Casa si Gradina

Ce vin merge la paste? Descopera feeria de arome inedite ale celor mai indragite retete de paste si vinuri italiene

De Diana Popescu la 09-09-2024

CEVINM~1

Fotografie de Adrienn pe Pexels.com

Vinul este una dintre cele mai nobile bauturi alcoolice ale tuturor timpurilor. Indiferent de soiul acestuia, un vin bun va merge perfect la o masa copioasa, iar italienii nu pot decat sa aprobe aceasta afirmatie in savurosul lor stil „la dolce vita”. 

Cand vine vorba de rafinament culinar, putine combinatii sunt la fel de emblematice si de satisfacatoare precum pastele si vinul. Aceasta armonie intre doua elemente esentiale ale gastronomiei italiene poate transforma o masa obisnuita intr-o adevarata explozie de gusturi si arome rafinate. Doar imagineaza-ti o portie de fettuccine Alfredo acompaniata de notele catifelate ale unui „Chardonnay” bine ales sau delecteaza-te cu imaginea unor penne all'arrabbiata, servite alaturi de un „Sangiovese” fructat si vibrant! Deci, alegerea corecta a vinului nu doar ca poate potenta aromele acestuia, ci poate contura o experienta culinara complexa si memorabila pentru oaspetii tai.

In acest articol, vei putea explora paginile unui retetar dedicat celor mai delicioase sortimente de paste si vinurilor sofisticate carora li se potrivesc. Nu doar ca vei afla secretele celor mai potrivite „perechi de vinuri si paste”, dar vei descoperi si de ce anumite ingrediente sunt sortite taninurilor emblematice ale unor vinuri consacrate. Asadar, pregateste-te sa devii un adevarat cunoscator al artei asocierii pastelor cu vinuri!

 

Cuprins: 

  1. Ce vin se bea la paste in functie de sosul si ingredientele acestora?
  2. Ce vin merge la paste Carbonara, Valpolicella, Pomodoro si alle Vongole?
  3. Ce vin se serveste la paste - reguli pentru servirea a la carte a vinului si pastelor

1. Ce vin se bea la paste in functie de sosul si ingredientele acestora?

1. Ce vin se bea la paste - paste, farfurie alba, pahar cu vin-1

Fotografie de Janko Ferlič pe Unsplash.com

Nu trebuie sa fii un connaisseur de vinuri sau un somelier pentru a alege vinul potrivit pentru paste. Cel mai bun sfat al italienilor este sa-ti urmezi intuitia si gusturile fine, deoarece numai astfel vei putea sa descoperi cele mai delicioase combinatii de vinuri si paste. Mai mult decat atat, sosurile si ingredientele pastelor pot fi potentate si evidentiate de notele acide sau dulci ale vinurilor, creand astfel experiente culinare memorabile. In continuare, iti vom prezenta cateva informatii din culisele bucatariei italiene privitoare la asocierea si selectia de vinuri cu diverse tipuri de paste rosii, albe, cu fructe de mare sau vegane.

  • Vin pentru paste cu sos rosu 

Pastele cu sos de rosii, cum ar fi „spaghetti alla marinara” sau „penne all'arrabbiata”, poseda un profil gustativ marcat de o aciditate intensa a tomatelor. Pentru a echilibra aceasta aciditate, vinurile rosii de corp mediu sunt cele mai indicate. Spre exemplu, daca te intrebi ce vin merge la pastele cu sos rosu, un „Cabernet Sauvignon”, cu taninuri bine definite si arome de fructe negre, se va combina armonios cu sosul de rosii al acestora. La fel de potrivit este si un „Zinfandel”, care va echilibra perfect aciditatea pastelor cu dulceata sa. Alte optiuni excelente demne de luat in considerare sunt: „Grenache”, „Merlot” si „Sangiovese”.

  • Ce vin se bea la spaghetele cu sos de branza?

Pastele cu sos de branza, cum ar fi „fettuccine alfredo” sau „mac and cheese-ul american”, se cer acompaniate de vinuri care sa echilibreze cremozitatea lor. Un „Chardonnay” de calitate, cu note de unt si vanilie, va evidentia textura matasoasa a branzei din aceste preparate. Pentru feluri de mancare mai complexe, cum ar fi „spaghetti carbonara”, un „Pinot Noir”, cu aciditate moderata si taninuri fine, va adauga un contrast placut care va sublinia aromele subtile ale branzei si ale altor ingrediente specifice. 

  • Vin bun pentru paste cu fructe de mare

Pentru paste cu fructe de mare, precum „linguine cu scoici” sau „spaghetti cu creveti”, vinurile albe de corp mediu sunt esentiale pentru a nu coplesi delicatetea fructelor de mare. Asadar, cand vine vorba despre ce vin merge la pastele cu fructe de mare, un „Pinot Grigio”, cu note minerale si o aciditate vibranta, se va potrivi perfect cu prospetimea fructelor de mare. Alte optiuni excelente sunt „Chardonnay non-baricat”, „Grenache Blanc” si „Muscadet”

  • Vin pentru paste cu cu sos pesto

„Pesto”, de culoare verde (cu busuioc) sau rosu (cu rosii uscate), necesita vinuri care sa ii complimenteze profilul sau aromatic bogat si condimentat. Pentru pesto verde, vinuri albe usoare si seci, precum „Verdicchio”, „Soave” sau „Gavi”, sunt ideale, subliniind notele erbacee si de nuci ale sosului. In cazul pesto-ului rosu, un „Merlot” sau un „Sangiovese” de corp mediu va evidentia dulceata si intensitatea sosului.

  • Vinuri care merg la paste cu legume

Pastele cu legume, cum ar fi „pasta primavera”, au nevoie de vinuri care sa sublinieze prospetimea si delicatetea ingredientelor lor. Un „Sauvignon Blanc”, cu arome de citrice si ierburi proaspete, sau un „Soave” cu note florale, sunt ideale pentru a aduce un surplus de vivacitate si a evidentia prospetimea legumelor. 

  • Vinuri pentru paste cu sosuri picante

Pentru paste cu sosuri picante, cum ar fi „arrabbiata” sau „aglio olio e peperoncino”, vinurile trebuie sa contrabalanseze intensitatea condimentelor fara a domina preparatul. Un „Riesling” sec sau un „Zinfandel” light reprezinta doua alegeri excelente, care vor conferi o complexitate care va tempera iuteala sosului. De asemenea, un „Lambrusco” spumant sau un „Vouvray” sec pot adauga o nota de rafinament si echilibru, asigurand o experienta culinara completa.

2. Ce vin merge la paste Carbonara, Valpolicella, Pomodoro si alle Vongole?

La nivel gustativ, somelierii si bucatarii recomanda vinurile datorita capacitatii lor de a echilibra si de a evidentia aromele complexe ale pastelor. Astfel, fiecare vin aduce o combinatie de aciditate, dulceata si complexitate unor paste.

In primul rand, este important sa intelegi ca sosurile si ingredientele din paste pot fi potentate si evidentiate de notele vinului ales. In continuare, te vei putea delecta cu cateva dintre cele mai populare retete de paste italiene si vinuri. Astfel, vei afla ca pentru pastele carbonara sau pentru cele cu sos de rosii, exista si alte sortimente de vinuri. Deci, pregateste-te sa iti transformi viitoarele mese in niste experiente culinare de neuitat!

  • Spaghetti Carbonara si Valpolicella

Carbonara este un preparat clasic italian, cunoscut pentru combinatia sa bogata de arome si texturi. Aceasta reteta este realizata din niste paste lungi, acoperite cu un sos cremos obtinut din galbenusuri si parmezan, la care se adauga pancetta crocanta si piper negru proaspat macinat. Insa, ce vin se bea la paste carbonara? Datorita aportului caloric ridicat, acest preparat necesita un vin rosu usor si racoritor, cum este „Valpolicella”. Valpolicella, cu arome rafinate de cirese amare, ofera un contrast placut cu textura cremoasa si bogata a carbonarei. Tanninurile fine ale acestui vin se imbina armonios cu parmezanul, creand o experienta gustativa echilibrata. Astfel, daca te intrebi ce vin merge cel mai bine la pastele, respectiv spaghetele, carbonara, „Valpolicella” este raspunsul ideal!

  • Pomodoro

Spaghetti pomodoro este un preparat simplu dar plin de savoare, in care sosul de rosii, imbogatit cu usturoi, busuioc si un strop de ulei de masline, este vedeta. Acest preparat este dificil de asociat din cauza aciditatii ridicate a rosiilor din sosul lui. Astfel, numai un vin rosu sicilian, cu aciditate echilibrata si arome de fructe de padure, este perfect pentru Pomodoro! Spre exemplu, vinurile „Nero d'Avola” sau „Etna Rosso” pot reusi sa imblanzeasca aciditatea sosului de rosii, oferind in acelasi timp o profunzime aromatica bogata.

  • Spaghetti alle Vongole si vinul Rosato

„Spaghetti alle Vongole” este un preparat delicat si usor de digerat, perfect pentru o cina de vara. Astfel, numai un vin „Rosato” sec va completa armonios aceasta reteta, fara a coplesi delicatetea fructelor de mare. Datorita notelor sale subtile de fructe rosii si aciditatii moderate, Rose-ul italian va adauga o prospetime placuta aromelor preparatului.

 

3. Ce vin se serveste la paste - reguli pentru servirea a la carte a vinului si pastelor

3. Ce vin se serveste la paste - femeie, paste, pahar cu vin alb-1                                                                                         

Fotografie de Nadin Sh pe Pexels.com

Primul pas este alegerea vinului potrivit pentru a completa aromele pastelor. Spre exemplu, un vin rosu cu profil bogat, cum ar fi „Chianti” sau „Sangiovese”, se va potrivi excelent cu sosurile pe baza de rosii. In contrast, pentru paste cu sosuri cremoase, un vin alb, cum ar fi „Chardonnay” sau „Pinot Grigio”, va fi ideal.

Un alt aspect important tine de decantarea vinului. Folosirea decantoarelor ajuta la aerisirea vinurilor rosii tinere si cu taninuri puternice sau la separarea sedimentului din vinurile mai vechi. Mai precis, aceasta tehnica ajuta vinul sa-si dezvolte aromele complexe.

In ceea ce priveste temperatura de servire, vinurile rosii ar trebui sa fie usor racite, la 16-18°C, in timp ce vinurile albe si spumantele trebuie servite reci, intre 6-10°C. Carafele din inox sunt recomandate pentru mentinerea temperaturii optime a vinurilor albe si spumante.

Nu in ultimul rand, alegerea paharelor potrivite este cruciala! Paharele pentru vin rosu sunt mai mari, permitand aerisirea continutului lor, in timp ce cele pentru vin alb sunt mai mici, pastrand mai bine aromele sale fructate.

Utilizarea tacamurilor din inox de calitate adauga un plus de eleganta tuturor meselor, atat celor de la restaurant, cat si celor de acasa. Opteaza pentru niste tacamuri din inox durabile si estetice, care sa se potriveasca perfect cu restul veselei tale, cum sunt cele de pe Yalco.ro!

De asemenea, servirea pastelor in platouri in stil mediteranean mari si castroane adanci este recomandata. Platourile si farfuriile intinse permit pastelor sa fie prezentate frumos, iar bolurile si castroanele sunt ideale pentru paste cu sosuri bogate, acestea putand sa pastreze textura sosului si facilita servirea.

Totodata, niste modele de carafe si decantoare elegante sunt esentiale nu doar pentru servirea propriu-zisa a vinurilor, ci si pentru a adauga un aspect sofisticat meselor festive.

In concluzie, vinul si pastele reprezinta doua constante gastronomice care creioneaza o armonie gustativa perfecta. Alaturi de vin, pastele, iubite peste tot in lume, devin un simbol al universalitatii culinare. Asadar, combinatiile de paste si vinuri prezentate de noi te vor purta intr-o veritabila calatorie culturala, cu note fine fructate si acide, care iti vor reaminti de inconfundabila bucatarie italiana. Buon appetito!