Bricolaj

Dupa ce criterii alegem un generator de curent

De Adrian Vasilache la 16-04-2019

Cateva sfaturi privind alegerea unui generator de curent electric

Prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi atunci cand esti pe cale sa achizitionezi un generator de curent este: “De ce tip de curent electric am nevoie? Monofazat sau trifazat?”.

In functie de tensiunea oferita, generatoarele de curent se impart in doua categorii: generatoare monofazate (230V) si generatoarele trifazate (230V si 400V). Presupunand ca il cumperi pentru a-l folosi intr-o locuinta sau intr-o firma mica, ai nevoie de un generator de curent electric monofazat. In acest mod, poti evita cu usurinta toate problemele ce pot aparea la un generator electric; cea mai des intalnita este cea in care generatorul nu scoate curent.

60c567ab2ad338195cbbf1df9a6ce221-6548335-700_700

A doua intrebare este legata de scopul pentru care achizitionezi generatorul. Ai nevoie de un generator care sa-ti furnizeze curent electric ocazional, timp de 3-4 ore? Sau ai nevoie de unul pentru o cabana de vacanta sau locuinta folosita sezonier, unde generatorul va functiona neintrerupt timp de cateva zile, cat dureaza vacanta sau sederea ta temporara? Daca ai nevoie de un generator care sa functioneze neintrerupt timp de 3 zile sau o saptamana, e limpede ca ai nevoie de unul de calitate superioara, fiabil, care sa nu cedeze dupa cateva ore din cauza supraincalzirii.

A treia intrebare este legata de puterea pe care trebuie sa o furnizeze un generator electric profesional. Practic, trebuie sa stii dinante care sunt consumatorii pe care generatorul ii va alimenta cu energie electrica. Aceasta este, de altfel, caracteristica tehnica cea mai importanta in dimensionarea corecta a unui generator de curent electric. Daca toti consumatorii pe care vrei sa-i alimentezi de la generator au o putere insumata de 700W, atunci generatorul pe care-l cumperi trebuie sa aiba o putere ce putin egala cu 700W.

In ceea ce priveste combustibilul, sunt doua variante: pe benzina si pe motorina, fiecare avand avantajele si dezavantajele lui. Generatoarele cu motor diesel au consum redus de combustibil si costuri reduse de mentenanta reduse, in timp ce generatoarele cu motor pe benzina pornesc mai usor in conditii de temperatura scazuta si sunt mai usor de intretinut.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect: calitatea curentului obtinut cu ajutorul generatorului este data de regulatorul electric cu care este echipat generatorul.