Fotografie de la Pavel Danilyuk pe Pexels
Meseria de somelier, poate fi ridicata la rangul de nobila arta, datorita chemarii pe care unele persoane o poseda pentru acest tip de activitate. A fi somelier nu se restrange numai la administrarea vinurilor sau la cunoasterea lor perfecta, ci din contra, persoana respectiva trebuie sa posede un anumit sens gustativ si olfactiv, o „cultura generala” oenologica referitoare la distingerea soiurilor de bauturi alcoolice, tipul acestora, anul si metodele folosite pentru producere.
Asadar, studiul vinului implica certificari si studii de specialitate internationale si nationale necesare unui somelier. Urmas al jovialului zeu Bacchus, somelierul, prin cunostintele sale profunde si sensibilitate, poate transforma experienta clientilor unui restaurant, hotel sau crame cu regim turistic intr-una incomparabila datorita selectiei rafinate si desfatatoare de vinuri albe, rosii, seci sau rose atribuite unui meniu festiv compus de el.
Fiecare pahar de vin „á la carte” ascunde o poveste, inceputa prin culegerea strugurilor copti in sezonul recoltei, mijlocita printr-un proces tehnologic de prelucrare meticuloasa a materiei prime in cele mai apreciate tipuri de bauturi si conchisa printr-o cina incheiata cu un pahar de vin. Insusi privilegiul de a putea degusta un vin bun in compania unui somelier inseamna o calatorie fascinanta si debordanta, in care aromele si nuantele picurilor visinii sau cu reflectii de chihlimbar pot face dintr-un necunoscator un viitor fan al celei mai vechi si iubite bauturi din istorie.
In acest articol, vom explora secretele acestei meserii, vom descifra pe parcurs tainele unei degustari de vinuri asociate unor anumite tipuri de preparate si, la final, vom afla de ce somelierii sunt supranumiti maestrii ai artei gustului. Prin urmare, pregateste-te de aceasta incursiune fascinanta si paseste in universul select al celor mai apreciati somelieri, unde secretele lor sunt dezvaluite prin aroma degustarii unui pahar de vin bun cu insemnatate!
Cuprins:
Poza de Prettysleepy pe Pixabay
Inarmat din timpuri medievale cu un „tasse de degustation”, dar si cu un bagaj regal de organizat pentru calatorii oficiale importante, somelierul era in secolul al XIII-lea un soi de majordom pentru nobilii si regii francezi. El avea misiunea de a observa si lista lucrurile folositoare suveranului pentru voiajuri, intre care si meniul si vinurile necesare confortului si starii de bine a stapanului sau regal. In gospodaria unui lord, spre exemplu, el era persoana insarcinata cu cea mai importanta sarcina a acelor timpuri: cu ajutorul unei linguri de argint atarnate de un lant purtat in jurul gatului, somelierul trebuia sa deguste bauturile si mancarea nobilului pentru a determina cu certitudine daca aceasta este sau nu otravita.
Poza de marcelavillegas10 pe Pixabay
Astazi, conditiile de munca ale unui somelier s-au imbunatatit, viata nefiindu-i amenintata de otraviri sau de complexe intrigi medievale, el fiind necesar business-urilor din HoReCa pentru alegerea de vinuri si derivate spumante pentru viitorii lor clienti. Spre exemplu, daca in trecut meseria era rezervata numai anumitor barbati din cercuri inalte, cu o anumita varsta, astazi calificarea de somelier este deschisa si tinerelor femei pasionate de istoria si de arta servirii vinurilor la cel mai inalt nivel si capacitate. Imbracati intotdeauna la „patru ace” in uniforme impecabile monocrome, alb-negru, somelierii sunt cei care se asigura de calitatea interactiunii purtate cu publicul unui restaurant. El poate fi asemanat, intr-o oarecare masura, unei gazde specializate in entertainmentul celor din jur la nivel profesionist, un negustor de sentimente desavarsit care va incanta pe cei din jurul lui cu:
Mai mult decat atat, calitatea si parcursul educational al unui somelier sunt la fel de importante ca instruirea lui scolastica si culturala, somelierul fiind si un intermediar capabil de realizarea unei plus-valori de vanzari pentru afacerea HoReCa, un maestru al marketingului practic si interactiv bazat pe mentinerea unei conversatii animate, interesante si imbogatite de niste calitati lingvistice extraordinare si elegante.
Ce este un somelier?
Fotografie de la Ron Lach pe Pexels
Dupa cum am mentionat anterior, a fi un adevarat somelier inseamna a intelege in profunzime implicatiile si legaturile vinului in raport cu cultura unei tari sau regiuni. Pentru a fii un bun somelier, este nevoie sa cunosti si sa fii pasionat de domenii inrudite oenologiei precum biologia, chimia, fizica, geologia, geografia, dar si istoria. Cele din urma discipline fiind absolut necesare atat intretinerii oaspetilor de la locul de munca, dar mai ales in cadrul testarilor periodice obligatorii.
O meserie dificila, definita de doua constante interdependente cunoscute in literatura de specialitate drept „savoir-faire” si „savoir-etre”, somelierul trebuie sa-si mentina un calm si o postura generala adecvata si profesionista in fata clientilor sai. Privitor la ceea ce face un somelier (la „savoir-faire-ul” din fisa postului sau), el se ocupa cu alegerea celei mai bune selectii de vinuri sau de alte alternative potrivite cursurilor din cadrul unui meniu ales de clientii unui restaurant. Mai precis, el abordeaza mentinerea calitatii atmosferei generale a oaspetilor si asigura confortul lor, tinand cont si de nivelul de excelenta al preparatelor si bauturilor servite incadrate intr-un buget hotarat de ocazia respectiva. Spre exemplu, in organigrama unui restaurant mare, un somelier poate fi echivalat pozitiei unui chef de cuisine (a unui bucatar-sef).
Poza de Douglas Lopez pe Unsplash
Activitatea zilnica a unui somelier poate fi restransa urmatoarelor sarcini:
Cu toate acestea, cea mai importanta sarcina a unui somelier este aceea de a hotari un sortiment de vinuri potrivite unor mancaruri variate si unui buget stabilit de catre bucatarul-sef. Experienta si cunostintele lui sunt cele mai utile pentru restaurant datorita felului in care somelierul poate exemplifica mai multe optiuni de vinuri inlocuitoare primului sortiment (in cazul unei probleme privitoare la gusturile si asteptarile clientilor, la disponibilitatea stocului din restaurant, conditiile improprii de depozitare etc.).
In restaurantele mici, spre exemplu, cunostintele unui somelier pot depasi domeniul vinului, iar rolul sau poate fi extins in supervizarea altor sortimente de bauturi spirtoase si non-alcoolice precum berea, cocktailuri sau apa minerala. Toate acestea, depind, desigur, de bugetul si de spatiul afacerii HoReCa. Un restaurant de trei stele Michelin poate avea in dotare un somelier clasic, dar si un cicerone (un specialist in servirea si degustarea de bere).
Fotografie de la Nadin Sh pe Pexels
Asemeni oricaror experti dintr-un domeniu vesnic cautat si apreciat de catre publicul larg, si somelierii sunt incadrati intr-un decalog de reguli clare privitoare la servirea si aprecierea clientilor din HoReCa. Somelierii sunt acei profesionisti (practicanti, dar si teoreticieni) care asigura o experienta de masa inegalabila, multumita calitatii lor de buni oratori, dar si a recomandarilor de bauturi, mancaruri si de piese de vesela propuse mesenilor.
Pentru antreprenorii din HoReCa sau apreciatorii de vinuri fine, ospitalitatea si calitatea produselor servite sunt ceea ce definesc experienta iesirii la restaurant sau a unei cine in oras cu prietenii apropiati. Cei mai multi somelieri internationali recomanda o vesela realizata din materiale sigure si rezistenta in timp. Iata un mic ghid cu caracteristici al unor pahare HoReCa potrivite, care sa te ajute in aceasta alegere importanta:
Pentru servirea bauturilor, a unor vinuri colorate, un somelier va avea in vedere anumite optiuni de pahare adaptate evenimentelor respective, intre care amintim urmatoarele:
Poza de Zan Lazarevic pe Unsplash
Poza de Kelsey Knight pe Unsplash
Poza de Dennis Vinther pe Unsplash
Poza de Kateryna Hliznitsova pe Unsplash
Somelierul sau chelnerul responsabil cu vinurile este o persoana insarcinata cu servirea bauturilor la masa clientilor. La fel ca in cazul servirii felurilor de mancare, si vinul trebuie sa respecte o ordine, astfel ca un somelier trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte inainte de a intra in sala de deservire a clientilor unui restaurant sau a altei unitati HoReCa:
Poza de Jay Wennington pe Unsplash
Poza de Aleksandra Dementeva pe Unsplash
Vinul si mancarea au fost apreciate impreuna inca din timpurile grecilor si romanilor antici. Dionysos (Bacchus), spre exemplu, se crede ca urma o dieta carnivora si se desfata cu un vin rosu, inchis la culoare, din zona insulei Lesbos sau Cretei. Cu toate acestea, si tu te poti bucura de efectul freneziei dionysiace prin savurarea unor alimente alaturate unui pahar de vin, precum peste, paste, orez sau snacks-uri sarate la sfarsitul unei zile de lucru.
Iata mai jos cateva mancaruri care se potrivesc vinurilor:
Poza de ALEXANDRA TORRO pe Unsplash
Poza de Farhad Ibrahimzade pe Unsplash
Poza de kaboompics pe Pixabay
Poza de JosepMonter pe Pixabay
Poza de Brett Jordan pe Unsplash
Vinul poate transforma orice masa intr-o experienta memorabila, iar cunoasterea regulilor de servire si a asocierilor culinare potrivite adauga o nota de rafinament fiecarei intalniri. Fie ca esti antreprenor in domeniul HoReCa, fie un simplu pasionat de vinuri, investitia in calitate si detalii pot face diferenta. Esti gata sa iti surprinzi oaspetii cu o degustare de vinuri de neuitat demne de maiestria unui somelier?