Bricolaj

Montare generator electric – sfaturi pentru instalarea acestuia in siguranta

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 22-01-2024

Montare generator electric – sfaturi pentru instalarea acestuia in siguranta

Montare generator electric – sfaturi pentru instalarea acestuia in siguranta

Generatoarele electrice sunt incredibil de utile intr-o gospodarie, dar si in scop industrial. Acestea vin in ajutorul tau atunci cand reteaua electrica lipseste sau este insuficienta. Daca planuiesti sa iti achizitionezi un astfel de generator electric este important sa il alegi pe cel potrivit si sa te asiguri ca acesta este montat corect. Generatoarele pot fi periculoase daca nu sunt respectate cateva masuri de siguranta in momentul instalarii si utilizarii. 

Citeste acest articol in continuare si afla ce trebuie sa faci dupa ce ti-ai cumparat generatorul electric potrivit locuintei tale!

Cuprins:

  1.   Montare generator de curent la casa – pasii necesari inainte de montajul propriu-zis
  2.   Instalare generator electric – ghid pentru un montaj corespunzator

 

 

1. Montare generator de curent la casa – pasii necesari inainte de montajul propriu-zis

1MONTA~1

Daca nu ai acces la reteaua de curent electric sau pur si simplu vrei sa fii pregatit pentru orice pana care poate aparea, poti investi in generatoare electrice. Acestea transforma energia mecanica in energie electrica folosind combustibil. Generatoarele pot fi pe motorina sau pe benzina, cel din urma fiind de obicei mai fiabil si mai usor de instalat.

De asemenea, exista mai multe tipuri de generatoare in functie de modalitatea de pornire. Clasicul generator este acela cu demaror cu sfoara care porneste prin tragerea cu putere a unei sfori, ca la o drujba. Exista si variante mai moderne, cum ar fi generator cu pornire automata sau cu pornire la cheie. Indiferent de modelul ales, dupa ce il achizitionezi este necesar ca acesta sa fie montat corect.

Inainte de montajul propriu-zis trebuie sa urmezi cativa pasi si norme de siguranta. In primul rand este esential ca generatorul sa fie potrivit pentru consumul de energie electrica prevazut. Inainte de a achizitiona un generator electric pentru gospodarie sau in scop profesional se va realiza analiza sarcinilor. Aceasta poate fi realizata si de personal calificat pentru a-ti usura munca si a te asigura ca ai valori corecte. 

Ulterior, trebuie sa stabilesti locul in care urmeaza sa se efectueze montajul. Desi generatorul electric poate fi instalat si la interior, acest lucru nu se recomanda deoarece poate elimina monoxid de carbon. Acest gaz este incolor si inodor si prezinta un grad foarte mare de toxicitate, ducand la deces daca este inhalat. Daca optezi pentru montajul la interior, in mod cert locul ar trebui sa fie un garaj, o magazie sau o camera tehnica. Generatorul are nevoie de un flux de aer constant pentru evacuarea gazelor de esapament.

In mod normal generatoarele de curent electric se monteaza la exterior, fiind cea mai sigura varianta. Acestea trebuie sa aiba o carcasa insonorizanta pentru a putea fi montate pe beton armat. Se recomanda montarea departe de cladire, la minim 1 metru de ea, si la o distanta de 20 metri de depozite de carburant sau surse de caldura. Alege un loc adapostit pentru a proteja generatorul de conditiile de mediu neprielnice. In lunile calduroase nu se recomanda ca generatorul sa fie expus razelor soarelui pentru a asigura o buna racire a echipamentului. 

Tot inainte de montaj trebuie sa te asiguri ca respecti normele de siguranta. In apropierea generatorului electric trebuie sa ai un extinctor pentru a putea actiona rapid in caz de incendiu.

1MONTA~2

 

2. Instalare generator electric – ghid pentru un montaj corespunzator

Pentru a monta un generator electric ai nevoie de autorizatii, asadar obtinerea acestora este esentiala inainte de instalare. Este imperios necesar sa apelezi la un electrician autorizat pentru a efectua instalarea, deoarece este periculos ca o persoana nespecializata sa realizeze conectarea generatorului la circuitul de utilitati. 

Montarea generatorului electric incepe prin despachetarea acestuia, mai exact eliminarea tuturor ambalajelor de plastic sau carton. Apoi generatorul se pozitioneaza in locul dorit, pe o suprafata plana si rigida. Urmeaza realimentarea cu combustibil, daca este cazul. Trebuie sa verifici nivelul de combustibil si sa completezi pana la nivelul maxim cu mare grija. Este esential sa utilizezi doar combustibil proaspat, care nu a fost depozitat mult timp in canistra. Realimentarea se face obligatoriu cu motorul oprit si respectand masurile de siguranta. Este important sa se realizeze mai multe verificari pentru a te asigura ca echipamentul este conform. 

Apoi se va efectua impamantarea de catre o persoana calificata sau care are cunostinte solide privind aceasta operatiune. De asemenea, trebuie urmate instructiunile producatorului privind modelul de generator de curent electric ales, pentru ca toate cablurile sa fie conectate corect, iar conexiunile sa fie realizate corespunzator. Dupa instalare, urmatorul pas este testarea si pe parcurs mentenanta regulata.

In concluzie, inainte de instalarea generatorului electric asigura-te ca alegi locul potrivit si respecti toate masurile de siguranta. Citeste cu atentie manualul de instructiuni pentru a nu iti pune viata in pericol. Montajul trebuie intotdeauna executat de un profesionist!

 

Sursa foto: unsplash.com, pexels.com