Bricolaj

Masini de gaurit si insurubat

De Adrian Vasilache la 22-01-2024

Vrei sa prinzi un tablou in perete sau sa montezi un dulap? Masina de gaurit si insurubat nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie. Bormasina este cea mai versatila si folosita unealta in proiectele de constructie sau amenajari interioare. Mai jos trecem in revista cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont cand vrei sa achizitionezi o masina de gaurit si insurubat.

black-and-decker-kr911k-vrtacka-1

Tipuri de masini de gaurit si insurubat

Pentru gaurirea sau insurubarea in lemn, metal sau materiale plastice se foloseste masina de gaurit si insurubat fara percutie. Perforarea betonului, caramizii sau pietrei se face cu o bormasina cu percutie. De asemenea, cand vine vorba de beton dur este nevoie de ciocan rotopercutor. Principiul de gaurire al rotopercutoarelor este diferit de cel al bormasinilor cu percutie. Rotopercutorul foloseste un cilindru pneumatic care loveste cu forta mult mai mare decat sistemul de percutie al bormasinii.

Pentru o perforare eficienta si comoda, frecventa batailor trebuie sa fie cat mai mare, intre 40000 si 50000 bpm.

Tipul de alimentare

In functie de alimentare, masinile de gaurit si insurubat se impart in 2 categorii: cu fir si cu acumulator. Masina de gaurit si insurubat alimentata la retea este cea mai cunoscuta in randul mesterilor din intreaga lume. In cele mai multe cazuri bormasinile cu fir sunt prevazute si cu percutie.

Daca iti doresti mobilitate maxima, ai nevoie de o masina de gaurit si insurubat cu acumulator. Pentru asamblarea sau demontarea pieselor de mobilier, pentru fixarea unor etajere sau pentru alte proiecte de bricolaj bormasina cu acumulator este aliatul ideal. De asemenea, se gasesc si bormasini cu acumulator care au functia de percutie, dar pretul acestora este cu mult mai mare decat in cazul bormasinilor alimentate la retea.

Nu mai exista pericolul de a te impiedica de firul de alimentare, dar trebuie sa ai in vedere tot timpul ca bateriile sa fie incarcate.

Cordless_drills_and_screwdrivers_03_in-use

Puterea nominala

Masinile de gaurit si insurubat de tip hobby vor avea o putere de pana la 700 W si sunt utile la bricolaj ocazional si reparatii de rutina, acestea sunt un hibrid intre bormasina si surubelnita electrica. Pentru utilizarea profesionala va recomandam un model solid si fiabil, iar puterea motorului sa depaseasca 1000 W.

Masinile de gaurit si insurubat cu acumulator se caracterizeaza prin tensiunea masurata in volti si intensitatea acumulatorilor masurata in amperi/ora.

Viteza si cuplul maxim

Pentru eficienta in forarea materialelor dure este nevoie de o bormasina cu viteza cat mai mare. Bormasinile alimentate la retea depasesc 3000 rpm, in timp ce masinile de gaurit si insurubat cu acumulator de ultima generatie ating 2000 rpm. Majoritatea sunt dotate cu variator electronic pentru viteza care asigura un control perfect de-a lungul intregii lucrari.

Cuplul reprezinta forta de strangere a bormasinii, acesta permite adaptarea de strangere in functie de lucrare si previne distrugerea bitilor sau a suruburilor. Un cuplu mare reduce efortul depus: la bormasina cu fir ajunge pana la 65 N/m, iar la modelele cu acumulator 80 N/m.

IMG_4538

Reglarea vitezei/Viteza variabila

Majoritatea masinilor de gaurit si insurubat au 2 trepte de viteza, dar sunt bormasini si cu 3 trepte pentru o reglare mai fina. Cutia de viteze permite obtinerea unei valori potrivite a cuplului motor pentru realizarea unor lucrari mai dificile. Vitezele mari sunt folosite pentru gaurirea lemnului si a metalului, in timp ce prima treapta este utila pentru a detine control deplin in timpul insurubarii. Viteza se regleaza cu masina de gaurit oprita pentru a evita deteriorarea angrenajului.

Alte caracteristici importante ale unei bormasini

Pentru o manipulare cat mai usoara a masinii de gaurit si insurubat trebuie sa tineti cont de trei parametri: greutate, un bun echilibru si un maner anti-alunecare, bimaterial.

Capacitatea de gaurire se refera la diametrul maxim de gaurire in lemn, metal si beton care este un bun indicator al performantei masinii de gaurit. Aceasta este in stransa legatura cu puterea, viteza si cuplul maxim. Astfel, diametrul mandrinei conditioneaza diametrul burghielor utilizabile.

Iti sugeram bormasinile cu motoare brushless. Tehnologia care permite construirea motorului fara perii asigura cu pana la 50% mai multa putere si chiar cu pana la 50% mai multa autonomie.

DEWDCH274P2_2

Yalco iti ofera solutia completa de masini de gaurit si insurubat la preturi competitive apartinand producatorilor de renume mondial precum, Black+Decker, DeWalt, Crown si Daewoo.

Pentru utilizatorii de ocazie, care vor sa detina o bormasina pentru diverse aplicatii din gospodarie, va recomandam produsele Black+Decker sau Daewoo.  

Pentru aplicatii profesionale usoare, cum ar fi utilizarea intr-un atelier de tamplarie sau in aplicatii de zidarie, bormasinile Crown sunt ideale, aceastea iti ofera fiabilitate si calitate ridicata la un pret accesibil. In timp ce, daca iti doresti masini de gaurit si insurubat industriale, care sa faca fata in orice situatie, iti recomandam produsele DeWalt care se remarca prin inovatie, solutii tehnice revolutionare si fiabilitate ridicata in utilizari cu regim intens.