Bricolaj

Cum alegi un compresor de aer?

De Adrian Vasilache la 16-04-2019

Vrei sa uiti drumul pana la benzinarie doar pentru umflarea sau verificarea presiunii pneurilor masinii tale?

Vrei sa schimbi cu costuri reduse aspectul gospodariei tale? Iti doresti o curte sau terasa curata si fara frunze? Poti atasa compresorului un pistol pentru curatare cu aer. 

Scopul pentru care a fost conceput compresorul este umflarea obiectelor gonflabile, compresorul de aer poate fi folosit si in alte situatii precum reparatii din gospodarie impreuna cu scule pneumatice (capsator, pistol de batut cuie, masina de insurubat sau ciocan).

Pe langa umflarea pneurilor, compresorul de aer iti este util si la alte activitati ce tin de automobilul tau, cu un pistol de vopsit iti poti repara singur zgarieturile, indiferent ca este vorba de semnele superficiale provenite de pe urma spalarii sau cele aparute din parcare, facute cu intentie. 

De asemenea, folosind compresorul de aer tot impreuna cu pistolul de vopsit poti da o noua infatisare gardului tau, poti revopsi usile, podul casei, rafturile din atelierul tau sau le poti face o bucurie copiilor reconditionandu-le bicicletele.

Yalco iti ofera o solutie completa adaptata nevoilor tale, de la producatori de renume global precum, Stanley Fatmax, Black+Decker, Senco, Fiac si Daewoo.

Ce iei in calcul cand alegi un compresor?

Evident primul si cel mai important aspect luat in considerare de catre o persoana interesata de un compresor de aer este pretul. Yalco iti ofera o gama variata de compresoare incepand de la 186.83 RON. Detalii despre cele mai importante caracteristici care te vor ajuta sa iei decizia optima in achizitionarea unui compresor de aer potrivit nevoilor tale poti regasi in ceea ce urmeaza.

Designul compresorului

Cea mai voluminoasa componenta a unui compresor de aer este rezervorul, acesta poate fi vertical sau orizontal cu capacitate de la 3.8L si pana la 500L. Datorita faptului ca se gasesc intr-o varietate de forme si marimi, compresoarele de aer sunt portabile si statice, cu intrebuintari distincte. In principal compresoarele statice sunt destinate aplicatiilor industriale, iar compresoarele portabile, dotate cu roti, iti permit o flexibilitate si mobilitate mai mare, fiind folositoare pentru realizarea sarcinilor dintr-o gospodarie sau garaj.

4%20

Motorul compresorului

Exista doua tipuri de motoare pentru compresor cu ulei sau fara ulei. 
Compresoarele cu motoare cu ulei au nevoie de intretinere periodica, este nevoie sa verifici nivelul de ulei din rezervor si sa il inlocuiesti atunci cand este cazul, compresoarele cu ulei sunt recomandate pentru utilizari cu regim mai intens, cum ar fi utilizarea sculelor pneumatice in ateliere auto, vulcanizari sau vopsitorii. 

Compresoarele cu motor fara ulei sunt recomandate utilizarilor usoare, din gospodarie. Compresoarele cu motor fara ulei au costuri de intretinere mai mici, atat in bani cat si in timp. Datorita designului compact si a greutatii reduse, le poti folosi si transporta oriunde. Daca ai nevoie de mai multa putere, dar totusi vrei sa ramai pe varianta compresorului fara ulei, iti recomandam varianta compresoarelor fara ulei cu rezervor, cu capacitate de pana la 50L.

Debitul si presiunea compresorului

Debitul reprezinta cantitatea de aer comprimat care poate fi utilizata intr-un interval specific de timp si se cuantifica in litri/minut. Presiunea se masoara in bari  iar in fisele tehnice este consemnat momentul in care cilindrul se afla la punctul de maxima compresie. Inainte sa cumperi un compresor, este foarte important scopul pe care il va servi, de exemplu pentru umflarea rotilor va fi necesar un debit maxim 150 l/min la o presiune maxima de 6 bari, iar pentru operarea uneltelor pneumatice este indicat sa optezi pentru un debit de 250-300 l/min la o presiune mai mare de 10 bari.

Tipul de alimentare

Toate compresoarele de aer sunt electrice, majoritatea se alimenteaza la o tensiune de 230V dar sunt si modele trifazate cu alimentare la 400V, folosite in aplicatiile industriale unde este nevoie de utilaje profesionale. Sunt recomandate compresoarele de aer cu piston cu motorizare puternica si rezervor fiabil, componente care permit presiunea ridicata la pompare. Alte caracteristici importante ale unui compresor folosit la nivel industrial sunt cantitatea de aer comprimat de cel putin 300 l/min si presiunea admisa de peste 10 bari. In cazul echipamentelor profesionale, economia de pret nu isi are rostul, compresoarele de aer profesionale fabricate de companiile de top precum Fiac sau Stanley Fatmax au un pret conform randamentului asigurat si sigurantei oferite utilizatorilor.

Accesorii

Functiile si accesoriile alese pentru compresoarele de aer trebuie sa corespunda nevoii tale. Pentru conectarea uneltelor pneumatice ai nevoie de un furtun la care trebuie sa ai in vedere lungimea acestuia. Pentru umflarea anvelopelor este necesar un pistol cu manometru care afiseaza nivelul de presiune cu precizie. Pentru vopsire si lacuire iti trebuie un pistol de vopsit, pentru achizitionarea acestui tip de produs trebuie sa iei in calcul capacitatea rezervorului si diametrul duzei, de asemenea iti recomandam pistoalele de vopsit cu presiune reglabila.

Yalco iti ofera solutia completa de compresoare de aer la preturi competitive destinate atat uzului casnic cat si celui profesional, compresoare ulei sau fara ulei, cu rezervor de la 3.8L pana la 500L si compresoare portabile sau stationare. De asemenea, la Yalco beneficiezi de service premium si de suport in alegerea produsului prin identificarea nevoilor tale. 

In portofoliul Yalco gasesti peste 50 de modele de compresoare de aer apartinand producatorilor de renume mondial precum, Stanley Fatmax, Black+Decker, SencoFiac si Daewoo. Pentru cei mai exigenti profesionisti recomandam compresoarele de aer de la Stanley Fatmax, Fiac sau Senco, acestea se remarca pe piata prin inovatie, solutii tehnice revolutionare si fiabilitate ridicata in utilizari cu regim intens, industrial. Pentru aplicatii mai usoare, in gospodarie poti alege unul din modelele fabricate de Black+Decker sau Daewoo, caracteristicile cheie ale compresoarelor de aer dedicate uzului casnic sunt designul compact, fiabilitatea si mobilitatea mai ridicata.