Bricolaj

Sudura inox - tipuri de sudura a inoxului si sfaturi utile

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 28-05-2024

Sudura inox - tipuri de sudura a inoxului + sfaturi utile

Imagine de Syd Mills pe Unsplash.com

 

Otelul inoxidabil este un material deosebit de popular in domeniul constructiilor, dar si in diverse industrii. Se foloseste inox in industria alimentara, industria auto si multe altele. De asemenea, inoxul poate fi necesar in ateliere mici si in proiecte de amenajari la nivel rezidential. Materialul este apreciat, in special, pentru rezistenta sa sporita la coroziune si rugina.

 

Pentru a putea fi fructificat la potential maxim, inoxul este folosit sub forma de tevi sau alte piese, care necesita uneori sa fie unite sau imbinate, pentru a crea structurile dorite. In acest sens, sudarea inoxului este un procedeu foarte important. Citeste in continuare si afla cum se sudeaza inoxul, cate tipuri de sudura in inox exista si care sunt sfaturile esentiale pentru a obtine rezultate bune!

 

Cuprins

 

  1. Cu ce se sudeaza inoxul - tipuri de sudura pentru inox
  2. Sfaturi importante pentru sudarea inoxului

 

1. Cu ce se sudeaza inoxul - tipuri de sudura pentru inox

 

Sudura este un procedeu foarte important in proiectele in care se utilizeaza piese metalice. Procedura de sudura de inox este una care poate fi mai complexa decat altele. Principalele tipuri de sudura pentru inox sunt urmatoarele:

 

  • Sudarea cu arc electric (SMAW) - este o metoda populara datorita versatilitatii, dar si a simplitatii sale. Se folosesc electrozi consumabili, acoperiti cu un flux care are drept scop protejarea materialului impotriva oxidarii.

 

  • Sudarea cu gaz inert metalizat (GMAW) - este o metoda semiautomata, care apeleaza la un fir consumabil continuu si la un gaz inert, cu scopul de a proteja materialul de oxidare. Sunt obtinute suduri mai curate, decat cele facute cu arc electric.
  • Sudarea cu tungsten inert gazat (TIG) - este o metoda care ofera suduri de calitate foarte ridicata. Penetrarea este profunda, iar aspectul final este deosebit de estetic. Apeleaza la un electrod de tungsten neconsumabil si un gaz inert pentru protectie.

 

  • Sudarea cu fascicul laser - este o metoda avansata care face apel la un fascicul laser concentrat, care topeste metalul. Precizia oferita este ridicata, iar aportul de caldura scazut, astfel incat riscul de deformare sa fie scazut.

 

Indiferent de tipul de sudura a inoxului ales, este important sa se foloseasca aparate de sudura calitative si accesoriile recomandate, in vederea obtinerii unor rezultate bune. 

 

1. Sudura inox - tipuri de sudura pentru inox

Imagine de Syd Mills pe Unsplash.com

 

Cum se sudeaza inoxul cu alte materiale

 

Sudarea inoxului cu alte materiale ridica provocari din cauza diferentelor de proprietati chimice si fizice. Iata cateva recomandari pentru sudarea inoxului, in diverse combinatii:

 

Sudura inox cu fier

 

Este recomandata metoda sudarii cu arc electric sau cea a sudurii cu gaz inert metalizat. Se utilizeaza otel inoxidabil austenitic, ca material de adaos. Este indicata evitarea supraincalzirii zonei de sudura, pentru ca in caz contrar se pot forma compusi fragili. Zona se curata cu atentie, dupa finalizarea sudurii, in vederea eliminarii contaminantilor.

 

Sudura fonta cu inox

 

Metoda recomandata, in acest caz, este cea a sudarii cu arc electric, cu electrozi speciali pentru fonta. Se foloseste otel inoxidabil feritic sau nichel cupru, ca material de adaos. Fonta trebuie preincalzita inainte de sudare, pentru a fi evitata fisurarea. Racirea zonei de sudura dupa finalizare se face lent, pentru a reduce tensiunile interne.

 

Sudura tabla inox

 

Un caz aparte este cel al sudarii tablei de inox. Ca metoda specifica, se recomanda sudarea cu tungsten inert gazat sau sudarea cu laser. Materialul de adaos recomandat este otelul inoxidabil austenitic, de aceeasi grosime cu tabla. Arcul trebuie sa fie scurt si stabil, pentru a se evita arderea metalului. Zona de sudura nu trebuie supraincalzita, pentru a nu se deforma tabla.

 

2. Sfaturi importante pentru sudarea inoxului

 

Pentru a obtine suduri de calitate, este necesar sa se respecte cateva sfaturi esentiale. Iata care sunt cele mai importante principii de urmat, cand sudezi inox:

 

  1. Suprafata trebuie curatata de contaminanti, inclusiv uleiuri, grasimi sau vopsea.
  2. Metalul de adaos trebuie sa fie compatibil cu tipul de inox sudat.
  3. Tehnica de sudare trebuie sa vizeze pastrarea arcului scurt si stabil.
  4. Trebuie sa se evite supraincalzirea metalului, pentru ca pot aparea fisuri.
  5. Curatarea sudurii de inox se face prin indepartarea zgurei si a fluxului dupa sudare. Astfel, se previne coroziune.

Alte recomandari importante sunt cele care vizeaza echipamentul de sudura si cel de protectie. Se recomanda folosirea aparatelor de sudura calitative si utilizarea echipamentelor adecvate de protectie, inclusiv masca de sudura, manusi si haine ignifuge.

2. Sudura inox. Cu ce se sudeaza inoxul - sfaturi importante pentru sudura inoxului

Imagine de Christopher Burns pe Unsplash.com

Instructiunile de siguranta ale producatorului echipamentului de sudura trebuie respectate cu strictete. Se recomanda si sa exersezi pe returi de inox, inainte de a suda piesele finale. Daca iti trebuie aparat de sudura, pe Yalco.ro gasesti modele de calitate, precum si alte produse de bricolaj si scule electrice, cum ar fi polizoarele.

In concluzie, sudarea inoxului presupune utilizarea unor scule calitative si respectarea principiilor si tehnicilor prezentate in acest articol. Alege sa tii cont de sfaturile oferite si vei obtine rezultate calitative in proiectele tale!