Casa si Gradina

Tunsul gazonului - cum sa obtii o peluza vesnic verde cu ajutorul unor echipamente adecvate si strategii eficiente de utilizare a resturilor vegetale

De Diana Popescu la 09-09-2024

Tuns gazonul

Poza de Dele Oke pe Unsplash.com

Natura ne ofera o multime de oportunitati, insa este necesar un efort minim si o deosebita placere din partea omului pentru a intretine spatiile verzi din proximitatea casei, din gradina sau din parcuri. Pentru a mentine un gazon sanatos si cu un aspect estetic atragator, este esential sa ai la dispozitie o serie de informatii utile privind intretinerea acestuia.

In continuare, vei descoperi sfaturile si recomandarile de care ai nevoie, cu privire la: importanta tunsului regulat al gazonului pentru mentinerea sanatatii si aspectului estetic al acestuia, inclusiv frecventa optima a tunsului si tehnicile corecte de utilizare a masinii de tuns iarba. De asemenea, vom evidentia beneficiile diferitelor tipuri de masini de tuns iarba si cum sa alegi echipamentul potrivit in functie de dimensiunea si tipul gazonului.

Daca vrei sa afli cand este momentul potrivit pentru a tunde gazonul si cum poti folosi resturile de iarba taiata pentru a stimula cresterea de plante sanatoase, citeste pana la capat acest articol.

 

Cuprins:

  1. Ghidul tau practic „de la A la Z” despre prima tundere a gazonului cu echipamente moderne + modalitati eficiente de utilizare a resturilor vegetale
  2. Cand se tunde gazonul pentru prima data - sfaturi si recomandari utile pentru a mentine sanatatea si aspectul estetic al acestuia

1. Ghidul tau practic de la „A la Z” despre prima tundere a gazonului cu echipamente moderne + modalitati eficiente de utilizare a resturilor vegetale

1. Tuns gazonul

Poza de MIO ITO pe Unsplash.com

Printre lucrarile de ingrijire si intretinere, alaturi de irigare si fertilizare, tunderea gazonului ocupa un loc fruntas si de aceea necesita multa atentie si un minim de efort din partea gospodarilor si proprietarilor de afaceri HoReCa. O tundere necorespunzatoare poate compromite sanatatea gazonului si impacta negativ aspectul estetic al acestuia, ceea ce poate cauza probleme in amenajarea peisagistica.

  • Cum sa mentii gazonul sanatos? Citeste o parte dintre cele mai pretioase sfaturi si recomandari ale expertilor peisagisti:
  • Tunderea deasa face gazonul aspectuos si sanatos;
  • Frecventa tunderii trebuie sa fie de cel putin 7 zile;
  • Pastrarea inaltimii de tundere a gazonului se realizeaza pe tot parcursul anului;
  • Inaltimea de tundere a firului de gazon va fi de maxim o treime din lungimea acestuia;
  • Cand se tunde gazonul, dimineata sau seara, este bine sa irigam aceasta suprafata.

De altfel, cand se tunde gazonul este important sa fie o temperatura de circa 15-25 de grade, fara curenti puternici de aer sau intemperii. Spre exemplu, in perioada Aprilie-Iunie se recomanda tunderea gazonului de doua ori pe saptamana. Desigur, irigarea sau fertirigarea de dupa tundere ajuta foarte mult la stimularea cresterii si dezvoltarii gazonului. Lucrarile solului pot fi efectuate cu ajutorul unor unelte pentru gradinarit de pe yalco.ro, practice si utile in fiecare gospodarie. Din iunie pana in septembrie, gazonul se poate tunde o data pe saptamana, deoarece se formeaza tijele florale care trebuie suprimate. 

Prima tundere a gazonului este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea lui ulterioara. Desi tunderea gazonului poate fi asemanata unei activitati stresante, rezultatele sunt pe masura, adica acesta devine sanatos, viguros, aspectuos daca ai grija de el.  

Cum economisesti timp cand vine vorba de tunderea gazonului? Raspunsul este simplu: vei folosi o masina de tuns adecvata suprafetei cultivate, tipului de gazon si inaltimii acestuia. 

 

  • Ce masina de tuns gazonul alegi pentru o crestere sanatoasa si frumoasa a ierbii si plantelor?
  • Pe site-ul nostru, gasesti masini de tuns iarba profesionale, care se pot folosi atat pentru prima tundere, cat si pentru taierile de intretinere a gazonului;
  • Coasele electrice si motocoasele sunt niste ajutoare de nadejde in orice moment al anului si pentru toate lungimile firelor de gazon.

Aceste masini moderne iti permit sa utilizezi timpul intr-un mod eficient si optim atunci cand vine vorba de intretinerea regulata a gazonului.

  • Tehnici corecte de utilizare a masinii de tuns iarba
  • Pentru o masina de tuns iarba cu sac colector, procedeul este urmatorul: mai intai, asambleaza masina adaugand sacul colector si regleaza inaltimea de tundere a firului de gazon cu motorul oprit complet. Apoi, conecteaza masina la sursa de curent si porneste motorul. Tunderea se efectueaza de-a lungul pantei, nu in sus si in jos. La schimbarea directiei pe pante, mentine o inclinatie maxima de 20 de grade.

  • Pentru motocoasele pe benzina, utilizate pe suprafete mai mari, este important sa te ocupi de amestecul carburantului (benzina si ulei) si de reglarea acestuia in functie de inaltimea de tundere. Aceste motocoase functioneaza printr-un motor pe benzina care antreneaza un fir de taiere sau o lama, permitand tunderea eficienta a vegetatiei dese si a ierbii de pe suprafete extinse.

  • Motocoasa electirca se utilizeaza destul de usor, insa ai nevoie de o sursa de energie electrica pentru folosirea acesteia in conditii optime. Tehnica de utilizare este asemanatoare cu a celei pe benzina si este mult mai rapida.

2. Cand se tunde gazonul pentru prima data - sfaturi si recomandari utile pentru a mentine sanatatea si aspectul estetic al acestuia

2. Cand se tunde gazonul pentru prima data-1

Poza de Daniel Watson pe Unsplash.com

Dupa semanarea gazonului, acesta se uda si se asteapta o perioada, pana incepe sa creasca si sa se indeseasca.

 

  • La cat timp se tunde gazonul dupa semanare?

Pentru a avea un gazon verde, viguros si sanatos este necesar sa-l lasam sa creasca macar pana la 10 cm, ceea ce inseamna un interval de timp de 25-30 de zile. Atunci cand iarba ajunge la 12 cm sau la mai putin de 10 cm, este momentul sa tai gazonul in vederea egalizarii frunzelor, pentru a stimula cresterea si indesirea acestuia.

  • La ce inaltime se tunde gazonul?

Daca prima tundere este pentru egalizarea firelor de iarba, dupa a doua tundere se va taia o treime din lungimea firului. Astfel, este ideal sa tai 3 centimetri din cei 12 cm ai gazonului, pentru ca iarba sa aiba timp sa se regenereze si sa se indeseasca, prin cresterea unor noi frunzulite.

Tunderea gazonului iarna se realizeaza ori de cate ori este necesar, mai ales atunci cand acest anotimp este mai bland. 

Daca prima tundere a gazonului dupa insamantare are loc la 3-4 saptamani, urmatoarele tunderi trebuie sa fie la intervale de circa o saptamana, in functie de suprafata semanata si de inaltimea firelor de gazon. Acum, ca ai aflat la cat timp se tunde gazonul sau cat de des se tunde gazonul , poti efectua si alte lucrari in gradina conform calendarului stabilit. 

Tunderea gazonului toamna este insotita de mulcirea acestuia, in timp ce tunderea gazonului dupa erbicidare se efectueaza cu prudenta. 

Asadar, atunci cand se tunde gazonul dupa insamantare trebuie sa egalizezi firele pentru a le lasa sa formeze noi frunzulite si sa se indeseasca. Cu alte cuvinte, tunderea gazonului dupa insamantare se realizeaza cu prudenta, pentru a nu stopa cresterea acestuia.

Nu uita ca inaltimea de tundere a gazonului ideala este de circa 12 cm, astfel incat sa se poata taia 3 cm cu masina de tuns iarba sau motocoasa.

Iarba stransa in colectorul masinii se pastreaza in compostor, in timp ce iarba cosita si ramasa pe sol se lasa la uscat si se pune la compost sau se foloseste drept mulci pentru gradina de legume sau pentru pomi.

Prin urmare, de la teorie pana la practica este doar un pas si acesta depinde de dorinta ta de a beneficia de un gazon sanatos, cu un aspect estetic de invidiat.