninge din abundenta, poti curata zapada de pe crengi, pentru a preveni ruperea si uscarea acestora.

Dupa plantare, vei avea grija sa uzi zilnic solul, cu suficienta apa, pentru o prindere rapida si sigura. Buna crestere depinde si de perioada de plantare, dar si de conditiile de mediu si sol. 

De ce se usuca tuia dupa plantare? Iata cateva cauze posibile!

  • Eliminarea balotelului sau a pamantului pot genera frangerea radacinilor;
  • Realizarea unei gropi mai mici decat circumferinta tuia poate sufoca radacinile;
  • Absenta tasarii solului in urma plantarii poate permite patrunderea aerului la radacini si uscarea acestora;
  • Absenta udarii in primele 10-14 zile de la plantare poate produce uscarea plantei;
  • Lasarea unei distante mai mici de 60-80 de centimetri intre plante poate genera intrepatrunderea radacinilor si uscarea  acestora in timp;
  • Drenarea insufiecienta a solului si absenta fertirigarii pot conduce la ingalbenirea frunzelor si uscarea acestora;
  • Inghetarea zapezii pe ramuri pentru o lunga perioada poate genera frangerea acestora si uscarea tuia;
  • Taierile si toaletarile in afara perioadei admise (la sfarsitul iernii sau la inceputul sezonulu cald) poate intarziia cresterea si dezvoltarea armonioasa a tuia.

Tuia - plantare si intretinere in conditii optime

  • Pastrarea pamantului sau balotului la radacina;
  • Realizarea gropilor corespunzatoare marimii arborelui;
  • Tasarea solului in jurul radacinii dupa plantare;
  • Udarea in primele 10-14 zile de la plantare;
  • Lasarea unei distante corespunzatoare intre plante;
  • Drenarea solului;
  • Curatarea crengilor de zapada si de frunze uscate;
  • Taierile si toaletarile realizate in mod eficient si eficace.

4. Cand se tunde tuia pentru a se mentine intr-o stare optima

4. Cand se tunde tuia pentru a se mentine intr-o stare optima

Fotografie de la Wyxina Tresse pe Pexels

Tunderea tuiei se realizeaza in functie de sezon si necesitatile speciei, cu distanta de plantare mai mica sau mai mare. Astfel, daca distanta intre tuia la plantare este mai mare decat recomanda specialistii, tunderile se pot realiza mai rar. In schimb, daca distanta este mica, se pot toaleta in fiecare primavara sau vara. Pentru spatii protejate, te poti ocupa de toaletare o data la 2-3 ani. 

Cand te ocupi de plantare in perioada primaverii, vei avea grija sa pastrezi ramurile taiate in conditii optime, daca inmultirea are loc prin butasire. Aceste ramuri de 10 centimetri, taiate in luna august, se pun in rasadnite sau in solarii, intr-un strat de nisip pentru inradacinare, la cativa centimetri una de alta. Este necesar sa ai grija sa uzi solul periodic, pentru a-l mentine umezit permanent, dar nu in exces. In 40-45 de zile, ramurile taiate si puse la rece vor forma radacini identice cu ale plantei mama, daca le ingrijesti corespunzator cerintelor. Plantarea tuia in perioada primaverii este destul de eficienta in acest caz, deoarece ramurile au deja radacini si se vor prinde rapid. Cand te ocupi in mod eficient de tuia de la plantare pana la ingrijire, vei obtine rezultate optime, adica amenajarea ta ia contur pe zi ce trece, iar gradina devine un mic colt de rai.

Speram ca aceste sfaturi de plantare a arborilor tuia te vor ajuta in amenajarea gradinii si in obtinerea randamentului maxim. Daca iti sunt de folos ideile, sfaturile si recomandarile de plantare si ingrijre a acestor minunate conifere, alege cele mai reprezentative specii de tuia pentru prelungirea casei tale!