Casa si Gradina

Gradina urbana - Cultivarea legumelor, fructelor si a ierburilor aromatice pe balcon

De Diana Popescu la 29-05-2024

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane prefera sa manance sanatos si aleg sa consume legume si fructe bio. Fiind constienti de riscurile asociate cu pesticide si substante chimice folosite in agricultura, consumatorii doresc sa se bucure de savoarea produselor cultivate organic, care sunt mai naturale si mult mai nutritive.

Preocuparea pentru sanatate a devenit un adevarat stil de viata, iar oamenii aleg sa isi cultive propriile legume si fructe in gradini micute sau pe balcon, astfel pot avea control asupra procesului de crestere, asigurandu-se ca plantele nu sunt expuse la substante chimice daunatoare.

keter-vista-brown

Cultivarea anumitor soiuri de legume si fructe pe balcon devine astfel nu doar o activitate relaxanta, ci si o solutie practica pentru a avea acces direct la alimente proaspete si sanatoase, transformand spatiile mici in adevarate oaze verzi. In acest mod, gradinarii urbani imbina placerea de a manca sanatos cu satisfactia de a-si cultiva propriile alimente, intr-un mod eco-friendly.

Daca locuiesti la bloc, intr-un apartament mic, poti avea si tu propria mini-gradina in care poti sadi diverse plante si ierburi aromatice, legume sau fructe preferate in ghivece, rasadnite, jardiniere sau ghivece suspendate.

Afla din acest articol cum poti cultiva cu succes rosii, castraveti, fructe si diverse ierburi aromatice in rasadnite sau jardiniere, pe balconul sau terasa apartamentului tau!

17202940_URBAN BLOOMER_8050_CMYK (1)

Rasadnita reprezinta o solutie inovatoare pentru persoanele care doresc sa cultive legume si fructe proaspete in apartament, pe balcon sau pe terasa.

Rasadnitele, ghivecele, jardinierele si ghivecele suspendate de la Keter sunt ideale pentru orice tip de balcon sau terasa, oferind varietate de forme, dimensiuni, modele si culori, precum si o serie de beneficii pentru pasionatii de gradinarit, intrucat, acestea infrumuseteaza spatiul exterior si ofera imbunatatirea calitatii solului, un drenaj mai bun si o intretinere usoara.

In magazinul online www.yalco.ro gasesti disponibile aici rasadnite Keter, prevazute cu etajere si spatii dedicate cultivarii plantelor, precum si recipiente pentru organizarea rasadurilor si un sistem inteligent de irigare pentru hidratarea optima, facilitand astfel intretinerea plantelor si a legumelor.

17194592_EASY GROW_7000_CMYK  17194592_EASY GROW_7001_CMYK

Constructia elaborata a rasadnitelor Keter permite cresterea plantelor, florilor, ierburilor aromatice, precum si a legumelor, pentru a putea fi utilizate in apartamente, pe balcon sau pe terasa, precum si in curti mici, cu pavele, beton sau sol de slaba calitate.

Principalele avantaje ale rasadnitelor includ utilizarea eficienta a spatiului, controlul conditiilor de crestere al plantelor si accesul la produse proaspete.

17202940_URBAN BLOOMER_7348_CMYK  17202940_URBAN BLOOMER_7347_CMYK-1

Rosiile sunt unele dintre cele mai populare legume pe care le poti cultiva acasa, in rasadnite, datorita gustului delicios si al impactului vizual, adaugand astfel un strop de culoare spatiului exterior din apartament.

Pentru cultivarea rosiilor in apartament, soiurile de rosii inalte nu sunt potrivite, astfel incat se recomanda ca micii fermieri sa aleaga soiuri de rosii pitice sau determinate ( compacte ), ideale pentru spatii restranse, precum Cherry sau Patio Princess.

12-May-29-2024-07-41-10-2928-AM

Rosiile necesita un sol bogat in nutrienti si bine drenat, asadar trebuie sa te asiguri ca rasadnita este orientata catre soare, iar plantele primesc lumina naturala cel putin 6 ore pe zi. De asemenea, rasadurile de rosii trebuie udate zilnic in perioada de inflorire, pentru a sustine dezvoltarea si cresterea armonioasa a legumelor, insa cu moderatie, deoarece excesul de apa poate spori aparitia bolilor fungice.

Atunci cand plantele de tomate cresc si infloresc slab, cu siguranta produc o recolta mica.

La Yalco regasesti ingrasamant special pentru rosii de la Substral ce asigura fertilizarea blanda, naturala si de lunga durata a rosiilor. Acest tip de ingrasamant permite solului sa isi reinoiasca rezervele si sa creasca fertilitatea. Contine un amestec de microelemente, cu 100% azot organic, riscul pierderilor prin levigare este redus, iar nevoile mediului sunt respectate.

ingrasamant-pentru-rosii-substral-350-g

Ingrasamantul se utilizeaza pentru fertilizarea rosiilor in tavite - semanat, rasaduri, precum si in gradina, in solarii din folie si sere. Disponibil aici.

Castravetii sunt, de asemenea, o alegere excelenta pentru cultivarea in rasadnite, fiind caracterizati printr-o crestere rapida, la o temperatura optima de 25°C, pana la maxim 30°C. Alege sa plantezi soiuri de castraveti compacte, de tip cornichon sau mini castraveti, fiind potrivite pentru spatiile mici din apartamente.

81qzy22pDiL._AC_SL1500_

Castravetii prefera un sol bine drenat si bogat in nutrienti. Asigura-te ca vor avea in permanenta solul umed, deoarece sunt mari iubitori de apa. De asemenea, pentru cresterea sanatoasa a plantei, este necesara multa lumina naturala. Utilizeaza un sistem de sustinere, precum bete simple din bambus sau diverse spaliere speciale pentru a permite plantelor cataratoare sa creasca vertical.

In magazinul online www.yalco.ro regasesti ingrasamant pentru castraveti Substral, ideal pentru fertilizarea castravetilor. Acest tip de ingrasamant este bogat in micronutrienti esentiali pentru o crestere sanatoasa a plantei, actioneaza rapid, datorita formei sale asimilabile, iar efectele sunt de lunga durata, astfel incat te vei bucura de o recolta generoasa.

ingrasamant-pentru-castraveti-substral-350-g

Utilizarea regulata asigura o crestere rapida si armonioasa a plantelor, imbunatateste rezistenta la daunatori si asigura o recolta mai mare de fructe delicioase si sanatoase.

Pentru a obtine o crestere rapida, se recomanda aplicarea ingrasamantului in jurul radacinilor de 2 ori pe luna, iar pentru fertilizarea foliara, pulverizarea frunzelor o data pe saptamana.

De asemenea, iubitorii de plante cu fructe comestibile pot cultiva cu usurinta stoloni de capsuni in ghivece de tip jardiniere, precum si in ghivece suspendate si se pot lasa rasfatati de aromele verii, bucurandu-se de fructe proaspete, aromate, dulci si suculente, chiar si in spatii exterioare limitate, precum balcoane sau terase, selectand cu atentie soiuri compacte si pitice, potrivite pentru gradinaritul urban.

345643593_1263154770967135_5677204056244932341_n ghiveci-albastru-suspendat-keter-cozies-m-94-l-1

Frunzele si florile delicate de capsun infrumuseteaza spatiul exterior, in timp ce mirosul fructelor creeaza o atmosfera vibranta, primitoare, iar satisfactia gustului acestor fructe dulci, proaspat culese chiar de pe terasa ta va fi de neegalat.

Capsunile au nevoie de multa lumina naturala si de udarea regulata a solului. De asemenea, asigura-te ca solul este bine drenat pentru a evita putrezirea radacinilor.

Pentru o recolta generoasa de capsuni bio chiar la tine acasa, Yalco iti ofera ingrasamant pentru fructe si legume Substral, un amestec special bogat in macro si microelemente, ideal pentru aplicarea foliara la fertilizarea fructelor si a legumelor. Acest tip de ingrasamant ofera rezistenta mai mare la boli, fructele sunt mai robuste, iar recolta mai mare.

ingrasamant-pentru-fructe-si-legume-substral-300-g

Ingrasamantul este usor absorbit de plante, nu prezinta risc de suprafertilizare sau ardere, ofera rezultate rapide si vizibile si satisface nevoile fructelor si legumelor plantate. Disponibil aici.

Creeaza o mica gradina cu plante aromatice chiar pe terasa sau balconul tau!

17202940_URBAN BLOOMER_8054_CMYK (1)

A avea ierburi aromatice proaspete la doar cativa pasi de bucatarie, in timp ce gatesti diverse retete delicioase poate imbunatati tehnica si secretul creatiilor tale culinare.

Atunci cand iti planifici mica gradina de ierburi aromatice, trebuie sa selectezi o varietate de plante culinare pe care le folosesti in mod frecvent pentru gatit. Optiunile sunt variate, printre cele mai populare fiind plante precum busuioc, cimbru, rozmarin, menta si patrunjel. Aceste ierburi aromatice ofera o savoare si o aroma aparte preparatelor tale si vor parfuma, totodata intregul spatiu exterior.

61osQI5BqbL._AC_SL1500_

De asemenea, pentru plantarea ierburilor aromatice poti utiliza diferite tipuri de ghivece, in functie de dimensiunile terasei sau balconului, precum rasadnita cu etajera Keter Urban Bloomer XL, rasadnita cu etajera Keter Urban Bloomer, rasadnita Keter Easy Grow 120 L, setul de 3 ghivece Keter Cozies Trio, ghiveciul inalt Keter Urban Bloomer, precum si ghiveciul triplu Keter Ivy Herbs 2.5 L de culoare gri sau alb, ideale pentru terase sau balcoane!

71L1kXbTA2L._AC_SL1500_  81iZ2pj-bOL._AC_SL1500_

Utilizeaza ghivece si rasadnite mai mari pentru ierburile aromatice care necesita mai mult spatiu pentru dezvoltarea plantelor, precum busuiocul sau rozmarinul, in timp ce pentru ierburi aromatice mai mici, precum cimbru sau patrunjel, poti opta pentru jardiniere de dimensiuni mai mici, care pot fi plasate cu usurinta pe o terasa sau pe pervazul ferestrei din bucatarie. Astfel, vei putea culege rapid un strop de savoare din ierburi proaspete, ori de cate ori vei avea nevoie.

Pe www.yalco.ro vei regasi substrat de pamant pentru ierburi Substral Terra Humus 5 L, potrivit pentru insamantarea, transplantarea si imbunatatirea ierburilor aromatice. De asemenea este un substrat bogat in humus natural din turba bine prelucrata, care contine multe minerale descompuse si acizi humici.

Totodata, acest tip de substrat este destinat si pentru fertilizarea cimbrisorului, rozmarinului, cimbrului, busuiocului, roinitei si mentei. Disponibil aici.

Substral este un brand premium cu o experienta de peste 60 de ani in domeniul ingrasamintelor, fiind unul dintre liderii de top la nivel international ce ofera iubitorilor de natura si gradinarit, precum si pasionatilor incepatori o gama larga de produse calitative pentru ingrijirea gazonului, a plantelor, legumelor si fructelor din gradina, precum si a florilor si a plantelor pentru apartament.

Brandul Substral se distinge prin inovatie, fiabilitate si performanta in domeniul hoticulturii si gradinaritului, oferind solutii eficiente, dedicate ingrijirii gazonului, gradinii si plantelor de apartament.

Fondat pe principii solide de cercetare si dezvoltare, brandul Substral ofera constant produse inovatoare si eficiente, menite sa satisfaca cele mai exigente cerinte ale gradinarilor si iubitorilor de plante.

67565a72-2acc-41ae-8b77-138e13db7540._CR0,0,3543,1096_PT0_SX970__-1

Una dintre caracteristicile distincte ale brandului Substral este gama sa variata de produse care acopera o arie larga de nevoi de ingrijire a gazonului, pomilor, legumelor, florilor sau plantelor de apartament.

De la ingrasaminte speciale pentru plantele de exterior si pentru plantele de apartament, la substraturi de inalta calitate si tratamente impotriva buruienilor, muschilor si daunatorilor, Substral ofera tuturor pasionatilor de gradinarit solutii complete pentru a mentine gradina si plantele frumoase si sanatoase.

De asemenea, angajamentul brandului Substral fata de mediul inconjurator se reflecta in dezvoltarea continua a produselor prietenoase cu mediul, ce respecta standardele de sustenabilitate si ecologie, asfel incat, gradinarii pot ingriji si proteja mediul inconjurator, in timp ce se bucura de rezultate excelente pentru orice tip de gradina.

81ENUvuwNqL._AC_SL1500_

Te asteptam pe www.yalco.ro cu o gama complexa de produse marca Substral, de la ingrasaminte si substrat de pamant, pana la seminte de iarba si gazon, solutii inovatoare ce asigura nutrientii esentiali pentru dezvoltarea optima a plantelor, pentru gradini si plante la ghiveci frumoase si sanatoase, precum si cu rasadnite, jardiniere si ghivece Keter, modele moderne sau clasice, disponibile intr-o gama larga de culori pastelate, cu ajutorul carora poti amenaja orice spatiu din interiorul locuintei, creand astfel un design armonios.

Cu putina planificare si ingrijire corespunzatoare, oricine poate transforma un mic colt de balcon intr-o gradina urbana prospera. Asadar, cultivand propriile legume si fructe bio te vei rasfata cu gustul delicios al alimentelor proaspete si sanatoase!