Casa si Gradina

Amenajarea curtii pentru copii - cum creezi spatiul ideal de joaca pentru cel mic chiar la tine acasa?

De Diana Popescu la 19-04-2024

Amenajarea curtii pentru copii - cum creezi spatiul ideal de joaca pentru cel mic chiar la tine acasa-min

                                                                                              Imagine de Bruna Saito de pe Pexels.com

Amenajarea curtii pentru copii este un proces extrem de important pentru orice adult care locuieste la casa. Cei mici au nevoie sa petreaca cat mai mult timp in natura, pentru a se dezvolta cat mai frumos si armonios, motiv pentru care parintii trebuie sa incurajeze cat mai mult posibil acest lucru. Astfel, daca si tu te regasesti in aceasta situatie, trebuie sa „rezervi” neaparat un colt din spatiul exterior al casei, care sa-i fie destinat celui mic. Asta nu inseamna ca nu-ti vei putea bea si tu cafeaua linistit acolo, insa inseamna ca trebuie sa existe ceva mai multe reguli, dar si anumite elemente speciale pentru copii.

Asadar, daca si tu esti in cautarea unor idei minunate cu privire la amenajarea locului de joaca pentru copii in curte, ai ajuns in locul potrivit. In acest articol, o sa-ti dezvaluim tot ce trebuie sa stii despre acest proces, de la pregatirea propriu-zisa a terenului, pana la idei practice de amenajare, astfel incat copilul sau copiii tai sa se bucure de joaca si voie buna acasa.

 

Cuprins:

  1. Amenajarea curtii pentru copii - cum pregatesti terenul pentru spatiul de joaca?
  2. Amenajarea locului de joaca pentru copii in curte - cum sa imparti cat mai bine spatiul?
  3. Amenajarea gradinii pentru copii - elementele care nu ar trebui sa lipseasca
  4. Idei pentru gradina copiilor - sfaturi si recomandari de amenajare

1. Amenajarea curtii pentru copii - cum pregatesti terenul pentru spatiul de joaca? 

Inainte de amenajarea curtii pentru copii propriu-zisa, este nevoie sa pregatesti cat de cat terenul si sa te asiguri ca acesta nu-l va rani in niciun fel pe cel mic si va fi pregatit pentru adaugarea pieselor de mobilier si jucariilor. Astfel, pentru a ne asigura ca nu ratezi niciun aspect din vedere, ti-am pregatit cativa pasi esentiali pe care trebuie sa-i urmezi si tu.

In primul rand, inainte de toate, trebuie sa cureti cat mai bine solul de toate resturile existente, precum ar fi pietrele sau alte obiecte. Mai mult, indeparteaza si buruienile si orice alte plante care nu isi au rostul, intrucat acestea te vor incurca de la a bifa urmatorul pas, care este unul extrem de important.

Asadar, odata ce terenul este curatat si nivelat perfect, trebuie sa pregatesti solul pentru a planta semintele de iarba, pentru a crea, astfel, un „covor” verde si moale pentru copilul tau. Acesta nu doar ca va fi un loc ideal pentru posibilele cazaturi, dar va crea si un aspect vizual general perfect in curtea ta. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi instructiunile de pe ambalaj, astfel incat sa te asiguri ca semintele se vor prinde perfect. De asemenea, pe marginile neutilizate poti planta si diferite flori, ori pomi fructiferi, pentru ca acest loc sa aiba si o pata de culoare. Pe langa arborii sau semintele necesare pentru varianta aleasa, vei mai avea nevoie si de substrat de pamant, ce contine mai multe minerale ideale pentru acest proces.

Dupa ce iarba a crescut si s-a dezvoltat frumos, poti incepe sa te ocupi de amenajarea gradinii pentru copii. Vom vorbi si despre elementele pe care nu trebuie sa le scapi din vedere, astfel incat cel mic sa fie perfect multumit cu alegerea facuta, insa la fel de important mai este si sa te asiguri ca suprafata este stabila si ca nu mai exista niciun risc de accidentare.

Dupa ce iarba a crescut si s-a dezvoltat frumos, poti incepe sa te ocupi de amenajarea gradinii pentru copii. Vom vorbi si despre elementele pe care nu trebuie sa le scapi din vedere, astfel incat cel mic sa fie perfect multumit cu alegerea facuta, insa la fel de important mai este si sa te asiguri ca suprafata este stabila si ca nu mai exista niciun risc de accidentare. 

Mai mult, pentru a le fi clar copiilor care sunt limitele spatiului de joaca si pentru a preveni in acest fel accesul lor in alte zone ale curtii, care poate ca sunt nesigure, poti delimita acest loc cu ajutorul unor garduri normale, ori prin intermediul unor garduri vii.

1. Amenajarea curtii pentru copii - cum pregatesti terenul pentru spatiul de joaca. Reguli generale- copil in leagan-min

                                                                                            Imagine de Hana Mara de pe Pexels.com

Prin urmare, aceste reguli simple te vor ajuta sa-i creezi copilului tau cel mai frumos si practic loc de joaca, astfel incat acesta sa nu-si mai doreasca nicio clipa sa intre in casa, in zilele calduroase. Practic, acest lucru este un ideal, intr-o era in care suntem acaparati de tehnologie, deci tu, ca adult, trebuie sa te asiguri ca-i amenajezi intocmai acest coltisor de rai, pentru a-l influenta sa stea cat mai mult in natura.

2. Amenajarea locului de joaca pentru copii in curte - cum sa imparti cat mai bine spatiul?

Asa cum in casa este bine sa delimitezi si sa optimizezi cat mai bine fiecare coltisor, si cand vine vorba de amenajarea locului de joaca pentru copii in curte acest lucru ramane valabil. Asadar, exista cateva idei si cand vine vorba de acest proces, pe care le vei regasi in cele ce urmeaza.

In primul rand, trebuie sa incepi prin a evalua si analiza cat mai bine dimensiunea si forma terenului pe care esti dispus sa o atribui acestui proces. Ia, de asemenea, in considerare existenta unei anumite zone cu umbra, daca este posibil, intrucat acesta ar fi locul ideal in care sa amplasezi elementele de divertisment.

Mai mult, la fel de important mai este si sa imparti spatiul de joaca pe care urmeaza sa-l creezi in zone distincte, pentru diferitele activitati ce se vor desfasura aici si pentru diferitele echipamente ce vor urma sa fie amplasate. Poate exista o zona cu tobogan si leagane, una ideala pentru joaca in nisip, iar alta perfecta pentru relaxarea celor mici, cat si celor mici, spre exemplu. Alternativele pot fi mult mai largi de atat, in functie de dorintele copilului si de necesitatile familiei tale.

2. Amenajarea locului de joaca pentru copii in curte - cum imparti cat mai bine spatiul, pentru o optimizare corecta- copii in nisip cu jucarii-min

                                                                                             Imagine de Allan Mas de pe Pexels.com

De asemenea, nu uita sa selectezi doar echipamente de joaca adecvate varstei si preferintelor copiilor tai, dar sa tii in acelasi timp cont si de spatiul pe care-l ai la dispozitie. Spre exemplu, daca locul despre care vorbim este unul foarte mic, iar copilul isi doreste si trambulina, leagan, tobogan, ori alte variante de acest gen, acest lucru nu prea va fi posibil, intrucat toate aceste obiecte vor sta extrem de ingramadite si va exista riscul de accidentare. Daca vei fi si tu in aceasta situatie, vei fi nevoit sa-i ceri celui mic sa aleaga optiunea preferata dintre cele enumerate mai sus.

2. Amenajarea locului de joaca pentru copii in curte - cum imparti cat mai bine spatiul, pentru o optimizare corecta- copii in trambulina-min

                                                                                Imagine de Karolina Grabowska de pe Pexels.com

Totodata, dupa cum spuneam si anterior, in plus fata de zonele de joaca, asigura-te ca exista si spatii destinate relaxarii si socializarii pentru parinti, intrucat fie ca vrei sa stai sa-l supraveghezi pe cel mic, ori sa bei o cafea in timp ce el se distreaza, trebuie sa ai un loc special pentru asa ceva. Deci nu ii atribui lui tot locul, ci pastreaza macar o mica portiune si pentru aceste piese de mobilier specifice.

Asadar, este important sa imparti in mod corespunzator spatiul de joaca pentru copii si sa-l optimizezi cat mai bine. In acest fel, atat micutii, cat si parintii, vor avea parte de o experienta finala perfecta, lucru pe care si-l doreste orice adult.

2. Amenajarea locului de joaca pentru copii in curte - cum imparti cat mai bine spatiul, pentru o optimizare corecta- copil in tobogan-min

                                                                                           Imagine de Yan Krukau de pe Pexels.com

3. Amenajarea gradinii pentru copii - elementele care nu ar trebui sa lipseasca

Pentru a crea un loc de joaca complet si functional in curtea ta, este important sa incluzi aici mai multe piese si accesorii, care reprezinta un real „must have”, dupa cum vei vedea si tu din randurile de mai jos.

In primul rand, un tobogan este un element clasic, cand vine vorba de ideile de gradina pentru copii, care le ofera acestora doza de aventura de care au nevoie. Este important sa alegi unul dupa dimensiunea micutului tau, dar si sa-l amplasezi pe o suprafata plana si sigura, astfel incat sa nu existe nici macar un risc de accidentare. La fel de important mai este ca acest accesoriu sa fie dintr-un material rezistent, asa cum vei gasi la noi pe site. Partea cea mai buna este ca modelul pe care il poti vizualiza chiar in imaginile de mai jos este prevazut si cu un loc in care copiii se pot ascunde, detaliu pe care cei mici pur si simplu il vor adora.

                3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- copii in tobogan-min 3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- tobogsn-min

                                                                                                                        Sursa foto: yalco.ro

O casuta de jucarie ar fi si ea ideala pentru acest loc din spatiul exterior al casei tale, destinat copiilor, intrucat este un loc minunat ce-i va determina pe acestia sa-si foloseasca cat mai mult imaginatia. Ei se vor ascunde in ea, se vor preface ca este propria lor casa si vor face fel si fel de jocuri de rol importante la aceasta etapa din viata. Pentru a anima si mai mult acest loc si pentru a-l face cat mai real posibil, poti adauga un gardulet in jurul sau, dar si un burlan de scurgere a apei. Pe site-ul nostru gasesti un astfel de accesoriu, ce este prevazut cu rezervor si robinet, lucru care ajuta micutii sa invete cum sa refoloseasca apa de la ploaie. Copiii vor putea reutiliza aceasta resursa importanta, pentru a uda florile ce sunt plantate in spatiul lor de joaca, deci o activitate extrem de captivanta.

3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- copil care uda florile-min-1     3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- burlan de scurgere a apei si stropitoare copil-min-1

3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- copil in spatiu ascuns tobogan-min-1      3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- gard pentru casuta joaca copii-min-1

                                                                                                                        Sursa foto: yalco.ro

Pe langa aceste elemente, mai poti adauga aici si alte elemente, in functie de spatiul de care dispui, precum ar fi un leagan, ori o trambulina si, bineinteles, cat mai multe jucarii. Totusi, pentru a te asigura ca va fi constant ordine aici, trebuie neaparat sa amplasezi si una sau mai multe lazi pentru depozitare in anumite colturi ramase libere, unde sa-l inveti pe cel mic sa-si stranga toate lucrurile. Astfel, acesta se va responsabiliza cat mai mult, va fi constant curatenie, iar jucariile sale nu se vor deteriora.

3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- lada de depozitare-min

                                                                                                                         Sursa foto: yalco.ro

Dupa cum vorbeam si mai sus, la fel de important este si spatiul destinat relaxarii si socializarii. Asadar, nu uita sa amplasezi mobilierul pentru gradina extrem de calitativ, precum ar fi o masa si niste canapele si banci. Acest loc le va oferi atat copiilor, cat si tie si partenerului sau partenerei de viata un colt perfect pentru a va putea relaxa.

3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- set mobilier gradina-min  3. Amenajarea gradinii pentru copii - piesele care nu ar trebui sa lipseasca de aici- set mobila gradina-min

                                                                                                                    Sursa foto: yalco.ro

 

 4. Idei pentru gradina copiilor - sfaturi si recomandari de amenajare

Pentru a ne asigura ca vei avea cele mai bune idei, cand vine vorba de aranjarea finala a acestor piese mentionate anterior, o sa-ti mai oferim cateva sfaturi practice in acest sens.

In primul rand, pe portiunea unde amplasezi toboganul si leaganul, ai putea alege sa pui o bucata de cauciuc, astfel incat copilul sau copiii sa nu se accidenteze, in momentul in care se joaca aici. Nu trebuie sa „ascunzi” prea multa iarba prin acest material, ci doar acel patrat in care sunt incadrate aceste elemente. Mai mult, acestea pot fi amplasate intr-unul dintre colturile spatiului de joaca, astfel incat totul sa fie cat mai organizat si cel mic sa nu se impiedice de nimic. Copiii sunt extrem de energici si cel mai probabil vor alerga adesea pe aici, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca nu-i asezi nimic in cale.

Fata in fata cu aceste elemente de joaca ai putea amplasa mobilierul destinat relaxarii despre care discutam mai sus. Astfel, parintii vor putea sa supravegheze perfect micutii, fara sa fie nevoiti sa stea inconfortabil sau sa intoarca capul ori de cate ori li se pare ca aud un sunet. Cand vine vorba de lada de depozitare a jucariilor, aceasta ar putea fi amplasata ori langa peretele casei, ori langa gard, astfel incat sa nu incurce pe nimeni.

4. Idei pentru gradina copiilor- banca cu lada de depozitare-min  4. Idei pentru gradina copiilor- canapea pentru gradina-min

Sursa foto: yalco.ro

In jurul acestui spatiu, ia-l pe cel mic si planteaza impreuna cu el diferite flori, de care chiar micutul sa aiba grija. Astfel, nu doar ca il vei responsabiliza mai mult, dar acest loc va prinde si un farmec aparte, plin de culoare si de viata. Acest detaliu este destul de important, intrucat va influenta aspectul general al curtii tale. In jurul florilor, poti amplasa si diferite pietre decorative, pe care sa le pictezi manual impreuna cu cel mic. Nu uita, de asemenea, sa ii ceri si copilului tau constant parerea, astfel incat sa se simta implicat in proces si sa-si doreasca sa se reintoarca cu drag acolo, mai ales daca stie ca si-a pus propria amprenta asupra locului.

In concluzie, amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii este un proces esential, in cazul in care locuiesti la curte. Cei mici au nevoie de un loc destinat distractiei in natura, iar tu, ca adult, trebuie sa te asiguri ca-i creezi acest confort.