In acest articol vom discuta care sunt diferitele tipuri de surubelnite care sunt folosite atat de specialisti, dar si de cei pasionati de bricolaj.
Surubelnita, cunoscuta ca instrumentul pentru strangerea sau slabirea surubului, este formata dintr-un maner care sustine o tija rotunda cu un cap de diferite tipuri. Lungimea unei surubelnite uzuale poate varia de la 50 de milimetri pana la 46 cm.Principalele parti ale unei surubelnite sunt:
- Manerul;
- Tija;
- Tipul de capat.
- Manerul
In general, manerul poate fi din lemn sau plastic si este fixat de tija pentru a evita ruperea acestuia.
- Tija
Tija este partea din mijloc, dintre maner si cap. Aceasta este de regula confectionata din metal, cu scopul de a avea o rezistenta sporita.
- Capatul / Varful / Lama
Capatul / Varful / Lama este reprezentat de partea inferioara a tijei si este in general calit special pentru o aderenta foarte buna in momentul insurubarii / desurubarii.
Cele mai cunoscute tipuri de surubelnite in functie de varf sunt:
- Cap plat;
- Philips;
- Pozidriv;
- Ceasornicar
- Sueubelnita cu cap plat
Dupa cum ne indica numele, aceste tipuri de surubelnite sunt folosite pentru strangerea sau slabirea diferitelor tipuri de suruburi cu o singura taietura pe capul surubului. Surubelnitele cu cap plat sunt disponibile atat in dimensiuni mici, cat si in dimensiuni mai mari. Surubelnitele cu cap plat pot avea un maner fixat din lemn sau plastic.
La Yalco puteti gasi surubelnite cu cap plat profesionale de la Stanley Fatmax aici.
- Surubelnitele cu cap Philips
Varful surubelnitelor de tip Philips este ascutit si prezinta patru crestaturi. Surubelnitele Philips sunt utilizate acolo unde surubul are o canelura in forma de cruce in cap. Aceste surubelnite sunt disponibile intr-un numar variabil de marimi de la PH0, pana la PH4.
Pentru a putea verifica gama de surubelnite Philips puteti intra aici.
- Surubelnitele cu cap Pozidriv
Spre deosebire de surubelnita tip Philips, surubelnita Pozidriva are doua semne in cruce care sunt plasate la un unghi de 45 de grade, acestea fiind cele mai utilizate in Romania.
Aceasta forma nu depaseste complet efectul de cama, dar ofera o rezistenta mai buna la alunecare si mult mai multa stabilitate fata de surubelnita Philips. Asadar vom utiliza aceasta surubelnita in momentul in care un surub necesita un cuplu mai mare de strangere.
Daca ti-am starnit interesul poti vedea aici intreaga gama de surubelnite Pozidrive de la Yalco.
- Surubelnite Ceasornicar
Surubelnitele de tip ceasornicar sunt disponibile in seturi. Intr-un set exista sase surubelnite, avand marcaje numerice de la 0 la 5. Cu cat numarul surubelnitei este mai mic, cu atat mai mic si mai subtire este capul sau. In locul manerului, pe tija este fixat un capac de sustinere. Capacul este fixat de tija in asa fel incat acesta, cat si tija sa poata fi mutate independent pentru strangerea sau slabirea unui surub. Varful este plasat in capul surubului, iar capacu va fi apasat cu un deget, in timp ce cu celalalte degete se roteste tija. O surubelnita de ceasornicar poate fi folosita in toate tipurile de instrumente elctronice.
Daca ti-am starnit interesul cu acest articol vreau sa stii ca avem in portofoliu o gama larga de Surubelnite si Seturi de Surubelnite pentru tine pe care le poti gasi aici.