Bricolaj

Tipuri de burghie - cum sa alegi burghiul potrivit in functie de proiect?

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 22-01-2024

Tipuri de burghie - cum sa alegi burghiul potrivit in functie de proiect?

 

Tipuri de burghie - cum sa alegi burghiul potrivit in functie de proiect

Burghiele, cunoscute popular si ca „sfredele”, sunt unelte din otel folosite pentru gaurirea diverselor suprafete. Acestea se ataseaza unei masini electrice de gaurit care trebuie aleasa in functie de proiect pentru a asigura eficienta. Atat burghiele, cat si masinile de gaurit sunt de mai multe tipuri. Asadar, daca urmeaza sa gauresti lemn, metal, ceramica, beton sau sticla, este important sa cunosti de ce tip de burghiu ai nevoie. Afla in acest articol cum sa alegi burghiul si masina de gaurit potrivita pentru proiectul tau!

Cuprins:

  1.   Tipuri de burghie –  ce este un burghiu si cate tipuri exista?
  2.   Clasificarea burghielor si tipuri de prindere - cum alegi burghiul in functie de masina de gaurit necesara?

 

1. Tipuri de burghie –  ce este un burghiu si cate tipuri exista?

 

1. Tipuri de burghie - clasificare burghie, burghiu metal, tipuri de burghie metal

Burghiul se utilizeaza pentru a gauri diverse materiale cum ar fi lemnul, ceramica, sticla, metalul si altele. Acesta are forma de spirala si are muchii ascutite, precum si mai multe orificii de eliminare a materialului rezultat in urma taierii. Burghiul potrivit trebuie ales in conformitate cu materialul care urmeaza a fi gaurit, dar si impreuna cu masina electrica de gaurit potrivita. Alegerea corecta a acestor doua unelte iti vor face treaba mai usoara, sigura si eficienta.

Tipuri de burghie pentru metal

  • Zencuitoare – au un unghi de 90 de grade si se utilizeaza pentru modificarea muchiilor unor gauri pentru ingroparea capetelor suruburilor si pentru debavurare;
  • Burghie in trepte – sunt potrivite pentru foile de tabla;
  • Burghie elincoidale – sunt potrivite pentru gaurirea otelului turnat, otelului aliat si nealiat, fonta, metale neferoase.

Tipuri de burghie pentru lemn

  • Burghie pentru lemn – au capul asimetric si se utilizeaza pentru a gauri MDF, placi laminate si lemn de esenta tare si moale;
  • Burghie pentru cofraje – ideale pentru a obtine gauri adanci;
  • Burghie elicoidale – folosite frecvent pentru grinzi, sunt ideale pentru cherestea grea si lemn daca grosimea lor nu depaseste 400 mm;
  • Burghie spada – sunt utilizate pentru a realiza gauri de diametru mare si adancime mica;
  • Burghie Forstner – pentru a face gauri in lemn natural si scanduri furniruite de diametru mare si cu o buna precizie.

 Tipuri de burghie pentru sticla si ceramica

  • Burghie sulita – se utilizeaza la rotatii mici, fara percutie pentru o gaurire uscata;
  • Burghie cu varf din carbura – la fel se utilizeaza la rotatii mici, fara percutie si au centrul gol.

Tipuri de burghie pentru beton

  • Burghie din carbura cu doua pastile diamantate – sunt folosite pentru gaurirea betonului si a zidariei; 
  • Burghie din carbura cu patru pastille diamantate – sunt folosite pentru armatura.

Burghiele pentru beton sunt foarte puternice si au o rezistenta indelungata in timp, iar acestea pot fi folosite si pentru gaurirea marmurei, granitului, pietrelor naturale sau alte placi ceramice. Tipul de prindere ale acestor burghie este diferit in functie de necesitate. In cazul zidariei se utilizeaza burghie cu coada cilindrica, iar pentru proiectele mai complexe unde este necesara precizie se folosesc sistemele de prindere SDS-Plus sau SDS-MAX.

2.  Clasificarea burghielor si tipuri de prindere - cum alegi burghiul in functie de masina de gaurit necesara?

2. Tipuri de burghie - clasificare burghie, burghiu lemn, masini de gaurit

Este foarte important sa alegi burghiul potrivit pentru masina ta de gaurit, in functie de materialul cu care urmeaza sa lucrezi. Cele mai comune sunt masinile de gaurit si insurubat care sunt ideale pentru a gauri lemnul, metalul, placile aglomerate sau plasticul cu ajutorul burghiului potrivit. Pentru a nu deteriora materialul care urmeaza sa fie gaurit trebuie sa alegi cu atentie burghiul ideal. 

De asemenea, o lucrare de calitate trebuie sa includa si accesorii pentru masinile de gaurit si insurubat. In cazul acestor tipuri de masini gaurirea se realizeaza fara percutie. In cazul in care trebuie sa gauresti un material foarte dur, cum este betonul, vei avea nevoie de un rotopercutor. Acesta se va potrivi perfect cu un burghiu de beton. 

Mai exista masini de gaurit pentru bancul de lucru cu care poti lucra vertical. Acestea sunt ideale pentru proiectele care necesita o mai buna precizie. Pot fi folosite cu burghie pentru metal sau lemn.

In ceea ce priveste prinderea, exista mai multe tipuri de prindere pentru burghie, iar alegerea potrivita depinde de tipul de bormasina pe care il ai. Cele mai comune tipuri de prindere pentru burghii sunt:

  • Prindere cu cheie (prindere mandrina cu cheie): Aceasta este cea mai traditionala forma de prindere. Mandrina are trei sau mai multe brate care se strang in jurul burghiului atunci cand o cheie este utilizata pentru a o strange manual. Aceasta metoda este adesea intalnita la bormasinile mai vechi.
  • Prindere cu mandrina fara cheie: Mandrinele fara cheie permit strangerea burghiului prin simpla rotire a unui inel manual al mandrinei. Aceasta este o optiune mai convenabila, deoarece nu necesita o cheie separata, dar unele utilizari intensive pot prefera totusi prinderea cu cheie pentru o fixare mai ferma.
  • Prindere hexagonala sau prindere rapida: Acest tip de prindere este adesea folosit pentru burghiile destinate uneltelor electrice fara fir sau pentru alte scule electrice. Burghiile au un cap hexagonal care se potriveste direct in mandrina hexagonala a uneltei, eliminand necesitatea unei mandrine separate.
  • Prindere SDS (Special Direct System): Acest tip de prindere este obisnuit in bormasinile cu percutie destinate lucrarilor in beton sau zidarie. Sistemul SDS permite schimbarea rapida a burghiilor si ofera o conexiune mai solida pentru a rezista fortelor de percutie.
  • Prindere cu burghiu cu coada cilindrica: Burghiile cu coada cilindrica sunt adesea utilizate in masini mai mari, cum ar fi presele de gaurit sau masinile de frezat. Aceste burghie au o coada dreapta care se potriveste in mandrina masinii.

Asigura-te ca alegi burghiul cu prinderea potrivita pentru bormasina ta. Informatiile despre prindere sunt adesea specificate in specificatiile bormasinii sau pot fi gasite pe mandrina. Utilizarea unei prinderi incorecte poate duce la deteriorarea burghiului sau la o fixare necorespunzatoare, afectand calitatea lucrarii si siguranta.

In concluzie, exista foarte multe tipuri de burghie care raspund tuturor nevoilor. Indiferent daca urmeaza sa faci un proiect pentru acasa sau o lucrare mai complexa, ai nevoie de sculele si accesoriile potrivite. In oferta magazinului nostru, Yalco.ro, vei gasi tot ce ai nevoie! Alege cu atentie masina de gaurit si burghiul potrivit pentru materialul cu care urmeaza sa lucrezi, astfle incat rezultate sa fie pe masura asteptarilor.

Sursa foto: unsplash.com