Blog Yalco | Casa si Gradina

Placinta de dovleac - desertul zilelor de toamna

Written by Diana Popescu | Oct 29, 2019 3:07:40 PM

Suntem in luna octombrie, iar toamna este despre placinte aburinde cu dovleac, ale caror arome abundente par sa iti incalzeasca sufletul. Oare cum ar fi acest anotimp lipsit de mirosul de dovleac copt fara graba in cuptor, presarat cu un mix de arome de scortisoara si vanilie, rasfirat in toata casa?

Zilele reci de toamna parca sunt mai frumoase atunci cand ne rasfatam cu placinte delicioase. Pentru buna dispozitie, chiar si sub ploile marunte si reci, astazi vom povesti despre placinta cu dovleac, desertul ce ne aminteste cu drag si dor de copilarie, de casa mamei sau a bunicii. Placinta cu dovleac este consumata adesea in timpul toamnei si la inceputul iernii.

Printre cele mai iubite legume ale toamnei, dovleacul este bogat in vitamine, nutrienti si fibre, iar culoarea sa galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca acesta este plin de antioxidanti si beta-caroten. Pentru taierea in doua, curatarea si maruntirea rapida a dovleacului, considerat vedeta lunilor de toamna, iti punem la dispozitie cutite ergonomice si razatori multifunctionale realizate din inox de la APS, Arcos, Fest, Fissler, Pujadas sau Leifheit, disponibile aici.

Atunci cand pregatim compozitia cremoasa pentru placinta cu dovleac, putem cali dovleacul ras alaturi de celelalte ingrediente in tigaie, sau il putem coace putin in cuptor. Asadar, pentru calirea dovleacului la foc mic, in magazinul online www.yalco.ro gasesti tigai si cratite cu strat antiaderent si manere ergonomice, de diferite dimensiuni, ce asigura prepararea rapida si fara lipire a compozitiei, disponibile aici. De asemenea, pentru coacerea dovleacului in cuptor iti punem la dispozitie tavi de diferite forme si dimensiuni, disponibile aici.

Indiferent de metoda pe care o alegi, pentru prepararea compozitiei, te poti folosi si de teluri din inox sau silicon si boluri de diferite dimensiuni, disponibile aici.

Pentru a-si pune amprenta pe desertul preferat al lunilor de toamna, majoritatea gospodinelor aleg sa prepare foile de placinta in casa, deoarece sunt mult mai fragede si mai gustoase fata de cele pe care le putem gasi in comert. Pentru intinderea foilor subtiri cu ou, la Yalco gasesti tocatoare si sucitoare din lemn, polipropilena sau ceramica, disponibile aici.

Si cum deja am stabilit ca toamna nu ar putea fi completa fara acest desert clasic, compozitia cremoasa de dovleac se presara pe fiecare aluat intins, iar pentru rularea placintei exista o tehnica speciala, ce vine la pachet cu experienta fiecarei gospodine. Dupa asezarea placintei in tava, aceasta se poate unge cu ou batut. La Yalco gasesti pensule si ustensile pentru bucatarie realizate din silicon, disponibile aici.

Placintele cu dovleac se rumenesc in cuptor la o temperatura medie, pana cand vor prinde o culoare frumoasa, aramie. Apoi se scot din cuptor si se presara cu putin zahar pudra, pentru decor.

Acestea se servesc calde, pe farfurii de desert de diferite forme si dimensiuni, alaturi de lingurite din inox. Le gasesti pe toate in showroom la Yalco sau pe www.yalco.ro.

Acesta este modul de preparare si reteta clasica, traditional romaneasca a placintei de dovleac.

Insa, pentru o reteta de placinta de dovleac moderna si revolutionara, poti incerca sa amesteci compozitia clasica de dovleac cu scortisoara impreuna cu nucsoara, ghimbir, smantana si sirop de artar. Dupa coacerea placintei, presara deasupra seminte de dovleac coapte, caramelizate si crocante. Poti servi placinta pe farfurii de desert albe, taiata felii in forma de triunghi, alaturi de smantana sau inghetata. Astfel, vei obtine un desert diferit, elegant si delicios.

 

Stiai ca...?

Placinta de dovleac a fost considerata timp de secole un desert rustic, de casa?

Ca mod de prezentare in restaurante, in 2019 bucatarii doresc sa serveasca placinta de dovleac intr-un mod cat mai inovator, pentru a incanta ochii consumatorilor.

In trenduri se afla crema de dovleac preparata fara crusta, taiata cuburi, pe care o poti gasi servita in pahare imbracate in sos caramel si seminte de dovleac caramelizate. Pentru textura, deasupra se presara produse de patiserie pufoase si caramelizate, la care se adauga inghetata si batoane de vanilie.

 

Pofta buna!