Bricolaj

Scule necesare pentru mobila din PAL - ce nu trebuie sa-ti lipseasca pentru rezultate cat mai precise?

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 27-03-2024

Scule necesare pentru mobila din PAL - ce nu trebuie sa iti lipseasca

Fotografie de Ivan Samkov pe Pexels.com 

Daca esti pasionat de proiecte DIY, intentionezi sa-ti reimprospatezi mobilierul sau sa construiesti de la zero mici corpuri de mobila din PAL, probabil te-ai intrebat ce scule sunt necesare. Astazi vom vedea impreuna ce trebuie neaparat sa se afle in trusa ta de scule pentru mobila din PAL, indiferent daca esti incepator sau ai deja ceva experienta in acest domeniu.

Cuprins:

  1. Scule necesare pentru mobila din PAL: instrumente de masurat 
  2. Scule pentru mobila din PAL: instrumente de taiat
  3. Scule pentru montajul mobilei din PAL: instrumente pentru gaurit si insurubat

 

1. Scule necesare pentru mobila din PAL: instrumente de masurat

Pentru a realiza munca cu precizie si eficienta, extrem de importante sunt masuratorile, indiferent ca este vorba de un proiect simplu sau de unul mai complex. Asadar, un prim pas firesc este masurarea spatiului in care vei amplasa mobila si a corpurilor pe care urmeaza sa le montezi in acel loc. In aceasta etapa, sunt utile instrumentele de masurat precum nivela, dreptarul sau chiar si telemetrul de buzunar. Cu ajutorul acestora te poti asigura ca materialele sunt taiate corect si aliniate sau ca sunt imbinate asa cum trebuie. Iata cateva exemple de scule pentru mobila din pal, care te vor ajuta sa efectuezi masuratori precise: 

Ruleta - este indispensabila pentru masurarea lungimilor si latimilor placilor de PAL. Un metru retractabil este usor de utilizat si precis.

Nivela cu bula: Folosita pentru a verifica daca suprafetele sunt perfect orizontale sau verticale. Este esentiala pentru asamblarea corecta a mobilierului.

Echer si rigla: Echerul te ajuta sa transferi unghiuri precise si sa verifici corectitudinea colturilor. Rigla este utila pentru a trasa linii drepte si a masura distante mai scurte.

1SCULE~1

Fotografie de Ivan Samkov pe Pexels.com 

 

2. Scule pentru mobila din PAL: instrumente de taiat

Tot din categoria sculelor pentru montajul mobilei din PAL fac parte si cele dedicate taierii. Odata ce ai planul si ai luat masuratorile corecte, este timpul sa treci la taiat materialul. Pentru acest scop, exista diverse scule si instrumente de care te poti folosi, in functie de nevoile tale si de dimensiunile mobilierului. Cele mai populare sunt polizoarele unghiulare, insa te poti folosi si de fierastraie electrice sau de fierastraie pendulare. Multi adepti ai bricolajului prefera si fierastraiele circulare deoarece sunt foarte adaptabile si pot fi folosite la o multime de operatiuni: taiere PAL sau MDF, plastic, rigips sau plexiglas.

In ceea ce priveste alegerea unui polizor pentru proiectul tau, este important sa tii cont de nevoile tale. Uita-te la caracteristici precum puterea, turatia, cum se alimenteaza si ce dimensiune a discului are. In functie de aceste criterii, alege unul care sa poata taia materiale mai mici sau mari, subtiri sau foarte groase. O recomandare utila ar fi sa tii cont ca vei putea folosi polizorul si la alte proiecte pe care le desfasori, asa ca gandeste-te si ce alte caracteristici ti-ar fi utile. 

 

3. Scule pentru montajul mobilei din PAL: instrumente pentru gaurit si insurubat

Acum ca ai taiat adecvat materialele pe care le vei folosi la mobila ta, vei avea nevoie si de instrumente speciale pentru gaurit si insurubat. Sigur ca poti face asta cu o bormasina simpla si cu o surubelnita, insa de ce sa te chinui cand exista masini de gaurit si insurubat care iti fac viata mai usoara? In acest fel, poti cumpara un singur instrument, fara sa iti aglomerezi trusa si nici debaraua. Preturile difera foarte mult in functie de caracteristicile pe care le ofera un astfel de instrument, ceea ce inseamna ca din nou trebuie sa evaluezi care sunt necesitatile  proiectului tau curent, dar si a altor proiecte pe care intentionezi sa le desfasori. Cele mai populare sunt masinile de gaurit si insurubat pe baza de acumulator, deoarece ofera o autonomie mult mai mare, precum si flexibilitate daca esti nevoit sa te deplasezi dintr-un loc in altul. Marimea acumulatorului si puterea masinii sunt criteriile pe care trebuie sa le iei in calcul inainte sa iti achizitionezi una. 

Asadar, acum poti spune ca stii ce scule pentru mobila din PAL trebuie sa ai in casa, mai ales daca iti place sa te ocupi de proiecte de acest fel. Aceste unelte te vor ajuta sa construiesti sau sa asamblezi mobilier din PAL cu o mai mare acuratete si eficienta. Totusi, in functie de complexitatea proiectului, pot fi necesare si alte unelte sau accesorii specifice.