Horeca

Cum se bea Hugo - ghidul tau pentru prepararea cocktailului perfect!

De Diana Popescu la 20-02-2025

Cum se bea Hugo - ghidul tau pentru prepararea si savurarea cocktailului perfect!

Sursa foto: Shutterstock.com

Hugo este o bautura racoritoare si aromata care a cucerit rapid inimile iubitorilor de cocktailuri din intreaga lume. Popularitatea sa a crescut datorita combinatiei reusite de ingrediente, precum prosecco, sirop de soc si frunze proaspete de menta. Impreuna, acestea creeaza o bautura echilibrata, cu note florale si citrice, perfecta pentru zilele calduroase de vara.

Cocktailul Hugo este o bautura relativ recenta, cu origini in nordul Italiei. A fost creat in anul 2005 de catre barmanul Roland Gruber, in localitatea Naturno din regiunea Tirolul de Sud. Scopul initial al lui Gruber a fost sa ofere o alternativa la popularul Aperol Spritz. Denumirea de "Hugo" a fost aleasa la intamplare. Gruber a optat initial pentru "Otto", dar s-a razgandit considerand ca suna prea nemtesc. Astfel a ajuns la denumirea de "Hugo", care s-a dovedit a fi o alegere inspirata. Initial, cocktailul continea sirop de melissa, care a fost ulterior inlocuit cu sirop de soc. Datorita gustului distinct, bautura s-a raspandit rapid dincolo de granitele Italiei.

Cum se bea Hugo - ingrediente si instrumente necesare pentru un cocktail autentic

Cum se bea Hugo - ingrediente si instrumente necesare pentru un cocktail autentic

Sursa foto: Shutterstock.com

Pentru a crea un cocktail hugo autentic, ai nevoie de urmatoarele ingrediente esentiale: prosecco, de preferinta rece, sirop de soc, apa minerala carbogazoasa, frunze proaspete de menta, felii de lamaie verde si cuburi de gheata. Proportiile recomandate pentru un pahar de hugo sunt: 100-150 ml Prosecco, 20-30 ml sirop de soc, 30-50 ml apa minerala carbogazoasa, 4-5 frunze de menta, 1-2 felii de lamaie verde si gheata dupa preferinta.

Pentru o varianta mai alcoolizata, poti inlocui siropul de soc cu lichior de soc. Unele retete includ si gin sau vodka pentru un plus de tarie. Insa, varianta clasica ramane cea mai populara datorita echilibrului perfect intre dulce, acrisor si efervescent.

De asemenea, nu uita de pahare - experienta autentica include si modul in care bautura este servita! In general, Hugo se servete in pahare mari de vin, de tipul coupe sau balon, cu o capacitate de minim 330 ml. Acest tip de pahar permite aprecierea aromelor si pastrarea temperaturii optime a bauturii.

Pentru a prepara un cocktail Hugo autentic, urmeaza acesti pasi simpli:

  1. Umple un pahar mare de vin cu cuburi de gheata;

  2. Adauga 4-5 frunze proaspete de menta in pahar si zdrobeste-le usor pentru a elibera aroma;

  3. Toarna 20-30 ml de sirop de soc in pahar;

  4. Continua prin adaugarea a 100-150 ml de Prosecco rece;

  5. Completeaza cu 30-50 ml de apa minerala carbogazoasa si amesteca usor toate ingredientele cu o lingura lunga;

  6. La final, decoreaza paharul cu 1-2 felii de lamaie verde si o frunza de menta.

Tine minte ca secretul unui Hugo perfect sta in proportiile corecte si in folosirea ingredientelor de calitate, in special a unui Prosecco bun si a unui sirop de soc natural. In plus, pentru un gust desavarsit, asigura-te ca toate ingredientele sunt foarte reci inainte de preparare. Cocktailul este ideal ca aperitiv, servit inainte de masa.

Cum se bea Hugo - la temperatura camerei sau rece?

Cum se bea Hugo - la temperatura camerei sau rece

Sursa foto: Shutterstock.com

Hugo se serveste foarte rece. Umple paharul cu gheata pentru cateva secunde inainte de a turna bautura si adauga suficiente cuburi de gheata in pahar. Evita agitarea excesiva, deoarece poate elimina bulele, si adauga prosecco la final.

Pentru a mentine Hugo proaspat cat mai mult timp, este important sa folosesti ingrediente de calitate si sa eviti expunerea prelungita la caldura. Foloseste pahare de bar sau pahare normale racite si serveste bautura imediat dupa preparare, pentru a preveni diluarea excesiva a aromei. Daca pregatesti mai multe portii, pastreaza prosecco si apa minerala la frigider pana in ultimul moment. De asemenea, alege frunze de menta proaspete si adauga-le chiar inainte de servire, pentru a pastra intensitatea gustului.

Cum se mai bea Hugo - variatii si personalizari ale retetei clasice

Versatilitatea acestui cocktail permite numeroase variatii si personalizari. Poti incerca sa inlocuiesti prosecco-ul cu sampanie sau alt vin spumant sec. Pentru un plus de tarie, adauga o cantitate mica de gin sau vodka. Daca preferi o aroma mai intensa, utilizeaza lichior de soc in locul siropului.

Pentru alte arome inedite, se pot adauga si fructe de padure proaspete, precum afine sau zmeura. De altfel, poti incerca sa inlocuiesti menta cu busuioc sau rozmarin pentru o nota aromatica diferita. O alta optiune interesanta este utilizarea siropului de lavanda in locul celui de soc, care ofera o aroma florala unica.

In cazul in care preferi o varianta fara alcool, ai optiunea de a inlocui prosecco-ul cu apa minerala sau suc de struguri albi. Foloseste un sirop de soc non-alcoolic si adauga suc de mere pentru dulceata si aroma.

Cocktailul Hugo este o bautura versatila si racoritoare, care iti ofera nenumarate posibilitati de a experimenta si de a-ti rasfata simturile. Pentru a te bucura pe deplin de experienta savurarii unui hugo, tine cont de urmatoarele sfaturi esentiale: serveste cocktailul foarte rece, intr-un pahar mare de vin tip balon, si foloseste ingrediente de calitate si fructe proaspete. Acum ca ai toate informatiile necesare, esti pregatit sa devii un adevarat maestru in arta prepararii cocktailului Hugo!