Bricolaj

Verificarea unui cablu intrerupt - cum se face si ce unelte sunt necesare?

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 27-03-2024

Verificarea unui cablu intrerupt - cum se face si ce unelte sunt necesare

Fotografie de Alexey Demidov pe Pexels.com 

 

Ruperea sau deteriorarea unui cablu este un inconvenient care se poate intampla oricand. Daca pentru firele telefonice, de exemplu, nu este un mare risc, nu putem spune acelasi lucru cand vine vorba de cele electrice. Iar daca intreruperea cablului are loc in interiorul peretilor, situatia devine si mai complicata. Din fericire, astazi vom descoperi impreuna cateva solutii pentru a identifica o discontinuitate in cablul electric. 

Cuprins:

  1. Verificarea cablului intrerupt: ce scule poti folosi pentru testare?
  2. Verificare continuitatii firelor cu un multimetru: ce implica acest proces?

 

1. Verificarea cablului intrerupt: ce scule poti folosi pentru testare?

 

Chiar daca situatia poate parea complicata, de fapt este destul de usor sa faci o verificare de continuitate pentru cablu daca ai instrumentele potrivite. In functie de particularitatile problemei tale, ar putea fi nevoie doar de unul dintre ele sau va trebui sa incerci diverse tipuri de detectoare, telemetre si multimetre

  1. Senzor de cabluri

    Cu ajutorul acestui aparat poti localiza fire sub tensiune aflate in peretele tau, ceea ce este foarte util daca suspectezi ca ai un cablu electric intrerupt in perete si nu iti doresti sa demolezi totul pentru a-l gasi. Mai mult, cu el poti detecta rigle din lemn si din metal, pe care le poate indica printr-o lumina LED. Este recomandat sa alegi o varianta cu profil subtire pentru a fi cat mai portabil si usor de folosit, precum si una cu autocalibrare pentru a te bucura de citiri exacte in mod continuu. 

  2. Tester detector de cablu

    In general, un tester detector de cablu este format din doua parti, emitatorul si receptorul, si seamana cu un stilou foarte lat. Este, poate, cel mai simplu instrument  de folosit pentru a urmari continuitatea unui cablu si pentru a gasi locul unde acesta este intrerupt. Mai mult, in cazul cablurilor telefonice poate detecta si semnalul de ton, dar si starea liniei telefonice per total, ceea ce este foarte util. Preturile variaza destul de mult, insa pentru un aparat cu functii simple de detectare nu ar trebui sa scoti foarte mult din buzunar. 

  3. Multimetru

    Majoritatea oamenilor prefera sa isi achizitioneze un multimetru deoarece, asa cum ii spune si numele, poate fi folosit in mai multe scopuri. Asadar, cu ajutorul lui, poti face o verificare de continuitate a energiei (majoritatea merg pana la 30Ω), poti masura curentul continuu, rezistentele, dar si tensiunea AC si DC. Unele aparate mai sofisticate includ si un test pentru dioda, masurarea temperaturii de pana la 1000 de grade sau verificarea bateriilor. Recomandarea noastra este sa alegi unul cu un cablu de testare cat mai lung pentru a-l putea folosi oriunde ai nevoie. 

  4. Cutter

    Poti folosi un cutter pentru a depista unde este un cablu intrerupt, prin metoda segmentarii si testarii. Practic, trebuie sa testezi distantele scurte din cablu si, din loc in loc, sa tai izolatia pentru a masura tensiunea care trece pe acolo. Imparti cablul in sectiuni din ce in ce mai mici si testezi cu un aparat special pentru continuitate sau izolatie pana gasesti punctul exact unde este intrerupt. Aceasta metoda presupune destul de multa munca si rabdare, pe langa nevoia de a scoate cablurile in cazul in care acestea sunt ingropate. 

 

2. Verificare continuitatii firelor cu un multimetru: ce implica acest proces?

2. verificare cablu intrerupt - multimetru, unelte pentru verificare cablu

Fotografie de ERIC MUFASA pe Pexels.com 

 

Multimetrul este cel mai folosit instrument pentru testarea continuitatii firelor. Urmatoarele etape si sfaturi te vor ajuta sa-l folosesti in mod corect: 

Pregatirea multimetrului:

 

  • Seteaza multimetrul pe modul de testare a continuitatii. Pe majoritatea multimetrelor, acesta este indicat printr-un simbol care seamana cu un semn de sunet sau dioda.
  • Daca multimetrul nu are un mod specific de testare a continuitatii, il poti seta pe modul de masurare a rezistentei (ohmi).

Pregatirea cablului:

  • Asigura-te ca deconectezi cablul de la orice sursa de alimentare sau dispozitiv.
  • Daca este necesar, foloseste clestii pentru a indeparta izolatia de la ambele capete ale cablului, expunand astfel conductorii.

Testarea continuitatii:

  • Conecteaza una dintre sondele multimetrului la un capat al cablului si cealalta sonda la celalalt capat al aceluiasi conductor.
  • Observa ce arata display-ul multimetrului: Daca multimetrul arata o rezistenta foarte scazuta sau emite un sunet (in cazul testarii continuitatii cu semnal sonor), acest lucru indica faptul ca circuitul este complet si cablul este intact. Daca afiseaza "OL" (over limit) sau o valoare foarte mare a rezistentei, acest lucru indica o intrerupere in cablu.

Asadar, verificarea continuitatii unui cablu poate fi realizata prin intermediul catorva unelte specifice, cum ar fi multimetrul. Procesul implica parcurgerea unor pasi, care te vor ajuta sa determini daca un cablu este intrerupt sau daca exista o problema la nivelul conductorilor.