Bricolaj

Cum functioneaza Tehnologia Inverter prezenta in aparatele de sudura?

De Vrinceanu Bogdan-Alexandru la 19-07-2022

Un invertor este un dispozitiv electronic de reglare a tensiunii. O masina de sudura cu un invertor transforma sursa de curent alternativ intr-o tensiune utila de iesire mai mica, cum ar fi de la 240 V AC la 20 V DC.
Spre deosebire de dispozitivele obisnuite cu transformator, care folosesc in principal un singur transformator mare pentru a gestiona tensiunea, dispozitivele bazate pe invertor folosesc o varietate de componente electronice pentru a converti energia electrica.
Invertoarele functioneaza prin cresterea frecventei sursei de alimentare primare de la 50 Hz la 20.000-100.000 Hz. Pentru aceasta sunt folosite comutatoare electronice care pornesc si opresc rapid electricitatea. Sursa de alimentare poate fi controlata in acest fel inainte de a ajunge la transformator, reducand foarte mult dimensiunea acestuia.


Care sunt beneficiile utilizarii aparatelor de sudura cu invertor?


Produsele bazate pe invertoare ofera o serie de avantaje fata de tehnologia clasica bazata pe transformatoare.
Beneficiul major pe care un aparat de sudura cu invertor il are fata de masinile traditionale este greutatea si dimensiunea acestuia. De exemplu, o masina pe baza de transformator de 50 kg poate fi inlocuita cu un invertor care cantareste mai putin de 5 kg, este mai mic decat o valiza si poate fi transportat confortabil pe umar.
Masinile cu invertor de calitate, cum ar fi liniile de sudare cu invertor Daewoo si Solter, ofera un rating de eficienta de aproximativ 80% pana la 90%, in comparatie cu eficienta mult mai mica a masinilor de sudat conventionale, de 50%.
Un exemplu foarte bun este Invertorul Sudura Daewoo DW200MMA, 20-200Ah.
Invertor Sudura Daewoo DW200MMA, 20-200Ah

Alte beneficii ale unui invertor sunt: 

Ciclul de functionare: Din nou, datorita diferentei de dimensiune a transformatorului, masinile bazate pe invertor pot realiza de obicei cicluri de lucru substantial mai mari. Chiar daca partile mai mici ale unei masini cu invertor se incalzesc rapid, racirea lor este mult mai rapida. Cu toate acestea, deoarece componentele din aparatele de sudat conventionale cu „transformatoare” sunt mai mari, acestea au tendinta de a retine caldura si de a se raci mai lent.


Voltajul de iesire DC: Multe aparate de sudare traditionale „transformatoare” au doar o iesire de curent alternativ, ceea ce inseamna ca tipurile de electrozi pe care ii pot folosi pentru sudare sunt limitate. Cu toate acestea, curentul este mult mai usor rectificat in DC in masinile bazate pe invertor, permitandu-le sa sudeze o varietate de electrozi de sudare diferiti. In plus, inseamna ca unele invertoare Solter/Daewoo pot face sudare TIG DC, ceea ce nu este posibil cu echipamentele AC traditionale.
Un exemplu reprezentativ este Invertorul de sudura Solter COTT175SE 160A electrod 1,6-4mm 3,9Kg MMA si TIG.

Invertor sudura Solter COTT175SE

Performanta imbunatatita: Oamenii care sudeaza pe baza de invertor de inalta calitate au rezultate mult mai bune decat sudorii traditionali. Acest lucru este evident mai ales atunci cand se utilizeaza sudarea MMA (stick), cand utilizatorii descopera ca procesul este mult mai simplu si nu trebuie sa „lupte” arcul. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca masinile cu invertor pot incorpora functii precum Hot Start, Anti-Stick si Arc-Force, precum si tensiuni mai mari de circuit deschis. Sudarea materialelor subtiri este o buna ilustrare a acestui lucru. Folosind un aparat de sudura traditional, este dificil, daca nu imposibil, sa faci acest lucru. Cu toate acestea, cu masini cu invertor precum cele din gama Solter care au reglare a amperajului si un arc foarte stabil, astfel voltajul de iesire poate fi redus mult permitandu-i sa sudeze, de exemplu, tabla de 1,6 mm sau sectiuni de tub cu relativa usurinta si control.
Un exemplu semnificativ este Invertorul de Sudura Solter STYL185DI, 160 A, Electrod 1,6-4 mm, 4,5 Kg.

Invertor Sudura Solter STYL185DI 160 A Electrod 1,6-4mm 4,5Kg

Functiile Invertoarelor: Electronica masinilor cu invertor face mult mai simpla adaugarea de noi functii (cum ar fi modul TIG - Tungsten Inert Gas) si imbunatatirea controlabilitatii caracteristicilor deja existente.


Tehnologia pe care se bazeaza cele mai bune invertoare de la Solter si Daewoo se numeste IGBT.


Ce este tehnologia IGBT Inverter?


IGBT, sau „Insulated Gate Bipolar Tranzistors” este o abreviere. Toate echipamentele de sudare Solter Inverter dispun de aceste componente de comutare de mare viteza pentru a ajuta la reglarea tensiunii.
Unele dispozitive cu invertor folosesc tehnologie MOSFET sau tranzistori, aceste echipamente sunt invechite. Tehnologia IGBT are o serie de avantaje fata de MOSFET, dintre care cel mai semnificativ este ca IGBT-urile sunt mult mai fiabile si mai rezistente la defectiuni, deoarece au o protectie foarte buna la fluctuatiile de putere de la retea sau de la generatoare.

Daca te-am convins sa achizitionezi un aparat de sudura cu tehnologia Inverter te asteptam sa intri AICI.

Iata cateva exemple de invertoare TOP pe care le poti achizitiona de la Yalco:

  1. Invertor Sudura Daewoo DW250MMA 20-250Ah
    Invertor Sudura Daewoo DW250MMA 20-250Ah

    Invertorul Sudura Daewoo DW250MMA 20-250Ah este recomandat pentru lucrari de intretinere si reparatie, in santierele de constructii, in atelierele de productie generala, in agricultura etc. Acest invertor este proiectat cu un rectificator care adopta cea mai avansata tehnologie de invertor. Dezvoltarea echipamentului de sudura este realizata cu arc de tip invertor ce beneficiaza de dezvoltarea componentelor și a teoriei de alimentare electrica a invertorului. Sursa de alimentare a aparatului de sudura cu arc de tip invertor utilizeaza monotub de mare putere IGBT pentru transferul frecventei de 50/60 Hz de pana la 50 KHZ, apoi reduce tensiunea și comuta o tensiune de iesire de mare putere prin tehnologia PWM. Datorita amplei reduceri a greutatii si volumului transformatorului eficienta acestuia creste cu 30%. Aspectul echipamentului de sudura cu invertor este inovator in industria sudarii. Carcasa acestui invertor este robusta si este rezistenta la conditii dure de lucru. Este foarte util datorita greutatii reduse (4.5 Kg).

    Caracteristici:
    • Amperaj: 20 - 250 Ah la 80 %;
    • Electrozi: 1.6 - 5 mm;
    • Aparat de sudura cu tehnologie invertor
    • Tranzistor bipolar IGBT DAEWOO;
    • Functionare stabila cu tensiune de la 140 V la 250 V;
    • Afisaj digital al curentului de sudura;
    • HOT-START- asigura preincalzirea electrodului la inceputul proceselui de sudare, aceasta faciliteaza scanteia de aprindere si previne lipsa de contact a electrodului atunci cand temperatura este scazuta;
    • ARC-FORCE - permite sudarea cu un arc foarte scurt chiar și atunci cand o parte care urmeaza sa fie sudata este atinsa, ideal pentru pozitiile dificile;
    • ANTI-STICK (electrod anti-lipire) - reduce intensitatea atunci cand este un scurt circuit. Previne lipirea electrodului de materialul sudat;
    • Performanta pana la 100%;
    • Protectie la suptaincalzire si supraincarcare;
    • Lungimea firului suport pentru electrod este de 3 metri.

  2. Invertor Sudura Solter STYL205DI 200 A Electrod 1,6-4mm 7,5Kg

    Invertor Sudura Solter STYL205DI 200 A Electrod 1,6-4mm 7,5Kg

    Invertorul de Sudura Solter STYL205DI 200 A Electrod 1,6-4mm 7,5Kg este un aparat de sudura profesional special conceput pentru asigurarea mentanantei in industrie si constructii. Aparatul este echipat cu tehnologie inverter, acestea fiind modele compacte si cu putere variind de la 160 la 200A. Pe langa capacitatea sa remarcabila de sudare de electrozi inveliti, exista si posibilitatea de sudare utilizand procedeul TIG.

    Caracteristici:
    Linia STYL de la Solter aduna la un loc avantajul aparatelor compacte de la modelele COTT si puterea celor superioare din gama ICON;
    • Este eficient energetic.
    • Echipat cu tehnologie Anti-stick, Arc-Force, Hot-Startand, Lift-Arc (TIG),
    • Dotat cu panou afisare digital.

    Date tehnice:

    • Alimentare: 220V
    • Amperaj: 10-200A
    • Electrod max. 4mm
    • Ciclu 100%/110A: 60%/170A
    • Putere absorbita: 9.5 KVA
    • Greutate: 7.5 kg
    • Optional sudura WIG


  3. Invertor sudura Solter COTT135E 125 A electrod 1,6-3,25mm 3,5Kg

    invertor-sudura-125-a-electrod-16-325mm-35kg-solter-cott135e
    Invertorul de sudura Solter COTT135E 125 A electrod 1,6-3,25mm 3,5Kg face parte din linia de modele COTT care ies in evidenta pentru versatilitatea lor ridicata si gama larga de aplicatii in care pot fi utlizate.
    Raportul greutate - performanta al invertorului este un indicator de baza pentru aceste produse, fiind utile atat pentru activitati casnice, cat si in industrie. Invertorul are fiabilitate si rezistenta datorita constructiei cu pereti dublii si este usor de utilizat datorita tehnologiei INVERTER care furnizeaza curent continuu.

    Caracteristici:
    Aparatul are carcasa robusta, din metal si material plastic rezistenta la conditii dure de lucru, fiabilitate si rezistentă maximă datorită constructiei sale si consum minim de energie redus.
    Este echipat cu dispozitive Anti-stick, Arc-Force si Hot Start;
    Poate fi conectat la generatoare de tensiune, prevazut cu ANTI-STICK si ARC-FORCE
    Sudeaza cu electrozi invelitisupertit (rutilici) si bazic,
    Aparatul de sudura are o greutate scazuta.

    Date tehnice
    • Intensitatea de sudura MMA: 110 A
    • Electrozi utilizabili MMA: 1.6 - 3.25 mm
    • Intensitate MMA 60 % / 100 % la 40°C: 75A / 55A
    • Greutate 3.5 kg