Suntem in luna septembrie, diminetile devin din ce in ce mai reci si suntem inconjurati de frunze care fosnesc in briza calda a dupa-amiezii. Toamna pluteste in aer, iar in aceasta perioada a anului, gospodinele pregatesc borcanele de dulceata pentru iarna.
Prunele proaspete, dulci si gustoase sunt usor de gasit in aceasta perioada si sunt ideale pentru reteta de magiun de prune natural, de culoare violacee.
Magiunul de prune aromat si dulce-acrisor este secretul magic depozitat in camara, pe care il putem folosi la diverse prajituri alaturi de nuci, pentru umplerea cornuletelor fragede sau a clatitelor, ori pe o felie de paine crocanta si unt la micul dejun.
Pentru magiun, se spala bine prunele si se indeparteaza samburii si coditele. Pentru a-ti usura munca, iti recomand aparatul de scos samburii de prune marca Leifheit, pe care il poti gasi la Yalco, disponibil aici. Aparatul are o stabilitate puternica datorita bazei de cauciuc, este rapid si ajuta la pastrarea curateniei in bucatarie, astfel incat toti samburii vor fi colectati in partea inferioara a aparatului.
De asemenea, poti utiliza si aparatul de scos samburi din inox Leifheit Proline disponibil aici, prevazut cu design atractiv ce iese in evidenta in orice bucatarie, datorita otelului inoxidabil de inalte calitate si al plasticului negru.
Pentru prepararea magiunului, prunele fara samburi se taie in bucati si se rastoarna intr-o oala sau o cratita larga, antiaderenta, cu baza stabila.
Pentru ca magiunul sa nu se lipeasca de oala sau cratita, iti recomand vasele pentru gatit practice de la Yalco, realizate din inox 18/10 de inalta calitate, aluminiu sau teflon antiaderent, cu design atragator, functii ingenioase si baza compatibila cu orice tip de aragaz, inclusiv inductie, ce asigura o distributie uniforma a caldurii. Le gasesti aici, disponibile in stoc.
Pentru un kg de prune, poti folosi optional 3-4 linguri de zahar si zeama de la o lamaie.
Ulterior, se adauga prunelor putina apa, zaharul si sucul de lamaie si se pun la fiert la foc mediu, amestecand ocazional, timp de 45 minute. Cand textura se ingroasa, se reduce flacara, se adauga un strop de scortisoara pentru aroma si se amesteca des. Pentru a evita arsurile, foloseste manusile colorate din silicon pentru protectie din colectia Cook & Fun, disponibile aici.
Pe www.yalco.ro vei gasi diverse linguri pentru amestecare, precum diverse ustensile de bucatarie practice, disponibile aici.
Dupa preferinte, atunci cand fructele vor avea o consistenta moale, le poti pasa cu ajutorul unui blender. La Yalco gasesti blendere de mana, marca Black+Decker. Acestea contin un design robust, maner ergonomic si sunt prevazute cu lame eficiente realizate din otel inoxidabil, ce asigura pasarea rapida fructelor, legumelor si alimentelor. Sunt disponibile aici.
Iti recomand sa eviti fierberea exagerata, deoarece consistenta magiunului se va ingrosa, astfel se vor pierde proprietatile fructelor, in timp ce culoarea violet se va inchide.
Dupa aproximativ o ora si jumatate, magiunul ar trebui sa fie gata, urmand sa fie lasat sa se raceasca. Inainte ca magiunul sa fie depozitat in borcane, acestea vor fi curatate si sterilizate anterior prin fierbere sau la cuptor.
Magiunul cald se va turna in borcane cu ajutorul palniei pentru borcane Bormioli Quattro Stagioni, disponibila aici. Infileteaza strans capacele borcanelor si intoarce-le, lasandu-le aproximativ 24 de ore sa se raceasca treptat.
In cele din urma, intoarce borcanele si pastreaza-le pe rafturile din camara, la loc racoros si uscat, ferit de lumina directa a soarelui.
Iti recomand sa utilizezi borcane cu design si forme deosebite sau pe cele inchise cu capac din sticla, prevazute cu garnitura din colectiile Fido sau Quattro Stagioni de la Bormioli. Borcanele pentru conservare de la Bormioli pastreaza toata aroma, culoarea si valoarea nutritiva a fructelor de sezon si se regasesc in diferite forme si dimensiuni disponibile aici.
De asemenea, poti achizitiona separat atat borcanele, cat si capacele marca Bormioli, disponibile aici.
Iar ca sa depozitezi cu stil borcanele cu magiun si dulceata, sau un sos pesto gustos de casa in camara ta, ce modalitate mai buna ar putea exista, decat decorandu-le cu etichete frumoase!
Etichetele autoadezive marca Leifheit de culoare alba sau negre au un aspect vintage si sunt disponibile in dimensiuni diferite, absolut ideale pentru o gama larga de borcane si sticle de conservare.
Ele decoreaza borcanele cu gem si dulceata pe care le poti inscriptiona, precum si sticle cu lichior. De asemenea, transforma gusturile aromate de fructe si legume in suvenirul homemade perfect, pe care il poti darui persoanelor dragi. Cu un mesaj incantator care transmite sentimentul de „ Acasa ”, transforma fiecare cadou in ceva special si unic. Etichetele sunt disponibile aici.
Iti dorim o toamna cat mai frumoasa si spor la magiun si dulceturi!