Blog Yalco | Casa si Gradina

Plantarea pomilor fructiferi primavara - ghidul incepatorului

Written by Vrinceanu Bogdan-Alexandru | Feb 12, 2024 9:45:20 AM

 

Poza de pe Freepik.com

Daca vrei sa ai propria ta gradina sau chiar daca o ai deja, dar nu ai mai plantat pomi primavara pana acum, te afli in locul potrivit. Astazi vom dezlega toate tainele plantarii de pomi fructiferi de indata ce dispare iarna, incepand cu ce tipuri de pomi trebuie sa alegem, care este distanta de plantare a pomilor fructiferi, perioada, dar si alte trucuri si sfaturi de care ai nevoie pentru a face o treaba excelenta. 

 

Cuprins:

  1. Plantarea pomilor fructiferi primavara – ce pomi putem alege pentru aceasta perioada?
  2. Cum se planteaza pomii fructiferi – pas cu pas pe intelesul tuturor
  3. Distanta de plantare si alte reguli si de care sa tii cont in plantarea pomilor fructiferi primavara

 

1. Plantarea pomilor fructiferi primavara – ce pomi putem alege pentru aceasta perioada?

 

In general, exista o dezbatere in continua evolutie legata de perioada optima pentru plantarea pomilor fructiferi. Unii sustin ca cel mai bine este sa o faci toamna, pentru a permite plantelor sa se prinda inainte sa vina inghetul. Altii, in schimb, spun ca este mai practic sa o faci primavara, pentru a profita de restul timpului ramas pana la finalul anului. Adevarul este ca plantarea pomilor fructiferi toamna nu functioneaza pentru toata lumea. Unul din motive ar fi ca poate fi dificil sa gasesti exact varietatea de pom fructifer pe care o doresti in timpul toamnei. Apoi, plantarea pomilor fructiferi primavara iti permite sa te apuci de treaba de indata ce poti lucra cu solul, fara sa mai astepti in plus pentru a-ti pune la punct gradina.

In primavara, ar trebui sa plantezi pomii fructiferi inainte ca mugurii sa se deschida, dar dupa ce solul s-a incalzit. Opteaza pentru luna martie sau aprilie in regiunile temperate si asigura-te ca locul este bine luminat si ca pomii au suficient spatiu si apa pentru a se dezvolta.

Poza de prostooleh pe Freepik.com

Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este ca nu toti pomii fructiferi se pot dezvolta oriunde. De exemplu, daca in zona unde locuiesti iernile sunt foarte reci, trebuie sa alegi copaci rezistenti la frig. In aceeasi idee, unii pomi chiar au nevoie de cateva ore mai racoroase in fiecare zi pentru a-i ajuta sa rodeasca. De aceea, este esential sa te documentezi bine inainte sa cumperi vreun soi anume.

Alt lucru pe care trebuie sa il mentionam cand vorbim despre plantarea pomilor fructiferi este polenizarea. Unele soiuri de pomi se polenizeaza singure, in timp ce altele au nevoie de alti pomi in apropiere care sa le asigure acest pas. De exemplu, unele soiuri de ciresi dulci trebuie sa fie plantati aproape unul de celalalt pentru a se sprijini reciproc cu polenizarea, in timp ce altele pot fi cumparate individual, deoarece isi asigura singure acest proces.

Pomi care se polenizeaza singuri

Pomi sau arbusti care au nevoie de sprijin

Caisul

Marul

Rodiul

Socul

Citricele

Nucul

Prunul

Parul

Visinul

Ciresul dulce

 

Nu uita sa te informezi si despre marimea copacului la maturitate. Poate fi greu de imaginat ca un puiet mic pe care il cumperi din magazin va ajunge sa iti faca umbra candva, dar citeste despre dezvoltarea acestuia ca sa nu ai surprize mai tarziu. In general, copacii etichetati ca fiind de marime standard pot creste pana la 10 metri inaltime, in timp ce varietatile pitice se incadreaza intre 2 si 3 metri. 

 

2. Cum se planteaza pomii fructiferi primavara – pas cu pas pe intelesul tuturor

 

Poza de by prostooleh pe Freepik.com

 

Chiar daca nu ai mai plantat niciun pom pana acum, nu iti face griji. Instructiunile care urmeaza te vor ajuta sa duci la bun sfarsit aceasta sarcina. Inainte de toate, trebuie sa iti asiguri necesarul de unelte pentru gradinarit si alte lucruri care iti vor fi necesare:

  • O galeata sau un container in care sa inmoi radacinile inainte de plantare;
  • Apa;
  • O lopata/cazma pentru sapat;
  • Un tarus – pentru copacii sau arbustii pitici;
  • Sfori pentru a lega copacul pitic de tarus;
  • Grebla;
  • Stropitoare;
  • Protectie impotriva animalelor, daca este cazul.

Acum ca ai tot ce iti trebuie, iata care sunt pasii ce trebuie urmati pentru plantarea unui pom:

  • Alege locul unde vei planta copacul

Mai tii minte ce am explicat despre polenizare? Acum este momentul cand vei folosi acele informatii pentru a alege locatia viitorului tau pom. Daca este necesar sa plantezi mai multi, asigura-te ca ai suficient spatiu in curtea sau in gradina ta pentru a face acest lucru. Distanta de plantare pentru pomii fructiferi este foarte importanta daca vrei sa nu isi incurce radacinile mai tarziu. Gandeste-te si la marimea pe care o vor avea cand vor ajunge la maturitate si daca au suficient loc sa se dezvolte. Spre deosebire de o gradina de legume, o livada va ramane in acelasi loc timp de zeci de ani, daca nu si mai mult, asa ca nu te grabi cu acest pas.

Ia in considerare si cantitatea de lumina solara in zona ta. Majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de soare pentru a rodi (acest lucru inseamna in jur de 6 sau 8 ore de soare pe zi). Cu cat mai mult soare, cu atat mai multe randuri de rod vei avea, chiar si pana toamna tarziu. 

Nu uita si de solul necesar. Asigura-te ca apa trece prin sol in mod optim si nu balteste in zona unde vrei sa plantezi atunci cand ploua mult (daca este cazul). Fiecare soi de copac are nevoi diferite, de aceea este necesar sa te documentezi bine inainte sa plantezi. Exista metode simple de a testa aciditatea, tipul solului, dar si scurgerea apei prin el pentru a fi ideal pentru copacul tau. 

  • Pregateste pomul

Atunci cand cumperi un puiet, il poti lua fie cu radacinile goale, fie deja plantat intr-un ghiveci. In cazul in care ai cumparat unul cu radacinile la vedere, trebuie sa il plantezi cat de curand poti. Totusi, daca nu ai cum sa faci acest lucru, asigura-te ca stropesti radacinile cu apa foarte des si ca le pastrezi invelite in folie alimentara pentru a le pastra umede. Radacinile NU trebuie sa se usuce! Inainte de a incepe plantarea, pune puietul sa stea cu radacinile intr-o galeata cu apa. Ai grija sa scufunzi radacinile complet si sa il lasi in jur de 3-4 ore, ca el sa absoarba apa de care are nevoie. Daca ai un puiet in ghiveci, poti sa mai astepti cateva zile pana sa il plantezi. Aici trebuie sa il pastrezi bine udat si sa il tii la adapost de vant si de alte pericole care il pot deteriora. La urma urmei, nu vrei sa te trezesti fara puiet chiar inainte sa te apuci de plantat, nu?

  • Sapa groapa

Urmatorul pas este sa sapi groapa in care vei planta pomul tau fructifer. In mod ideal, adancimea pentru plantarea pomilor fructiferi este de jumatate de metru. Diametrul gropii ar trebui sa fie cam la fel. Acum, adu puietul sau puietii aproape de groapa pe care ai sapat-o. Un alt reper dupa care ar trebui sa te iei este faptul ca groapa trebuie sa aiba de doua ori marimea radacinilor puietului si de 1.5 mai mare decat adancimea ghiveciului in care vine puietul, daca este cazul. 

  • Pune puietul in sol

Asaza o parte din sol intr-o forma conica, ca un mic vulcan. In momentul in care plasezi puietul in pozitia lui, radacinile trebuie sa cada pe panta formata de vulcan si sa se raspandeasca egal in jur. Taie radacinile asa cum ai nevoie, astfel incat acestea sa nu se rasuceasca. Facand asta, ajuti copacul sa isi raspandeasca radacinile mai departe.

In cazul in care vrei sa plantezi un pom fructifer altoit, jonctiunea dintre cele doua tipuri de pomi trebuie sa se afle la aproximativ 5 centimetri deasupra solului, in cazul merilor si perilor, de exemplu. Pentru alte soiuri, poti lasa jonctiunea si la nivelul solului. Daca ai un puiet care nu are o jonctiune, asigura-te ca radacinile sunt acoperite complet de pamant. Este important sa nu adaugi compost sau ingrasamant la baza puietului, deoarece contactul direct al acestora cu radacinile va distruge copacelul. 

  • Adaugarea tarusului (optional, doar pentru copacii pitici sau semi-pitici)

Daca ai ales sa plantezi un copac pitic sau semi-pitic, este necesar sa adaugi si un tarus. Restul pomilor vor creste singuri in directia corecta, insa pentru arbusti sau alte soiuri pitice este nevoie sa adaugi un ajutor. Totusi, daca stai intr-o zona cu vanturi puternice, ar fi bine sa urmezi oricum acest pas. Recomandarea noastra este sa adaugi un tarus metalic de 20-30 cm inaltime chiar langa puiet. Infige-l bine in pamant si bate-l cu un ciocan sau alta unealta pentru a-l fixa. Trebuie sa fie suficient de solid si de bine ancorat pentru a suporta greutatea copacului. Poti face acest pas fie inainte, fie dupa ce umpli groapa cu pamant. Dupa aproximativ doi ani, copacul ar trebui sa fie suficient de stabil incat sa nu mai aiba nevoie de tarus. 

  • Umple groapa la loc

Acum, este momentul sa completezi cu pamant. Pe masura ce umpli groapa cu pamant, da-te inapoi un pas sau doi pentru a verifica daca puietul sta drept, in caz ca nu ai pe cineva sa te ajute si sa il tina drept. E mai usor de corectat acest lucru pe masura ce umpli groapa, decat sa dai la o parte tot pamantul din nou pentru a-l replanta in pozitie corecta.

Cand ai umplut jumatate de groapa, apasa usor cu picioarele pentru a elimina bulele de aer care pot ramane in sol. Adauga si restul solului pe care l-ai scos mai devreme si preseaza din nou cu talpile. In cazul in care plantezi copacul intr-o panta, fa un sant din pamant de aproximativ 5 cm deasupra solului pentru a permite apei sa ramana in jurul copacului. 

  • Adauga compost si mulci

Este recomandat sa adaugi un strat de compost si mulci in jurul bazei puietului dupa ce ai terminat de plantat. Compostul este un amestec de ingrediente naturale care ajuta la imbunatatirea calitatii solului si la fertilizarea acestuia, in timp ce mulciul poate consta in rumegus, bucatele de lemn sau chiar frunze macinate. Acest strat va ajuta la mentinerea umiditatii, precum si la adaugarea unui strat de protectie in cazul in care va mai fi o runda de zile friguroase in primavara in care plantezi. De asemenea, previne si dezvoltarea buruienilor la radacini. Lasa totusi cativa centrimetri intre puiet si marginea randului de mulci, altfel vei incuraja dezvoltarea mucegaiului sau a bolilor.

  • Uda solul

Imediat dupa ce ai plantat puietul, uda-l cu apa din belsug. Incearca sa folosesti intre 5 si 8 litri de apa. Daca observi ca la acest pas pamantul s-a tasat si se duce in jos, adauga mai mult pamant. In primul an dupa plantare, ai grija sa uzi copacul de 1-2 ori pe saptamana cu apa din abundenta. Dupa aceasta perioada, poti sa il uzi doar cand observi ca are nevoie sau daca zona in care locuiesti trece printr-o perioada de seceta. 

La final, daca stii ca in zona ta vin animale salbatice sau tii animale domestice in gradina si curtea ta, este recomandat sa adaugi o protectie impotriva animalelor in jurul puietului plantat. Daca totul a decurs cum trebuie, in 1-2 saptamani vei vedea semne de crestere, ceea ce inseamna ca puietul a prins si incepe sa se dezvolte.

 

3. Distanta de plantare si alte reguli de care sa tii cont in plantarea pomilor fructiferi primavara

Poza de pe Freepik.com

 

Felicitari! Acum stii care sunt regulile de plantare a pomilor fructiferi si cum se planteaza corect un pom fructifer. Inainte sa treci direct la treaba, totusi, mai exista cateva sfaturi si recomandari de care trebuie sa tii cont. 

  • Respecta nevoile de hidratare ale copacului

Unii gradinari devin incantati de faptul ca au reusit sa planteze copacelul, astfel incat devin neglijenti cu udatul acestuia. Nu face aceasta greseala! Fii atent la nevoile lui si uda-l des. Este mai bine sa il uzi din belsug o data sau de doua ori pe saptamana decat sa il uzi foarte putin in fiecare zi. 

  • Toaletarea copacului

Toaletarea este alt pas important din plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi. Daca incepi sa tai inca din timpul plantarii crengile care cresc in directii pe care nu le doresti, vei ajuta copacul sa creasca in forma necesara pentru ca el sa poata rodi. Ca o regula generala, este indicat sa indepartezi crengile mai joase, aflate la mai putin de 60 cm de sol. Apoi, taie creanga principala la 45 cm deasupra celei mai inalte ramificatii. Taie crengile care nu se ramifica la un unghi de 45-60°. Pe cele care raman, taie-le la o lungime de 30 cm. De-a lungul timpului, nu neglija toaletarea, deoarece acest lucru poate afecta atat sanatatea copacului, cat si roadele pe care le produce.

  • Fii atent la daunatori si boli

Daunatorii si bolile care afecteaza pomii fructiferi pot deveni foarte periculosi. De aceea, trebuie sa fii in permanenta atent la semnele pe care le arata copacul tau. Adesea, este vizibil cand pomul este atacat: i se ingalbenesc frunze sau crengi intregi, poti observa insecte pe el, frunzele par arse, nu se mai dezvolta cum trebuie etc. La orice semn pe care il observi, este indicat sa te documentezi despre riscurile fiecarui soi in parte. Daca nu te pricepi, cere parerea unui specialist si cumpara solutii adecvate pentru a scapa de daunatori. Cu cat actionezi mai repede, cu atat mai bine, deoarece risti ca bolile sau daunatorii sa se extinda si la ceilalti copaci din livada ta, iar toata munca ta va fi in zadar. 

  • Nu avea asteptari nerealiste

Poate suna ciudat, insa multi au asteptari nerealiste de la copacii pe care ii planteaza. Tine minte ca un copac are nevoie de mult timp si grija pentru a creste adecvat si a rodi. Este imposibil sa ai fructe in cateva luni de la plantare, asa ca ai rabdare. Documenteaza-te despre conditiile ideale de crestere si dezvoltare a soiului pe care l-ai ales si citeste in cat timp va rodi. Bineinteles, nu fi dezamagit daca acest lucru nu se intampla pe cat de curand ai vrea. Adesea, desi dedicam suficient timp si energie cresterii unui pom, sunt alti factori naturali pe care nu ii putem controla si care pot influenta dezvoltarea puietului in timp. 

  • Ai grija cu fertilizatorul

Din dorinta de a vedea puietul crescand mare si frumos, unii gradinari exagereaza cu fertilizatorul. Insa acest lucru poate face mai mult rau decat bine cand vine vorba de plantarea pomilor fructiferi primavara. Citeste cu atentie instructiunile de utilizare ale fertilizatorului pe care il alegi. Ai grija ca acesta sa nu intre in contact direct cu copacul. Recomandat este sa lasi un cerc de 20-30 cm in jurul copacului si abia apoi sa stropesti cu fertilizatorul. Nu trebuie sa il folosesti daca pamantul inca nu s-a tasat si inca se vad crapaturi in el, deoarece exista riscul ca substanta sa ajunga in contact direct cu radacinile si, astfel, sa le distruga.

 

Asadar, acum ai toate informatiile necesare pentru a sti cum sa plantezi un pom fructifer primavara. Insa, chiar daca aceste reguli sunt generale, varietatea de copacei pe care tu ti-o doresti in gradina ta s-ar putea sa aiba nevoi specifice de care trebuie sa tii cont. De asemenea, asigura-te ca zona in care vrei sa plantezi este prielnica dezvoltarii copacilor roditori in ceea ce priveste solul, temperaturile si umiditatea. Daca ai verificat si totul este in regula, spor la plantat si la cules roadele!