Bricolaj

Gaurire faianta – de ce echipamente ai nevoie pentru a evita pagubele si a reduce costurile cu reparatiile

De Doinita Stanciu la 02-10-2023

Ti s-a intamplat vreodata sa termini de renovat baia sau bucataria si sa constati ca ai uitat sa dai gaurile pentru suportul pentru prosoape sau pentru un raft necesar? Gaurirea faiantei portelanata nu este chiar o treaba simpla, mai ales daca nu ai echipamentele necesare. Este suficient sa pui mai multa presiune pe faianta in momentul in care dai gaura pentru a produce pagube care vor atrage dupa sine lucrari de reparatii si costuri suplimentare. Daca nu stii cu ce se da gaura in faianta sau nu ai experienta in dat gauri in faianta, informatiile de mai jos iti vor fi de mare ajutor!

Cuprins:

  1. Gaura in faianta – cand este necesara?
  2. Cu ce se dau gauri in faianta?
  3. Cum se gaureste faianta – pasii pe care trebuie sa ii urmezi
  4. Gauri in faianta date gresit – cu ce le astupi?

1. Gaura in faianta – cand este necesara? 

Inainte de a vorbi despre cum dai gauri in faianta, trebuie sa stabilim care sunt situatiile in care aceste gauri sunt necesare. Inainte de a te gandi cum gauresti faianta, ar fi bine sa iei in calcul toate variantele posibile – spre exemplu, poate suportul pe care vrei sa il montezi pe perete este suficient de stabil si daca este prins doar in ventuze. Iata cateva situatii in care este necesara gaura in faianta:

  • Montarea obiectelor grele pe perete – un raft, un dulap de baie sau o oglinda are nevoie de o fixare mult mai buna pentru o siguranta sporita,
  • Instalarea accesoriilor sanitare – suportul de dus, de prosoape sau alte accesorii sanitare din baie sau bucatarie vor avea nevoie de o prindere fixa in faianta,
  • Instalarea unei prize electrice sau a unui comutator – daca te-ai hotarat sa montezi inca o priza in perete, nu ai alta varianta decat sa gauresti faianta,
  • Montarea unei perdele de dus – perdeaua de dus are nevoie de o bara, iar aceasta bara vine cu un sistem de prindere in perete (in acest caz, in faianta).

2. Cu ce se dau gauri in faianta? 

Daca nu stii cum se dau gauri in faianta, cel mai bine ar fi sa chemi un specialist. Iar daca esti la inceput in acest domeniu si vrei sa te perfectionezi, primul pas pe care ar trebui sa il faci este sa te asiguri ca ai echipamentele necesare la indemana. De altfel, orice astfel de lucrare nu porneste de la intrebarea ”Cum gauresc faianta?”, ci mai degraba de la ”Cu ce gauresc faianta?”. Iata de ce ai nevoie:

  • Masini de gaurit si insurubat – o bormasina cu sistem de setare a vitezei iti va fi suficienta,
  • Accesorii pentru masinile de gaurit si insurubat – burghiul pentru faianta sau ceramica este cel mai important pentru ca ajuta la gaurirea acesteia fara a o sparge sau crapa, set de suruburi si dibluri potrivite pentru obiectele pe care vrei sa le fixezi in perete, ulei de racire sau de taiere pentru prevenirea supraincalzirii faiantei in timpul gauririi. 
  • Echipament de protectie – ochelarii de protectie si manusile nu ar trebui sa iti lipseasca,
  • Nivela de precizie si marker – pentru marcarea exacta a locului in care trebuie sa faci gaurile.

3. Cum se gaureste faianta – pasii pe care trebuie sa ii urmezi 

Daca ai intrebi prieteni sau cunostinte cu experienta in acest domeniu cum se da gaura in faianta, cel mai probabil vei primi un raspuns destul de simplu. In realitate, insa, exista mai multi pasi pe care trebuie sa ii urmezi:

  • Marcheaza locul in care vrei sa gauresti – acest pas poate face diferenta intre o gaura data bine si una pe care va trebui sa o astupi ulterior,
  • Monteaza burghiul pe bormasina si alege suruburile sau diblurile potrivite (de ele mai multe ori, acestea vor veni la pachet cu obiectul pe care vrei sa il fixezi in perete),
  • Nu uita de echipamentul de protectie – pune-ti ochelarii si manusile,
  • Aplica uleiul de racire pentru a preveni supraincalzirea faiantei in timpul gauririi,
  • Lucreaza cu foarte mare atentie si ai grija la presiunea aplicata – chiar daca folosesti un burghiu special, daca aplici o presiune prea mare s-ar putea sa spargi faianta.

Acum ca stii cum se face gaura in faianta, poti trece la practica. Poti incepe cu o gaura mai mica sau mai putin vizibila, in cazul in care nu iti iese din prima. Nu iti face griji, majoritatea cunoastem informatia despre cum gaurim faianta, dar gresim la prima executie. Nu renunta pentru ca vei reusi.

4. Gauri in faianta date gresit – cu ce le astupi? 

Daca ai masurat gresit sau ti-a scapat bormasina din mana 2 milimetri mai la stanga si gaura nu se potriveste, nu este necesar sa schimbi placa de faianta daca nu s-a spart, ci doar sa astupi gaura. Exista o pasta speciala cu care poti umple gaura. Trebuie doar sa alegi culoarea potrivita, sa o aplici, sa nivelezi si sa netezesti suprafata. Poti aplica si o vopsea sau un lac pentru faianta pentru rezultate si mai bune. Nimeni nu va sti ca acolo a fost o gaura data gresit.

In concluzie, data viitoare cand primesti de la cineva apropiat intrebarea ”Cum dau gaura in faianta?” sau „Cu ce dau gaura in faianta?”, vei sti exact ce sa ii raspunzi. In plus, cu timpul vei deveni un expert la gaurirea faiantei, mai precis in fixarea obiectelor pe peretii din baie sau bucatarie.

Sursa foto: freepik.com