Blog Yalco | Casa si Gradina

Tipuri de pompe - caracteristicile si intrebuintarile principalelor tipuri de pompe de apa

Written by Diana Popescu | May 23, 2024 1:37:29 PM

                                                                                                                 Sursa foto: Yalco.ro

Apa este o resursa esentiala pentru orice persoana si gospodarie. Indiferent de locul in care stai, ai nevoie de acces la apa in viata de zi cu zi. Apa este necesara pentru hidratare, gatit, dar si pentru treburi casnice precum spalatul vaselor si al rufelor. In cazul in care nu ai acces la o retea de apa care sa iti ofere acces la aceasta resursa in mod conventional, este necesar sa te orientezi catre alternative.

Cea mai la indemana solutie este folosirea de pompe si hidrofoare. Pompele sunt un subiect aparte, deoarece acestea sunt tot mai populare. Un motiv important al cresterii popularitatii lor consta in varietatea acestora. In acest articol, vei putea sa afli care sunt principalele tipuri de pompe de apa, precum si in ce situatii se recomanda utlizarea fiecarei variante.



Cuprins

1. Clasificarea pompelor - principalele tipuri de pompe de apa
2. In ce situatii sunt recomandate diferitele tipuri de pompe de apa

 

Clasificarea pompelor - principalele tipuri de pompe de apa

Pompele de apa sunt utilaje esentiale pentru aplicatii variate, de la alimentarea cu apa potabila si generarea apei pentru uz casnic, pana la irigarea gradinilor si drenarea subsolurilor. Iata care sunt principalele tipuri de pompa de apa:

1. Pompele de suprafata

Pompele de suprafata se instaleaza deasupra sursei de apa, de regula pe un cadru robust. Au ca avantaje costurile mici de achizitie si intretinerea facila. Dezavantajele lor sunt incapacitatea de a pompa apa din surse adanci si zgomotul pe care il genereaza la functionare. 

Pompele de suprafata pot fi de mai multe feluri. Exista pompe centrifugale (autoamorsante), care apeleaza la forta centrifugala pentru propulsarea apei, pompe cu diafragma, care pot sa pompeze lichide cu impuritati, fiind ideale pentru pomparea apei din puturi sau rezervoare cu sedimente si pompe cu jet, care folosesc un jet lichid cu scopul de a crea un vid in care apa este aspirata. 

Sursa foto: Yalco.ro

 

2. Pompele submersibile

Pompele submersibile se instaleaza sub nivelul apei, direct in sursa. Ele pot sa pompeze apa din surse de mare adancime (peste 30 de metri) si functioneaza silentios. Dezavantajele lor sunt costurile mari de achizitie si instalare, dar si accesul destul de dificil pentru reparatii.

Exista pompe submersibile electrice (utilizeaza un motor electric pentru a antrena pompa) si pompe submersibile cu motor termic (folosesc motor termic pe benzina sau diesel si nu necesita acces la electricitate).

Atunci cand vrei sa alegi pompa potrivita, trebuie sa iei in calcul debitul necesar, inaltimea de pompare, tipul sursei de apa, prezenta impuritatilor in fantana, dar si bugetul pe care il ai la dispozitie. Cea mai buna ideea ar fi aceea de a apela la un specialist care sa te ajute sa alegi o pompa potrivita nevoilor tale. In continuare, iti vom prezenta in ce situatii comune se recomanda utilizarea acestor tipuri de pompe de apa.

 

In ce situatii sunt recomandate diferitele tipuri de pompe de apa

Asadar, alegerea tipului de pompa pe care sa il folosesti, trebuie sa fie una bazata pe mai multe criterii. Iata care sunt acestea si cum se comporta pompele de suprafata si pompele submersibile in relatie cu ele:

  • Tipul sursei de apa - se recomanda pompele de suprafata pentru exploatarea apei din lacuri, rauri sau rezervoare. Pompele submersibile se comporta mai bine atunci cand apa este in surse adanci, cum ar fi fantanile sau puturile. 

 

  • Nevoia de debit - pompele de suprafata sunt suficiente pentru debitele mici si medii, cum ar fi cel necesar la irigarea gradinii sau alimentarea cu apa a caselor. Pompele submersibile pot pompa debite mai mari, fiind ideale in agricultura, industrii sau in cazul cladirilor cu un consum foarte mare de apa. 

 

  • Prezenta impuritatilor - pompele de suprafata pot sa pompeze apa curata sau cu impuritati mici. Pompele cu diafragma pot sa pompeze ape cu namol sau nisip. Exista si pompe submersibile speciale pentru apele cu impuritati.

 

  • Buget - pompele de suprafata sunt, in general, mai ieftine decat cele submersibile. Pompele submersibile au un cost mai mare, insa eficienta lor pe termen lung este mai ridicata.

Sursa foto: Yalco.ro

Pentru uz la nivel casnic, pompa centrifugala de suprafata este o alegere excelenta, fiind simplu de instalat si intretinut. In cazul in care vrei sa faci irigarea terenurilor agricole, se recomanda pompa centrifugala de suprafata. Pomparea apei din puturi se face cu pompa submersibila cu diafragma, iar in agricultura si industrii se recomanda pompa submersibila electrica cu debit mare.

In concluzie, acestea sunt caracteristicile principalelor tipuri de pompe de apa si contextele potrivite pentru utilizarea fiecaruia dintre ele. Pe Yalco.ro gasesti modele variate de pompe si hidrofoare, pe care le poti utiliza pentru a obtine acces la apa aflata la adancimi mai mici sau mai mari. Alege solutii calitative pentru aprovizionare stabila cu apa!