Bricolaj

Masini de gaurit si insurubat, impact versus percutie!

De Mihai Achim la 02-03-2021

Dupa cum este binecunoscut, oamenii au pasiuni diferite si nu de putine ori sunt preocupati cu diferite proiecte de bricolaj, fie pentru casa, fie in gradina, de multe ori realizate chiar pe pe balcon sau unde au posibilitatea.
Nelipsita intr-un asfel de proiect este masina de gaurit, masina de insurubat , masina de gaurit si insurubat, masina de gaurit cu percutie sau popular spus bormasina, cuvant care etimologic l-am preluat din cuvantul din limba germana „Bohrmaschine” tradus masina de gaurit.
Astfel ca frecvent am remarcat o utilizare eronata a termenilor "impact" si "percutie" cum sunt acestia intelesi si utilizati. In randurile urmatoare, vom prezenta cat mai simplu si practic posibil acesti termeni. Vom trece in revista tipurile de masini de gaurit, insurubat, care practic sunt cele care ne livreaza "impactul si percutia".


Cele mai utilizate masini la momentul de actual sunt:


Masinile de gaurit uz casnic, mic meserias, semi-profesional sau profesional. Masinile sunt diferite prin echiparea cu mandrina de 10mm sau 13mm. Cand selectam care este masina de gaurit de care avem nevoie, prima caracteristica a selectiei este in functie de diametrul de gaurire unde vom avea nevoie si in nici un caz in functie de puterea in Watti.

Exemplu, daca voi folosi masina pentru a produce diferite obiecte artizanale, unde diametrele de care voi avea nevoie, vor fi cuprinse intre 1 – 10mm, alegem o masina cu mandrina de 10mm. Puterea nu este importanta in acest caz deoarece la diametre mici importanta solicitarea este de turatia mare, forta (Watti) nu este importanta.

In cazul in care nivelul de utilizare trece la bricolaj in locuinta, operatii care necesita gauriri cu diametre pana la 13 mm, trecem la „nivelul” urmator si achizitionam o masina cu mandrina de 13mm, deja aceasta are puterea in Watti mai mare, 500-800W. Recomandata pentru gauriri in metal diametre 13mm, material lemnos grosime de 2,5 - 5cm.
Situatia se schimba in momentul in care solicitarea dumneavoastra este de a efectua gauriri in zidarie, placi ceramice montate pe pereti sau pardoseli, diametre mici 6-8-10mm. Pentru a intelege mai bine ne referim la acele suruburi care le regasiti in ambalajul diferitelor produse pentru montajul acestora pe perete, de exemplu: un tablou, un mic corp de mobilier suspendat, elemente sanitare pentru baie. In aceasta situatie vom cauta masina de gaurit cu percutie (nu impact). Masina de gaurit care ofera avantajele urmatoare, cadenta de percutie este la nivel ridicat si o energie mica, cu mandrina. Aceste doua caracteristici elimina riscul de a sparge placa ceramica, din timpul efectuarii gauririi. Desigur efortul cu care apasam pe burghiu trebuie sa fie moderat, delicat. Exista o mica regula pe care e bine sa o luam in considerare:

"Diametru mic, turatie mare - diametru mare, turatie-mica"    

Masina de gaurit Black+Decker BEH550 cu percutie cu fir 550W

Toate masinile de gaurit pot sa fie echipate, pe langa dimensiunea mandrinei de 10-13mm mentionata mai sus cu 2 tipuri constructive, fara a avea diferente majore intre acestea:

Mandrina cu cheie Yalco Romania - www.yalco.ro  mandrina fara cheie (automata) Yalco Romania - www.yalco.ro

Masini de insurubat (cu sau fara impact) similar cu cele de gaurit, selectia o facem in functie de diametrul accesoriilor care vrem sa le insurubam. Desigur influentate de materialul in care insurubam, ne referim la insurubarea in metal fata de insurubarea in lemn. In acest caz este de la sine inteles ca energia necesara este total diferita. Foarte importanta este grosimea materialului. De exemplu o diferenta mare,  regasim cand dorim sa insurubam in lemn de 5 cm fata de  material lemnos de 150cm, efortul solicitat este mult mai mare.
Tehnic spus in functie de momentul (forta care se masoara in Nm Newton metru) de care avem nevoie, reprezinta forta de strangere generata de o masina la un „moment” dat calculat cu precizie.
La aplicatia de insurubare avem nevoie de atentie marita, exemple mai jos:

  • daca „momentul” masinii de insurubat este prea mare, este posibil sa rupem accesoriul de insurubat,
  • daca „momentul” masinii de insurubat este prea mic nu vom putea sa strangem suficient accesoriul.
Mai jos doua exemple de masini de insurubat similare dar cu caracteristici direrite.
cu impact forta mare 950Nm     Masina de insurubat cu impact brusheless 18V  5Ah -  DCF899P2 fara impact 22Nm Masina de gaurit si insurubat profesionala Crown 280 W - CT10113

Primul model pentru aplicatii industriale insurubare in metal la diametre de pana la 24mm, al 2 lea model pentru insurubarile mentinate mai sus, diametre mai mici 4-6-8-10mm de regula in material lemnos, gips carton sau ale aplicatii de insurubare


Masini de gaurit si insurubat, este categoria formata din masini proiectate sa gaureasca si sa insurubeze. Diferenta apare la efortul depus de masina de gaurit si insurubat la actiunea de insurubare, energian necesara este mult mai mare fata de energia neesara actiunea de gaurire. Motivul principal pentru care recomandam a NU folosi masinile de gaurit (cele pe care nu este mentionata functia de insurubare), pentru insurubare. Riscul de a arde motorul este foarte ridicat, din cauza constructiei motorului, partilor mecanice care transmit miscarea de rotatie catre mandrina.

Masina de gaurit cu percutie si 104 accesorii - Black+Decker® - BDCHD18S2A Masina de gaurit si insurubat profesionala Crown 280 W - CT10113 Masina de gaurit si insurbat 12V 2Ah  motor fara perii Dewalt - DCD701D2 Masina insurubat  10,8V / 1,3 Ah / 2 viteze/ 0-355

Masini de gaurit cu percutie, in aceasta grupa ne referim exclusiv la percutie mecanica, deoarece mai exista un sistem de percutie pneumatica intalnita la ciocanele rotopercutoare SDS.

Masina de gaurit profesionala cu percutie 1050W Crown - CT10032 Masina de gaurit Black+Decker BEH550 cu percutie cu fir 550W Masina de gaurit si insurbat 12V 2Ah  motor fara perii Dewalt - DCD701D2 Masina de gaurit si insurubat cu percutie Daewoo 500W - DAID500
Masinile de gaurit cu percutie mecanica le puteti identifica in exemplele din imaginile de mai sus. Aceste masini sunt recomandare pentru efectuarea gaurilor in placile ceramice. Energia de impact mica, iar cadenta mare. Astfel in momentul efectuarii unei gauri, masina impreuna cu actiunea de rotatie, necesara gauriri, aplica o forta de lovire in burghiu catre placa ceramica, de regula cu o energie sub 1J si cadenta de 25.000 - 30.000 percutii per minut (batai per minut), astfel se elimina riscul de a spargere a placii ceramice.

Revenind la termenii: impact versus percutie!

Dupa aceasta scurta trecere in revista a aplicatiilor de gaurire si insurubare, termenul de impact se refera la acele masini care prin mecanisme speciale insurubeaza, demonteaza suruburi sau alte acesorii. Forta de impact este o energie care in acest caz se masoara in Nm Newton metru.

IMPACT

LA STRANGERE                                                         LA DEMONTARE 

Termenul de insurubare cu impact este folosit, la masinile cu care se monteaza suruburi mari, de exemplu: rotile autoturismul dumneavoastra la vulcanizare, pe santiere la strangerea de prezoane in hale, instalatii din constructii si multe alte aplicatii care au nevoie de forta mare de strangere, desfacere.


Pe de alta parte termenul de gaurire cu percutie (mecanica) se foloseste la masinile cu care se efectueaza gauri in beton, caramida sau alte materiale folosite in diferite construtii. La masinile mici cum sunt cele prezentare mai sus, mentiunile le veti regasi doar ca masina cu percutie, acest lucru inseamna ca energia generata de percutie este sub 1J. Energie suficienta, chiar recomandata pentru efectuarea gauririlor in placi ceramice,

In cazul gauririi cu percutie energia este masurata in Joules. Pentru a intelege mai bine ce inseamna 1 Joules, este echivalentul energiei generate de o piesa in greutate de 0,5 Kg, care cade de la inaltimea de 5 metri fata de pamant. Energia redusa si viteza de percutie mare a burghiului in perete bpm (batai per minut) va efectua gaurirea mai eficienta.


Concluzii

  • Pentru a efectua o gaurire intr-un material mai dur, zidarie, beton avem nevoie de percutie, gaurirea se efectueaza cu o masina de gaurit cu percutie.
  • Pentru a insuruba diferite accesorii cum ar fi suruburi de dimensiuni mari in materiale de lemn cu grosimi dela 5 cm si mai groase, recomandam masina de insurubat, NU masina de gaurit.
    La dimensiuni mai mari de 10-15cm in lemn se recomanda masina de insurubat cu impact. Acest impact se refera la o energie mare care insurubeaza  cu forta mai mare in material.

Gaurire cu percutie -> Insurubare cu impact!