Bricolaj

Pompe submersibile, Pompe de suprafata sau Hidrofoare?

De Adrian Vasilache la 16-04-2019

 

Planuiesti sa te muti intr-o zona care nu este racordata la reteua publica de alimentare cu apa? Daca acesta este singurul impediment poti sta linistit si iti poti crea propriul sistem de alimentare cu apa folosind un hidrofor, care porneste automat cand este nevoie si se opreste automat cand consumul inceteaza.

Hidorfor%20

A venit primavara, vrei sa te bucuri de o gradina bogata? Pe langa mult soare, calitatea solului este urmatorul factor important. Daca intampini dificultati in procesul de irigare a terenului iti recomandam o pompa submersibila pentru apa curata.

Cand se inunda subsolul sau beciul, apa in exces poate fi evacuata folosind o pompa submersibila pentru apa murdara.

POmpa%20Black%20decker%20

Suntem aproape de perioadele caniculare si secetoase. Indiferent ca vrei sa golesti piscina sau sa uzi florile din gradina o pompa de suprafata iti poate satisface nevoile.
Yalco iti ofera o solutie completa adaptata nevoilor tale, de la producatori de renume global precum, Stanley si Black+Decker.

Ce iei in calcul cand alegi o pompa de alimentare cu apa?
Primul si cel mai important aspect luat in considerare de catre o persoana interesata de o pompa de alimentare cu apa este pretul, Yalco iti ofera o gama variata de pompe de alimentare cu apa incepand de la 175.48 RON (pompa submersibila pentru apa curata Black+Decker 250W 600l/H). Detalii despre cele mai importanti factori care te vor ajuta sa iei decizia optima in achizitionarea unei pompe de alimentare cu apa potrivite nevoilor tale poti regasi in ceea ce urmeaza. 

Principiile de functionare

Chiar daca toate echipamente mentionate mai sus sunt folosite pentru acelasi lucru, important de subliniat este ca principiile de functionare sunt diferite. Hidroforul si pompa de suprafata functioneaza “aspirand” apa de la adancime, in timp ce pompa submersibila “impinge” apa spre suprafata.

Hidroforul nu necesita vas tampon si asigura o presiune constanta. Sunt prevazute cu filtru de impuritati, supapa de sens, manometru, presostat si siguranta termica. Manometru electronic porneste pompa automat cand este nevoie de apa si o opreste cand nu mai este consum, siguranta de mers in gol previne deteriorarea pompei in cazul functionarii fara apa. Acest tip de pompe pot fi utilizate pentru sistemele subterane de irigare automata. Hidrofoarele se instaleaza simplu deoarece au pre-filtru si supapa de sens integrate. Pompa porneste automat cand este nevoie si se opreste automat cand consumul inceteaza.

Irigat4

Pompele submersibile de apa curata sunt prevazute cu intrerupator plutitor pentru pornire sau oprire automata. Pot fi folosite la alimentarea cu apa a pistoalelor de udare, precum si a aspersoarelor de suprafata, oscilante sau pulsatoare. Pompele submersibile de apa curata nu se folosesc la pomparea apei sarate sau a substantelor usor inflamabile.

Pompele submersibile de apa murdara se folosesc pentru drenarea apelor murdare. Sunt prevazute cu intrerupator plutitor pentru pornire sau oprire automata si cu sensor de apa care determina pornirea automata a pompei si la un nivel scazut al apei de 65-70 mm.

Pompele de suprafata sunt pompe multifunctionale: pentru udare, pentru cresterea presiunii, pentru pomparea apelor de ploaie si a apei cu clor din piscine. Nu se folosesc la pomparea apelor sarate, a substantelor agresive sau usor combustibile.

Pompa%20apa%20murdara2%20

Nivelul de adancime

Alegerea unei pompe sau a unui hidrofor trebuie sa se faca in stransa legatura cu nivelul de adancime al sursei de apa. Daca nivelul apei este intre 1 si 8 metri poti folosi un hidrofor. In cazul in care nivelul apei este mai mare de 8 metri ai nevoie de o pompa submersibila.

Presiunea si debitul de refulare

Cunoasterea acestor parametrii este foarte importanta in alegerea pompei de alimentare cu apa. Presiunea si debitul sunt invers proportionale, respectiv presiunea maxima este la debit zero, iar debitul maxim este la presiune zero.

Presiunea sau amorsarea este un element crucial in procesul de impringere a apei. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat pompa sau hidroforul va putea sa impinga apa de la adancimi mari si pe distante mari.

Debitul de refulare reprezinta cantitatea de apa pe care pompa o poate conduce catre capatul de consumare la fiecare ora, acesta se masoara in metri cubi/ora. Acest criteriu este un puternic indicator al eficientei si performantei pompelor sau hidrofoarelor.

pompa%204

Sursa de apa

Un important aspect in alegerea unei pompe este nivelul de puritate al sursei de apa. Daca alimentarea se face dintr-o fantana cu apa potabila trebuie sa alegi o pompa submersibila pentru ape curate, o pompa de suprafata sau un hidrofor.

Daca nu esti sigur cu privire la sursa de apa pe care o vei exploata, daca vrei sa folosesti ca principala sursa apa de ploaie sau daca stii ca aceasta are un grad crescut de impuritati, trebuie sa alegi o pompa capabila sa filtreze murdaria si sa impiedice contactul dintre impuritati si motor. In acest caz trebuie sa te orientezi catre o pompa submersibila pentru apa murdara.

irigat%202

Yalco iti ofera o gama variata de pompe de alimentare cu apa la preturi competitive, hidrofoare cu capacitatea rezervorului pana la 24L, pompe de suprafatapompe submersibile pentru apa curata, cat si pentru apa murdara confectionate din plastic sau din inox. Pompele din portofoliul Yalco te ajuta sa alimentezi gospodaria cu pana la 16500 L/h la o inaltime maxima de refulare de 55 m. 


pompa%20apa%20murdara%20

Servicii inainte si post vanzare

In showroomul Yalco localizat pe Soseaua Pipera nr. 48 beneficiezi de suport pentru alegerea produsului potrivit. Dupa achizitionarea produsului poti beneficia oricand de service premium in garantie si post garantie care include si serviciul “Door to Door” prin intermediul caruia ridicam produsul sau il returnam la tine acasa. Reparatiile produselor aflate in garantie sunt efectuate doar de catre tehnicieni specializati si numai cu piese originale.