Horeca

Cum se mananca pestele - principalele reguli de servire ale acestui preparat la restaurant

De Diana Popescu la 19-04-2024

Cum se mananca pestele-principalele reguli de servire si maniera-farfurie alba cu peste si legume

                                                                                                 Imagine de Cristian Mihaila de pe Pexels.com


In domeniul culinar, pestele ocupa un loc special, fiind adesea considerat o delicatesa pentru gusturile rafinate. Daca iti doresti sa savurezi pe deplin aceasta specialitate, trebuie sa stii ca este foarte important sa cunosti nu doar gustul sau textura pestelui, ci si modalitatile corecte de a-l manca si servi.

Acest articol te va ajuta sa afli informatii despre cum trebuie sa mananaci corect pestele, conform codului bunelor maniere si care sunt cele mai recomandate modalitati de servire.

Cuprins:

  1. Cum se mananca pestele - reguli de servire si tacamuri si vesela potrivite
  2. Cu ce se mananca pestele - idei de garnituri si cum se alege vinul potrivit in functie de tipul preparatului

1. Cum se mananca pestele - reguli de servire si tacamuri si vesela potrivite

1 Cum se mananca pestele-tacamurile potrivite, reguli de maniera si folosirea veselei potrivite-tacamuri si farfurii asezate pe masa

                                                                                           Imagine de Markus Spiske de pe Pexels.com


In codul bunelor maniere, regulile de baza pentru acest preparat sunt foarte clare. Mai jos vei regasi cateva aspecte despre cum se folosesc tacamurile de peste, care este vesela potrivita pentru servirea acestuia si ce atitudine trebuie sa ai in timpul mesei.

Tacamurile pentru peste

In primul rand, atunci cand te afli in situatia de a servi un astfel de preparat, trebuie sa stii cu ce tacamuri se mananca pestele.

Exista un set special de tacamuri de inox HoReCa pe care restaurantele il pun la dispozitia consumatorului, iar acesta contine o furculita si un cutit special pentru peste. Furculita trebuie intotdeauna sa fie tinuta in mana stanga, iar cutitul in mana dreapta. Se va folosi furculita pentru a prinde bucatile de mancare, iar cutitul te va ajuta sa tai preparatul fara efort.

Daca te intrebi cum se foloseste cutitul de peste si cu ce se diferentiaza acesta de celelalte cutite, afla ca acest accesoriu se utilizeaza putin diferit: se va taia capul, coada si aripirile pestelui si se vor muta intr-o alta farfurie, apoi se va indeparta sira spinarii, iar dupa aceasta operatiune, cutitul nu va mai fi folosit. Dupa ce ai terminat de taiat si servit, este necesar sa indepartezi orice reziduu de pe cutit pentru a-l pregati de alta utilizare sau curatare.

In restaurante vei gasi intotdeauna cele mai calitative tacamuri, iar daca iti doresti ca si acasa sa dispui de aceleasi accesorii, ai posibilitatea sa gasesti in mediul online tot ce trebuie pentru o masa ca la restaurant. In acest sens, poti opta pentru cutite de inox HoReCa sau furculite de inox HoReCa de pe site-ul nostru.

Vesela

Alegerea veselei este la fel de importanta pentru acest fel de mancare. De obicei sunt alese farfurii ovale pentru a scoate in evidenta forma pestelui. Specialistii recomanda ca, pentru a pastra pestele la temperatura potrivita pe toata perioada servirii, sa se foloseasca platouri din portelan sau sticla. Vesela HoReCa cuprinde o multime de modele din care te poti inspira pentru a servi masa familiei tale ca un profesionist. De asemenea, farfuriile HoReCa si platourile HoReCa vor completa totalitatea accesoriilor special destinate servirii mesei.

2. Cu ce se mananca pestele - idei de garnituri si cum se alege vinul potrivit in functie de tipul preparatului

Cu ce se mananca pestele-idei de garnituri si cum se alege vinul potrivit in functie de tipul preparatului

                                                                                             Imagine de Taha Samet Arslan de pe Pexels.com


Servirea pestelui se face adesea alaturi de o garnitura delicioasa si un vin ales cu atentie. Mai jos vei gasi cateva idei de garnituri si, bineinteles, sfaturi despre cum sa alegi vinul potrivit fiecarui tip de preparat:

Alegerea garniturilor

Daca adesea te-ai intrebat cu ce garnitura se serveste pestele, poti apela cu incredere la aceste variante si poti fi sigur ca ai facut alegerea corecta.

In primul rand, cea mai folosita garnitura este cea din legume pregatite la abur sau la gratar. Sunt recomandate legumele cu o culoare puternica, precum brocoli sau sparanghel, gatite al dente, pentru a scoate in evidenta contrastul culorilor si al texturilor din farfurie.

O alta idee pe care o poti folosi este garnitura din piure de cartofi sau orez salbatic. Textura usor crocanta a orezului va completa perfect un peste suculent, in timp ce un piure de cartofi moale si consistent ii va completa gustul delicat.

Nu trebuie sa uiti nici de sosuri pentru ca acestea te vor ajuta sa oferi un plus de savoare intregului preparat. Fie ca vorbim despre un sos delicat din unt si lamaie, sau un sos de vin alb, preparatele tale vor avea un gust rafinat.

Selectia vinului

Vinul potrivit va completa intodeauna intreaga masa, astfel ca alegerea soiului potrivit este un pas important in servirea mesei. In general, vinurile albe sunt considerate a fi potrivite cu gustul delicat al pestelui. Pentru preparate mai grase, precum somonul, poti opta pentru un Chardonnay, iar pentru sushi sau pestele gatit la abur este recomandat un Sauvignon Blanc, potrivit pentru preparatele usoare. In cazul in care preferi vinurile rosii, ia in considerare servirea unui Pinot Noir. In functie de gusturile tale, poti experimenta diferite combinatii pentru a gasi combinatia perfecta pentru tine.

Asadar, cunoasterea bunelor maniere si a regulilor pentru servirea mesei joaca un rol important in dezvoltarea personala, iar acum stii cum se serveste si mananca pestele cu tacamuri. Fie ca iti doresti sa faci impresie buna la mesele festive sau iti place sa exprimi eleganta la orice pas, toate aceste sfaturi te vor ajuta in atingerea scopului tau.