Bricolaj

Verificare AVR generator - ce este AVR-ul la generator, cum se verifica si de ce se defecteaza

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 22-01-2024

Verificare AVR generator - ce este AVR-ul la generator, cum se verifica si de ce se defecteaza

 

VERIFI~1

 

Generatoarele electrice joaca un rol foarte important in furnizarea de energie electrica in situatiile in care sursele conventionale nu sunt disponibile. O pana de curent poate avea consecinte foarte grave in cazul in care de accesul la electricitate depinde functionarea unor echipamente frigorifice importante sau a instalatiilor de caldura. 

 

Pentru a asigura stabilitatea tensiunii de iesire si, implicit, functionarea lor optima, generatoarele sunt dotate cu un Regulator Automat de Tensiune (AVR). In acest articol, poti afla ce este AVR la generator, in detaliu, dar si de ce se poate defecta.

 

Cuprins

 

  1. Verificare AVR generator - ce inseamna si cum functioneaza AVR?
  2. Ce este AVR la generator - cum se verifica si cand se poate defecta?

 

1. Verificare AVR generator - ce inseamna si cum functioneaza AVR?

 

Ce inseamna AVR la generatoare?

 

AVR este un acronim pentru Automatic Voltage Regulator, adica Regulator Automat de Tensiune. El este o componenta esentiala a generatoarelor electrice, iar scopul principal pe care il are este cel de a pastra tensiunea de iesire a generatorului la o valoare constanta, care sa nu fie influentata de variatiile de incarcare sau de fluctuatiile din reteaua electrica.

 

Cum functioneaza AVR la generatoare?

 

Procesul functionarii AVR-ului are la baza masurarea tensiunii de iesire a generatoarelor de curent electric. Senzorii specializati monitorizeaza constant valoarea tensiunii, astfel incat orice deviatie de la setarile prestabilite sa fie imediat detectata. Datele masurate sunt, ulterior, comparate cu setarile prestabilite ale generatorului, care au drept scop mentinerea tensiunii constante, pentru un flux sigur de energie.

 

In functie de diferenta detectata intre tensiunea masurata si setarile prestabilite, AVR-ul regleaza automat curentul electric in circuitul de excitatie al generatorului. Curentul de excitatie este ajustat, astfel incat sa poata controla in mod optim productia de curent in generator. Astfel, se poate oferi curent la tensiunea corecta pentru consumatori puternici, inclusiv aparate de sudura sau polizoare.

 

Mai mult, AVR-ul functioneaza in timp real, fiind efectuate ajustari continue, astfel incat tensiunea sa fie mereu la nivelul dorit. Aceasta capacitate de stabilizare dinamica este esentiala, pentru a fi evitate supratensiunile sau subtensiunile care ar putea sa afecteze echipamentele alimentate de generator, cum sunt acumulatorii si statiile de incarcare, elemente sensibile la fluctuatiile tensiunii.

 

1. Verificare AVR generator - ce inseamna si cum functioneaza AVR

 

Un alt aspect important al functionarii AVR-ului este adaptabilitatea la orice variatie de incarcare. Pe masura ce nevoia de energie creste sau scade, AVR-ul ajusteaza in mod automat curentul de excitatie, pentru ca tensiunea sa ramana constanta. Astfel, AVR-ul are, in sens larg, multiple roluri, dupa cum urmeaza:

 

  • Asigura fiabilitatea energiei electrice;
  • Prelungeste durata de viata a echipamentelor alimentate de generator;
  • Garanteaza eficienta energetica.

 

AVR-ul este, deci, un element esential, insa exista si posibilitatea defectarii sale. In continuare, poti afla cum se verifica AVR-ul, dar si cand poti ajunge sa te confrunti cu un AVR de generator defect.

 

2. Ce este AVR la generator - cum se verifica si cand se poate defecta?

 

Cum se verifica AVR-ul la generator?

 

O modalitate simpla de verificare a functionarii AVR-ului este efectuarea de masuratori periodice ale tensiunii de iesire a generatorului. Aceste verificari se fac cu un voltmetru, iar valoarea obtinuta se compara cu valorile prestabilite. Daca exista abateri semnificative, exista posibilitatea ca AVR-ul sa fie defect.

 

Alte forme de verificare constau in testele la incarcare variabila, inspectarea conexiunilor si cablajului, efectuarea de teste de rezistenta si monitorizarea stabilitatii tensiunii. Testele de incarcare variabila simuleaza conditiile reale de folosire a generatorului, iar AVR-ul poate fi monitorizat pe parcursul testelor, pentru a vedea cum reactioneaza la variatiile de incarcare. Metoda poate evidentia erorile la nivelul reglarii automate a tensiunii.

 

Prin verificarea conexiunilor si cablajului, te poti asigura ca nu exista cabluri deteriorate sau alte elemente de conexiune defecte, deoarece acestea pot conduce la fluctuatii de tensiune. Testele de rezistenta permit evaluarea starii componentelor electrice ale AVR-ului, prin masurarea rezistentei la puncte critice, cu un ohmmetru. Nu in ultimul rand, poti supraveghea stabilizarea tensiunii la pornirea si oprirea generatorului, pentru ca un AVR functional asigura o crestere si o descrestere graduala, nu brusca, a tensiunii.

 

Cand se poate defecta AVR-ul generatorului?

 

  • Suprasolicitarea - daca generatorul este utilizat in mod continuu la capacitate maxima, AVR-ul se poate uza prematur.

 

  • Defectarea componentelor electrice - rezistoarele sau tranzistoarele se pot uza in timp din cauza conditiilor ambientale dificile.

 

  • Varsta si uzura - ca orice alta componenta electrica, AVR-ul se poate deteriora in timp, din cauza uzurii normale sau a interferentelor electromagnetice sau radio, mai ales in medii industriale, caz in care AVR-ul se poate inlocui.

 

2VERIF~1

 

In concluzie, acestea sunt cele mai importante date pe care trebuie sa le cunosti despre AVR-ul generatorului electric. Daca ai nevoie de generatoare de top, pe Yalco.ro gasesti variante de la producatori apreciati, la preturi atractive!

 

Sursa foto: Unsplash.com