Bricolaj

Avantajele sculelor pneumatice

De Adrian Vasilache la 15-07-2019

Oricine stie ca fiecare activitate inceputa necesita scule si unelte potrivite. Cand vine vorba de alegeri apare o dilema: scule electrice, pneumatice sau hidraulice? Sculele pneumatice sunt mult mai eficiente fata de echivalentele electrice sau hidraulice, mai jos va oferim o explicatie detaliata a principalelor avantaje pe care le ofera sculele pneumatice.

Senco CH framin nailer FramePro601 _1280x853px_E_NR-2595

Nu au nevoie de alimentare la reteaua electrica

Sculele pneumatice pot fi utilizate fara a fi conectate la o sursa de energie electrica. Compresia aerului poate fi realizata si prin utilizarea motoarelor cu ardere interna, sau in mod mecanic.

Din aceasta independenta rezulta un principal avantaj, se reduc considerabil costurile de operare, nemaifiind necesara alimentarea la o sursa de energie electrica.

Raport optim dimensiuni – randament

Spre deosebire de sculele electrice sau hidraulice, sculele pneumatice au masa si dimensiunile notabil reduse. Acestea pot oferi o putere mult mai mare de actiune, iar de aici rezulta si eficienta de care dau dovada.

Utilizarea sculelor pneumatice si echipamentelor hidraulice reprezinta o combinatie castigatoare din punct de vedere al randamentului oferit. La costuri minime ale resurselor utilizate, cu dimensiuni reduse, sculele pneumatice ofera cea mai buna solutie din punct de vedere al eficientizarii proceselor de munca.

Senco pneumatic drill SEN511C_1280x853px_E_NR-964

Riscuri de accidentare reduse

Utilizarea sculelor pneumatice elimina riscul de electrocutare, scurtcircuitare sau oricare alte posibile accidente ce pot aparea in cazul sculelor ce folosesc energia electrica.

Desigur, se impun precautii si in cazul utilizarii sculelor pneumatice pentru prelucrare, curatire sau orice alta interventie. Riscurile de accidentare sunt insa notabil reduse, in special datorita faptului ca aceste scule nu sunt dependente de electricitate.

Costuri de intretinere si reparatie mai mici

Datorita principiului simplu de functionare, sculele pneumatice, nu necesita neaparat interventia unui profesionist in domeniu pentru mici reparatii. Ajustarea sau repararea acestora se poate face tinand cont de recomandarile manualului de utilizare.

Reparatia sculelor pneumatice are costuri reduse. Spre deosebire de sculele electrice unde poate insemna arderea motorului electric care necesita rebobinarea sau chiar inlocuirea totala, la uneltele pneumatice lucrurile sunt mult mai simple si mai putin costisitoare, de exemplu: inlocuirea unui furtun, a unei valve, cuple sau a unui niplu si intregul sistem functioneaza.

Durabilitate extinsa

In legatura stransa cu reparatiile facile sta si avantajul duratei de functionare extinse. Sculele pneumatice, odata ce sunt utilizate conform specificatiilor, au o speranta de viata mult mai ridicata comparativ cu alte tipuri de astfel de unelte.

Uzura isi pune mult mai greu amprenta asupra uneltelor pneumatice, atunci cand sunt utilizate corect. Datorita acestui fapt, mesterii se pot folosi de aceste scule o perioada mult mai indelungata, fata de unelte ce indeplinesc acelasi rol dar folosesc energia electrica.

Senco coilnailer PAL70 duplex_1280x853px_E_NR-1321

Durata mare de lucru continuu

Un alt avantaj al sculelor pneumatice este functionarea continua pentru o perioada mult mai indelungata de timp cu costuri reduse. Acestea pot sustine procese indelungi de prelucrare datorita faptului ca nu mai apare supraincalzirea ca in cazul motoarelor electrice.

 

Pentru ca toate aceste avantaje sa fie maximizate, se impun si cateva reguli de utilizare ale sculelor pneumatice, alaturi de o intretinere si o manipulare corecta.

In primul rand, o activitate planificata corespunzator in care sunt respectate conditiile de siguranta aduce rezultate foarte bune. Ca in cazul oricaror altor tipuri de scule, cele pneumatice vin cu instructiuni specifice. Nerespectarea acestora poate face aparitia accidentarilor sau evenimentelor neprevazute.

Indiferent de locul in care se lucreaza cu scule pneumatice, acesta trebuie semnalizat. Utilizarea aerului comprimat la o presiune ridicata poate duce la eventuale accidentari. Perimetrul de lucru trebuie securizat pana la finalizarea intregului proces. De asemenea, se impune purtarea unui echipament de protectie in functie de aplicatie, acesta poate fi compus din casca de protectie, incaltaminte speciala, masti de protectie si manusi.

_1280x724px_E_NR-12627

Luand in calcul toate aceste avantaje, nu este de mirare faptul ca sculele pneumatice castiga tot mai mult teren atat in randul mesterilor individuali, cat si in atelierele profesionale de reparatii si intretinere.

In sectiunea Scule pneumatice a site-ului Yalco regasiti pistoale pneumatice, capsatoare pneumatice, masini de gaurit si insurubat impreuna cu produsele complementare acestora care va ajuta sa scurtati considetabil timpul de munca, ceea ce inseamna un randament imbunatatit si o eficienta crescuta.