Bricolaj

Cum sa ai un gazon verde si sanatos?

De Adrian Vasilache la 06-05-2019

Gazonul constituie un element vital in majoritatea gradinilor. Asigurand un fundal neutru, gazonul evidentiaza alte specii de plante sau flori. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta in contrast cu o zona verde. Pe langa rolul sau important in peisagistica, gazonul serveste ca si loc de relaxare dupa o zi agitata sau loc de joaca pentru copii.

Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului este irigarea. Un gazon bine intretinut reduce daunele provocate de daunatori, iar irigarea corecta va duce la cresterea unui gazon sanatos si de lunga durata.

Tunsul regulat este cel mai bun tratament si calea catre un gazon perfect. Este o regula esentiala pe care trebuie sa o stie orice gradinar.

pamant-pentru-gazon-verde

Yalco iti ofera o solutie completa adaptata nevoilor tale, de la producatori de renume global precum, Stanley, Daewoo si Black+Decker.

Pentru un gazon verde si sanatos avem cateva recomandari.

Ingrijirea gazonului

Primul indiciu in alegerea produsului potrivit este dat de suprafata pe care o ai de tuns. Avand in vedere cresterile exponentiale ale spatiilor verzi, mai ales in randul celor care detin un sistem de irigatii, este necesara o ingrijire periodica a gazonului.

Pentru o gradina cu suprafata mai mica de 100 mp, este suficienta o motocoasa mica usor de manevrat. Cu o motocoasa usoara, electrica poti face retusuri gradinii tale si functioneaza foarte bine pe suprafete mici si taie uniform marginile de gazon si straturile din jurul casei.

Pentru o suprafata mai mare de 200-300 mp, ai nevoie de o motocoasa pe benzina care trebuie sa aiba capul de taiere cu un cutit sau cu lame pentru a taia si plantele mai dure. De asemenea, o alternativa mai rapida pentru suprafete intinse este masina de tuns iarba.

Pentru o gradina foarte mare, cu suprafata de peste 300 mp, iti va fi mult mai usor si comod sa o parcurgi cu o masina de tuns iarba decat cu o motocositoare.

lcv_3062tagliaerba-scoppio-stanley-slm-139-460__JPG_6E8448ECC521108F

Tipul motorului

Un alt criteriu important in alegerea unei motocoase sau masini de tuns iarba este tipul motorului: electric sau termic. Masinile de tuns si motocoasele electrice sunt ideale pentru spatii mici si fara denivelari, unde alimentarea la reteaua electrica este facila. De asemenea, motocoasele si masinile de tuns iarba cu motor electric sunt mai silentioase si nu necesita mari lucrari de intretinere sau de service. Recomandarea noastra ar fi alegerea unei masini de tuns iarba electrica cu o putere de minim 1300W.

Masinile de tuns iarba si motocoasele cu motor termic (pe benzina) sunt mult mai robuste dar si mai zgomotase decat cele cu motor electric. Motocoasele alimentate cu benzina sunt recomandate in principal pentru spatii de 200-300 mp, in timp  ce masinile de tuns iarba cu motor termic sunt ideale pentru suprafete de peste 300 mp. Masinile de tuns gazonul si motocoasele cu motor termic necesita anumite lucrari de intretinere cum ar fi: schimb bujie, schimb ulei sau curatare filtre.

In cazul masinilor de tuns iarba, autopropulsia iti usureaza munca si scurteaza timpul de lucru pentru ca nu trebuie sa depui efort sa impingi masina de tuns, este suficienta apasarea manetei si ea se va deplasa singura.

Inaltimea si latimea de taiere

Trebuie sa alegi o masina de tuns iarba sau motocoasa cu latimea de taiere care sa iti satisfaca cerintele terenului. De exemplu, daca ai fasii de teren de 40 cm nu vei putea tunde cu o masina care are masa de taiere mai mare.

Cu cat masina de tuns gazonul dispune de mai multe trepte de tuns este cu atat mai bine deoarece pe un timp mai secetos nu este recomandat sa taiem gazonul la o inaltime prea mica.

Manerul

Un alt aspect important este manerul motocoasei sau al masinii de tuns gazonul. Acesta trebuie sa fie mare, ergonomic si sa fie acoperit de bureti care sa iti protejeze mainile in timpul tunderii gazonului. Este indicat sa alegi un model care se poate regla pe inaltime.

lcv_2871-1

Tipul de colectare

Exista cosuri de colectare din material textil sau din plastic. De asemenea, sunt masini de tuns iarba care sunt dotate cu orificiu de aruncare laterala cat si cu cos de colectare. Trebuie sa ai in vedere suprafata si capacitatea cosului colector pentru ca pe o suprafata de peste 1000 de metri patrati este necesar un sac colector de peste 50L.

Sistemul de irigare

Pentru lunile caniculare este important sa asiguri ca oferi necesarul de apa plantelor din propria gradina. Udarea incorecta poate afecta mult mai rau plantelor decat sa le fie benefica. Trebuie sa tii cont ca fiecare planta are nevoie de o anumita cantitate de apa si de o frecventa a udarii, in functie de zona in care este amplasata (in razele directe ale soarelui sau la umbra).

Trebuie sa tii cont ca apa trebuie sa aiba o temperatura apropiata de cea a aerului si a solului, astfel cele mai bune perioade pentru udarea gradinii sau gazonului sunt la primele ore ale diminetii si dupa apusul soarelui. Cu cat temperaturile cresc, cu atat cantitatea de apa necesara plantelor va fi mai mare. Arborii si arbustii proaspat plantati vor avea nevoie in permanenta de un sol umed.

Cand se realizeaza un sistem de irigatii trebuie sa iei in considerare urmatorii factori: tipul de cultura, necesarul de apa, tipul solului, sursa de energie, localizarea sursei de apa si disponibilitatile financiare pentru achizitionare, cat si pentru functionare si intretinere.

Sistemul de irigare prin aspersie

Sistemul de irigare prin aspersie functioneaza asemeni precipitatiilor si e adreseaza in special zonelor cu gazon. Toate conductele si furtunurile, precum si aspersoarele sunt montate deasupra solului. Principalul avantaj al aspersoarelor este ca pot acoperi suprafete mai mici sau mai mari, fiind disponibile intr-o gama larga de modele.

Hidorfor

Avantajele utilizarii liniilor de aspersie

Costurile pentru realizarea si intretinerea unui sistem de irigare prin aspersiune sunt reduse. De asemenea, aspersoarele sunt economice la consumul de apa si pot fi alimentate de la orice sursa.

Aspersoarele asigura o ploaie fina care ofera un microclimat adecvat plantelor. Prin folosirea aspersoarelor nu se formeaza crusta la nivelul solului si are loc schimbul de aer la nivelul radacinilor.

Liniile de aspersie ofera o rezistenta crescuta a sistemului, asigurand o buna uniformitate a udarii, protejand frunzele si florile plantelor.

b-d-sprinkler9200000057168527_1

Alimentarea cu apa

Pentru irigarea gradinii poti folosi o pompa de suprafata sau o pompa submersibila.

Pompele de suprafata sunt multifunctionale si au un design compact. Pe langa cresterea presiunii pentru sistemul de irigatii o poti folosi si la golirea apei cu clor din piscina sau pomparea apelor de ploaie. Nu o poti folosi la pomparea apelor sarate, a substantelor agresive sau usor combustibile. Pompele de suprafata sunt recomandate pentru pomparea apei de la adancime scazuta.

Pompele submersibile se pot folosi pentru scoaterea apei de la adancimi mai mari, dar si pentru alimentarea sistemelor de irigatii. Pompele submersibile de presiune sunt potrivite pentru alimentarea sistemelor cu aspersoare.

Un important aspect in alegerea pompei de apa potrivite este nivelul de puritate al sursei de apa. Daca alimentezi sistemul de irigare dintr-o fantana cu apa potabila poti alege fara retineri o pompa de suprafata sau o pompa submersibila pentru ape curate.

In cazul in care nu esti sigur cu privire la sursa de apa pe care o vei exploata, daca vrei sa folosesti ca principala sursa apa de ploaie sau daca stii ca aceasta are un grad crescut de impuritati, trebuie sa te orientezi catre o pompa capabila sa filtreze murdaria si sa impiedice contactul dintre impuritati si motor. Astfel, trebuie sa alegi o pompa submersibila pentru apa murdara.

Caracteristicile apei folosite sunt deosebit de importante atunci cand vine vorba de intretinerea unei gradini. Cresterea plantelor este direct influentata de tipul apei, dar si de substantele folosite in cadrul irigarii. De accea este important ca pe langa folosirea pompei potrivite pentru udat gradina, apa sa fie analizata din punct de vedere microbiologic, astfel incat plantele sa nu fie puse in pericol.

 cov2

Yalco iti ofera o gama variata de scule si unelte pentru ingrijirea gradinii la preturi competitive. La Yalco gasesti motocoase si masini de tuns iarba adaptate nevoilor gradinii tale, dotate cu motor electric sau termic. Pentru sistemul de irigat iti oferim pompe de suprafata, pompe submersibile pentru apa curata, cat si pentru apa murdara confectionate din plastic sau din inox. Pompele din portofoliul Yalco te ajuta sa alimentezi gospodaria cu pana la 16500 L/h la o inaltime maxima de refulare de 55 m.

Servicii inainte si post vanzare

In showroomul Yalco localizat pe Soseaua Pipera nr. 48 beneficiezi de suport pentru alegerea produsului potrivit. Dupa achizitionarea produsului poti beneficia oricand de service premium in garantie si post garantie care include si serviciul “Door to Door” prin intermediul caruia ridicam produsul sau il returnam la tine acasa. Reparatiile produselor aflate in garantie sunt efectuate doar de catre tehnicieni specializati si numai cu piese originale.