Casa si Gradina

Cand se planteaza trandafirii si cum se ingrijesc in functie de sezon?

De Diana Popescu la 24-05-2024

Trandafirii - plantare si ingrijire

Sursa foto: Shutterstock.com

Indiferent dacă locuiești la casă sau îți petreci sfârșiturile de săptămână la curte, este crucial să iei toate măsurile necesare pentru întreținerea grădinii pe tot parcursul anului. Într-o grădină amenajată în stil rustic sau englezesc, trandafirii sunt indispensabili. Aceștia necesită o îngrijire specială pentru a te bucura de frumusețea și parfumul lor delicat.

In urmatorul articol vei descoperi cand si cum se planteaza trandafirii, modalitati de ingrijire si de inmultire, cum se intretin si se tund acestia in functie de sezon si de tip, cum se combat bolile cele mai comune ale trandafirilor, precum si alte sfaturi si recomandari utile. Cand stii ca trandafirul reprezinta simbolul dragostei, este imposibil sa il ignori in realizarea unei amenajari a gradinii cu flori.

 

Cuprins: 

1.Cand se planteaza trandafirii si cum se ingrijesc?

1.1. Cum se prind trandafirii si cand se pot planta? 

1.2. Bolile trandafirilor si informatii despre cum se taie trandafirii

2.Inmultirea trandafirilor - cum se inmultesc trandafirii si cum se intretin tufele din gradina

2.1. Cum se inmultesc trandafirii?

2.2. Ingrijirea trandafirilor - sfaturi si recomandari utile

 

1. Cand se planteaza trandafirii si cum se ingrijesc?

1. Cand se planteaza trandafirii

Sursa foto: Shutterstock.com

Trandafirii fac parte din familia Rosaceae si reprezinta o categorie de flori foarte apreciate, deoarece au o valoare ornamentala deosebita si multiple proprietati terapeutice. Exista sute de specii, impartite in mii de soiuri, fiecare cu caracteristici distincte. 

Taierea trandafirilor toamna nu este doar benefica pentru cresterea si dezvoltarea lor, ci si pentru inmultirea exemplarelor deja existente in gradina. Dar acesta nu este singurul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru ingrijirea corespunzatoare a trandafirilor. In continuare vei afla mai multe informatii despre cum se planteaza trandafirii, care sunt bolile care ii pot afecta si cum sa-i feresti de acestea.

1.1. Cum se prind trandafirii si cand se pot planta?

Trandafirii se prind cel mai bine prin butasire sau prin altoire.

Butasirea:

  • Perioada: Toamna sau primavara.
  • Metoda: Taie butasi de aproximativ 15-20 cm lungime, de preferat din ramuri tinere, sanatoase, care nu au inflorit. Indeparteaza frunzele inferioare si lasa doar 2-3 frunze in partea superioara.
  • Plantarea: Infige butasii intr-un substrat bine drenat, un amestec de pamant si nisip. Uda moderat si acopera cu o folie de plastic pentru a mentine umiditatea.

Altoirea:

  • Perioada: Primavara sau toamna.
  • Metoda: Taie o ramura sanatoasa din planta mama si altoieste-o pe un portaltoi rezistent. Procedura necesita unelte ascutite si sterile pentru a evita infectiile.

 

Cand se pot planta trandafirii: 

  • Toamna: Este perioada ideala, intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii noiembrie. Radacinile au timp sa se stabileasca inainte de inghet, iar plantele vor incepe sa creasca viguroase in primavara.
  • Primavara: De asemenea, este o perioada buna, de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii mai. Este important ca solul sa fie dezghetat si usor incalzit.

Pregatirea solului este esentiala, deoarece un teren liber de buruieni si de resturi vegetale este cel mai potrivit pentru plantarea acestor flori minunate. Este important sa te gandesti inca din toamna unde vei planta trandafirii si sa iei toate masurile necesare pentru a le asigura conditii optime. Fie ca vrei sa plantezi trandafiri sub forma de arbusti, fie ca alegi soiuri cataratoare sau formezi pomisori din aceste roze minunate, ai toate sansele sa te bucuri de o gradina de vis. 

Atunci cand plantezi trandafiri in gradina sau in solar vei avea nevoie de unelte pentru gradinarit, atat pentru afanarea solului, cat si pentru drenarea apei in exces. Pe site-ul nostru gasesti ingrasamant special, in functie de pH-ul solului, care va ajuta plantele sa creasca si sa se dezvolte foarte bine. Pe un substrat de pamant care le ofera plantelor suficiente substante minerale si nutrientii necesari este imposibil sa nu cresca aceste minunate flori. Daca alegi un loc insorit pentru plantare, cu siguranta vor inflori toti trandafirii din gradina ta.

1.2. Bolile trandafirilor si informatii despre cum se taie trandafirii

Pentru prevenirea si combaterea bolilor trandafirilor se verifica in mod constant gradina si plantele care o infrumuseteaza. Mai mult decat atat, se identifica vizual fiecare schimbare atipica aparuta pe frunze, pe ramuri sau pe petale. In continuare vei descoperi care sunt cele mai frecvente boli ale rozelor si ce masuri de combatere poti adopta.

Fainarea trandafirilor este o boala care poate aparea inca din luna iunie daca nu se iau masuri fitosanitare. Boala se manifesta prin urmatoarele semne:

  • Albirea frunzelor: Pe partea superioara a frunzelor, bobocilor florali si pedunculilor apare un strat alb, asemanator fainii.
  • Raspandirea ciupercii: Boala se extinde rapid in conditii de temperatura si umiditate crescute.
  • Infestarea: Daca nu tratezi trandafirii de la primele semne, ciuperca va infesta plantele cele mai dezvoltate.

Pentru a preveni si combate fainarea, este esential sa aplici tratamente fitosanitare adecvate inca de la primele simptome:

  • Folosirea ingrasamintelor cu azot.
  • Utilizarea stimulatorilor pentru crestere inca de timpuriu.
  • Ingrijirea soiurilor sensibile cu tratamente ecologice, pe baza de sulf.

Patarea neagra a trandafirilor are ca semne de debut: 

  • Aparitia unor pete gri-negre, de forma neregulata, cu margini in forma de stea.
  • Colorarea frunzelor in galben sau rosu-galbui.
  • Caderea frunzelor la trandafirii puternic afectati.
  • Slabirea plantelor si stoparea cresterii in caz de infestare puternica.

Masuri de prevenire si protectie:

  • Utilizarea fungicidelor: Aplica un fungicid eficient impotriva ciupercii de la primele semne de imbolnavire.
  • Tratamente succesive: Efectueaza tratamente de trei ori pe luna, la fiecare 10 zile.
  • Indepartarea frunzelor: Elimina rapid frunzele cazute de pe sol pentru a preveni raspandirea infectiei.

Rugina trandafirilor debuteaza cu urmatoarele semne:

  • Aparitia unor pete de culoare galben spre portocaliu sau rosu spre ruginiu pe frunze, pe partea superioara, cu margini inchise la culoare.
  • Aparitia unor spori pe partea inferioara a frunzei care, in caz de infestare puternica, ies si pe partea superioara a frunzei.
  • Sporii care ies si se multiplica fiind luati de vant pot ataca atat planta gazda, cat si plantele din jur.
  • In urma infestarii puternice a frunzelor trandafirilor, acestea pot cadea.

Masuri de prevenire si protectie impotriva ruginii trandafirilor:

  • Alegerea unei zone bine aerisite pentru plantarea trandafirilor.
  • Rarirea periodica a trandafirilor sub forma de tufa, pentru aerisirea acestora.
  • Indepartarea frunzelor atacate, pentru prevenirea infestarii plantei in urmatorul an.

 

Cand se taie trandafirii? 

Scopul taierii trandafirilor este de a indeparta ramurile in exces, de a mentine planta sanatoasa si de a le da forma dorita.

1. Cand se planteaza trandafirii (2)

Sursa foto: Shutterstock.com

In continuare vei descoperi cum se taie trandafirii cu foarfeca de gradina bine ascutita, pentru a realiza o taietura rapida, oblica. Desigur, te vor ajuta foarte mult manusile de gradinarit, deoarece te poti intepa cu spinii trandafirilor.

  • Taierea trandafirilor primavara, de regula, se realizeaza in luna martie, dupa trecerea inghetului.
  • Taierile de toamna se realizeaza in septembrie-octombrie, dupa caderea frunzelor, inainte de aparitia brumei.

In functie de tipul trandafirilor, taierile se aplica dupa o serie de reguli bine stablite:

  • Pentru trandafirul tufa care infloreste tot sezonul cald se vor lasa circa 5 lastari, fiind tunsi cu moderatie.
  • Trandafirul tufa care infloreste o singura data si trandafirii urcatori se vor taia numai toamna sau daca se observa semne de imbolnavire a unor lastari.
  • La tufele mici de trandafiri si la cei taratori se taie numai lastarii batrani, o data la 3 ani.
  • La trandafirii de talie inalta se taie toti lastarii pana la 10-15 centimetri, cu lasarea a 2-3 ochi.
  • Trandafirii hibrizi pentru dulceata se taie mai mult, pentru a se putea regenera, cu scurtare pana la circa 20 de centimetri.

Atunci cand se tund trandafirii se tine cont atat de soiul acestora, cat si de orice semne suspecte aparute pe planta, pentru a preveni imbolnavirea. Taierea trandafirilor de primavara este mai importanta decat cea de toamna, insa specialistii le recomanda pe ambele, in functie de tipul acestora si de modul cum se planteaza trandafirii: in gradina, in pamant, in ghivece sau in spatii protejate.

2. Inmultirea trandafirilor - cum se inmultesc trandafirii si cum se intretin tufele din gradina

2. Inmultirea trandafirilor

Sursa foto: Shutterstock.com

Atunci cand se tund trandafirii toamna se vor obtine suficienti butasi pentru a putea sa inmultesti trandafirii in primavara urmatoare. Acesti butasi se pastreaza in nisip, la temperaturi scazute, insa fara sa inghete, in beciuri sau pivnite. Udarea lor este necesara periodic, pentru a mentine capacitatea de inmugurire in sezonul urmator. Primavara, cand temperaturile cresc peste 4-5 grade, se pot planta butasii intr-un sol nisipos, avand grija sa-i uzi frecvent. 

Inmultirea trandafirilor poate fi realizata in special prin butasi sau prin altoire.

2.1. Cum se inmultesc trandafirii?

Exista mai multe metode prin care se inmultesc trandafirii: 

  • Inmultirea trandafirilor prin butasire

Aceasta este cea mai populara si mai simpla metoda, deoarece poate fi realizata chiar si de catre incepatori, insa nu la toate soiurile, ci la cele cu lastarii suficient de moi pentru a se putea inradacina destul de rapid. Trandafirii cu flori mici sau cei urcatori, care au crengile din lemn moale, se inmultesc cel mai bine prin butasi. In cele ce urmeaza, vei descoperi cum se realizeaza acest proces.

Butasirea de vara, in verde, se realizeaza din lastarii care au inflorit deja; acestia se taie la 10-50 de centimetri lungime, cu 2 frunze la varf, taiati deasupra ultimului ochi cu 1-2 cm si la baza taiati sub un ochi, cu ajutorul unui briceag bine ascutit. Fiecare butas astfel recoltat se poate pune in ghivece, jardiniere si rasadnite cu nisip, la o adancime de 3-5 cm, pentru a se inradacina. Pamantul reavan este ideal pentru inradacinare rapida. In plus, daca acoperi butasii cu borcane de sticla sau cu bidoane de plastic se mentine umiditatea optima pe parcursul iernii, pana in primavara. De asemenea, butasii se pot planta direct in pamantul din gradina, insa cu respectarea acelorasi conditii de temperatura si umiditate. 

Butasirea de toamna, in uscat, se realizeaza din ramuri anuale, cu o lungime de 15-30 de centimetri. Acesti butasi se pastreaza peste iarna in beci, in lazi cu nisip si se planteaza primavara, in gradina cu flori sau in ghivece special destinate, cu pamant nisipos. Abia in toamna care urmeaza, dupa ce inradacineaza, butasii se planteaza in locurile special destinate trandafirilor.  

  • Inmultirea trandafirilor prin altoire

Realizata pe portaltoi de maces, inmultirea trandafirilor prin altoire se preteaza pentru toate soiurile de trandafiri. In afara de faptul ca se obtin soiuri rezistente la boli si conditii meteo extreme, avantajul altoirii este acela ca valoarea ornamentala este deosebita. Altoirea acestor puieti se face in ochi crescand, din mai pana in iulie sau in ochi dormind, din august pana in septembrie. In continuare vei descoperi pasii altoirii in ochi dormind, metoda cea mai des utilizata.

  • Dezvelirea puietului portaltoi in zona coletului (portiunea dintre radacina si tulpina) pentru a realiza o taietura in forma de T (1 cm/2,5 cm) sub aceasta zona. Se alege altoiul dorit, cu grosimea de 5-8 mm si se taie un ochi cu o portiune de coaja, pentru a-l introduce in despicatura, timp in care se indeparteaza spinii si frunzele.
  • In zona locului altoit se formeaza un mic musuroi cu pamant, pentru a preveni inghetul trandafirului altoit. Verificarea reusitei altoirii se poate realiza la 10-14 zile, cand se poate constata daca s-a prins sau daca petiolul rezista. Musuroiul se poate mari pe timpul iernii, iar umiditatea solului si prevenirea inghetului sunt factori importanti in mentinerea vigorii trandafirilor.
  • Inmultirea trandafirilor prin culturi in-vitro se realizeaza in centre de cercetare-dezvoltare sau in statiuni horticole, in conditii speciale si sub indrumarea unor specialisti in domeniu.

2.2. Ingrijirea trandafirilor - sfaturi si recomandari utile

2. Inmultirea trandafirilor (2)

Sursa foto: Shutterstock.com

Dupa plantarea trandafirilor, este important sa se acorde atentie si solului pentru a obtine rezultate optime. Cand se muta trandafirii, trebuie sa se aiba grija ca radacinile acestora sa fie manipulate cu atentie si scurtate pentru a facilita cresterea si dezvoltarea plantei in noua locatie.

De modul cum se tund trandafirii depinde, in mare masura, inflorirea acestora si dezvoltarea noilor lastari. Cu alte cuvinte, taierea trandafirilor pentru pregatirea de iarna, dar si pentru cea de vara, se realizeaza cu rabdare si suficienta grija pentru a obtine randament maxim in timpul infloririi.

De asemenea, de modul cum se planteaza trandafirii depinde intreaga amenajare peisagistica si frumusetea gradinii. Tunderea trandafirilor contribuie atat la intretinerea acestora, cat si la dezvoltarea noilor lastari si la inmultirea vegetativa.

Ingrijirea trandafirilor este destul de simpla, daca urmezi calendarul de intretinere. Daca stii cum se planteaza trandafirii, cateva notiuni despre tunderea acestora, cum se curata, cand se inmultesc, cele mai comune boli ale trandafirilor si combaterea acestora vei obtine rezultate optime de fiecare data.

Trandafiri - ingrijire eficienta, sfaturi si recomandari utile

 In continuare, vei descoperi cele mai eficiente practici ecologice pentru a obtine trandafiri minunati in gradina ta si a te bucura de ei pentru mult timp.

  • Aplicarea zatului de cafea in jurul tufelor, aproape de tulpina, pentru combaterea bolilor si daunatorilor, urmat de udarea solului pentru a beneficia de mineralele din zat;
  • Aplicarea cojilor de banana bine coapte, pentru descompunnerea acestora si eliberarea potasiului in sol;
  • Aplicarea cojilor zdrobite de oua, pentru un aport suplimentar de saruri de calciu in sol;
  • Stropirea buruienilor din jur cu otet alb, fara a atinge trandafirii, pentru o crestere mai buna;
  • Stropirea solului cu zeama de urzica, pentru un aport de fier si pentru prevenirea bolilor si daunatorilor;
  • Pulverizarea solutiei de miere cu apa pe trandafiri, pentru a preveni bolile si daunatorii;
  • Aplicarea cojilor de ceapa pe sol, pe langa radacina trandafirilor, pentru a preveni gandacii;
  • Taierile de toamna contribuie cu succes la prevenirea imbolnavirilor, prin eliminarea frunzelor uscate si a florilor ofilite, precum si la formarea ramurilor noi;
  • Utilizarea apei de orez diluate cu apa simpla, pentru un aport suplimentar de vitamine din complexul B si minerale;
  • Fertilizarea solului cu gunoi de grajd sau compost.

Dupa cum observi, poti ingriji trandafirii si fara substante chimice, care pot fi nocive pentru plante si mediu. 

Trandafiri cataratori - ingrijire optima

Ingrijirea trandafirilor cataratori este simpla, deoarece acestia nu necesita taieri repetate, ci doar eliminarea florilor si frunzelor uscate. Exista mai multe tipuri de trandafiri cataratori:

  • Blaze of Glori este un trandafir popular, cu flori mari, rosii si parfumate, ajungand la inaltimi destul de mari;
  • Climbing Iceberg este un trandafir cu flori albe, infloreste din abundenta si are tulpini lungi;
  • New Dawn este un trandafir foarte popular, cu flori roz deschis si parfum delicat, care creste foarte mult in inaltime;
  • Santana este un trandafir cu petalele rosii, marginite cu alb, care creeaza efecte unice in gradini;
  • Zephirine Drouhin este un trandafir fara spini, cu florile de culoare roz inchis, cu parfum intens.

In functie de marimea spatiului si de proiectul de amenajare se pot alege diferite soiuri de trandafiri pentru a realiza un colt de rai in prelungirea casei tale. Deoarece trandafirii urcatori iubesc lumina si caldura solara, locurile de plantare vor fi alese tinand cont de aceste nevoi. 

Desi taierile se realizeaza numai daca apar frunze uscate sau flori ofilite, este important sa dirijezi ramurile tinere pe suporturi sau arcade, pentru a beneficia din plin de lumina si caldura soarelui si a inflori din abundenta. 

Ingrijirea trandafirilor presupune si udarea periodica a solului, fara sa se abuzeze de prea multa apa. Iata cateva bune practici de ingrijire a trandafirilor cataratori:

  • Solul sa fie bine drenat si imbogatit cu substante nutritive; 
  • Udarea regulata a trandafirilor este esentiala;
  • Se taie cu unelte pentru gradinarit numai ramurile uscate sau bolnave;
  • Se folosesc suflante si tocatoare pentru indepartarea resturilor vegetale de pe sol;
  • Se antreneaza ramurile de crestere pe arcade sau suporturi speciale, pentru o buna dirijare a acestora.

Taierea se realizeaza cu foarfeci bine ascutite, pentru a preveni frangerea altor ramuri si a se realiza o crestere cat mai buna a trandafirilor urcatori, dupa cum se dirijeaza cu ajutorul pergolelor.

Ingrijirea trandafirilor in ghiveci - secrete ale reusitei

Trandafirii Floribunda, Flora Self, pomisor rosu Royal Red sau cei miniaturali se comporta foarte bine in ghiveci si de aceea este important sa alegi plantele care pot fi cultivate in acest mod:

  • Alege soiurile potrivite pentru a fi plantate in ghiveci;
  • Alege un ghiveci suficient de mare, pentru a permite dezvoltarea radacinilor;
  • Foloseste un pamant potrivit, format din pamant fertil, compost si putin nisip;
  • Uda regulat pamantul din ghiveci si pulverizeaza uneori frunzele cu apa;
  • Utilizeaza un ingrasamant cu eliberare lenta pentru o buna inflorire;
  • Amplaseaza ghivecele cu trandafiri la soare;
  • Protejeaza ghivecele cu paie in sezonul rece.

Ingrijirea trandafirilor toamna este esentiala pentru cresterea, dezvoltarea si inflorirea din sezonul urmator a acestora.

Trandafiri de gradina - ingrijire si intretinere

In continuare vom aminti cateva soiuri de trandafiri de gradina care pot fi ingrijiti si intretinuti destul de simplu:

  • Trandafiri Teahibrid Versilia
  • Trandafiri Amelia Blu
  • Trandafiri Teahibrid Passion
  • Trandafiri Teahibrid portocaliu somon
  • Trandafiri taratori de diferite soiuri
  • Trandafiri pomisori de diferite culori
  • Trandafiri tufa de diferite soiuri.

Orice incepator poate sa se ocupe de trandafiri, de la plantare si ingrijire pana la intretinerea lor pe timp de toamna si iarna, pentru a crea un mic colt de rai in fiecare sezon de inflorire. In ultima perioada, cand tot mai multi gospodari si iubitori de plante cu flori se preocupa de ingrijirea trandafirilor de gradina, apar tot mai multe informatii utile despre aceste specii. 

Ingrijirea trandafirilor vara consta in:

  • Afanarea solului
  • Eliberarea de frunze uscate si buruieni
  • Taierea florilor ofilite
  • Combaterea bolilor si daunatorilor prin stropire
  • Udarea sau fertirigarea.

Cu alte cuvinte, ingrijirea trandafirilor vara presupune atentie sporita, pentru a mentine plantele inflorite si sanatoase cat mai mult. In schimb, ingrijirea trandafirilor toamna vine in completarea ingrijirii de vara si ajuta plantele sa intre in perioada de repaus vegetativ pentru sezonul rece care urmeaza.

In concluzie, daca iubesti trandafirii si ii ingrijesti corespunzator, acestia te vor rasplati cu o paleta variata de culori si arome, care mai de care mai incantatoare.