Bricolaj

Terase din lemn: cum se construiesc, de ce materiale si scule ai nevoie + sfaturi practice de amenajare

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 27-03-2024

Terase din lemn cum se construiesc, de ce materiale si scule ai nevoie   sfaturi practice de amenajare

Imagine de Sante Capobianco pe Unsplash.com

Terasa reprezinta un spatiu de relaxare, in care te poti intalni cu membrii familiei sau cu prietenii pentru a petrece momente frumoase impreuna. Construirea unei terase din lemn reprezinta nu doar un proiect de amenajare a spatiului exterior al unei locuinte, ci si o oportunitate de a crea un mediu natural si reconfortant in care sa te bucuri de momente de relaxare si socializare. 

Lemnul, ca material principal al unei terase, aduce cu sine o serie de avantaje estetice si functionale care imbogatesc experienta locuirii si conectarea cu natura. In plus, te vei bucura sa afli ca nu este pe cat de complicat pare sa iti construiesti singur o terasa din lemn moderna. Desigur, inainte sa te apuci de treaba este bine sa te informezi despre toti pasii necesari si sa te decizi asupra modelului de terasa dorit. In acest articol vei putea descoperi cum poate fi construita o terasa de lemn de la A la Z, modele de terase moderne din care sa te inspiri, precum si cateva sfaturi si recomandari utile in vederea amenajarii unei oaze de relaxare in aer liber exact asa cum iti doresti.

 

Cuprins

  1. Terase din lemn – ce materiale si unelte sunt necesare pentru constructia lor
  2. Despre constructia terasei din lemn – care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi?
  3. Modele de terase din lemn moderne – ce variante exista?
  4. Amenajare terase din lemn – idei si sfaturi utile pentru terase din lemn moderne

 

1. Terase din lemn – ce materiale si unelte sunt necesare pentru constructia lor?

1. Terase din lemn - piscina, terasa din lemn, fotolii

Imagine de Jonathan Borba pe Unsplash.com

 

Construirea unei terase din lemn reprezinta un proiect captivant si satisfacator, dar necesita o planificare atenta si utilizarea materialelor si uneltelor potrivite pentru a obtine rezultate durabile si estetice. Atat materialele, cat si uneltele utilizate in acest proces joaca un rol crucial in asigurarea stabilitatii, functionalitatii si frumusetii terasei.

Primul aspect de luat in considerare este alegerea materialelor potrivite. Lemnul este materialul principal si poate fi considerat inima si sufletul terasei. Grinzile, placile de podea si suporturile trebuie sa fie de calitate si sa fie tratate corespunzator pentru a rezista intemperiilor si uzurii. Lemnul tratat sub presiune este o alegere populara, fiind rezistent la putregai si insecte si oferind o durabilitate sporita in timp.

1. Terase din lemn - bucati de lemn

Imagine de Marissa Daeger pe Unsplash.com

Suporturile de lemn, indiferent ca sunt grinzi orizontale, coloane sau alte elemente de sustinere, trebuie sa fie solide si bine ancorate in sol sau in structura existenta a casei. Acestea formeaza fundatia terasei si asigura stabilitatea si siguranta intregii constructii. Un avantaj al terasei de lemn este ca nu este necesar sa torni o fundatie de beton, cum ar trebui pentru o terasa traditionala. Datorita acestui fapt, nu ai nevoie de autorizatie de constructie de la primarie.

Elementele de fixare, cum ar fi suruburile pentru lemn si cuiele, sunt esentiale pentru conectarea si fixarea diferitelor componente ale terasei. Alegerea dimensiunii si tipului potrivit de fixare este importanta pentru a asigura o legatura solida si durabila intre piesele de lemn. Daca nu esti sigur de ce dimensiune ai nevoie, cel mai bine este sa intrebi la magazinul de bricolaj. 

Vei mai avea nevoie si de pietris, criblura, dale din beton, folie hidroizolanta si un strat de folie impotriva buruienilor. Desigur, in functie de proiectul pe care il ai in minte, poti avea nevoie si de alte lucruri. 

Pe langa materialele de calitate, pentru a avea o terasa care va trece testul timpului, este important sa ai si unelte de calitate. Instrumentele de masurat si marcat sunt esentiale pentru a asigura precizia si uniformitatea constructiei. Uneltele de taiere si prelucrare, precum fierastraiele electrice sau fierastraiele manuale, sunt folosite pentru a taia si a prelucra piesele de lemn in conformitate cu dimensiunile si specificatiile proiectului. Ferastraiele oscilante pot fi utile pentru taierea unghiurilor sau a detaliilor mai delicate. 

Totodata, nu strica sa ai si un polizor unghiular, atat pentru acest proiect, cat si pentru altele. Uneltele de fixare, cum ar fi masinile de gaurit si insurubat, faciliteaza procesul de conectare a diferitelor componente ale terasei. 

Este important sa folosesti unelte adecvate pentru a asigura o fixare solida si sigura a materialelor. Pentru netezirea si fasonarea piesele de lemn, poti cumpara o rindea. Alte lucruri de care vei mai avea nevoie sunt menghinele si clemele de fixare si ciocanele si daltile. Menghinele si clemele de fixare te vor ajuta sa potrivesti bine placile de lemn una in alta, pentru a obtine un rezultat de care poti sa fii mandru. Ciocanul este una dintre uneltele de baza cand vine vorba de orice proiect de bricolaj. Indiferent ca este vorba de batut cuie sau de indreptat ceva, ciocanul trebuie sa fie nelipsit din orice gospodarie. Dalta si ciocanul mai pot fi folosite pentru finisarea anumitor detalii, cum ar fi marginile placilor de podea sau anumite elemente decorative. Aceste unelte iti permit sa efectuezi astfel de operatiuni cu precizie.

1. Terase din lemn - barbat, lemne, unealta

Imagine de Levi Stute pe Unsplash.com

Asadar, construirea unei terase din lemn moderne, dar nu numai, necesita atat materiale de calitate, cat si unelte adecvate pentru a obtine rezultatele dorite. O selectie atenta si o utilizare corecta a materialelor si uneltelor pot transforma proiectul intr-o terasa fermecatoare si durabila, care sa ofere ani de bucurie si confort in aer liber.

 

2. Despre constructia terasei din lemn – care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi?

2. Constructie terasa lemn - terasa din lemn, verdeata, banca din lemn

Imagine de Camylla Battani pe Unsplash.com

Acum ca ai tot ceea ce iti trebuie, urmeaza momentul mult asteptat. Demararea propriu zisa a proiectului. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru constructia unei terase din lemn:

- Pasul 1: La inceput, marchezi clar zona de lucru. Dupa ce ai delimitat zona, urmeaza excavarea solului. Poti face acest proces utilizand o cazma si o lopata.

- Pasul 2:  Dupa ce ai terminat de excavat pamantul si ai nivelat solul, urmeaza etapa in care asezi folia hidroizolanta. Dupa aceea, este timpul sa torni pietrisul. Trebuie sa obtii un strat de minim 20 de cm, pentru a avea o baza solida. Cel mai bine este sa torni pietrisul in straturi, compactandu-l de mai multe ori pentru a te asigura ca este nivelat uniform.

- Pasul 3: Urmatorul pas este turnarea criblurii. In aceasta etapa, nisipul trebuie sa fie la nivelul solului. Ia in calcul ca terasele din lemn au nevoie de o inclinatie de 2% spre exterior pentru un drenaj eficient. Deasupra criblurii asezi folia impotriva buruienilor. Acest lucru te va proteja impotriva aparitiei acestor plante nedorite. 

- Pasul 4: Urmeaza asezarea dalelor din beton. Acestea trebuie asezate pe toata suprafata terasei la o distanta de aproximativ 20 de cm una de alta. 

- Pasul 5: Urmeaza montarea substructurii, care este facuta din grinzi de lemn amplasate direct peste dalele de beton ce traverseaza terasa dintr-o parte in alta si se fixeaza cu ajutorul suruburilor. 

- Pasul 6: Urmeaza momentul mult asteptat: montarea pardoselii. Aceste placi se fixeaza cu suruburi si se pun pe toata lungimea terasei. Daca e nevoie, le poti scurta folosind un fierastrau. 

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca te intrebi cum se construieste o terasa din lemn simpla descoperita. Pentru o terasa acoperita este nevoie sa montezi stalpi de sustinere si grinzi transversale pentru a putea sustine acoperisul, fiind un proiect mai complex. Avantajul ar fi ca poti folosi terasa indiferent de vreme, dar exista si un dezavantaj si anume ca nu te vei mai putea bucura de soare la fel de mult. Exista, totusi, o cale de mijloc. Poti opta pentru montarea unei copertine retractabile. In acest fel, daca ai nevoie de soare o poti strange, iar daca vrei sa te protejeze de soare sau de ploaie, o poti intinde. Trebuie sa ai grija in situatiile cu vant puternic, pentru ca iti poate avaria copertina. Ramane la latitudinea ta sa te decizi ce tip de terasa se potriveste cel mai bine cu nevoile tale.

 

3. Modele de terase din lemn moderne – ce variante exista?

3. Modele de terase din lemn moderne - terasa din lemn, masa cu scaune din lemn

Imagine de Curtis Adams pe Pexels.com

 

Din fericire, exista mai multe modele de terase, asadar cu siguranta vei gasi ceva pe placul tau. Este bine sa iei in calcul si spatiul disponibil pe care il ai cand alegi modelul de terasa dorit. 

Iata mai multe modele de terase moderne din care poti alege:

Terase simple cu platforma: acestea sunt cele mai comune modele de terase din lemn, caracterizate prin platforme dreptunghiulare sau patrate, adesea atasate de casa principala. Ele ofera un spatiu simplu si versatil pentru relaxare si socializare in aer liber. 

Terase suspendate: aceste terase sunt ridicate de la sol, oferind o perspectiva mai inalta si mai panoramica asupra mediului inconjurator. Pot fi atasate la casa principala sau construite ca structuri independente, sprijinite de stalpi sau alte suporturi.

Terase suspendate: aceste terase sunt ridicate de la sol, oferind o perspectiva mai inalta si mai panoramica asupra mediului inconjurator. Pot fi atasate la casa principala sau construite ca structuri independente, sprijinite de stalpi sau alte suporturi.

Terase acoperite sau verande: aceste terase sunt protejate cu un acoperis sau o pergola, oferind umbra si protectia impotriva intemperiilor. Sunt ideale pentru a crea spatii de relaxare care pot fi folosite in orice conditii meteorologice. In acest fel, poti mari perioada in care folosesti terasa, iar daca investesti si intr-un incalzitor de terasa, o poti folosi chiar si iarna.

Acestea sunt cateva modele de terasa, dar poti sa iti lasi imaginatia sa zboare si poti veni cu o alta idee de terasa din lemn. Dupa ce te-ai decis asupra tipului de terasa dorit, te apropii de momentul constructiei efective. 

 

4. Amenajare terase din lemn – idei si sfaturi utile pentru terase din lemn moderne

4. Amenajare terase lemn - terasa din lemn, canapele albe, doua femei

Imagine de Marianne pe Pexels.com

 

Acum ca ai terminat cea mai grea parte, urmeaza partea frumoasa si anume amenajarea terasei din lemn. Fiecare om are preferintele sale, asadar nu exista variante corecte sau gresite. Daca, totusi, esti in cautarea unor sfaturi dupa care sa te ghidezi, iata ce poti face:

Pentru inceput, poti investi in mobilier de gradina. Fie ca este vorba de cateva sezlonguri sau un set complet de mobilier de gradina cu un design modern, alcatuit dintr-o masa cu spatiu de depozitare in interior, fotolii si canapea, aceste obiecte vor crea o atmosfera placuta pe terasa. Daca vrei sa iti impresionezi prietenii, poti alege sa achizitionezi un minibar, pentru petreceri legendare. Alte lucruri ce pot spori mult confortul sunt scaunele de gradina. 

4. Amenajare terase lemn - cabana, terasa din lemn cu beculete, sezlonguri

Imagine de Oswaldo Delgado pe Unsplash.com

Poti adauga si iluminare ambientala pentru o atmosfera mai intima. Cateva beculete montate  in diferite locuri pot face mari diferente. Tine minte, de multe ori, lucrurile mici aduc schimbari majore. 

De asemenea, daca-ti place sa te uiti la televizor poti monta un televizor pe terasa pentru vizionarea meciurilor sau a filmelor. Daca alegi sa faci asta, ai grija ca televizorul sa fie montat intr-o zona ferita de ploaie. Tot pentru protectia dispozitivului, pe perioada iernii ar fi mai bine sa il muti in casa. Posibilitatile de amenajari de terase din lemn sunt infinite. 

Un alt aspect de luat in considerare in amenajarea unei terase este integrarea elementelor naturale si verzi. Plante, flori, arbustii si ierburi aromatice - toate acestea aduc viata, culoare si prospetime pe terasa, creand un mediu natural si revigorant. Plantele pot fi amplasate in ghivece, jardiniere si rasadnite sau incorporate in gradinile verticale pentru a maximiza spatiul si impactul vizual. 

4. Amenajare terase lemn - ghiveci sferic suspendat

Sursa foto: Yalco.ro

Daca spatiul si bugetul iti permit, poti opta pentru montarea unui ciubar pe terasa. In acest fel vei duce relaxarea la un alt nivel. 

Depinde foarte mult de ce iti place tie. Daca stai putin si te gandesti, poti veni cu o multime de idei pentru terasa din lemn care sa fie pe placul tau.

4. Amenajare terase lemn - gratar, terasa din lemn, masa cu scaune

Imagine de Arcwind pe Unsplash.com

Pe langa estetica, functionalitatea si practicitatea sunt aspecte importante in amenajarea unei terase din lemn. Este esential sa planifici spatiul in mod strategic pentru a incorpora zone de luat masa, zone de relaxare sau spatii de depozitare in functie de nevoile tale specifice. 

Amenajarea unei terase din lemn este un proces creativ si plin de satisfactii, care iti permite sa transformati un spatiu exterior intr-o extensie a casei tale si intr-un sanctuar personal in aer liber. Prin planificare atenta, selectie inspirata si atentie la detalii, poti crea o terasa care sa reflecte personalitatea si stilul tau, oferind in acelasi timp confort, frumusete si functionalitate in fiecare detaliu.

 

In concluzie, construirea unei terase din lemn desi pare o provocare, reprezinta un demers care iti va aduce numeroase beneficii pe termen lung. In plus, construirea terasei impreuna cu alti prieteni poate sa fie o experienta placuta si plina de satisfactii care va va aduce impreuna, iar odata terminata, altfel te vei simti stiind ca ai construit-o tu cu prietenii tai de la 0. Inspira-te din ideile de terase din lemn din acest articol, urmeaza sugestiile mentionate, iar mai apoi nu mai ramane altceva de facut decat sa iti inviti prietenii sau familia si sa va simtiti bine impreuna in acest spatiu de relaxare in aer liber. Vei vedea ca amenajarea si construirea unei terase din lemn vor fi printre cele mai bune decizii pe care le-ai luat.