Fotografie de Quang Nguyen Vinh pe Pexels.com
Curtea casei este, indubitabil, o oaza de liniste si recreere daca o amenajezi in mod eficient, potrivit stilului ales in amenajarile interioare. Astfel amenajarile peisagistice se bazeaza pe ideea ca gradina este prelungirea casei si se aplica sfaturile utile in vederea plantarii diferitelor tipuri de flori in functie de sezon si de conditiile optime de crestere.
Daca vrei sa stii cum se amenajeaza o gradina de vis in curtea casei tale, vei descoperi in continuare un ghid practic pentru a obtine rezultate optime si a te bucura alaturi de familie si prieteni in fiecare anotimp de aceste realizari. Omul, care aspira catre frumos, precum si lumina soarelului sau pamantul rodnic pe care se cultiva florile sunt intr-o permanenta interdependenta.
Cuprins:
De la gradina de flori din fata casei pana la aleile si rondurile din curte sunt numai cativa pasi simpli si este necesar sa tii cont de opinia specialistilor cu privire la amenajarile peisagistice, daca vrei sa iti transformi curtea intr-un adevarat colt de rai.
Fotografie de David Brown pe Pexels.com
Cand vrei sa te ocupi de amenajare pentru o gradina mica cu flori, este important sa tii cont si de suprafata de teren, dar si de expozitia acestei parcele, pentru a alege cele mai potrivite specii de plante. Spre exemplu, in fata casei poti planta diferite specii de trandafiri, hortensii, clematite sau floarea pasiunii, alaturi de gazon si mici arbusti ornamentali precum ienuparul, buxusul si gutuiul japonez.
Totul incepe cu stabilirea parcelei sau locului de amenajat si cu pregatirea terenului pentru plantat, in prelungirea casei tale. Vei avea nevoie, desigur, de unelte pentru gradinarit, esentiale in realizarea lucrarilor de ingrijire si intretinere a plantelor din gradina. Dupa eliminarea plantelor uscate si a resturilor vegetale din gradina, poti sa dezinfectezi solul cu o solutie de piatra vanata, pentru a mentine in parametri optimi masurile fitosanitare.
Urmatorul pas in amenajarea gradinii cu flori este afanarea solului, concomitent cu pregatirea sistemelor de irigatii, daca vrei sa ai eficienta maxima. Din acest considerent iti vor fi utile cateva pompe si hidrofoare, care te ajuta sa obtii randament maxim in acest sens.
In functie de pH-ul solului sau de aciditatea acestuia se aplica un ingrasamant potrivit, conform recomandarilor specialistilor. Fie ca folosesti gunoi de grajd descompus sau compost, fie ca utilizezi ingrasaminte chimice din complexul NPK (azot, fosfor, potasiu) pentru imbunatatirea calitatii solului, vei observa o crestere si o dezvoltare optima a plantelor, iar gradina ta va fi din ce in ce mai frumoasa.
Daca pamantul din curte este sarac in nutrienti, poti folosi cu succes substrat de pamant pentru a reusi sa transplantezi florile din ghivece, jardiniere si rasadnite. Daca detii o suprafata mare de teren, poti amenaja ronduri de flori in gradina si le poti delimita cu alei si cu gazon. Aceste plante pot fi ingrijite simplu si usor, daca tunzi gazonul din proximitate periodic, cu ajutorul unei masini de tuns iarba, ajutoare de nadejde in fiecare gospodarie. Astfel, buruienile daunatoare vor disparea, iar florile vor creste si se vor dezvolta cat mai bine.
In afara de rolul decorativ al gradinii cu flori, in curte poti amenaja si locuri de joaca pentru copii, zona de picnic, spatiu de recreere cu mobilier de gradina pentru a imbina utilul cu placutul si a evidentia rolul practic al acesteia. Poti opta pentru canapele si banci pentru spatiile de recreere, casute de gradina pentru copii si gratare pentru zonele de picnic, pentru a te bucura alaturi de familie si prieteni in prelungirea casei tale.
Cand cauti idei de amenajare pentru gradina cu flori, trebuie sa tii cont de urmatoarele detalii esentiale:
In continuare vei descoperi cum poti sa te bucuri de rezultate optime in amenajarea curtii, cu forte proprii si cu respectarea unor recomandari utile, care te vor ajuta de fiecare data cand esti in pana de idei pentru gradina cu flori.
Deoarece la baza fiecarei amenajari peisagistice sta pregatirea terenului, urmeaza sa afli cum poti cunoaste mai bine pamantul si ce lucrari ai de efectuat pentru a obtine randament maxim in materie de gradinarit. Asa cum se stie, samanta buna incolteste numai intr-un pamant fertil, in conditii optime de umiditate si temperatura, cu ajutorul luminii solare si cu interventia gospodarului dornic sa obtina o gradina de vis.
Fotografie de Binyamin Mellish pe Pexels.com
Sa cunoastem cateva tipuri de sol, pentru a reusi sa aflam cum putem interveni in gradina:
In functie de zona in care locuiesti si de tipul de sol poti planta soiurile de flori compatibile, conform planului de amenajare bine stabilit. Astfel, pentru a amenaja o gradina rustica, este nevoie de flori care dau senzatia ca se dezvolta in mod salbatic. O gradina minimalista presupune existenta gazonului si a decoratiunilor minimaliste, fara un exces prea mare de flori si cromatica. O gradina mediteraneana necesita existenta unei vegetatii luxuriante, cu flori exotice si multicolore.
Daca solul este in panta, ii poti oferi stabilitate prin terasarea acestuia. Astfel, este nevoie de sapaturi si utilizarea unor materiale care sa ajute la sustinerea fiecarui nivel. O astfel de gradina etajata poate fi amenajata in stiluri diferite, in functie de sol, de plantele care se preteaza aici si de proiectarea initiala. Desigur, dupa ce amenajezi intreaga gradina, este necesar sa te ocupi si de instalatiile de iluminat, pentru a putea sa te bucuri de fiecare spatiu al curtii, la orice ora din zi si din noapte. Pentru gradini amenajate cu flori, cu zona de picnic si cu spatii de recreere, este important sa montezi proiectoare sau becuri de exterior in vederea imbinarii utilului cu placutul in orice moment al zilei.
Pentru a armoniza intreaga amenajare, este esential sa realizezi suficiente cai de acces si un iluminat corespunzator nevoilor de deplasare, de activitati diverse sau de recreere.
Pentru a evita sa incarci vizual spatiile amenajate si a crea un echilibru in gradina cu flori, este important sa cunosti cateva trucuri si sfaturi de la specialisti.
Modele de gradini cu flori in functie de forma suprafetei de teren
Fotografie de Igor Starkov pe Pexels.com
Indiferent de forma gradinii, alegerea materialului saditor si grija pe care o acorzi activitatilor de gradinarit trebuie sa fie in stransa legatura cu recomandarile specialistilor.
Tipuri de amenajari ale gradinilor cu flori, conform stilului preferat:
Poza de Peter Mason pe Unsplash.com
Poza de Vlad Zaytsev pe Unsplash.com
Poza de Zac Gudakov pe Unsplash.com
Poza de V2F pe Unsplash.com
Poza de Lawrence Hookham pe Unsplash.com
Fotografie de Sushil Laishram pe Pexels.com
Pentru o amenajare in gradina cu flori la tara, poti folosi rasaduri sau seminte, pe care le poti planta direct in sol sau poti folosi elemente decorative, ghivece si jardiniere de exterior. Acestea pot fi suspendate si asezate direct pe sol sau pe diferite pietre din gradina. Printre numeroasele idei in gradina cu flori se remarca stilul traditional sau salbatic, deoarece plantele de aici pot fi anuale si perene, se ingrijesc usor si se poate adapta rapid nevoilor de amenajare.
In functie de stilul de amenajare interioara, poti cauta idei de gradini cu flori care sa completeze decorul exterior al curtii si sa te incarce cu energie pentru a-ti desfasura activitatile in mod eficient. Cand descoperi modele de gradini amenajate cu flori care ti se potrivesc, este momentul sa tii cont de toate detaliile necesare si sa-ti utilizezi resursele pentru a obtine rezultte optime.
Un model de gradina cu flori poate fi usor adaptat nevoilor tale si, de aceea, poti alege sa imbini chiar si multiple stiluri de amenajare.
Fie ca te inspiri de la prieteni, fie ca tii cont de recomandarile specialistilor, ideile de amenajare ale gradinii cu flori se pot pune in practica dupa finalizarea constructiei cladirilor, conform stilului ales. Cu alte cuvinte, organizarea unei gradini cu flori nu este o joaca, ci presupune suficienta responsabilitate si implicare din parte intregii familii.
Pregatirea terenului pentru aranjarea unei gradini cu flori sta la baza fiecarei amenajari peisagistice si, de aceea, poti incepe inca din toamna aceste demersuri. Iarna poti semana semintele in ghivece sau in rasadnite, pentru ca primavara sa le plantezi in pamant. Desigur, poti apela direct la plantarea unor rasaduri, in functie de ideile de amenajari ale gradinii de flori din prelungirea casei tale.
Prin urmare, daca vrei sa transformi curtea casei dintr-un spatiu anost intr-unul primitor si frumos amenajat, tine cont de recomandarile expuse si vei realiza cea mai frumoasa gradina cu flori, an de an.