Bricolaj

Prindere mobila de perete – tot ce trebuie sa stii pentru a-ti amenaja spatiul perfect

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 17-11-2023

Titlu_Prindere mobila de perete – tot ce trebuie sa stii pentru a-ti amenaja totul ca la carte

Prinderea mobilei de perete si metodele corespunzatoare pentru a o realiza sunt subiecte de interes pentru cei care doresc sa-si organizeze spatiul in asa fel incat sa fie atat estetic, dar si functional si sigur. Inainte de a demara procedurile, este important sa te documentezi in detaliu privind pasii si tehnicile necesare pentru a prinde in siguranta mobilierul de perete. Asadar, in continuare vei descoperi sfaturi practice pentru a te asigura ca totul este realizat cum trebuie. 

Cuprins:

  1. Prindere dulap si corpuri suspendate pe perete in functie de tipul de perete
  2. Prindere mobila suspendata in bucatarie si alte spatii din locuinta – instrumente necesare si etape care trebuie respectate 

 

1. Prindere dulap si corpuri suspendate pe perete in functie de tipul de perete

1. Prindere dulap si corpuri suspendate pe perete

Prinderea mobilei suspendate pe perete depinde in mare masura de tipul de perete pe care intentionezi sa o montezi. Iata cateva sfaturi generale pentru cele mai intalnite tipuri de perete: rigips, caramida, beton, dar si despre modul de montare a corpurilor suspendate pe sina.

Prindere corpuri suspendate pe rigips:

  • Identifica cu atentie locurile in care sunt amplasate grinzi sau stalpi de sustinere in peretele de rigips.
  • Foloseste dibluri speciale pentru rigips pentru a asigura o prindere solida. Aceste dibluri se deschid in spatele rigipsului, oferind o mai buna stabilitate.
  • Evita sa montezi obiecte grele in zonele fara sustinere.

Prindere mobila in perete de caramida:

  • Cand montezi mobila pe un perete de caramida, utilizeaza dibluri sau suruburi de expansiune pentru a te asigura ca prinderea este sigura.
  • Peretele de caramida este adesea destul de dur, asa ca vei avea nevoie de un burghiu de zidarie pentru a face gauri.
  • Verifica daca suprafata de montare este orizontala sau verticala pentru a evita eventualele probleme estetice sau de stabilitate.

Prindere mobila suspendata pe beton:

  • Betonul este un material solid, dar trebuie sa folosesti burghie pentru beton si dibluri specifice pentru beton pentru o prindere sigura.

Montare corpuri suspendate pe sina:

  • Sistemele de prindere pe sina, cum ar fi sinele de montare pe perete, sunt adesea folosite pentru a oferi flexibilitate in rearanjarea mobilierului.
  • Asigura-te ca sina este montata solid si intr-un mod care sa sustina greutatea mobilierului.
  • Urmeaza instructiunile producatorului privind instalarea sistemului de prindere pe sina pentru a obtine cea mai buna performanta si stabilitate.

Inainte de a monta mobila pe perete, este intotdeauna indicat sa consulti instructiunile producatorului mobilei si sa utilizezi echipamentul potrivit pentru tipul de perete pe care il ai. Daca nu ai experienta in astfel de activitati, este recomandat sa apelezi la un profesionist pentru a te asigura ca montarea este facuta corect si in siguranta.

Prinderea mobilei de perete este o masura de siguranta esentiala pentru oricine locuieste intr-o casa sau intr-un apartament. Mobilierul neprins corespunzator poate cadea cu usurinta in urma unui cutremur ori in cazul in care este miscat putin de pe pozitia initiala. Astfel, se poate ajunge la vatamari grave atat la adulti, cat si la copii. Mai mult decat atat, caderea mobilierului poate duce la daune ireparabile ale obiectelor de valoare din casa, cum ar fi televizoarele, computerele sau alte dispozitive electronice. Astfel, trebuie sa te echipezi cu instrumente de masurat, dar si cu o trusa de unelte pentru a te asigura ca prinderea corpului suspendat este facuta ca la carte si este sigura.

 

2. Prindere mobila suspendata in bucatarie si alte spatii din locuinta – instrumente necesare si etape care trebuie respectate

2. Prindere mobila suspendata in bucatarie si alte spatii

Inainte de a demara un proiect de amenajare, trebuie sa analizezi suprafata pe care vei lucra, sa optezi pentru piesele de mobilier potrivite, dar si pentru ustensilele pe care le vei utiliza. Acordand atentie la aceste aspecte si tinand cont de cativa pasi, vei putea face fixarea mobilei pe perete rapid si fara probleme.

Care sunt instrumentele de care ai nevoie?

Pentru prinderea mobilei in perete, vei avea nevoie de o serie de unelte si accesorii. Printre acestea se numara si suruburi, dibluri, surubelnite, nivele si burghie. Asigura-te ca ai tot ce este necesar inainte de a incepe.

Ai posibilitatea de a consulta manualul cu instructiuni de montare pe care fiecare pachet cu mobila il contine, iar astfel, vei putea face o lista de instrumente de care vei avea nevoie. De exemplu, in multe situatii, montarea corpurilor suspendate pe sina presupune si aplicarea de burghie pe suprafata de lucru. Pe de alta parte, daca ai deja pregatita suprafata de lucru, nu vei mai avea nevoie de gauri suplimentare, iar implicit, montarea va fi mult mai simpla. Indiferent daca montezi corpuri suspendate in bucatarie sau late spatii din locuinta, trebuie sa ia in vedere cateva etape esentiale si sa te inarmezi cu atentie si rabdare.

Care sunt etapele de fixare a mobilei pe perete?

Inainte de a prinde mobilierul de perete, este important sa te pregatesti cum trebuie.

Fiecare tip de mobilier poate necesita o abordare diferita in ceea ce priveste prinderea de perete. De exemplu, o biblioteca solida necesita puncte de fixare realizate cu masini de gaurit si insurubat, diferite fata de o oglinda de perete ori de alte prinderi de corpuri suspendate. Totodata, piesele de mobilier sunt insotite de elementele de fixare potrivite, astfel ca in multe situatii vei avea nevoie doar de unelte care sa le prinda.

Alege cu atentie locatia unde vei monta mobilierul. Asigura-te ca pastreaza o mica distanta fata de alte corpuri si ca nu blocheaza intrarea in camera ori accesul la alte spatii de depozitare.

In ceea ce priveste prinderea mobilei in perete, exista mai multe metode dintre care poti alege:

  • Prinderea cu suruburi si dibluri

Aceasta este o metoda foarte populara pentru a prinde mobilierul mai usor la perete. Vei avea nevoie de dibluri adecvate pentru tipul de perete pe care il ai si de suruburi suficient de lungi pentru a ajunge in structura acestuia. Iata pasii pe care trebuie sa ii parcurgi:

  • Marcheaza locatia de pe perete unde vrei sa prinzi mobilierul.
  • Creeaza gaurile in perete folosind un burghiu potrivit pentru diblurile tale.
  • Plaseaza diblurile in gaurile formate si aseaza suruburile pentru a le fixa in perete.
  • Pozitioneaza mobilierul la suruburile fixate in perete.


  • Sisteme de prindere specializate

Pentru mobilierul mai greu sau mai complex, cum ar fi rafturile suspendate sau dulapurile de mari dimensiuni, pot fi necesare sisteme de prindere specializate. Aceste sisteme includ de obicei brate sau sine de sustinere, care se prind de perete si sustin mobilierul in siguranta. Este important sa urmaresti instructiunile producatorului cu atentie atunci cand folosesti aceste sisteme.

Pentru a asigura o prindere sigura a mobilei de perete, poti lua in considerare si urmatoarele sfaturi:

  • Verifica structura peretelui

Inainte de a prinde mobilierul, asigura-te de structura peretelui. Unele suprafete pot fi facute din beton, in timp ce altele pot avea baza de lemn sau din metal.

  • Foloseste o nivela

Asigura-te ca mobilierul este perfect nivelat inainte de a-l fixa in perete utiliazand instrumente de masurat, precum nivela. Astfel, vei obtine un design estetic.

  • Respecta capacitatea de incarcare

Este important sa cunosti capacitatea de incarcare maxima a corpului montat. In acest fel, mobilierul tau va sta fixat corespunzator, fara a exista riscul de cadere.

 

Pin urmare, prinderea mobilei este o manopera importanta pentru estetica si siguranta locuintei tale. Acum ca ai descoperit pasii pe care trebuie sa ii parcurgi si instrumentele care te vor ajuta, poti demara noul tau proiect cu incredere si in siguranta.

Sursa foto: unsplash.com, pexels.com